Τι είναι τα φορμά αρχείων ψηφιακών μέσων;

Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων σας μπορεί να αναπαράγει όλα τα αρχεία ψηφιακών πολυμέσων σας

Η χρήση αρχείων ψηφιακών μέσων για την κωδικοποίηση ήχου και βίντεο για διανομή σε Η / Υ και συσκευές οικιακής ψυχαγωγίας έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, μαζί με την έκρηξη αυτή είναι πολύ περίπλοκη.

Σύγχυση αρχείων ψηφιακών μέσων

Ο πολλαπλασιασμός μιας πληθώρας διαφορετικών μορφών αρχείων ήχου, βίντεο και φωτογραφιών σε ψηφιακή μορφή έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση, καθώς δεν θα παίζονται όλες οι μορφές σε όλες τις συσκευές.

Για να το θέσετε ομαλά, μπορεί να έχετε συνδέσει έναν υπολογιστή ή ένα διακομιστή πολυμέσων στο media player δικτύου σας (ή στη συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων ή στην έξυπνη τηλεόραση με μια εφαρμογή αναπαραγωγής πολυμέσων) μέσω του οικείου δικτύου σας, αλλά διαπιστώνετε ότι δεν μπορείτε να αναπαραγάγετε κάποιο αποθηκευμένο ήχο ή αρχεία βίντεο, ή ακόμα χειρότερα, ορισμένα από τα αρχεία σας δεν εμφανίζονται ακόμη στη διαθέσιμη λίστα μουσικής, βίντεο ή φωτογραφιών. Ο λόγος για τον οποίο μπορεί να μην εμφανιστεί ότι αυτά τα αρχεία πολυμέσων είναι σε μορφή που η συσκευή αναπαραγωγής ψηφιακών πολυμέσων δεν μπορεί να αναπαράγει - Απλά δεν μπορεί να καταλάβει αυτόν τον τύπο αρχείου.

Τι είναι τα φορμά αρχείων ψηφιακών μέσων;

Όταν αποθηκεύετε ένα ψηφιακό αρχείο, κωδικοποιείται έτσι ώστε τα προγράμματα ή οι εφαρμογές του υπολογιστή να μπορούν να διαβάζουν και να συνεργάζονται με αυτό. Για παράδειγμα, οι μορφές εγγράφων μπορούν να διαβαστούν και να επεξεργαστούν σε προγράμματα επεξεργασίας κειμένου όπως το Microsoft Word. Οι μορφές φωτογραφιών μπορούν να διαβαστούν από εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών όπως το Photoshop και από τέτοια προγράμματα οργάνωσης φωτογραφιών όπως το πρόγραμμα προβολής φωτογραφιών των Windows και φωτογραφίες για MAC. Πολλές μορφές βίντεο, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων βιντεοκάμερας και DVD, αρχείων Quicktime, βίντεο των Windows και πολυάριθμων μορφών υψηλής ευκρίνειας, πρέπει να μετατραπούν σε προγράμματα διαφορετικά από το λογισμικό για το οποίο δημιουργήθηκαν ή αποθηκεύθηκαν αρχικά. Αυτές οι μορφές αρχείων ονομάζονται επίσης "κωδικοποιητές", συντομογραφία για "κωδικοποιητή - αποκωδικοποιητή".

Η μετατροπή ενός αρχείου έτσι ώστε να μπορεί να αναπαραχθεί από ένα άλλο πρόγραμμα ή από μια μη συμβατή συσκευή, καλείται " transcoding ". Ορισμένα προγράμματα διακομιστή πολυμέσων υπολογιστή μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να μεταφράζουν αυτόματα αρχεία πολυμέσων που είναι διαφορετικά ασύμβατα με τη συσκευή ή το λογισμικό αναπαραγωγής ψηφιακών μέσων.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των μορφών αρχείων;

Οι φωτογραφίες, η μουσική και οι ταινίες είναι φυσικά διαφορετικές μορφές. Αλλά μέσα σε αυτές τις κατηγορίες, δεδομένου ότι δεν υπάρχει τυποποίηση, υπάρχει περαιτέρω παραλλαγή.

Για παράδειγμα, οι φωτογραφίες αποθηκεύονται συχνά σε μορφές RAW, JPEG ή TIFF . Η αποθήκευση μιας φωτογραφίας στη μορφή TIFF διατηρεί την καλύτερη ποιότητα της φωτογραφίας αλλά είναι ένα τεράστιο αρχείο. Αυτό σημαίνει ότι εάν χρησιμοποιείτε TIFFs θα γεμίσετε το σκληρό σας δίσκο με λιγότερες φωτογραφίες από ότι αν χρησιμοποιείτε άλλη μορφή όπως JPEG. Οι μορφές JPEG συμπιέζουν το αρχείο - το συμπιέζουν και το κάνουν μικρότερο - ώστε να μπορείτε να χωρέσετε περισσότερες φωτογραφίες JPEG στον σκληρό σας δίσκο.

Τα αρχεία βίντεο μπορούν να κωδικοποιηθούν σε τυπικές ή υψηλής ευκρίνειας μορφές. Όχι μόνο δημιουργούνται σε διαφορετικές μορφές, μπορεί να χρειαστεί να μετατραπούν για να παίξουν σε διαφορετικές συσκευές, από τηλεοράσεις έως smartphones.

