Πώς να στρέψετε το γυαλί σε Maya και Mental Ray

Μάθετε πώς να αποδίδετε οπτικά ακριβή γυαλιά με το Mia_Material_X

Έτσι, πρέπει να κάνετε γυαλί στη Maya και δεν ξέρω από πού να ξεκινήσετε. Αν είστε σχετικά νέοι στη Maya και δεν έχετε μεγάλη εμπειρία χρησιμοποιώντας το plugin Mental Ray renderer , η πρώτη σας ώθηση θα ήταν να πάρετε ένα τυπικό υλικό Blinn και να χτυπήσετε τη διαφάνεια μέχρι να είναι σχετικά σαφής.

Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως παράθυρο προβολής κατά την παρεμπόδιση της εικόνας σας, αλλά τα shaders λογισμικού της Maya είναι συνήθως ακατάλληλα για φυσική απόδοση.

Για να δημιουργήσετε γυαλί, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ευέλικτο shader Mental Ray που ονομάζεται mia_material_x .

Εντοπίστε το Mia_Material_X

Κάντε γυαλί χρησιμοποιώντας το Mental Ray plug-in για το Maya. masbt / Flickr

Το Mia Shader της Mental Ray είναι ένα πανελλαδικό υλικό που έχει σχεδιαστεί για να είναι μια φυσικά ακριβής λύση για σχεδόν οποιαδήποτε ανόργανη επιφάνεια που μπορείτε να φανταστείτε, συμπεριλαμβανομένων χρωμίου, πέτρας, ξύλου, γυαλιού και κεραμικού πλακιδίου.

Ο κόμβος mia_material_x θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση σχεδόν κάθε υλικού που κατασκευάζετε στις Μάγια, εκτός από τις σκιάσεις δέρματος.

Για να βρείτε mia_material_x, κάντε κλικ στο παράθυρο Hypershade > Ψυχική ακτίνα > Υλικά > mia_material_x .

Ο τυπικός shader MIA είναι ουδέτερος γκρίζος με έντονη κατοπτρική προβολή.

Προσαρμογή του υλικού Mia

Ρυθμίστε μια σκηνή δοκιμής με ένα βασικό κομμάτι γεωμετρίας και μερικούς απλούς φωτισμούς στούντιο για να εργαστείτε στη διαδικασία καθορισμού των παραμέτρων στο Mental Ray.

Το υλικό mia έχει μια τεράστια ποικιλία επιλογών. Μερικά από αυτά θα είναι σημαντικά για εσάς, αλλά πολλά από αυτά μπορείτε να αγνοήσετε. Η άφιξη σε ένα βασικό γυάλινο σκίαστρα είναι σχετικά απλή - τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δύσκολα όταν πρέπει να γεμίσετε το ποτήρι με ένα υγρό.

Η επιτυχία σας στην απόδοση γυαλιού εξαρτάται από το πόσο καλά ρυθμίσατε αρκετές παραμέτρους: διάχυση, διάθλαση, αντανάκλαση, ομιλία και φαινόμενο Fresnel.

Διάχυτη παράμετρος

Δημιουργείτε ένα άχρωμο, διαφανές γυαλί, οπότε η εργασία στην καρτέλα Διάχυση είναι απίστευτα απλή. Το διάχυτο φως δίνει μια μορφή το χρώμα της επιφάνειάς του. Επειδή το γυαλί σε αυτό το παράδειγμα είναι σαφές, δεν χρειάζεστε διάχυτες αντανακλάσεις στο σκίαστρα. Κάτω από τη διάχυτη καρτέλα, αλλάξτε την τιμή του ρυθμιστικού βάρους στο μηδέν.

Διάθλαση

Η καρτέλα Οπισθοσκέδαση είναι όπου ασχολείστε με την τιμή διαφάνειας του υαλοπίνακα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ρυθμίσετε είναι ο δείκτης της παραμέτρου διάθλασης, ο οποίος αντιστοιχεί σε ένα σχετικά συγκεκριμένο πραγματικό δείκτη τιμών διάθλασης που υπάρχει για όλες τις φυσικά διαφανείς επιφάνειες.

Εάν τοποθετήσετε το δείκτη του ποντικιού πάνω από την καρτέλα Ευρετήριο της διάθλασης, εμφανίζεται ένας μικρός κατάλογος προσεγγιστικών τιμών για διαφορετικά υλικά. Το νερό έχει δείκτη διάθλασης γύρω στο 1,3. Το γυαλί του Crown έχει ένα πραγματικό δείκτη διάθλασης περίπου 1,52. Ορίστε τον δείκτη διάθλασης στο 1,52.

Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να τροποποιήσετε στην καρτέλα διάθλασης είναι η τιμή διαφάνειας . Δημιουργείτε ένα πλήρως διαφανές γυάλινο shader, οπότε ρυθμίστε την τιμή διαφάνειας στο 1.

Αντανάκλαση

Η καρτέλα Ανταπόκριση καθορίζει πόσο από το περιβάλλον του γυαλιού αντανακλάται στην τελική απόδοση. Ακόμη και όταν είναι σαφές, το γυαλί θα πρέπει να έχει υψηλή στιλπνότητα και ανακλαστικότητα.

Αφήστε την τιμή γυαλιστερότητας στο 1,0 και αλλάξτε την ανακλαστικότητα σε μια τιμή που βρίσκεται κάπου μεταξύ 0,8 και 1. Μια μικρή υποκειμενικότητα είναι εντάξει εδώ, ανάλογα με την εμφάνιση που θέλετε στην τελική εικόνα, αλλά η τιμή ανακλαστικότητας δεν πρέπει να πέσει κάτω από 0,8.

Specularity

Αν κάνετε δοκιμαστική απόδοση σε αυτό το σημείο, θα δείτε ότι πλησιάζετε στο να έχετε γυαλιά με αξιοπρεπή εμφάνιση, αλλά υπάρχουν ακόμα δύο χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζετε.

Εάν συγκρίνετε το τρέχον αποτέλεσμα με γυαλί πραγματικού κόσμου, θα δείτε ότι η επιφάνεια είναι επί του παρόντος λίγο απασχολημένη για να θεωρηθεί ρεαλιστική. Αυτή τη στιγμή το mia_material αντικατοπτρίζει το περιβάλλον, το οποίο είναι καλό, αλλά επίσης υπολογίζει γυαλιστερή αντανάκλαση που βασίζεται στην οπισθοδρόμηση, η οποία είναι κακή.

Τα σκιαγραφικά σημεία είναι ένα holdover από τις προηγούμενες ημέρες της CG, όταν οι γυαλιστερές σκέψεις έπρεπε να παραποιηθούν. Είναι ακόμα ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στην CG επιφάνεια, αλλά σε αυτή την περίπτωση, σας δίνει ένα λιγότερο ρεαλιστικό αποτέλεσμα από ό, τι θα θέλατε να δείτε. Θέλετε να διατηρήσετε το αντικατοπτρισμένο περιβάλλον, αλλά να χάσετε τα προβολικά που σχετίζονται με τα στιγμιότυπα που εμφανίζονται αυτή τη στιγμή στις επισημάνσεις.

Βρείτε το χαρακτηριστικό Specular Balance στην καρτέλα Advanced και ορίστε το στο μηδέν.

Εφέ Fresnel

Τώρα η επιφάνεια της γυάλινης οθόνης είναι ομοιόμορφα αντανακλαστική όταν στην πραγματικότητα θα πρέπει να βλέπετε πιο αδύναμα σημεία όπου το γυαλί βλέπει την κάμερα και τονίζεται πιο έντονα προς τις άκρες όπου το γυαλί καμπυλώνει. Αυτό ονομάζεται φαινόμενο Fresnel.

Επειδή το φαινόμενο Fresnel είναι ένα σχετικά κοινό φαινόμενο, το mia_material έχει ένα χαρακτηριστικό Fresnel ενσωματωμένο σε αυτό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το ενεργοποιήσετε.

Ανοίξτε την καρτέλα BRDF (σύντομη για τη λειτουργία κατανομής αμφίδρομης αντανακλάσεως) στο παράθυρο των χαρακτηριστικών υλικού και επιλέξτε το πλαίσιο με την ένδειξη Use Fresnel Reflection.

Θα πρέπει να δείτε την αλλαγή των αποτελεσμάτων αρκετά.

συμπέρασμα

Το mia_material_x έχει μια προκαθορισμένη από γυαλί στερεό γυαλί που βρίσκεται κοντά στον shader που μόλις δημιουργήσατε. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά κοντά ώστε είναι πιθανώς αρκετά καλό για τις περισσότερες από τις ανάγκες σας.

Είναι πάντα καλό να ξέρεις πώς γίνεται κάτι. Με τη δημιουργία του ίδιου του shader, μπορείτε να μάθετε ποια χαρακτηριστικά συμβάλλουν σε διαφορετικές πτυχές του shader και επομένως είστε πιο ικανοί να τροποποιήσετε το shader στις προτιμήσεις σας στο μέλλον ή να δημιουργήσετε παραλλαγές σε αυτό για ελαφρώς διαφορετικά αποτελέσματα.

Δηλαδή, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την προρύθμιση γυαλιού, απλά ανοίξτε το παράθυρο χαρακτηριστικών υλικού για ένα mia_material_x, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο προεπιλογής στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου και πηγαίνετε στο Solid glass > Replace.