Διαγράψτε ή διαμορφώστε τις μονάδες δίσκου Mac χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου

01 από 05

Γνωριμία με το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου

Η εφαρμογή Disk Utility περιέχει μια γραμμή εργαλείων και μια πλευρική γραμμή για εύκολη χρήση. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Το Disk Utility , μια δωρεάν εφαρμογή που περιλαμβάνεται στο Mac OS, είναι ένα εργαλείο πολλαπλών χρήσεων, εύχρηστο για την εργασία με σκληρούς δίσκους, SSD και εικόνες δίσκου. Μεταξύ άλλων, το Disk Utility μπορεί να διαγράψει, να μορφοποιήσει, να επιδιορθώσει και να διαμερίσει σκληρούς δίσκους και SSD , καθώς και να δημιουργήσει συστοιχίες RAID . Σε αυτόν τον οδηγό, θα χρησιμοποιήσουμε το Disk Utility για να διαγράψετε έναν τόμο και να διαμορφώσετε έναν σκληρό δίσκο.

Το Disk Utility λειτουργεί με δίσκους και τόμους. Ο όρος "δίσκος" αναφέρεται στον ίδιο τον οδηγό. ένας ' τόμος ' είναι μια διαμορφωμένη ενότητα ενός δίσκου. Κάθε δίσκος έχει τουλάχιστον ένα τόμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Disk Utility για να δημιουργήσετε έναν τόμο ή πολλούς τόμους σε ένα δίσκο.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη σχέση μεταξύ ενός δίσκου και των όγκων του. Μπορείτε να διαγράψετε έναν τόμο χωρίς να επηρεάσετε το υπόλοιπο δίσκο, αλλά εάν διαγράψετε το δίσκο, τότε διαγράφετε κάθε τόμο που περιέχει.

Disk Utility στο OS X El Capitan και αργότερα

Το Disk Utility υποβλήθηκε σε κάποιες αλλαγές στην έκδοση που περιλαμβάνεται στο OS X El Capitan, καθώς και στη νέα έκδοση macOS του λειτουργικού συστήματος. Αυτός ο οδηγός αφορά την έκδοση του βοηθητικού προγράμματος δίσκων που βρέθηκε στο OS X Yosemite και νωρίτερα.

Εάν χρειάζεται να διαμορφώσετε μια μονάδα δίσκου χρησιμοποιώντας OS X 10.11 (El Capitan) ή MacOS Sierra, ελέγξτε έξω:

Μορφοποιήστε μια μονάδα δίσκου Mac χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου (OS X El Capitan ή νεότερη έκδοση)

Εάν χρειάζεται να εργαστείτε με το σύστημα αρχείων APFS που περιλαμβάνεται στο macOS High Sierra και αργότερα, σύντομα θα υπάρχει διαθέσιμος νέος οδηγός μορφοποίησης για το νέο σύστημα αρχείων της Apple. Έτσι, ελέγξτε σύντομα.

Ας αρχίσουμε

Το Disk Utility διαθέτει τρία κύρια τμήματα: μια γραμμή εργαλείων που εκτείνεται στην κορυφή του χώρου εργασίας του Disk Utility. ένα κατακόρυφο παράθυρο στα αριστερά που εμφανίζει δίσκους και όγκους. και μια περιοχή εργασίας στα δεξιά, όπου μπορείτε να εκτελέσετε εργασίες σε επιλεγμένο δίσκο ή τόμο.

Αφού θα χρησιμοποιήσετε το Disk Utility για σκοπούς συντήρησης του συστήματος καθώς και για την εργασία με σκληρούς δίσκους, συνιστούμε να το προσθέσετε στο Dock . Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο Disk Utility στο Dock και επιλέξτε Keep in Dock από το αναδυόμενο μενού.

