Υπολογιστής τροφοδοσίας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη μονάδα τροφοδοσίας ενός υπολογιστή

Η μονάδα τροφοδοσίας είναι το κομμάτι του υλικού που χρησιμοποιείται για να μετατρέψει την ισχύ που παρέχεται από την έξοδο σε χρησιμοποιήσιμη ισχύ για τα πολλά μέρη μέσα στο περίβλημα του υπολογιστή.

Μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) σε μια συνεχή μορφή ισχύος που χρειάζονται τα στοιχεία του υπολογιστή για να λειτουργήσει κανονικά, που ονομάζεται συνεχές ρεύμα (DC). Επίσης, ρυθμίζει την υπερθέρμανση ελέγχοντας την τάση, η οποία μπορεί να αλλάξει αυτόματα ή χειροκίνητα ανάλογα με την παροχή ρεύματος.

Σε αντίθεση με ορισμένα εξαρτήματα υλικού που χρησιμοποιούνται με έναν υπολογιστή που δεν είναι απαραιτήτως απαραίτητος, ως εκτυπωτής, το τροφοδοτικό είναι ένα κρίσιμο κομμάτι γιατί χωρίς αυτό το υπόλοιπο εσωτερικό υλικό δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Η μονάδα τροφοδοσίας συχνά συντομεύεται ως PSU και είναι επίσης γνωστή ως τροφοδοτικό ή μετατροπέας ισχύος.

Οι μητρικές , οι θήκες και τα τροφοδοτικά έρχονται σε διάφορα μεγέθη που ονομάζονται συντελεστές μορφής. Και τα τρία πρέπει να είναι συμβατά για να λειτουργούν σωστά μαζί.

Μια τροφοδοσία PSU δεν είναι συνήθως συντήρησης από το χρήστη. Για την ασφάλειά σας , είναι συνήθως συνετό να μην ανοίγετε ποτέ τροφοδοτικό.

Το CoolMax και το Ultra είναι οι πιο δημοφιλείς κατασκευαστές PSU, αλλά οι περισσότεροι συμπεριλαμβάνονται με την αγορά ενός υπολογιστή, οπότε το αντιμετωπίζετε μόνο όταν το αντικαταστήσετε.

Περιγραφή μονάδας τροφοδοτικού

Η μονάδα τροφοδοσίας τοποθετείται ακριβώς μέσα στο πίσω μέρος της θήκης. Αν ακολουθήσετε το καλώδιο τροφοδοσίας του υπολογιστή, θα διαπιστώσετε ότι αυτό συνδέεται στο πίσω μέρος του τροφοδοτικού. Είναι το πίσω μέρος που είναι συνήθως το μόνο μέρος της τροφοδοσίας που οι περισσότεροι άνθρωποι θα δουν ποτέ.

Υπάρχει επίσης ένα άνοιγμα ανεμιστήρα στο πίσω μέρος της τροφοδοσίας που στέλνει αέρα στο πίσω μέρος της θήκης του υπολογιστή.

Η πλευρά του PSU που βλέπει έξω από την θήκη έχει μια αρσενική θύρα τριών επιπέδων που συνδέει ένα καλώδιο τροφοδοσίας συνδεδεμένο με μια πηγή ενέργειας. Υπάρχει επίσης συχνά ένας διακόπτης ισχύος και ένας διακόπτης τάσης τροφοδοσίας ρεύματος .

Μεγάλες δέσμες χρωματιστών συρμάτων εκτείνονται από την αντίθετη πλευρά της μονάδας τροφοδοσίας στον υπολογιστή. Οι υποδοχές στα αντίθετα άκρα των καλωδίων συνδέονται με διάφορα εξαρτήματα μέσα στον υπολογιστή για να τα τροφοδοτήσουν. Μερικοί έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να συνδέονται στη μητρική πλακέτα ενώ άλλοι έχουν συνδετήρες που ταιριάζουν σε ανεμιστήρες, δισκέτες , σκληρούς δίσκους , οπτικούς δίσκους και ακόμη και κάποιες κάρτες υψηλής ισχύος.

Τα τροφοδοτικά ρεύματος βαθμολογούνται από την ισχύ για να δείξουν πόση δύναμη μπορούν να παράσχουν στον υπολογιστή. Δεδομένου ότι κάθε τμήμα υπολογιστή απαιτεί μια ορισμένη ποσότητα ενέργειας για να λειτουργεί σωστά, είναι σημαντικό να έχετε ένα PSU που μπορεί να παρέχει το σωστό ποσό. Το πολύ εύχρηστο εργαλείο Υπολογιστής Προμήθειας Cooler Master μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόσα χρειάζεστε.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μονάδες τροφοδοσίας

Οι μονάδες τροφοδοσίας που περιγράφονται παραπάνω είναι αυτές που βρίσκονται μέσα σε επιτραπέζιο υπολογιστή. Ο άλλος τύπος είναι μια εξωτερική παροχή ρεύματος.

Για παράδειγμα, μερικές κονσόλες παιχνιδιών έχουν μια τροφοδοσία ρεύματος συνδεδεμένη στο καλώδιο τροφοδοσίας που πρέπει να κάθεται μεταξύ της κονσόλας και του τοίχου. Άλλοι είναι παρόμοιοι, όπως η μονάδα τροφοδοσίας που είναι ενσωματωμένη σε ορισμένους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους , οι οποίες απαιτούνται εάν η συσκευή δεν μπορεί να αντλήσει αρκετή ενέργεια από τον υπολογιστή μέσω USB .

Τα εξωτερικά τροφοδοτικά είναι ευεργετικά επειδή επιτρέπουν στη συσκευή να είναι μικρότερη και πιο ελκυστική. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς τους τύπους μονάδων τροφοδοσίας συνδέονται με το καλώδιο τροφοδοσίας και, δεδομένου ότι είναι γενικά αρκετά μεγάλοι, μερικές φορές καθιστούν δύσκολη τη θέση της συσκευής στον τοίχο.

Οι μονάδες τροφοδοσίας συχνά πέφτουν θύελλες ισχύος και αιχμές εξουσίας επειδή είναι εκεί όπου η συσκευή λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια. Συνεπώς, συνιστάται συχνά η σύνδεση της συσκευής σε ένα UPS ή ένα προστατευτικό κύμα.