Πώς να χρησιμοποιήσετε την αρχή της ευθυγράμμισης στη διάταξη σελίδας

Μάθετε τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την επένδυση κειμένου και γραφικών

Η ευθυγράμμιση αναφέρεται στην τοποθέτηση του κειμένου και των γραφικών έτσι ώστε να ευθυγραμμίζονται σε μια σελίδα εκτύπωσης ή σε διάταξη ιστοσελίδας. Η ευθυγράμμιση είναι μια από τις αρχές του σχεδιασμού που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ελκυστικών σελίδων που μπορούν να διαβαστούν. Η σωστή ευθυγράμμιση στα σχέδια τους καθιστά οπτικά ελκυστικό και πιο εύκολο στη σάρωση ή την ανάγνωση. Τα περισσότερα προγράμματα διάταξης σελίδας περιλαμβάνουν ένα σύστημα πλέγματος που χρησιμοποιείται για την ευθυγράμμιση αντικειμένων στη σελίδα.

Η ευθυγράμμιση μπορεί να είναι οριζόντια, κατακόρυφη ή κεντρική. Διάφορα στοιχεία μπορούν να ευθυγραμμιστούν κατά μήκος μιας άκρης. Τα περισσότερα από τα στοιχεία ενός σχεδίου πρέπει να ευθυγραμμιστούν κατά κάποιο τρόπο, είτε η σελίδα έχει μόνο κείμενο με κεφαλές και subheads είτε έχει επίσης εικόνες, βίντεο, συνδέσμους και κουμπιά μαζί με το κείμενο. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κακή ευθυγράμμιση για να επιστήσετε την προσοχή σε ένα στοιχείο στη σελίδα, αν το κάνετε προσεκτικά.

Όχι κάθε ευθυγραμμισμένο στοιχείο σε ένα σχέδιο σελίδας χρησιμοποιεί την ίδια ευθυγράμμιση. Μπορείτε να επιλέξετε να ευθυγραμμίσετε τις πιστώσεις φωτογραφιών με το δεξί άκρο μιας εικόνας, το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου αριστερά και να κεντράρετε όλους τους τίτλους και τους υποτίτλους . Όταν μια σελίδα περιέχει πολλά διαφορετικά στοιχεία, μπορεί να ομαδοποιηθούν και στη συνέχεια κάθε ομάδα να περιέχει μια συγκεκριμένη ευθυγράμμιση.

Οφέλη από την ευθυγράμμιση στο σχεδιασμό σελίδας

Η ευθυγράμμιση στοιχείων σε μια σελίδα εκτύπωσης ή σε μια ιστοσελίδα χρησιμεύει για:

Η καλή ευθυγράμμιση είναι αόρατη. Οι περισσότεροι αναγνώστες δεν θα παρατηρήσουν συνειδητά ότι τα πάντα παρατάσσονται τακτοποιημένα. Ωστόσο, οι περισσότεροι θεατές θα παρατηρήσουν πότε τα στοιχεία είναι εκτός ευθυγράμμισης.

Τύποι ευθυγράμμισης για τη διάταξη σελίδας

Χρήση της ευθυγράμμισης

Η έλλειψη ευθυγράμμισης δημιουργεί μια παραπλανητική, ανοργάνωτη εμφάνιση στη σελίδα ή στην οθόνη. Η ανάμειξη πάρα πολλών ευθυγραμμίσεων μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Είναι εντάξει να σπάσει η ευθυγράμμιση όταν εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό, όπως να δημιουργήσει σκόπιμα ένταση ή να επιστήσει την προσοχή σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο στη σελίδα.

Για απλές ρυθμίσεις, τα στοιχεία μπορούν να ευθυγραμμιστούν χρησιμοποιώντας τις επιλογές αυτόματης ευθυγράμμισης στο λογισμικό σας. Για πιο περίπλοκες διατάξεις, η χρήση κατευθυντήριων γραμμών και δικτύων βοηθά στην ακριβή τοποθέτηση στοιχείων.