Χρήση του OS X ως διακομιστή αρχείων για ένα δίκτυο

Οι διακομιστές αρχείων έρχονται σε πολλές μορφές, από αποκλειστικά συστήματα υπολογιστών όπως το Xserve της Apple, το οποίο έχει μια τιμή αυτοκόλλητης ετικέτας βάσης 2.999 δολαρίων, στα συστήματα σκληρού δίσκου NAS (Network Attached Storage), τα οποία μπορούν να βρεθούν για μόλις $ 49 τους σκληρούς δίσκους). Αλλά ενώ αγοράζετε μια προκαθορισμένη λύση είναι πάντα μια επιλογή, δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.

Εάν θέλετε να έχετε έναν διακομιστή αρχείων στο δίκτυό σας, ώστε να μπορείτε να μοιράζεστε αρχεία, μουσική, βίντεο και άλλα δεδομένα με άλλους Mac στο σπίτι ή στο γραφείο, εδώ είναι ένας απλός οδηγός βήμα προς βήμα που θα σας αφήσει να επαναλάβετε ένα παλαιότερο Mac. Μπορείτε να το μετατρέψετε σε διακομιστή αρχείων που μπορεί να είναι ένας προορισμός δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για όλους τους Mac σας, καθώς και να σας επιτρέπουν να μοιράζεστε αρχεία. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο διακομιστή αρχείων για να μοιράζεστε εκτυπωτές, να χρησιμοποιείτε ως δρομολογητή δικτύου ή να μοιράζεστε άλλα συνδεδεμένα περιφερειακά, αν και δεν θα πάμε σε αυτό εδώ. Θα επικεντρωθούμε στη μετατροπή αυτού του παλαιού Mac σε ειδικό διακομιστή αρχείων.

01 του 06

Χρήση του OS X ως διακομιστή αρχείων: Τι χρειάζεστε

Το παράθυρο προτιμήσεων "Κοινή χρήση" του Leopard καθιστά την εγκατάσταση ενός διακομιστή αρχείων ένα αεράκι.

OS X 10.5.x.

Το Leopard ως OS περιλαμβάνει ήδη το λογισμικό που απαιτείται για την κοινή χρήση αρχείων. Αυτό θα κάνει την εγκατάσταση και τη διαμόρφωση του διακομιστή τόσο εύκολη όσο και η ρύθμιση ενός επιτραπέζιου Mac.

Ένας παλαιότερος Mac

Χρησιμοποιώντας ένα PowerMac G5, αλλά άλλες καλές επιλογές περιλαμβάνουν οποιαδήποτε από τα PowerMac G4s, iMacs και Mac minis. Το κλειδί είναι ότι το Mac πρέπει να μπορεί να τρέχει OS X 10.5.x και να υποστηρίζει επιπλέον σκληρούς δίσκους. Μπορούν είτε να είναι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι συνδεδεμένοι μέσω FireWire, είτε για υπολογιστές Mac, εσωτερικούς σκληρούς δίσκους.

Μεγάλοι σκληροί δίσκοι

Το μέγεθος και ο αριθμός των δίσκων εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες σας, αλλά η συμβουλή μου δεν είναι να γράψω εδώ. Μπορείτε να βρείτε 1 δίσκους TB για πολύ κάτω από $ 100, και θα τους γεμίσετε πιο γρήγορα από ό, τι νομίζετε ότι θα το κάνετε.

02 του 06

Χρήση του OS X ως διακομιστή αρχείων: Επιλογή του Mac που θα χρησιμοποιηθεί

Για τους περισσότερους από εμάς, αυτή η απόφαση θα καθοριστεί από το υλικό Mac που συμβαίνει να βρίσκεται γύρω μας. Ευτυχώς, ένας διακομιστής αρχείων δεν χρειάζεται πολύ επεξεργαστική ισχύ για να εκτελέσει αποτελεσματικά. Για τις χρήσεις που απαιτούνται, ένας υπολογιστής G4 ή νεότερος Mac θα είναι κάτι περισσότερο από αρκετό.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν μερικές προδιαγραφές υλικού που θα βοηθούσαν τον διακομιστή αρχείων μας να αποδώσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Απαιτήσεις υλικού

Ταχύτητα δικτύου

Στην ιδανική περίπτωση, ο διακομιστής αρχείων σας θα πρέπει να είναι ένας από τους γρηγορότερους κόμβους του δικτύου σας. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι μπορεί να ανταποκριθεί εγκαίρως σε αιτήματα από πολλούς Mac στο δίκτυο. Ένας προσαρμογέας δικτύου που υποστηρίζει Fast Ethernet (100 Mbps) θα πρέπει να θεωρείται το ελάχιστο. Ευτυχώς, ακόμη και αυτό το παλιό G4 θα πρέπει να έχει ενσωματωθεί αυτή η δυνατότητα. Αν το δίκτυό σας υποστηρίζει το Gigibit Ethernet, τότε ένας από τους τελευταίους μοντέλους Mac με ενσωματωμένο Gigibit Ethernet θα ήταν ακόμα καλύτερη επιλογή

Μνήμη

Παραδόξως, η μνήμη δεν είναι σημαντικός παράγοντας για έναν διακομιστή αρχείων. Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή μνήμη RAM για να τρέξετε το Leopard χωρίς να χτυπήσετε. Ένα GB μνήμης RAM θα ​​ήταν το ελάχιστο. 2 GB θα πρέπει να είναι περισσότερο από επαρκής για έναν απλό διακομιστή αρχείων.

Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές δημιουργούν καλύτερους εξυπηρετητές

αλλά ένα laptop θα λειτουργήσει επίσης. Το μόνο πραγματικό πρόβλημα με τη χρήση ενός φορητού υπολογιστή είναι ότι η μονάδα δίσκου και τα εσωτερικά λεωφορεία δεδομένων δεν έχουν σχεδιαστεί για να είναι δαίμονες ταχύτητας. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε ορισμένα από αυτά τα προβλήματα χρησιμοποιώντας έναν ή περισσότερους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους συνδεδεμένους μέσω του FireWire. Παρεμπιπτόντως, οι ίδιοι βραδύτεροι σκληροί δίσκοι και λεωφορεία δεδομένων υπάρχουν στο Mac mini, αφού το μίνι χρησιμοποιεί εξαρτήματα φορητών υπολογιστών. Έτσι, εάν πρόκειται να μετατρέψετε ένα Mac mini σε ένα διακομιστή αρχείων, προγραμματίστε τη χρήση εξωτερικών σκληρών δίσκων μαζί του.

03 του 06

Χρήση του OS X ως διακομιστή αρχείων: Σκληροί δίσκοι προς χρήση με τον διακομιστή σας

Οι σκληροί δίσκοι που βασίζονται σε SATA είναι μια καλή επιλογή κατά την αγορά ενός νέου HD. Φωτογραφία © Coyote Moon Inc.

Επιλέγοντας έναν ή περισσότερους σκληρούς δίσκους μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να κάνετε με αυτό που έχετε ήδη εγκαταστήσει στο Mac. μπορείτε επίσης να προσθέσετε μία ή περισσότερες εσωτερικές ή εξωτερικές μονάδες δίσκου. Εάν πρόκειται να αγοράσετε επιπλέον σκληρούς δίσκους, αναζητήστε τους χρήστες που έχουν βαθμολογηθεί για συνεχή (24/7) χρήση. Αυτές οι μονάδες αναφέρονται μερικές φορές ως μονάδες κλάσης "enterprise" ή "server". Οι τυποποιημένοι σκληροί δίσκοι επιτραπέζιων υπολογιστών θα λειτουργήσουν επίσης, αλλά ο αναμενόμενος χρόνος ζωής τους θα μειωθεί καθώς χρησιμοποιούνται συνεχώς και δεν έχουν σχεδιαστεί για αυτό.

Εσωτερικοί σκληροί δίσκοι

Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή Mac, έχετε ορισμένες επιλογές για τους σκληρούς δίσκους, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας, του τύπου σύνδεσης και του μεγέθους. Θα έχετε επίσης την επιλογή να κάνετε σχετικά με το κόστος του σκληρού δίσκου. Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές PowerMac G5 και αργότερα χρησιμοποιούν σκληρούς δίσκους με συνδέσεις SATA. Οι παλαιότεροι Mac χρησιμοποιούν σκληρούς δίσκους που βασίζονται σε PATA. Εάν σχεδιάζετε να αντικαταστήσετε τους σκληρούς δίσκους στο Mac , ίσως διαπιστώσετε ότι οι μονάδες SATA προσφέρονται σε μεγαλύτερα μεγέθη και μερικές φορές με χαμηλότερο κόστος από τις μονάδες PATA. Μπορείτε να προσθέσετε ελεγκτές SATA σε επιτραπέζιους Mac που διαθέτουν λεωφορεία επέκτασης.

Εξωτερικοί Σκληροί Δίσκοι

Οι εξωτερικοί συνεργάτες είναι επίσης μια καλή επιλογή, τόσο για επιτραπέζιους υπολογιστές όσο και για φορητούς υπολογιστές Mac. Για φορητούς υπολογιστές, μπορείτε να αυξήσετε την απόδοση προσθέτοντας μια εξωτερική μονάδα δίσκου 7200RPM. Οι εξωτερικοί δίσκοι είναι επίσης εύκολο να προστεθούν σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή Mac και έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι αφαιρούν μια πηγή θερμότητας από το εσωτερικό του Mac. Η θερμότητα είναι ένας από τους κύριους εχθρούς των servers που λειτουργούν 24/7.