Ομοίως, τα ψηφιακά αρχεία ήχου μπορούν να κωδικοποιηθούν σε μορφές χαμηλής ανάλυσης ή hi-res , οι οποίες θα επηρεάσουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής τους μέσω ροής ή θα απαιτούν πρώτα λήψη και αν η συσκευή αναπαραγωγής είναι συμβατή με αυτά.

Αναγνώριση μορφών αρχείων ψηφιακών μέσων

Η συσκευή αναπαραγωγής μέσων δικτύου (ή συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων / έξυπνη τηλεόραση με συμβατές εφαρμογές) πρέπει να μπορεί να διαβάζει έναν τύπο αρχείου πριν να την εμφανίσει ή να την αναπαράγει. Μερικοί παίκτες δεν θα εμφανίσουν καν τα ονόματα αρχείων των αρχείων που είναι σε μορφές που δεν είναι σε θέση να παίξουν.

Είναι ξεκάθαρο ότι η συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων, η ταινία πολυμέσων, η έξυπνη τηλεόραση που επιλέγετε είναι ικανή να διαβάζει και να αναπαράγει τα αρχεία που έχετε αποθηκεύσει στον υπολογιστή και στο οικιακό σας δίκτυο . Αυτό γίνεται ιδιαίτερα προφανές όταν έχετε το iTunes και ένα Mac, αλλά το μέσο αναπαραγωγής πολυμέσων δεν μπορεί να καταλάβει αυτούς τους τύπους αρχείων.

Αν θέλετε να δείτε ποιους τύπους αρχείων έχετε στη βιβλιοθήκη πολυμέσων σας, μεταβείτε στην προβολή φακέλων της Εξερεύνησης των Windows (PC) ή του Finder (Mac). Εδώ μπορείτε να πλοηγηθείτε για να δείτε μια λίστα με όλα τα αρχεία στους φακέλους πολυμέσων σας. Κάντε δεξί κλικ σε ένα επισημασμένο αρχείο και επιλέξτε "properties" (PC) ή "get info" (MAC). Ο τύπος αρχείου ή το είδος του αρχείου θα εμφανίζονται εδώ.

Μερικές φορές μπορείτε να αναγνωρίσετε τη μορφή αρχείου με την επέκτασή της : τα γράμματα στα δεξιά του "." Θα δείτε κάτι σαν ένα τραγούδι του Beatles στη μορφή mp3 mp3 (δηλαδή " HeyJude.mp3") στο mpeg 3 . Μπορεί να έχετε ακούσει μια φορητή συσκευή αναπαραγωγής μουσικής MP3. Οι μορφές βίντεο μπορούν να είναι WMV για βίντεο PC ή MOV για βίντεο Quicktime. Το αρχείο "StarTrek.m4v" είναι ένα αρχείο βίντεο υψηλής ευκρίνειας MPEG-4.

Σημείωση: Εάν η συσκευή αναπαραγωγής ψηφιακών πολυμέσων δεν μπορεί να αναπαράγει ένα συγκεκριμένο αρχείο, παρόλο που είναι σε θέση να αναπαράγει τη μορφή, μπορεί να είναι αρχείο με προστασία πνευματικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατή η κοινή χρήση (ροή) νόμιμα αποκτηθέντων, προστατευμένων μέσων μέσα στο σπίτι σας

Κοινώς χρησιμοποιούμενες μορφές αρχείων ψηφιακών μέσων

Λύσεις αναπαραγωγής ψηφιακών μέσων

Εάν όλα αυτά τα λόγια για τις μορφές αρχείων και την κρυπτογράφηση σας αισθάνεστε σαν ελάφι στους προβολείς, εδώ είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε μερικές ή όλες τις παραπάνω μορφές αρχείων.

Όταν αγοράζετε ένα media player δικτύου ή άλλη συσκευή αναπαραγωγής ψηφιακών μέσων, αναζητήστε ένα που μπορεί να αναπαράγει τις περισσότερες μορφές αρχείων.

Για ταινίες πολυμέσων και έξυπνες τηλεοράσεις, ελέγξτε τις διαθέσιμες εφαρμογές που επιτρέπουν την πρόσβαση σε αρχεία ήχου, βίντεο και φωτογραφιών στο οικιακό σας δίκτυο, όπως το δέκτη DLNA του Airplay, το AllConnect, το DG UPNP Player, το Plex, το Roku Media Player , το Twonky και το VLC .

Η κατώτατη γραμμή

Με τα φυσικά μέσα στην πτώση, τα ψηφιακά μέσα γίνονται γρήγορα ο κυρίαρχος τρόπος να ακούμε μουσική, να παρακολουθούμε βίντεο και να βλέπουμε ακίνητες εικόνες. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ενιαία μορφή ψηφιακού αρχείου που να φροντίζει όλα αυτά, έτσι θα συναντάτε πάντα τουλάχιστον μερικές περιπτώσεις όπου θέλετε να ακούσετε, να παρακολουθήσετε ή να δείτε κάτι σε άλλες ή πολλαπλές συσκευές, αλλά δεν μπορείτε. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν.