Αναθεώρηση του ενισχυτή Dayton Audio DTA-120

01 από 03

120 W για χαμηλή τιμή;

Brent Butterworth

Υπάρχουν όλα τα είδη των μικρών στερεοφωνικών ενισχυτών που διατίθενται τώρα με πολύ λογικές δαπάνες. Οι περισσότεροι χαρακτηρίζονται ως Dayton Audio, Lepai, Pyle ή Topping και οι περισσότεροι βάζουν 15 ή 20 βατ ανά κανάλι. Σε σύγκριση με τους αδελφούς μίνι-amp, το Dayton Audio DTA-120 είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τοποθετώντας ένα ονομαστικό φορτίο 60 watts ανά κανάλι σε φορτίο 4 Ω.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ενισχυτές χρησιμοποιούν την τεχνολογία ενισχυτή κατηγορίας Τ, η οποία αποτελεί εμπορική ονομασία για μια παραλλαγή της κατηγορίας D - μια τοπολογία που μπορεί να παράγει πολλή ισχύ ενώ παράγει πολύ λίγη θερμότητα. Αυτό επιτρέπει σε αυτούς τους ενισχυτές να είναι τόσο μικρές. με την κατηγορία Τ, δεν απαιτούν μεγάλες ψήκτρες.

Το DTA-120 φαίνεται ένα τέλειο μικρό πακέτο για ένα ηχητικό σύστημα επιφάνειας εργασίας, ένα σύστημα γκαράζ ή για να τροφοδοτήσει ένα ζευγάρι εξωτερικών ηχείων. Με περισσότερες βολές στη βρύση από τους περισσότερους μίνι-ενισχυτές, δεν πρέπει να λείπει για δύναμη και δυναμική με τα περισσότερα ηχεία. Έχει επίσης δύο υποδοχές εξόδου ακουστικών στην μπροστινή υποδοχή 1/8-ιντσών, μία υποδοχή 1/4-ιντσών - που αποδεικνύεται βολική.

02 του 03

Dayton Audio DTA-120: Χαρακτηριστικά και προδιαγραφές

Brent Butterworth

Το DTA-120 διαθέτει εντυπωσιακές προδιαγραφές:

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους μίνι-ενισχυτές, το DTA-120 είναι απλά ένας ενισχυτής. Δεν έχει είσοδο USB, δεν υπάρχει Bluetooth, ούτε καν μια δεύτερη αναλογική είσοδος. Έχει έλεγχο έντασης ήχου, οπότε δεν χρειάζεστε ένα προ-ενισχυτή για αυτό. Μια τυπική χρήση περιλαμβάνει τη συντήρηση της αναλογικής εξόδου ενός υπολογιστή ή τηλεόρασης για την τροφοδοσία ενός μικρού ηχητικού συστήματος. Μπορείτε επίσης να συνδέσετε ένα δέκτη Bluetooth ή ένα AirPort Express για να δημιουργήσετε ένα ασύρματο σύστημα.

Ενώ το DTA-120 είναι touted σε 60 watts ανά κανάλι, αυτό είναι σε 4 ohms. Σε ένα πιο συνηθισμένο ηχείο 8 Ω, βαθμολογείται σε 40 watt ανά κανάλι. Και οι δύο βαθμολογίες έχουν συνολική αρμονική παραμόρφωση 10 τοις εκατό, η οποία επιτρέπει στο Dayton Audio να αναφέρει υψηλότερους αριθμούς. μια πιο αξιόπιστη βαθμολογία θα ανερχόταν στο 0,5 τοις εκατό ή 1 τοις εκατό THD.

Ενώ ο ίδιος ο ενισχυτής είναι ελκυστικά συμπαγής, βασίζεται σε ξεχωριστό τροφοδοτικό που είναι σχεδόν τόσο μεγάλο όσο ο ενισχυτής. Ωστόσο, μπορείτε να βάλετε το τροφοδοτικό στο πάτωμα ή οπουδήποτε θα είναι εκτός δρόμου.