Εξωτερικές συνδέσεις

Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, σκεφτείτε πώς θα κάνετε τη σύνδεση. Από τα πιο αργά έως ταχύτερα, εδώ είναι οι τύποι σύνδεσης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

USB 2.0

FireWire 400

FireWire 800

eSATA

Μπορείτε να βρείτε μια ανάλυση των ρυθμών διασύνδεσης στην αναθεώρηση About: Macs του εξωτερικού σκληρού δίσκου OWC Mercury Elite-Al Pro .

04 του 06

Χρήση του OS X ως διακομιστή αρχείων: Εγκατάσταση του OS X 10.5 (Leopard)

Το OS X 10.5 (Leopard) είναι φυσικό για κοινή χρήση αρχείων Mac. Ευγενική προσφορά της Apple

Τώρα που έχετε επιλέξει ένα Mac για να χρησιμοποιήσετε και έχετε αποφασίσει για τη διαμόρφωση του σκληρού δίσκου, ήρθε η ώρα να εγκαταστήσετε το OS X 10.5 (Leopard). Εάν το Mac που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ως διακομιστή αρχείων έχει ήδη εγκαταστήσει το Leopard, ίσως να νομίζετε ότι είστε έτοιμοι να πάτε, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αλήθεια. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να σας πείσουν να εκτελέσετε μια νέα εγκατάσταση του OS X 10.5.

Γιατί πρέπει να εγκαταστήσετε ένα νέο αντίγραφο του OS X 10.5

Ανάκτηση χώρου στο δίσκο

Οι πιθανότητες είναι εάν επανατοποθετήσετε ένα Mac που έχει ήδη εγκαταστήσει το Leopard, ο δίσκος εκκίνησης έχει πολλά άχρηστα δεδομένα αποθηκευμένα σε αυτόν με τη μορφή εφαρμογών και δεδομένων χρήστη που ο διακομιστής αρχείων δεν θα χρειαστεί. Στο δικό μου παράδειγμα, η επαναλαμβανόμενη μου G4 είχε 184 GB δεδομένων σχετικά με την εκκίνηση. Μετά από μια νέα εγκατάσταση του OS X, συν μερικά βοηθητικά προγράμματα και εφαρμογές που ήθελα στον εξυπηρετητή, ο διαθέσιμος χώρος στο δίσκο ήταν ήδη κάτω από 16 GB.

Ξεκινήστε τον διακομιστή σας χωρίς να κάνετε θραύση του δίσκου

Ενώ είναι αλήθεια ότι το OS X έχει ενσωματωμένες μεθόδους για να κρατήσει ένα δίσκο από το να καταστεί έντονα κατακερματισμένο, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με μια νέα εγκατάσταση για να διασφαλίσετε ότι το σύστημα μπορεί να βελτιστοποιήσει εύκολα αρχεία συστήματος για τη νέα χρήση του ως διακομιστή αρχείων.

Fresh OS X Εγκατάσταση

Αυτό σας επιτρέπει να διαγράψετε και να δοκιμάσετε το σκληρό σας δίσκο εκτός και αν πρόκειται για καινούργιους δίσκους, οι σκληροί δίσκοι θα λειτουργούν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από ό, τι συνηθίζουν. Είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε την επιλογή ασφαλείας 'Zero Out Data' για να διαγράψετε τους σκληρούς δίσκους. Αυτή η επιλογή όχι μόνο διαγράφει όλα τα δεδομένα, αλλά ελέγχει επίσης το σκληρό δίσκο και χαρτογραφεί τυχόν κακές ενότητες ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Είστε έτοιμοι να εγκαταστήσετε το OS X; Μπορείτε να βρείτε πλήρεις οδηγίες βήμα προς βήμα στη μέθοδο "Διαγραφή και εγκατάσταση των Macs " για τον οδηγό OS X 10.5 Leopard .

05 του 06

Χρήση του OS X ως διακομιστή αρχείων: Διαμόρφωση κοινής χρήσης αρχείων

Χρησιμοποιήστε το παράθυρο προτιμήσεων "Κοινή χρήση" για να επιλέξετε φακέλους για κοινή χρήση και για εκχώρηση δικαιωμάτων πρόσβασης.

Με το OS X 10.5 (Leopard) πρόσφατα εγκατεστημένο στο Mac που θα χρησιμοποιήσετε ως διακομιστή αρχείων σας, ήρθε η ώρα να διαμορφώσετε τις επιλογές κοινής χρήσης αρχείων. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο επιλέξαμε το Leopard ως το λειτουργικό σύστημα για τον διακομιστή αρχείων: Η κοινή χρήση αρχείων στο Leopard είναι ένα γρήγορο εργαλείο για τη δημιουργία.

Ρύθμιση κοινής χρήσης αρχείων

Μια γρήγορη επισκόπηση της κοινής χρήσης αρχείων, για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη διαδικασία, ακολουθούμενη από λεπτομερείς οδηγίες.

  1. Ενεργοποιήστε την κοινή χρήση αρχείων. Θα χρησιμοποιείτε το εγγενές πρωτόκολλο κοινής χρήσης αρχείων της Apple, εύστοχα ονομαζόμενο AFP (Apple File Filing Protocol). Το AFP θα επιτρέψει στους Mac στο δίκτυό σας να έχουν πρόσβαση στο διακομιστή αρχείων και να διαβάζουν και να γράφουν αρχεία από και προς το διακομιστή, ενώ θα το βλέπουν σαν έναν άλλο φάκελο ή σκληρό δίσκο.
  2. Επιλέξτε φακέλους ή σκληρούς δίσκους για κοινή χρήση. Μπορείτε να επιλέξετε ολόκληρες μονάδες δίσκου, τμήματα μονάδων δίσκου ή φακέλους στους οποίους επιθυμείτε να έχουν πρόσβαση άλλοι χρήστες. Ορίστε δικαιώματα πρόσβασης. Μπορείτε να ορίσετε όχι μόνο ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε ένα από τα κοινόχρηστα στοιχεία, αλλά ποια δικαιώματα θα έχουν. Για παράδειγμα, μπορείτε να δώσετε σε ορισμένους χρήστες πρόσβαση μόνο για ανάγνωση, επιτρέποντάς τους να προβάλλουν έγγραφα αλλά να μην κάνουν αλλαγές σε αυτές. Μπορείτε να παρέχετε πρόσβαση εγγραφής, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν νέα αρχεία καθώς και να επεξεργάζονται υπάρχοντα αρχεία. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα drop-box, ένα φάκελο στον οποίο ο χρήστης μπορεί να αποθέσει ένα αρχείο, χωρίς να μπορεί να δει κανένα από τα περιεχόμενα του φακέλου.

Για να ρυθμίσετε την κοινή χρήση αρχείων, ακολουθήστε τις οδηγίες στα αρχεία κοινόχρηστων δεδομένων About: Macs στο Mac σας στο εγχειρίδιο OS X 10.5 ' .

06 του 06

Χρήση του OS X ως διακομιστή αρχείων: Εξοικονόμηση ενέργειας

Χρησιμοποιήστε το παράθυρο προτιμήσεων εξοικονόμησης ενέργειας για να διαμορφώσετε το Mac να επανεκκινήσει αυτόματα μετά από διακοπή ρεύματος.

Πώς τρέχετε το διακομιστή αρχείων σας εξαρτάται από εσάς και πώς σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε. Μόλις το ξεκινήσουν, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γυρίζουν ποτέ το διακομιστή αρχείων τους, εκτελώντας το 24/7 έτσι ώστε κάθε Mac στο δίκτυο να έχει πρόσβαση στο διακομιστή ανά πάσα στιγμή. Αλλά δεν χρειάζεται να τρέχετε το διακομιστή αρχείων σας Mac 24 ώρες το 24ωρο, εάν δεν χρειάζεστε πρόσβαση σε όλο το εικοσιτετράωρο. Εάν χρησιμοποιείτε το δίκτυό σας για οικιακή ή μικρή επιχείρηση, μπορεί να θέλετε να απενεργοποιήσετε το διακομιστή αρχείων μόλις τελειώσετε την εργασία για την ημέρα. Εάν είναι οικιακό δίκτυο, ίσως να μην θέλετε όλα τα μέλη της οικογένειας να έχουν πρόσβαση αργά τη νύχτα. Και στα δύο αυτά παραδείγματα, η δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος που ενεργοποιεί και απενεργοποιεί τον διακομιστή σε προκαθορισμένους χρόνους μπορεί να είναι μια καλύτερη προσέγγιση από ό, τι 24/7. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι θα σας εξοικονομήσει ένα κομμάτι του ηλεκτρικού λογαριασμού σας, καθώς και τη μείωση της συσσώρευσης θερμότητας, η οποία θα σας εξοικονομήσει ψυκτικά φορτία εάν το σπίτι ή το γραφείο σας διαθέτει κλιματισμό.

Εάν πρόκειται να εκτελέσετε το διακομιστή αρχείων σας 24/7, πιθανότατα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το Mac σας θα επανεκκινήσει αυτόματα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή ότι το UPS δεν θα έχει χρόνο φόρτισης. Είτε έτσι είτε αλλιώς, 24/7 ή όχι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παράθυρο προτιμήσεων εξοικονόμησης ενέργειας για να ρυθμίσετε τον διακομιστή σας ανάλογα με τις ανάγκες σας.