02 του 05

Βοήθημα δίσκου: Διαγραφή μιας έντασης μη εκκίνησης

Το Disk Utility μπορεί να διαγράψει γρήγορα μια ένταση με ένα πάτημα ενός κουμπιού. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Η διαγραφή ενός τόμου είναι ένας εύκολος τρόπος για να ελευθερώσετε χώρο στο δίσκο . Πολλές εφαρμογές πολυμέσων, όπως το Adobe Photoshop, χρειάζονται ένα μεγάλο μέρος συνεχόμενου χώρου στο δίσκο για να εργαστούν. Η διαγραφή ενός τόμου είναι ένας γρηγορότερος τρόπος δημιουργίας αυτού του χώρου από το να χρησιμοποιείτε εργαλεία ανασυγκρότησης από τρίτους. Επειδή αυτή η διαδικασία διαγράφει όλα τα δεδομένα σε έναν τόμο, πολλά άτομα που καταλαβαίνουν τα πολυμέσα δημιουργούν μικρούς όγκους για να διατηρούν δεδομένα αξίας ενός έργου και στη συνέχεια να διαγράψουν την ένταση πριν ξεκινήσουν το επόμενο έργο.

Η μέθοδος κατάργησης δεδομένων που περιγράφεται παρακάτω δεν αντιμετωπίζει τυχόν ζητήματα ασφαλείας που ενδέχεται να συσχετιστούν με τα διαγραμμένα δεδομένα. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα προγράμματα αποκατάστασης στοιχείων θα είναι σε θέση να αναστήσουν τα δεδομένα που διαγράφηκαν χρησιμοποιώντας αυτήν την απλή διαδικασία. Αν ανησυχείτε για την ασφάλεια, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε τη διαδικασία ασφαλούς διαγραφής που αναφέρεται παρακάτω σε αυτόν τον οδηγό.

Διαγραφή έντασης ήχου

  1. Επιλέξτε έναν τόμο από τους δίσκους και τους τόμους που αναγράφονται στην αριστερή πλευρά του παραθύρου του βοηθητικού προγράμματος δίσκου . Κάθε δίσκος και τόμος θα αναγνωρίζονται με το ίδιο όνομα και εικονίδιο που εμφανίζεται στην επιφάνεια εργασίας Mac.
  2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Erase . Το όνομα του επιλεγμένου τόμου και η τρέχουσα μορφή θα εμφανίζονται στη δεξιά πλευρά του χώρου εργασίας του Disk Utility.
  3. Κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή . Το Disk Utility θα αποσυνδέσει την ένταση του ήχου από την επιφάνεια εργασίας, θα το διαγράψει και στη συνέχεια θα τον επανατοποθετήσει στην επιφάνεια εργασίας.
  4. Ο διαγραμμένος τόμος θα διατηρήσει το ίδιο όνομα και τύπο μορφής με το πρωτότυπο. Εάν χρειάζεται να αλλάξετε τον τύπο μορφής, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος μορφοποίησης ενός σκληρού δίσκου Mac χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου, αργότερα σε αυτόν τον οδηγό.

03 του 05

Βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου: Ασφαλής διαγραφή

Χρησιμοποιήστε το ρυθμιστικό για να επιλέξετε μία από τις ασφαλείς επιλογές διαγραφής. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Το Disk Utility παρέχει τέσσερις επιλογές για τη σίγουρη διαγραφή των δεδομένων μιας έντασης. Οι επιλογές περιλαμβάνουν μια πολύ βασική μέθοδο διαγραφής, μια ελαφρώς ασφαλέστερη μέθοδο διαγραφής και δύο μεθόδους διαγραφής που πληρούν ή υπερβαίνουν τις απαιτήσεις του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για τη διαγραφή εμπιστευτικών δεδομένων από σκληρούς δίσκους.

Αν ανησυχείτε αν κάποιος μπορεί να ανακτήσει τα δεδομένα που πρόκειται να διαγράψετε, χρησιμοποιήστε τη μέθοδο ασφαλούς διαγραφής που περιγράφεται παρακάτω.

Ασφαλής διαγραφή

  1. Επιλέξτε έναν τόμο από τους δίσκους και τους τόμους που αναγράφονται στην αριστερή πλευρά του παραθύρου του βοηθητικού προγράμματος δίσκου. Κάθε δίσκος και τόμος θα αναγνωρίζονται με το ίδιο όνομα και εικονίδιο που εμφανίζεται στην επιφάνεια εργασίας Mac.
  2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Erase . Το όνομα του επιλεγμένου τόμου και η τρέχουσα μορφή θα εμφανίζονται στη δεξιά πλευρά του χώρου εργασίας του Disk Utility.
  3. Κάντε κλικ στο κουμπί " Επιλογές ασφαλείας " . Ένα φύλλο επιλογών ασφαλείας θα εμφανίσει τις ακόλουθες επιλογές ασφαλούς διαγραφής ανάλογα με την έκδοση του Mac OS που χρησιμοποιείτε.

Για το OS X Snow Leopard και νωρίτερα

Για OS X Lion Μέσω του OS X Yosemite

Το αναπτυσσόμενο φύλλο επιλογών "Ασφαλής διαγραφή" παρουσιάζει επιλογές παρόμοιες με εκείνες που είναι διαθέσιμες σε προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος, αλλά τώρα χρησιμοποιεί ένα ρυθμιστικό για να κάνει επιλογές αντί για μια λίστα επιλογών. Οι επιλογές του ρυθμιστικού είναι:

Κάντε την επιλογή σας και κάντε κλικ στο κουμπί OK . Το φύλλο επιλογών ασφαλείας θα εξαφανιστεί.

Κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή . Το Disk Utility θα αποσυνδέσει την ένταση του ήχου από την επιφάνεια εργασίας, θα το διαγράψει και στη συνέχεια θα τον επανατοποθετήσει στην επιφάνεια εργασίας.

04 του 05

Πώς να διαμορφώσετε τη μονάδα σκληρού δίσκου Mac χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου

Χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού για να επιλέξετε επιλογές μορφοποίησης. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Η διαμόρφωση μιας μονάδας είναι εννοιολογικά η ίδια με τη διαγραφή της. Η κύρια διαφορά είναι ότι θα επιλέξετε μια μονάδα δίσκου, όχι έναν τόμο, από τη λίστα των συσκευών. Θα επιλέξετε επίσης τον τύπο της μορφής κίνησης που θα χρησιμοποιήσετε. Αν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο μορφοποίησης που προτείνω, η διαδικασία μορφοποίησης θα διαρκέσει λίγο περισσότερο από τη βασική μέθοδο διαγραφής που περιγράφηκε προηγουμένως.

Διαμορφώστε έναν σκληρό δίσκο

  1. Επιλέξτε μια μονάδα δίσκου από τη λίστα μονάδων δίσκου και τόμων. Κάθε μονάδα στη λίστα θα εμφανίζει την χωρητικότητα, τον κατασκευαστή και το όνομα προϊόντος, όπως 232,9 GB WDC WD2500JS-40NGB2.
  2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Erase .
  3. Πληκτρολογήστε ένα όνομα για τη μονάδα δίσκου. Το προεπιλεγμένο όνομα είναι Untitled. Το όνομα της μονάδας θα εμφανιστεί τελικά στην επιφάνεια εργασίας , οπότε είναι καλή ιδέα να επιλέξετε κάτι που είναι περιγραφικό ή τουλάχιστον πιο ενδιαφέρον από το "Untitled".
  4. Επιλέξτε μια μορφή έντασης που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Το αναπτυσσόμενο μενού " Μορφή έντασης " εμφανίζει τις διαθέσιμες μορφές μονάδων δίσκου που υποστηρίζει το Mac. Ο τύπος μορφής που προτείνω να χρησιμοποιήσετε είναι Mac OS Extended (Journaled) .
  5. Κάντε κλικ στο κουμπί " Επιλογές ασφαλείας ". Ένα φύλλο επιλογών ασφαλείας θα εμφανίσει πολλές επιλογές ασφαλούς διαγραφής.
  6. (Προαιρετικό) Επιλέξτε Μηδενικά δεδομένα . Αυτή η επιλογή ισχύει μόνο για σκληρούς δίσκους και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με SSD. Το Zero Out Data θα εκτελέσει μια δοκιμή στο σκληρό δίσκο καθώς γράφει μηδενικά στις δίσκους της μονάδας δίσκου. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, το Disk Utility θα χαρτογραφήσει τυχόν κακά τμήματα που εντοπίζει στις δίσκους του δίσκου έτσι ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτό βοηθά να διασφαλίσετε ότι δεν θα μπορείτε να αποθηκεύσετε σημαντικά δεδομένα σε μια αμφισβητήσιμη ενότητα του σκληρού δίσκου. Αυτή η διαδικασία διαγραφής μπορεί να πάρει ένα δίκαιο χρονικό διάστημα, ανάλογα με την ικανότητα του δίσκου.
  7. Κάντε την επιλογή σας και κάντε κλικ στο κουμπί OK . Το φύλλο επιλογών ασφαλείας θα εξαφανιστεί.
  8. Κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή . Το Disk Utility θα αποσυνδέσει την ένταση του ήχου από την επιφάνεια εργασίας, θα το διαγράψει και στη συνέχεια θα τον επανατοποθετήσει στην επιφάνεια εργασίας.

05 του 05

Διαγραφή ή μορφοποίηση της μονάδας εκκίνησης ενός Mac χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου

Το OS X Utilities είναι μέρος του Recovery HD και περιλαμβάνει το Disk Utilities. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Το Disk Utility δεν μπορεί να διαγράψει απευθείας ή να διαμορφώσει μια δισκέτα εκκίνησης, επειδή το Disk Utility και όλες οι λειτουργίες του συστήματος που χρησιμοποιεί βρίσκεται στο δίσκο. Εάν το Disk Utility προσπάθησε να διαγράψει τη δισκέτα εκκίνησης, θα σβήσει κάποια στιγμή, κάτι που θα μπορούσε να παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα.

Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, χρησιμοποιήστε το Disk Utility από άλλη πηγή εκτός από τη δισκέτα εκκίνησης. Μια επιλογή είναι το OS X Install DVD, το οποίο περιλαμβάνει το Disk Utility.

Χρήση του συστήματος εγκατάστασης του DVD σας

  1. Τοποθετήστε το DVD εγκατάστασης του OS X στο SuperDrive του Mac σας (συσκευή ανάγνωσης CD / DVD).
  2. Κάντε επανεκκίνηση του Mac επιλέγοντας την επιλογή " Επανεκκίνηση " στο μενού της Apple. Όταν η οθόνη σβήσει, πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο c στο πληκτρολόγιο.
  3. Η εκκίνηση από το DVD μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο. Αφού δείτε τη γκρι οθόνη με το λογότυπο της Apple στη μέση, μπορείτε να απελευθερώσετε το πλήκτρο c .
  4. Επιλέξτε Χρήση αγγλικών για την κύρια γλώσσα . όταν εμφανιστεί αυτή η επιλογή, κάντε κλικ στο κουμπί βέλους .
  5. Επιλέξτε Disk Utility από το μενού Utilities .
  6. Όταν εκκινείται το Disk Utility, ακολουθήστε τα βήματα που περιγράφονται στην ενότητα "Erase a not-Startup Volume" αυτού του οδηγού.

Χρησιμοποιώντας το OS X Recovery HD

  1. Για Mac που δεν διαθέτουν μονάδα οπτικού δίσκου, μπορείτε να εκκινήσετε από το Recovery HD για να εκτελέσετε το Disk Utility. Εκκίνηση από τον OS X Recovery HD Volume
  2. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βήματα που βρέθηκαν στην ενότητα Erase a no-Startup Volume.

Κάντε επανεκκίνηση του Mac σας

  1. Quit Utility, επιλέγοντας το Quit Disk Utility από το στοιχείο του μενού Disk Utility . Αυτό θα σας οδηγήσει πίσω στο παράθυρο Install OS X.
  2. Καταργήστε το πρόγραμμα εγκατάστασης του OS X επιλέγοντας Quit OS X Instale r από το στοιχείο μενού του Mac OS X Installer .
  3. Ορίστε τη δισκέτα εκκίνησης κάνοντας κλικ στο κουμπί Εκκίνηση δίσκου .
  4. Επιλέξτε το δίσκο που θέλετε να είναι ο δίσκος εκκίνησης και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Επανεκκίνηση .