Αναλογία σήματος προς θόρυβο και γιατί αυτό έχει σημασία

Μπορεί να έχετε συναντήσει μια αναφερόμενη προδιαγραφή προϊόντος ή ίσως ακούσει ή διαβάσει μια συζήτηση σχετικά με το λόγο σήματος προς θόρυβο. Συχνά συντομογραφείται ως SNR ή S / N, αυτή η προδιαγραφή μπορεί να φαίνεται κρυπτική στον μέσο καταναλωτή. Παρόλο που ο λόγος σήματος προς το θόρυβο είναι τεχνικός, η ιδέα δεν είναι και αυτή η τιμή μπορεί να επηρεάσει τη συνολική ποιότητα ήχου του συστήματος.

Ο λόγος σήματος προς θόρυβο εξηγείται

Ο λόγος σήματος προς θόρυβο συγκρίνει ένα επίπεδο ισχύος σήματος με ένα επίπεδο θορύβου. Συχνά εκφράζεται ως μέτρηση των ντεσιμπέλ (dB) . Υψηλότεροι αριθμοί γενικά σημαίνουν μια καλύτερη προδιαγραφή, δεδομένου ότι υπάρχουν περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες (το σήμα) από ότι υπάρχουν ανεπιθύμητα δεδομένα (ο θόρυβος).

Για παράδειγμα, όταν ένα στοιχείο ήχου παραθέτει λόγο σήματος προς θόρυβο 100 dB, αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο του ακουστικού σήματος είναι 100 dB υψηλότερο από το επίπεδο του θορύβου. Ο λόγος σήματος προς θόρυβο των 100 dB είναι σημαντικά καλύτερος από εκείνον που είναι 70 dB (ή λιγότερο).

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχετε μια συνομιλία με κάποιον σε μια κουζίνα που επίσης συμβαίνει να έχει ένα ιδιαίτερα δυνατό ψυγείο. Ας πούμε επίσης ότι το ψυγείο παράγει 50 dB βουητό (θεωρούν αυτό ως θόρυβος) καθώς διατηρεί το περιεχόμενό του δροσερό - ένα δυνατό ψυγείο. Εάν το άτομο που μιλάτε με την επιλογή να συνομιλείτε με ψιθυριστά (θεωρείτε ότι αυτό το σήμα είναι στα 30 dB), δεν θα μπορείτε να ακούσετε ούτε μια λέξη γιατί είναι εξουσιασμένη από το βουητό του ψυγείου! Έτσι, ζητάτε από το άτομο να μιλήσει πιο δυνατά, αλλά ακόμα και στα 60 dB, ίσως να τους ζητάτε να επαναλαμβάνουν τα πράγματα. Μιλώντας στα 90 dB μπορεί να φανεί μάλλον σαν ένας αγώνας φωνής, αλλά τουλάχιστον τα λόγια θα είναι σαφώς ακουστά και κατανοητά. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από το λόγο σήματος προς θόρυβο.

Γιατί ο λόγος σήματος προς θόρυβο είναι σημαντικός

Οι προδιαγραφές για την αναλογία σήματος προς θόρυβο μπορούν να βρεθούν σε πολλά προϊόντα και εξαρτήματα που ασχολούνται με ήχο όπως ηχεία, τηλέφωνα (ασύρματα ή με άλλο τρόπο), ακουστικά, μικρόφωνα, ενισχυτές , δέκτες, περιστρεφόμενα τραπέζια, ραδιόφωνα, PC κάρτες ήχου, smartphones, δισκία και πολλά άλλα. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι κατασκευαστές που γνωρίζουν αυτή την τιμή.

Ο πραγματικός θόρυβος χαρακτηρίζεται συχνά ως άσπρος ή ηλεκτρονικός σάπια ή στατικός ή ένας χαμηλός ή δονητικός βουηλός. Τραβήξτε τον ήχο των ηχείων σας όρθιοι ενώ δεν παίζετε τίποτα - αν ακούσετε ένα σάπιο, αυτό είναι ο θόρυβος, ο οποίος συχνά αναφέρεται ως "θόρυβος". Ακριβώς όπως το ψυγείο στο προηγουμένως περιγραφόμενο σενάριο, αυτό το δάπεδο θορύβου είναι πάντα εκεί.

Εφόσον το εισερχόμενο σήμα είναι ισχυρό και πολύ πάνω από το θόρυβο, τότε ο ήχος θα μπορεί να διατηρεί υψηλότερη ποιότητα. Αυτό είναι το είδος καλής σχέσης σήματος προς θόρυβο που προτιμούν οι άνθρωποι για καθαρό και ακριβή ήχο.

Αλλά εάν ένα σήμα είναι αδύναμο, κάποιοι μπορεί να σκέφτονται απλώς να αυξάνουν την ένταση για να αυξήσουν την απόδοση. Δυστυχώς, η ρύθμιση της έντασης προς τα πάνω και προς τα κάτω επηρεάζει τόσο το πάτωμα του θορύβου όσο και το σήμα. Η μουσική μπορεί να πάρει πιο δυνατά, αλλά και ο υποκείμενος θόρυβος. Θα χρειαστεί να αυξήσετε μόνο την ισχύ του σήματος της πηγής για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ορισμένες συσκευές διαθέτουν στοιχεία υλικού και / ή λογισμικού που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση της σχέσης σήματος προς θόρυβο.

Δυστυχώς, όλα τα εξαρτήματα, ακόμα και τα καλώδια, προσθέτουν κάποιο επίπεδο θορύβου σε ένα ηχητικό σήμα. Είναι τα καλύτερα εκείνα που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν το πάτωμα του θορύβου όσο το δυνατόν χαμηλότερα, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο λόγος. Οι αναλογικές συσκευές, όπως οι ενισχυτές και οι πικάπ, έχουν γενικά χαμηλότερη αναλογία σήματος προς θόρυβο από τις ψηφιακές συσκευές.

Σίγουρα αξίζει να αποφεύγετε προϊόντα με πολύ κακές αναλογίες σήματος προς θόρυβο. Ωστόσο, ο λόγος σήματος προς θόρυβο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως η μοναδική προδιαγραφή για τη μέτρηση της ποιότητας ήχου των εξαρτημάτων. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η απόκριση συχνότητας και η αρμονική παραμόρφωση .