Η διαφορά μεταξύ ενός παθητικού και τροφοδοτούμενου υπογούφερ

Όταν πρόκειται για τη δημιουργία ενός μεγάλου συστήματος οικιακού κινηματογράφου, ένα υπογούφερ είναι μια απαραίτητη αγορά . Το υπογούφερ είναι ένα εξειδικευμένο ηχείο που έχει σχεδιαστεί για να αναπαράγει ακραίες χαμηλές συχνότητες. Για τη μουσική, αυτό σημαίνει ότι η ακουστική ή η ηλεκτρική βάση και άλλες ταινίες που σημαίνει το τρεμούλιασμα ενός τρένου που τρέχει κάτω από τις σιδηροδρομικές διαδρομές, πυρκαγιά και εκρήξεις πυροβόλων όπλων και η μεγάλη δοκιμασία: η βαθιά συρρίκνωση ενός σεισμού.

Ωστόσο, προτού να μπορείτε να τα απολαύσετε όλα, θα πρέπει να ενσωματώσετε το υπογούφερ με το υπόλοιπο σύστημα και ο τρόπος με τον οποίο συνδέετε ένα υπογούφερ με το υπόλοιπο της εγκατάστασης οικιακού κινηματογράφου εξαρτάται από το εάν είναι παθητικό ή κινητό.

Παθητικά υπογούφερ

Τα παθητικά υπογούφερ ονομάζονται "παθητικά" επειδή πρέπει να τροφοδοτούνται από εξωτερικό ενισχυτή, με τον ίδιο τρόπο όπως τα παραδοσιακά μεγάφωνα. Η σημαντική σκέψη εδώ είναι ότι επειδή τα subwoofer χρειάζονται περισσότερη ισχύ για την αναπαραγωγή ήχων χαμηλής συχνότητας, ο ενισχυτής ή ο δέκτης πρέπει να είναι σε θέση να παράγει αρκετή ισχύ για να διατηρεί τα μπάσα που αναπαράγονται από το subwoofer χωρίς να αποστραγγίζει την τροφοδοσία του δέκτη ή του ενισχυτή σας. Πόση ισχύς εξαρτάται από τις απαιτήσεις του ηχείου υπογούφερ και το μέγεθος του δωματίου (και πόσο μπάσο μπορείτε να γεμίζετε ή πόσο θέλετε να διαταράξετε τους γείτονες!).

Όπως και τα υπόλοιπα ηχεία σε μια παραδοσιακή συσκευή home theater, συνδέετε το καλώδιο ηχείου από έναν ενισχυτή στο παθητικό υπογούφερ. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει πρώτα να συνδέσετε τις εξόδους γραμμής υπογούφερ ενός δέκτη οικιακού κινηματογράφου ή επεξεργαστή προενισχυτή AV στις εισόδους γραμμής ενός εξωτερικού ενισχυτή υπογούφερ - στη συνέχεια συνδέστε το παθητικό υπογούφερ με τους ακροδέκτες ηχείων που παρέχονται στον ενισχυτή υπογούφερ.

Ένα παράδειγμα ενός παθητικού υπογούφερ είναι το ηχείο OSD IWS-88 In-Wall Subwoofer.

Ένα παράδειγμα ενός εξωτερικού ενισχυτή που απαιτείται όταν χρησιμοποιείτε ένα παθητικό υπογούφερ είναι το Dayton Audio SA230.

Τα παθητικά υπογούφερ χρησιμοποιούνται κυρίως σε προσαρμοσμένες εγκαταστάσεις όπου το υπογούφερ μπορεί να τοποθετηθεί σε τοίχο, παρόλο που υπάρχουν μερικά παραδοσιακά subwoofer σε σχήμα κύβου που είναι επίσης παθητικά. Επίσης, μερικά ανέξοδα συστήματα home-in-a-box ενσωματώνουν ένα παθητικό υπογούφερ, όπως το Onkyo HT-S3800 .

Υπογούφερ

Για την επίλυση του προβλήματος της ανεπάρκειας ισχύος ή άλλων συναφών χαρακτηριστικών που ενδέχεται να λείπουν σε ένα δέκτη ή ενισχυτή, χρησιμοποιούνται Υπογούφερ (επίσης αναφερόμενοι ως Active Subwoofer). Αυτός ο τύπος υπογούφερ είναι μια αυτοτελής διαμόρφωση ηχείου / ενισχυτή στην οποία τα χαρακτηριστικά του ενισχυτή και του υπογούφερ είναι βέλτιστα συμβατά και είναι και τα δύο ενθυλακωμένα στο ίδιο περίβλημα.

Ως δευτερεύον πλεονέκτημα, όλες οι ανάγκες σε υπογούφερ που τροφοδοτούνται με τροφοδοσία είναι μια μόνο σύνδεση καλωδίου από μια έξοδο γραμμής προενίσχυσης / επεξεργαστή περιβάλλοντος ήχου (που αναφέρεται επίσης ως έξοδος προενίσχυσης subwoofer ή έξοδος LFE) από δέκτη οικιακού κινηματογράφου. Αυτή η διάταξη λαμβάνει πολύ από το φορτίο ισχύος μακριά από έναν δέκτη και επιτρέπει στους ενισχυτές του δέκτη να τροφοδοτούν με ευκολία τα ηχεία μεσαίας και υπεριώδους συχνότητας.

Ένα παράδειγμα ενός Powered Subwoofer είναι το Fluance DB150 .

Ποιο είναι καλύτερο - Παθητικό ή Powered;

Όλα τα άλλα πράγματα είναι ίσα, είτε το υπογούφερ είναι παθητικό είτε τροφοδοτείται δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το πόσο καλό είναι το υπογούφερ. Εντούτοις, τα Powered subwoofers είναι μακράν τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα δεδομένου ότι έχουν τους δικούς τους ενσωματωμένους ενισχυτές και δεν εξαρτώνται από τους περιορισμούς του ενισχυτή άλλου δέκτη ή ενισχυτή. Αυτό τους καθιστά πολύ εύκολο στη χρήση με τους σημερινούς δέκτες οικιακού κινηματογράφου. Όλοι οι δέκτες οικιακού κινηματογράφου είναι εξοπλισμένοι είτε με μία είτε με δύο εξόδους γραμμής προ-ενισχυτή subwoofer που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να συνδέονται με ένα τροφοδοτούμενο υπογούφερ.

Από την άλλη πλευρά, αυτό που πρέπει να κάνετε για να χρησιμοποιήσετε ένα παθητικό υπογούφερ είναι να αγοράσετε έναν ειδικό ενισχυτή υπογούφερ, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι πιο ακριβός από το παθητικό υπογούφερ που έχετε.

Με άλλα λόγια, στις περισσότερες περιπτώσεις θα ήταν οικονομικότερο να αγοράζουμε μόνο ένα τροφοδοτούμενο υπογούφερ αντί του παθητικού υπογούφερ. Εάν επιλέξετε αυτή την επιλογή, το προεγκατάστημα υπογούφερ από δέκτη Home Cinema θα συνδεθεί στη σύνδεση γραμμής του ενισχυτή εξωτερικού υπογούφερ, ενώ οι συνδέσεις ηχείων του υπογούφερ του εξωτερικού ενισχυτή πηγαίνουν στις συνδέσεις των ηχείων στο παθητικό υπογούφερ.

Η μόνη άλλη δυνατότητα σύνδεσης είναι ότι είναι διαθέσιμη για ένα παθητικό υπογούφερ είναι ότι εάν το παθητικό υπογούφερ έχει εισόδους και εξόδους τυποποιημένων συνδέσεων ηχείων, μπορείτε να συνδέσετε τις συνδέσεις αριστερού και δεξιού ηχείου σε δέκτη ή ενισχυτή στο παθητικό υπογούφερ και στη συνέχεια να συνδέσετε το αριστερό και τις συνδέσεις εξόδου δεξιών ηχείων στο παθητικό υπογούφερ με τα κύρια αριστερά και δεξιά μπροστινά ηχεία σας (βλ. φωτογραφία).

Αυτό που συμβαίνει σε αυτή τη ρύθμιση είναι ότι το υπογούφερ θα "απογυμνώσει" τις χαμηλές συχνότητες χρησιμοποιώντας ένα εσωτερικό διασταύρωση, το οποίο στέλνει τις μεσαίες και υψηλές συχνότητες στα πρόσθετα ηχεία που συνδέονται με τις εξόδους των ηχείων του υπογούφερ.

Αυτός ο τύπος εγκατάστασης θα εξαλείψει την ανάγκη για έναν επιπλέον εξωτερικό ενισχυτή μόνο για το παθητικό υπογούφερ, αλλά θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον δέκτη ή τον ενισχυτή σας λόγω των απαιτήσεων για χαμηλή έξοδο ήχου.

Η εξαίρεση από τους κανόνες σύνδεσης υπογούφερ

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλά υπογούφερ έχουν συνδέσεις εισόδου γραμμής και ηχείων. Εάν συμβαίνει αυτό, το υπογούφερ είναι ένα Powered Subwoofer. Ωστόσο, σε αυτό το παράδειγμα, είναι ένα υπογούφερ που μπορεί να δεχτεί σήματα είτε από τις συνδέσεις ηχείων ενός ενισχυτή είτε από μια σύνδεση εξόδου προενισχυτή υπογούφερ ενισχυτή / home theater.

Αυτό σημαίνει ότι εάν διαθέτετε έναν παλαιότερο δέκτη ή ενισχυτή οικιακού κινηματογράφου που δεν διαθέτει ειδική έξοδο προεπιλογής υπογούφερ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τροφοδοτούμενο υπογούφερ, εάν παρέχει τυπικές συνδέσεις ηχείων εκτός από τις εισόδους γραμμής. Απαιτεί λίγη υπομονή, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολο να συνδεθεί .

Η επιλογή ασύρματης σύνδεσης

Επίσης, μια άλλη επιλογή σύνδεσης υπογούφερ που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής (λειτουργεί μόνο με τροφοδοτημένα υπογούφερ) είναι η ασύρματη συνδεσιμότητα μεταξύ του υπογούφερ και του δέκτη ή ενισχυτή του home theater. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί με δύο τρόπους.

Ένας τρόπος είναι όταν το υπογούφερ διαθέτει ενσωματωμένο ασύρματο δέκτη και παρέχει επίσης έναν εξωτερικό ασύρματο πομπό που συνδέεται στην έξοδο γραμμής υπογούφερ ενός δέκτη ή ενισχυτή οικιακού κινηματογράφου.

Ένα παράδειγμα ασύρματου υπογούφερ είναι το πολύ προσιτό μοντέλο 110-watt 110-watt 8-ιντσών 110 ιντσών.

Η δεύτερη επιλογή είναι να αγοράσετε ένα προαιρετικό κιτ ασύρματου πομπού / δέκτη που μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε τροφοδοτημένο υπογούφερ που διαθέτει είσοδο γραμμής και δέκτη οικιακού κινηματογράφου, επεξεργαστή AV ή ενισχυτή με έξοδο subwoofer ή LFE.

Ένα παράδειγμα ενός κιτ πομπού / δέκτη ασύρματου υπογούφερ είναι το κιτ σύνδεσης Sunwire Wireless Subwoofer.

Τελική λήψη

Όταν αγοράζετε ένα υπογούφερ για χρήση με το σύστημα οικιακού κινηματογράφου, ελέγξτε εάν ο δέκτης οικιακού κινηματογράφου, AV ή περιφερειακού ήχου διαθέτει έξοδο προεπιλογής υπογούφερ (συχνά φορές με την ένδειξη Sub Pre-Out, Sub Out ή LFE Out). Αν ναι, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα τροφοδοτημένο υπογούφερ.

Επίσης, αν έχετε αγοράσει έναν νέο δέκτη οικιακού κινηματογράφου και έχετε ένα υπογούφερ αριστερά που αρχικά συνοδεύτηκε από σύστημα home-to-the-box, ελέγξτε εάν αυτό το υπογούφερ είναι στην πραγματικότητα ένα παθητικό υπογούφερ. Το giveaway είναι ότι δεν έχει είσοδο γραμμής υπογούφερ και έχει μόνο συνδέσεις ηχείων.

Εάν συμβαίνει αυτό, θα χρειαστεί να αγοράσετε είτε έναν πρόσθετο ενισχυτή για να τροφοδοτήσετε το υπογούφερ είτε, εάν το υπογούφερ διαθέτει συνδέσεις εξόδου ηχείου και έξοδο ηχείου, ίσως μπορέσετε να συνδέσετε το subwoofer στις εξόδους αριστερού / δεξιού κύριου ηχείου του δέκτη και, στη συνέχεια, συνδέστε το κύριο αριστερό και δεξί ηχείο με τις εξόδους σύνδεσης του ηχείου του παθητικού υπογούφερ.

Από ένα φθηνό home-theater-in-a-box σε προσαρμοσμένα εγκατεστημένα συστήματα υψηλού επιπέδου, απαιτείται ένα υπογούφερ για να παρέχει αυτές τις χαμηλές συχνότητες μπάσων.