Μορφοποιήστε μια μονάδα δίσκου Mac χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου (OS X El Capitan ή νεότερη έκδοση)

Με την έλευση του OS X El Capitan , η Apple έκανε μερικές αλλαγές στο πώς λειτουργεί το Disk Utility . Η εφαρμογή διαθέτει ένα νέο βελτιωμένο περιβάλλον εργασίας χρήστη, αλλά λείπει μερικές δυνατότητες που ήταν μέρος του Disk Utility πριν από την εμφάνιση του OS X 10.11.

Μπορεί να είναι λίγο απογοητευτικό να διαπιστώσετε ότι το Disk Utility λείπει κάποια βασικά χαρακτηριστικά, αλλά μην ανησυχείτε πάρα πολύ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι λειτουργίες που λείπουν δεν χρειάζονται πλέον, λόγω του τρόπου με τον οποίο τα λειτουργικά συστήματα OS X και macOS έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξετάσουμε τη μορφοποίηση δίσκων ή δίσκων Mac. Νομίζω ότι κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, το Disk Utility θα έχει μια αλλαγή ονόματος. μετά από όλα, ο όρος δίσκος, ο οποίος αναφέρεται σε περιστρεφόμενα μαγνητικά μέσα, πιθανότατα δεν θα είναι η κύρια μέθοδος αποθήκευσης για Mac σύντομα. Μέχρι τότε, πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τον όρο δίσκο με πολύ ευρύτερο ορισμό, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα μέσα αποθήκευσης που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας Mac. Περιλαμβάνει σκληρούς δίσκους, CD, DVD, SSD, μονάδες flash USB και μονάδες flash Blade.

Θέλω επίσης να καταστήσω σαφές ότι παρόλο που οι αλλαγές στο Disk Utility έγιναν με το OS X El Capitan, αυτές οι αλλαγές και ο νέος τρόπος εργασίας με την εφαρμογή Disk Utility θα παραμείνουν εφαρμόσιμοι σε όλες τις νεότερες εκδόσεις του Mac OS που προχωρούν. Αυτό περιλαμβάνει MacOS Sierra .

01 από 02

Μορφοποιήστε μια μονάδα δίσκου Mac χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου (OS X El Capitan ή νεότερη έκδοση)

Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Το Disk Utility υποστηρίζει πολλές διαφορετικές λειτουργίες, όλες που αφορούν έναν ή περισσότερους δίσκους, τόμους ή διαμερίσματα . Θα χρησιμοποιήσουμε το Disk Utility για τη διαμόρφωση μιας μονάδας δίσκου, ανεξάρτητα από τον τύπο. Δεν έχει σημασία αν είναι εσωτερική ή εξωτερική, ή αν πρόκειται για σκληρό δίσκο ή SSD .

Η διαδικασία μορφοποίησης θα διαμορφώσει την επιλεγμένη μονάδα δημιουργώντας ένα χάρτη κατατμήσεων και θα εφαρμόσει ένα κατάλληλο σύστημα αρχείων που μπορεί να λειτουργήσει το Mac σας στη μονάδα δίσκου.

Ενώ μπορείτε να διαμορφώσετε μια μονάδα δίσκου ώστε να περιέχει πολλαπλά συστήματα αρχείων, τόμους και διαμερίσματα, το παράδειγμά μας θα είναι για μια μονάδα τρέχουσας μνήμης, με ένα ενιαίο διαμέρισμα μορφοποιημένο με το τυπικό σύστημα αρχείων OS X Extended (Journaled).

Προειδοποίηση : Η διαδικασία μορφοποίησης της μονάδας θα διαγράψει όλα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στη συσκευή. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε ένα τρέχον αντίγραφο ασφαλείας εάν σκοπεύετε να διατηρήσετε δεδομένα που υπάρχουν ήδη στη μονάδα δίσκου.

Αν είστε έτοιμοι, ας αρχίσουμε με τη μετάβαση στην σελίδα 2.

02 του 02

Βήματα για τη διαμόρφωση μιας μονάδας δίσκου με το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου

Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Η διαδικασία μορφοποίησης μιας μονάδας δίσκου συγχέεται συχνά με τη διαγραφή ενός τόμου. Η διαφορά είναι ότι η μορφοποίηση επηρεάζει μια ολόκληρη μονάδα δίσκου, συμπεριλαμβανομένων τυχόν τόμων και διαμερισμάτων που έχουν δημιουργηθεί σε αυτήν, ενώ η διαγραφή ενός τόμου επηρεάζει μόνο αυτόν τον τόμο και δεν καταστρέφει πληροφορίες διαμέρισης.

Τούτου λεχθέντος, η έκδοση του Disk Utility περιλαμβάνεται στο OS X El Capitan και αργότερα στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιεί τη μορφή της λέξης. Αντίθετα, αναφέρεται τόσο στη μορφοποίηση μιας μονάδας δίσκου όσο και στη διαγραφή ενός τόμου με το ίδιο όνομα: Διαγραφή. Έτσι, ενώ πρόκειται να διαμορφώσουμε μια μονάδα δίσκου, θα χρησιμοποιήσουμε την εντολή Erase του Disk Utility.

