Τι είναι το Wireless Home Theater;

Μια επισκόπηση του ασύρματου home cinema

Τι είναι το Wireless Home Theater;

Ένα ασύρματο σύστημα οικιακού κινηματογράφου ή ψυχαγωγίας μπορεί να αναφέρεται σε ρυθμίσεις που έχουν απλά ένα σύνολο ασύρματων ηχείων surround ήχου σε ένα σύστημα που ενσωματώνει ασύρματη οικιακή δικτύωση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά μεταξύ τους. Ας εξερευνήσουμε τις ασύρματες επιλογές που είναι διαθέσιμες και μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα σύστημα οικιακού κινηματογράφου.

Ασύρματα ηχεία

Το πιο κοινό ασύρματο προϊόν που είναι διαθέσιμο για οικιακό θέατρο είναι ασύρματα ηχεία surround ήχου. Ωστόσο, μην αφήνετε τον όρο "ασύρματο" να σας ξεγελάσει. Για να λειτουργήσει ένα ηχείο χρειάζεται δύο τύποι σημάτων. Πρώτον, ο ομιλητής πρέπει να έχει πρόσβαση στη μουσική ή στο κινηματογραφικό soundtrack με τη μορφή ηλεκτρικών παλμών (το ηχητικό σήμα). Δεύτερον, το ηχείο χρειάζεται φυσική σύνδεση με έναν ενισχυτή για να παράγει πραγματικά τον ήχο (είτε τροφοδοτείται από μπαταρία είτε από πρίζα εναλλασσόμενου ρεύματος).

Σε μια βασική εγκατάσταση ασύρματου ηχείου οικιακού κινηματογράφου, ένας πομπός είναι φυσικά συνδεδεμένος με έξοδο προενίσχυσης σε ένα δέκτη. Αυτός ο πομπός στέλνει έπειτα τις πληροφορίες μουσικής / κινηματογραφικών ταινιών σε ένα ηχείο με ενσωματωμένο δέκτη. Ωστόσο, για να παράγετε το ηχητικό σήμα που μεταδίδεται ασύρματα, ώστε να το ακούτε πραγματικά, το ηχείο χρειάζεται πρόσθετη ισχύ.

Αυτό σημαίνει ότι το ηχείο πρέπει ακόμα να συνδεθεί φυσικά με πηγή ενέργειας και ενισχυτή. Ο ενισχυτής μπορεί να ενσωματωθεί στο περίβλημα του ηχείου ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ηχεία συνδέονται φυσικά με καλώδιο ηχείου σε έναν εξωτερικό ενισχυτή που τροφοδοτείται από μπαταρίες ή είναι συνδεδεμένος στην πηγή εναλλασσόμενου ρεύματος.

Με άλλα λόγια, ίσως έχετε εξαλείψει τα μεγάλα καλώδια που συνήθως πηγαίνουν από την πηγή σήματος, όπως ένας δέκτης στερεοφωνικού ή οικιακού κινηματογράφου, αλλά πρέπει να συνδέσετε το "ασύρματο" ηχείο με τη δική του πηγή τροφοδοσίας, παράγουν ήχο.

Αυτή τη στιγμή, η ασύρματη τεχνολογία ηχείων χρησιμοποιείται σε ορισμένα συστήματα all-in-one home-in-a-box , αλλά η WISA (Wireless Speaker and Audio Association) συντονίζει την ανάπτυξη και την τυποποίηση των προϊόντων ασύρματων ηχείων ειδικά για εφαρμογές οικιακού κινηματογράφου.

Για μια ολοκληρωμένη περιγραφή σχετικά με τις επιλογές ασύρματου ομιλητή οικιακού κινηματογράφου, διαβάστε το άρθρο μου: Η αλήθεια για ασύρματα ηχεία για Home Theater

Ασύρματα υπογούφερ

Αν και τα πλήρη ασύρματα συστήματα ηχείων που είναι κατάλληλα για εφαρμογές οικιακού κινηματογράφου είναι ελάχιστα, μια πρακτική ασύρματη λύση για home cinema είναι το ασύρματο υπογούφερ. Δεδομένου ότι τα υπογούφερ είναι συνήθως αυτοτροφοδοτούμενα (η απαιτούμενη σύνδεση με εναλλασσόμενο ρεύμα) και μερικές φορές βρίσκονται μακριά από τον δέκτη, χρειάζονται για να λάβουν το σήμα ήχου, ενσωματώνοντας έναν ασύρματο πομπό για το subwoofer στον δέκτη και έναν ασύρματο δέκτη στο subwoofer είναι μια πολύ πρακτική ιδέα.

Αυτό γίνεται πολύ δημοφιλές σε συστήματα ηχητικών ραβδώσεων , όπου υπάρχουν μόνο δύο στοιχεία: η κύρια γραμμή ήχου και ένα ξεχωριστό υπογούφερ. Ωστόσο, αν και η ασύρματη διάταξη subwoofer εξαλείφει το μακρύ καλώδιο που συνήθως απαιτείται και επιτρέπει πιο ευέλικτη τοποθέτηση του υπογούφερ, τόσο η μπάρα ήχου όσο και το υπογούφερ πρέπει να συνδεθούν σε πρίζα ή πρίζα εναλλασσόμενου ρεύματος.

Bluetooth

Η τεχνολογία Bluetooth έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές συνδέουν φορητές συσκευές, όπως ακουστικά για κινητά τηλέφωνα . Ωστόσο, με την έλευση της ασύρματης τεχνολογίας για οικιακή ψυχαγωγία, η τεχνολογία Bluetooth είναι επίσης μια μέθοδος ασύρματης συνδεσιμότητας στα συστήματα οικιακού κινηματογράφου.

Για παράδειγμα, στην προηγούμενη ενότητα για τα ασύρματα υπογούφερ, η τεχνολογία Bluetooth είναι η κύρια τεχνολογία που χρησιμοποιείται. Επίσης, περισσότεροι δέκτες οικιακού κινηματογράφου είναι εξοπλισμένοι με ενσωματωμένο Bluetooth ή θύρες που θα δέχονται έναν παρελκόμενο δέκτη Bluetooth που επιτρέπει στους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο ήχου / εικόνας ασύρματα από κινητά τηλέφωνα Bluetooth, φορητές ψηφιακές συσκευές αναπαραγωγής ήχου / βίντεο ή ακόμη και υπολογιστή. Ελέγξτε ένα τέτοιο προϊόν που κατασκευάζεται από την Yamaha για τη γραμμή οικιακού κινηματογράφου.

Επίσης, η Samsung χρησιμοποιεί Bluetooth ως τρόπο να μεταδίδει ήχο κατευθείαν από μερικές από τις τηλεοράσεις της σε ένα συμβατό Sound Bar της Samsung ή σύστημα ήχου. Η Samsung αναφέρεται σε αυτό ως SoundShare

WiFi και ασύρματη δικτύωση

Ένας άλλος τύπος ασύρματης σύνδεσης που γίνεται πιο δημοφιλής στο σπίτι είναι η ασύρματη δικτύωση (βασισμένη στην τεχνολογία Wi-Fi). Αυτό επιτρέπει στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν το φορητό υπολογιστή τους οπουδήποτε στο σπίτι ή ακόμα και έξω από το σπίτι χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν καλώδιο τηλεφώνου ή καλώδιο Ethernet για σύνδεση στο διαδίκτυο ή σε άλλη συσκευή που σχετίζεται με υπολογιστή στο σπίτι.

Αυτό γίνεται με τη χρήση ασύρματου πομπού / δέκτη ενσωματωμένου στο φορητό υπολογιστή ή άλλων συσκευών, επικοινωνώντας με έναν κεντρικό δρομολογητή που μπορεί να έχει συνδυασμό ασύρματων και ενσύρματων συνδέσεων. Το αποτέλεσμα είναι ότι οποιαδήποτε από τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δρομολογητή μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στο Internet ή να επικοινωνεί με τις άλλες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δρομολογητή.

Ως αποτέλεσμα αυτής της τεχνολογίας, τα νέα προϊόντα που ενσωματώνουν την επικοινωνία και την πρόσβαση σε περιεχόμενο μεταξύ PC και οικιακών συσκευών που χρησιμοποιούν τόσο την ενσύρματη όσο και την ασύρματη συνδεσιμότητα, είναι τώρα στη σκηνή. Ανατρέξτε στα παραδείγματα που περιλαμβάνονται σε πολλές συσκευές αναπαραγωγής μέσων δικτύου / streamers πολυμέσων , Blu-ray Disc players , τηλεοράσεις LCD και δέκτες Home Cinema που ενσωματώνουν WiFi και ασύρματη σύνδεση στο δίκτυο.

Apple AirPlay

Αν έχετε iPod, iPhone, iPad ή Apple TV, γνωρίζετε την επιλογή σύνδεσης ασύρματης ροής με μήλα: AirPlay. Όταν η συμβατότητα AirPlay είναι ενσωματωμένη σε δέκτη οικιακού κινηματογράφου, μπορεί να αποκτήσει ασύρματη πρόσβαση σε περιεχόμενο που μεταδίδεται με ροή ή αποθηκεύεται σε συσκευές AirPlay. Για περισσότερα σχετικά με το AirPlay, ανατρέξτε στο άρθρο μας: Τι είναι το Apple AirPlay;

Θαύμα

Μια παραλλαγή του Wifi, που είναι γνωστή ως Miracast, εφαρμόζεται επίσης στο περιβάλλον του home theater. Το Miracast είναι μια μορφή ασύρματης μετάδοσης από σημείο σε σημείο που επιτρέπει τόσο τη μεταφορά του ήχου όσο και του βίντεο μεταξύ δύο συσκευών χωρίς να χρειάζεται να βρίσκεται κοντά σε σημείο πρόσβασης WiFi ή δρομολογητή. Για περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων παραδειγμάτων για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί, διαβάστε το άρθρο μου: Miracast Wireless Connectivity .

