Βασική ορολογία της τυπογραφίας

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένοι βασικοί ορισμοί που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πώς ο τύπος περιγράφεται και μετράται.

Γραμματοσειρά

Μια γραμματοσειρά αναφέρεται σε μια ομάδα χαρακτήρων, όπως γράμματα, αριθμοί και σημεία στίξης, που μοιράζονται ένα κοινό σχέδιο ή στυλ. Τα Times New Roman, Arial, Helvetica και Courier είναι όλα τα γραμματοσειρά.

Γραμματοσειρά

Οι γραμματοσειρές αναφέρονται στα μέσα με τα οποία εμφανίζονται ή παρουσιάζονται οι γραμματοσειρές. Το Helvetica σε κινητό τύπο είναι μια γραμματοσειρά, όπως και ένα αρχείο γραμματοσειράς TrueType .

Πληκτρολογήστε Οικογένειες

Οι διάφορες διαθέσιμες επιλογές σε μια γραμματοσειρά αποτελούν μια οικογένεια τύπων . Πολλές γραμματοσειρές είναι τουλάχιστον διαθέσιμες σε λατινικούς, τολμηρούς και πλάγιους χαρακτήρες. Άλλες οικογένειες είναι πολύ μεγαλύτερες, όπως το Helvetica Neue , το οποίο διατίθεται σε επιλογές όπως το Condensed Bold, το Condensed Black, το UltraLight, το Italic UltraLight, το Light, το Italic Light, το Regular κλπ.

Γραμματοσειρές Serif

Οι γραμματοσειρές Serif είναι αναγνωρίσιμες από τις μικρές γραμμές στα άκρα των διαφόρων κτυπήματος ενός χαρακτήρα. Καθώς αυτές οι γραμμές καθιστούν μια γραμματοσειρά ευκολότερη στην ανάγνωση, κατευθύνοντας το μάτι από γράμμα σε γράμμα και από λέξη σε λέξη, οι γραμματοσειρές serif χρησιμοποιούνται συχνά για μεγάλα τμήματα κειμένου, όπως σε ένα βιβλίο. Το Times New Roman είναι ένα παράδειγμα μιας κοινής γραμματοσειράς serif.

Γραμματοσειρές Sans Serif

Οι Serifs είναι μικρές γραμμές στα άκρα των εγκεφαλικών χαρακτήρων. Η αδελφή serif, ή χωρίς serif, αναφέρεται σε γραμματοσειρές χωρίς αυτές τις γραμμές. Οι γραμματοσειρές Sans serif χρησιμοποιούνται συχνά όταν απαιτείται μεγάλη γραμματοσειρά, όπως σε μια επικεφαλίδα του περιοδικού. Το Helvetica είναι ένα δημοφιλές γραμματοσειρά τύπου sans serif. Οι γραμματοσειρές Sans serif είναι επίσης κοινές για το κείμενο του ιστότοπου, καθώς μπορούν να διαβαστούν ευκολότερα στην οθόνη. Το Arial είναι ένα τυπογραφείο τύπου sans serif που σχεδιάστηκε ειδικά για χρήση στην οθόνη.

Σημείο

Το σημείο χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του μεγέθους μιας γραμματοσειράς. Ένα σημείο είναι ίσο με 1/72 της ίντσας. Όταν ένας χαρακτήρας αναφέρεται ως 12pt, περιγράφεται το πλήρες ύψος του μπλοκ κειμένου (όπως μπλοκ κινητού τύπου) και όχι μόνο ο ίδιος ο χαρακτήρας. Εξαιτίας αυτού, δύο γραμματοσειρές στο ίδιο μέγεθος σημείου μπορεί να εμφανίζονται ως διαφορετικά μεγέθη, με βάση τη θέση του χαρακτήρα στο μπλοκ και το μέγεθος του μπλοκ που γεμίζει ο χαρακτήρας.

Τυπογραφική σειρά 12 στιγμές

Το pica χρησιμοποιείται γενικά για τη μέτρηση γραμμών κειμένου. Ένα pica ισούται με 12 σημεία, και έξι picas είναι ίσες με μία ίντσα.

Βασική γραμμή

Η βασική γραμμή είναι η αόρατη γραμμή στην οποία κάθονται οι χαρακτήρες. Ενώ η γραμμή βάσης μπορεί να διαφέρει από την γραμματοσειρά στην γραμματοσειρά, είναι συνεπής μέσα σε μια γραμματοσειρά. Τα στρογγυλά γράμματα όπως το "e" θα εκτείνονται ελαφρώς κάτω από τη γραμμή βάσης.

X-ύψος

Το ύψος x είναι η απόσταση μεταξύ της μέσης γραμμής και της γραμμής βάσης. Αναφέρεται ως το ύψος x επειδή είναι το ύψος ενός πεζού "x". Αυτό το ύψος μπορεί να ποικίλει σημαντικά μεταξύ των γραμματοσειρών.

Παρακολούθηση, Kerning και Letterspacing

Η απόσταση μεταξύ των χαρακτήρων ελέγχεται από την παρακολούθηση, τον πυρήνα και την επισήμανση χαρακτήρων. Η παρακολούθηση έχει ρυθμιστεί ώστε να αλλάζει διαρκώς το διάστημα μεταξύ χαρακτήρων σε ένα μπλοκ κειμένου. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει την αναγνωσιμότητα για ένα ολόκληρο άρθρο περιοδικού. Kerning είναι η μείωση του χώρου μεταξύ των χαρακτήρων, και το γράψιμο χαρακτήρων είναι η προσθήκη χώρου μεταξύ των χαρακτήρων. Αυτές οι μικρότερες, ακριβείς προσαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τροποποιήσουν μια συγκεκριμένη λέξη, όπως σε ένα σχέδιο λογότυπου, ή έναν μεγάλο τίτλο μιας ιστορίας σε μια εφημερίδα. Όλες οι ρυθμίσεις μπορεί να πειραματιστούν για τη δημιουργία εικαστικών εφέ κειμένου.

Κύριος

Το κύριο σημείο αναφέρεται στην απόσταση μεταξύ των γραμμών του κειμένου. Η απόσταση αυτή, μετρούμενη σε σημεία, μετράται από τη μία γραμμή βάσης στην άλλη. Ένα μπλοκ κειμένου μπορεί να αναφέρεται ως 12pt με 6pts επιπλέον οδήγησης, επίσης γνωστό ως 12/18. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει 12pt τύπος σε 18pts συνολικού ύψους (12 συν 6pts επιπλέον οδηγεί).

Πηγές:

Γκάβιν Αμπρόζ, Πολ Χάρρη. "Οι βασικές αρχές της τυπογραφίας". AVA Publishing SA. 2006.