Πώς να βαθμονομήσετε εκτυπωτές και σαρωτές χρησιμοποιώντας τα προφίλ εκτυπωτών ICC

Πού να βρείτε και να κάνετε λήψη των προφίλ εκτυπωτών ICC

Εισαγωγή

Η σωστή βαθμονόμηση ενός εκτυπωτή, σαρωτή ή οθόνης μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι αυτό που βλέπετε στην οθόνη είναι αυτό που μοιάζει με την εκτύπωσή σας και ότι τα χρώματα δεν φαίνονται μονόδρομα στην οθόνη, αλλά διαφορετικά στο χαρτί.

Με άλλα λόγια, το επίπεδο όσων βλέπετε-είναι-τι-παίρνετε (WYSIWYG, προφέρεται wiz-e-wig) μεταξύ της οθόνης και του εκτυπωτή ή / και του σαρωτή σας είναι ακριβές μέχρι το σημείο που εξέρχεται από τον εκτυπωτή φαίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο όπως αυτό που υπάρχει στην οθόνη.

Διατηρώντας ακριβή χρώματα

Ο Jacci γράφει: "Τα προφίλ ICC παρέχουν έναν τρόπο εξασφάλισης σταθερού χρώματος. Αυτά τα αρχεία είναι ειδικά για κάθε συσκευή του συστήματός σας και περιέχουν πληροφορίες για το πώς η συσκευή παράγει χρώμα". Η εύρεση του σωστού συνδυασμού μελάνης συν χαρτιού και ρυθμίσεων εκτυπωτή είναι ευκολότερη με τη βοήθεια εταιρειών όπως οι Ilford και Hammermill (κατασκευαστές φωτογραφικού χαρτιού), οι οποίες φιλοξενούν ένα ευρύ φάσμα προφίλ εκτυπωτή στον ιστότοπό του (κάντε κλικ στην καρτέλα Υποστήριξη και ακολουθήστε για προφίλ εκτυπωτή).

Ακριβώς μια σημείωση - αυτά είναι πραγματικά προσανατολισμένα προς επαγγελματίες φωτογράφους και όχι τόσο για τον μέσο χρήστη, για τον οποίο οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του εκτυπωτή (ή η ρύθμιση φωτογραφιών) είναι πιθανό να είναι αρκετά καλές. Ο Ilford, για παράδειγμα, υποθέτει ότι θα χρησιμοποιείτε το Adobe Photoshop ή παρόμοιο high-end πρόγραμμα. Εάν δεν είστε, μπορείτε να σταματήσετε εδώ και απλά χρησιμοποιώντας τις προτιμήσεις εκτύπωσης για εκτύπωση φωτογραφιών. Διαφορετικά, θα επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Ilford και θα κατεβάσετε ένα αρχείο Zip που θα πρέπει να εγκατασταθεί στον κατάλληλο φάκελο spool \ drivers \ color στο σύστημά σας (οι οδηγίες εγκατάστασης περιλαμβάνονται στη λήψη). Στη συνέχεια εμφανίζονται οι κατάλληλες ρυθμίσεις εκτυπωτή για μια ποικιλία κατασκευαστών μέσων και εκτυπωτών.

Εάν θέλετε μια καλή και αρκετά κατανοητή επισκόπηση των προφίλ χρωμάτων ICC, καλό σημείο για να αρχίσετε να σκάβετε για περισσότερες πληροφορίες είναι στην τοποθεσία Web της International Color Consortium. Το FAQ τους παρέχει πολλές απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που σχετίζονται με το ICC που πιθανόν να έχετε, όπως: Τι είναι το σύστημα διαχείρισης χρωμάτων; Τι είναι το προφίλ ICC; Και πού μπορώ να μάθω περισσότερα για τη διαχείριση χρωμάτων; Θα βρείτε επίσης μια χρήσιμη σελίδα σχετικά με την ορολογία χρώματος, τη διαχείριση χρωμάτων, τα προφίλ, την ψηφιακή φωτογραφία και τις γραφικές τέχνες. Αν διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε να χρησιμοποιήσετε τα προφίλ χρωμάτων ICC, μπορείτε συνήθως να βρείτε τα κατάλληλα προφίλ για διάφορους κατασκευαστές εκτυπωτών μέσω των τοποθεσιών Web τους. Πρόκειται για μια μερική λίστα συνδέσεων με τα προφίλ χρωμάτων ICC για ορισμένους σημαντικούς κατασκευαστές εκτυπωτών, αλλά σίγουρα δεν είναι εξαντλητικός. Η Canon παραθέτει τα προφίλ ICC για συμβατούς εκτυπωτές τρίτων στον ιστότοπό της μαζί με έναν οδηγό εκτύπωσης τέχνης. Τα προφίλ εκτυπωτών της Epson είναι επίσης διαθέσιμα στον ιστότοπό τους. Η Brother χρησιμοποιεί προφίλ εκτυπωτών ICM των Windows και η HP παραθέτει τις προρυθμίσεις και τα προφίλ ICC για τους εκτυπωτές Designjet στη σελίδα Graphics Arts.

Η Kodak διαθέτει μια εκτεταμένη λίστα προφίλ στον ιστότοπό της. Τέλος, θα διαπιστώσετε ότι το TFT Central προσφέρει μια σελίδα προφίλ ICC και οθόνη ρυθμίσεων που φαίνεται να ενημερώνεται σε τακτική βάση και η οποία περιγράφει τον τρόπο λήψης και εγκατάστασης προφίλ χρωμάτων ICC σε υπολογιστές Windows και Mac.

Αυτό το θέμα γίνεται πολύ περίπλοκο, πολύ γρήγορα. Αν ενδιαφέρεστε για την τεχνική πλευρά των προφίλ ICC, υπάρχει διαθέσιμο δωρεάν ηλεκτρονικό βιβλίο με δυνατότητα λήψης μέσω της τοποθεσίας ICC στο Web, η οποία εντάσσεται στα προφίλ ICC και τη χρήση τους στη διαχείριση χρωμάτων. Δημιουργία προφίλ ICC: Η Μηχανική και η Μηχανική περιλαμβάνουν compilable C-κώδικα που μπορεί να εκτελεστεί σε λειτουργικά συστήματα Unix και Windows.

Τέλος, ορισμένοι κατασκευαστές εκτυπωτών, όπως η Canon, αποστέλλουν λογισμικό με ορισμένους εκτυπωτές υψηλότερου επιπέδου για τη δημιουργία δικών σας προφίλ ICC.