Ασύρματες επιλογές σύνδεσης HDMI

Μια άλλη μορφή ασύρματης σύνδεσης που εμφανίζεται στη σκηνή είναι η μετάδοση περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας από μια συσκευή προέλευσης, όπως η συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc σε μια τηλεόραση ή βιντεοπροβολέα.

Αυτό επιτυγχάνεται συνδέοντας ένα καλώδιο HDMI από τη συσκευή πηγής σε ένα κιβώτιο μετάδοσης αξεσουάρ που στέλνει το σήμα ασύρματα σε ένα κιβώτιο λήψης το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την τηλεόραση ή τον βιντεοπροβολέα χρησιμοποιώντας ένα μικρό καλώδιο HDMI. Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο ανταγωνιστικά στρατόπεδα, το καθένα υποστηρίζει τη δική τους ομάδα προϊόντων: WHDI και Wireless HD (WiHD).

HomePlug

Μια άλλη έξυπνη τεχνολογία που εξαλείφει τις ενσύρματες συνδέσεις στην πραγματικότητα δεν είναι πραγματικά ασύρματο, αλλά χρησιμοποιεί την οικιακή σας καλωδίωση για να μεταφέρει πληροφορίες ήχου, βίντεο, υπολογιστή και διαδικτύου μέσω ενός σπιτιού ή ενός γραφείου. Αυτή η τεχνολογία ονομάζεται HomePlug. Χρησιμοποιώντας ειδικές μονάδες μετατροπέα που συνδέονται με τις δικές σας πρίζες AV, ο καταναλωτής μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα σήματα ήχου και βίντεο που προέρχονται από και προς τα εξαρτήματα του home theatre (δείτε το διάγραμμα). Τα σήματα ήχου και βίντεο απλά "οδηγούν" πάνω από το κανονικό ρεύμα εναλλασσόμενου ρεύματος.

Το μειονέκτημα της ασύρματης σύνδεσης

Παρόλο που τα βήματα που πραγματοποιούνται στην ασύρματη συνδεσιμότητα για το περιβάλλον οικιακού κινηματογράφου, πρέπει να επισημανθεί ότι ορισμένες φορές είναι προτιμότερη η ενσύρματη σύνδεση. Για παράδειγμα, όταν πρόκειται για ροή βίντεο από πηγές περιεχομένου, όπως Netflix, Vudu, κλπ. ... η ροή μέσω Wifi μπορεί να μην είναι πάντα σταθερή ή τόσο γρήγορη όσο μια ενσύρματη σύνδεση, με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της εγκατάλειψης. Αν το αντιμετωπίσετε, αλλάξτε πρώτα την τοποθεσία ή / και την απόσταση μεταξύ της συσκευής ροής σας ( Smart TV , streamer πολυμέσων ) και του δρομολογητή σας στο διαδίκτυο. Εάν αυτό δεν λύσει το πρόβλημα, τότε ίσως χρειαστεί να καταφύγετε σε αυτό το μεγάλο καλώδιο Ethernet που προσπαθείτε να αποφύγετε.

Λάβετε επίσης υπόψη σας ότι το Bluetooth και το Miracast λειτουργούν σε μικρές αποστάσεις, κάτι που θα πρέπει να είναι καλό σε ένα δωμάτιο μέσου μεγέθους - αλλά εάν διαπιστώσετε ότι η ασύρματη σύνδεσή σας παράγει ασυνεπή αποτελέσματα, θα πρέπει να έχετε ακόμα τη δυνατότητα καλωδιακής σύνδεσης μεταξύ των συσκευών σας.

Περισσότερες πληροφορίες

Για μερικές πρόσθετες προοπτικές για άλλες ασύρματες τεχνολογίες ήχου και προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο περιβάλλον οικιακού κινηματογράφου / οικιακής ψυχαγωγίας, δείτε τα συνοδευτικά άρθρα μας: Το MusicCast της Yamaha Merges Home Theater και Ολόκληρο το σπίτι ήχου και ποια ασύρματη τεχνολογία ήχου είναι κατάλληλη για εσάς; .

Η επανάσταση του οικιακού κινηματογράφου / οικιακής ψυχαγωγίας έχει ακόμα αυξανόμενους πόνους. Παρόλο που οι νέες ασύρματες πλατφόρμες και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο περιβάλλον οικιακού κινηματογράφου / οικιακής ψυχαγωγίας εισάγονται συνεχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μία ασύρματη "καθολική" πλατφόρμα που να μπορεί να τα κάνει όλα και να συνεργάζεται με όλους τους τύπους προϊόντων, τα εμπορικά σήματα και προϊόντα.

Μείνετε συντονισμένοι όσο αναπτύσσονται περισσότερο στο ασύρματο τοπικό θέατρο / τοπικό περιβάλλον ψυχαγωγίας.