03 του 03

Dayton Audio DTA-120: Απόδοση

Brent Butterworth

Συνδέστε το DTA-120 με πολλά διαφορετικά ηχεία, όπως το Revel F206, το Rogersound CG4 ή το Dayton Audio B652-AIR, για να αξιολογήσετε τη συνολική απόδοση του ήχου.

Είναι δύσκολο να είμαστε δίκαιοι με ένα φθηνό ενισχυτή σαν αυτό, διότι, κατά κάποιον τρόπο, κάνει την αγορά ενός πιο ακριβού ενισχυτή να φαίνεται σπατάλη. Είναι αρκετά συνηθισμένο για τους ερασιτέχνες να δαπανούν 20 ή 30 φορές την τιμή DTA-120 (ή ακόμη και περισσότερο) για να πάρουν την ίδια ποσότητα ενέργειας (ή ακόμα και λιγότερο). Ανεξάρτητα από το πώς το θεωρείτε, είναι δύσκολο να κάνετε μια υπόθεση που οι εν λόγω ενισχυτές παρέχουν 20 ή 30 φορές την απόδοση του DTA-120 σε μια τυπική οικιακή εφαρμογή.

Τούτου λεχθέντος, ιδανικές περιπτώσεις χρήσης για το DTA-120 περιλαμβάνουν τοποθέτηση σε γκαράζ ή σε αίθουσα αναμονής ή σε κάποιο σημείο όπου η ποιότητα ήχου δεν έχει σημασία. Τα τραγούδια ακούγονται μάλλον στεγνά και λεπτά με το DTA-120. Τα όργανα υψηλότερης συχνότητας ακουγόταν έντονα και χονδροειδώς, με κάποια παραμόρφωση στο μπάσο όταν συνδυάστηκε με το Revels για μπάσο υλικό όπως η καταγραφή του "Train Song" από τη Holly Cole.

Η αντίθεση του DTA-120 με το Mengyue Mini (που είναι πολύ πιο ακριβό) υποδηλώνει ότι το Mengyue Mini ακουγόταν καλύτερα σχεδόν με κάθε τρόπο, προσφέροντας ένα πλούσιο, φυσικό πρίμα καθώς και ομαλότερη αναπαραγωγή φωνής. Παράγει επίσης μια πιο ομαλή, πιο περιβάλλουσα ηχητική σκηνή. με τη μουσική DTA-120 φαινόταν να αναδύεται από ένα σωρό μικρές πηγές και όχι από ένα φυσικό, συνεχές soundstage. Το Mini έδωσε ελαφρώς χαλαρότερες, λιγότερο καθορισμένες σημειώσεις μπάσων, αν και δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι, όπως και σχεδόν όλοι οι ενισχυτές σωλήνα, χρησιμοποιεί έναν μετασχηματιστή εξόδου.

Και οι δύο ενισχυτές έδωσαν επαρκή όγκο μέσω του Revels, παρόλο που αν χρησιμοποιείτε σχετικά ανεπαρκή ηχεία με, λόγου χάρη, ευαισθησία 84 dB ή λιγότερο, το Mini μπορεί να μην παίζει αρκετά δυνατό για εσάς. Το DTA-120 είναι καλό για περίπου +6 dB περισσότερη έξοδο - πιθανώς δεν χρειάζεται για τον ήχο της επιφάνειας εργασίας, αλλά θα έρθει σε πρακτικότερο σε μεγαλύτερους χώρους.

Όλα τα πράγματα που εξετάστηκαν, το DTA-120 θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή για τη δημιουργία ενός αρκετά ισχυρού αλλά οικονομικά προσιτού συστήματος ήχου σε ένα γκαράζ ή χώρο εργασίας ή ως ένας τρόπος για την εξουσία μερικά εξωτερικά ηχεία. Δεν είναι ένα είδος "συμφωνιών audiophile", αλλά είναι ένας καλός ενισχυτής χρησιμότητας.