Διαμορφώστε μια μονάδα δίσκου με βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου

  1. Εκκινήστε το Disk Utility, το οποίο βρίσκεται στο / Applications / Utilities.
  2. Συμβουλή : Το Disk Utility είναι μια εύχρηστη εφαρμογή για να είναι εύκολα διαθέσιμη, γι 'αυτό προτείνουμε να την προσθέσετε στο Dock .
  3. Από το αριστερό παράθυρο, το οποίο περιέχει μια λίστα μονάδων δίσκου και τόμων που είναι συνδεδεμένοι με το Mac σας, επιλέξτε τη μονάδα δίσκου που θέλετε να μορφοποιήσετε. (Οι μονάδες δίσκου είναι οι συσκευές ανώτατου επιπέδου, με όγκους που εμφανίζονται οδοντωτοί και κάτω από τους δίσκους. Οι μονάδες έχουν επίσης δίπλα τους ένα τρίγωνο αποκάλυψης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκαλύψει ή να αποκρύψει τις πληροφορίες όγκου.)
  4. Θα εμφανιστούν οι πληροφορίες της επιλεγμένης μονάδας, συμπεριλαμβανομένου του χάρτη χωρισμάτων, της χωρητικότητας και της κατάστασης SMART.
  5. Κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή στο επάνω μέρος του παραθύρου του βοηθητικού προγράμματος δίσκου ή επιλέξτε Διαγραφή από το μενού Επεξεργασία.
  6. Ένας πίνακας θα πέσει κάτω, προειδοποιώντας σας ότι η διαγραφή της επιλεγμένης μονάδας θα καταστρέψει όλα τα δεδομένα στη μονάδα. Θα σας επιτρέψει επίσης να ονομάσετε τον νέο τόμο που πρόκειται να δημιουργήσετε. Επιλέξτε τον τύπο διαμόρφωσης και το σχήμα χάρτη διαμερισμάτων που θα χρησιμοποιήσετε (βλ. Παρακάτω).
  7. Στον πίνακα "Διαγραφή", εισάγετε το νέο όνομα για τον τόμο που θέλετε να δημιουργήσετε.
  8. Στον πίνακα Διαγραφή, χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο πεδίο Μορφή για να επιλέξετε από τα ακόλουθα:
    • OS X Extended (Journaled)
    • OS X Extended (ευαίσθητη στις μικροεφαρμογές, περιοδικά)
    • OS X Extended (Περιορισμένη, κρυπτογραφημένη)
    • OS X Extended (ευαίσθητα σε μικροεφαρμογές, περιοδικά, κρυπτογραφημένα)
    • MS-DOS (FAT)
    • ExFat
  9. Το OS X Extended (Journaled) είναι το προεπιλεγμένο σύστημα αρχείων Mac και η πιο κοινή επιλογή. Τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, για τις οποίες δεν θα μπει κανείς σε αυτόν τον βασικό οδηγό.
  10. Στον πίνακα "Διαγραφή", χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο πεδίο "Σχήμα" για να επιλέξετε τον τύπο χάρτη κατατμήσεων :
    • Χάρτης κατατμήσεων GUID
    • Κύριο αρχείο εκκίνησης
    • Χάρτης διαμερίσματος της Apple
  11. Το GUID Partition Map είναι η προεπιλεγμένη επιλογή και θα λειτουργήσει για όλους τους υπολογιστές Mac που χρησιμοποιούν επεξεργαστές Intel. Οι άλλες δύο επιλογές είναι για συγκεκριμένες ανάγκες, οι οποίες, για άλλη μια φορά, δεν θα είμαστε σε αυτή τη στιγμή. Κάντε την επιλογή σας.
  12. Στο πλαίσιο Διαγραφή, αφού έχετε κάνει όλες τις επιλογές σας, κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή.
  13. Το Disk Utility θα διαγράψει και θα διαμορφώσει την επιλεγμένη μονάδα δίσκου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και να τοποθετηθεί ένας τόμος στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή Mac.
  14. Κάντε κλικ στο κουμπί Τέλος.

Αυτά είναι όλα τα βασικά στοιχεία της μορφοποίησης μιας μονάδας δίσκου χρησιμοποιώντας το Disk Utility. Θυμηθείτε ότι η διαδικασία που περιγράψαμε δημιουργεί έναν ενιαίο τόμο χρησιμοποιώντας όλο το διαθέσιμο χώρο στην επιλεγμένη μονάδα δίσκου. Εάν πρέπει να δημιουργήσετε πολλαπλούς τόμους, ανατρέξτε στον οδηγό χρήσης του βοηθητικού προγράμματος δίσκου για κατανομή του δίσκου σας.

Επίσης γνωρίζετε ότι οι τύποι Μορφοποίησης και Σχήματος που παρατίθενται στην επιλογή Διαγραφή του Βοηθητικού προγράμματος δίσκου θα έχουν αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Κάποια φορά το 2017, θα υπάρξει μια προσθήκη ενός νέου συστήματος αρχείων για το Mac, για να μάθετε περισσότερα δείτε:

Τι είναι το APFS (νέο σύστημα αρχείων της Apple για macOS );