Τι είναι το PCI; Περιφερειακή διασύνδεση στοιχείων

Ο διαύλου PCI συνδέει περιφερειακά με τη μητρική πλακέτα

Το PCI είναι μια συντομογραφία για το Peripheral Component Interconnect , ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κοινή διεπαφή σύνδεσης για την τοποθέτηση περιφερειακών υπολογιστών στη μητρική πλακέτα ενός υπολογιστή ή στον κύριο πίνακα κυκλωμάτων. Ονομάζεται επίσης δίαυλος PCI. Ένα λεωφορείο είναι ένας όρος για μια διαδρομή μεταξύ των στοιχείων ενός υπολογιστή.

Τις περισσότερες φορές, μια υποδοχή PCI χρησιμοποιήθηκε για να συνδέσει κάρτες ήχου και δικτύου. Το PCI χρησιμοποιήθηκε ταυτόχρονα για να συνδέσει τις κάρτες γραφικών, αλλά η ζήτηση γραφικών από τα τυχερά παιχνίδια κατέστησε ανεπαρκή τη χρήση αυτή. Το PCI ήταν δημοφιλές από το 1995-2005, αλλά γενικά αντικαταστάθηκε από άλλες τεχνολογίες όπως USB ή PCI Express. Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές μετά από αυτή την εποχή ενδέχεται να διαθέτουν υποδοχές PCI στη μητρική πλακέτα, προκειμένου να είναι συμβατές προς τα πίσω. Ωστόσο, οι συσκευές που συνδέονταν ως κάρτες επέκτασης PCI ενσωματώνονται τώρα στις μητρικές πλακέτες ή συνδέονται με άλλες υποδοχές όπως PCI Express (PCIe).

Το PCI συνδέει περιφερειακά με τη μητρική πλακέτα

Ένας δίαυλος PCI σάς επιτρέπει να αλλάζετε διαφορετικά περιφερειακά που είναι συνδεδεμένα στο σύστημα του υπολογιστή. Επιτρέπει τη χρήση διαφορετικών καρτών ήχου και σκληρών δίσκων. Συνήθως, υπήρχαν τρεις ή τέσσερις υποδοχές PCI στη μητρική πλακέτα. Θα μπορούσατε απλά να αποσυνδέσετε το στοιχείο που θέλετε να ανταλλάξετε και να συνδέσετε το νέο στην υποδοχή PCI της μητρικής πλακέτας. Ή, εάν έχετε μια ανοιχτή υποδοχή, μπορείτε να προσθέσετε μια άλλη περιφερειακή. Οι υπολογιστές ενδέχεται να έχουν περισσότερους από έναν τύπους λεωφορείων που διακινούν διαφορετική κυκλοφορία. Το δίαυλο PCI ήρθε σε εκδόσεις 32-bit και 64-bit. Το PCI λειτουργεί σε 33 MHz ή 66 MHz.

Κάρτες PCI

Οι κάρτες PCI υπάρχουν σε διάφορα σχήματα και μεγέθη που ονομάζονται συντελεστές μορφής. Οι κάρτες PCI πλήρους μεγέθους έχουν μήκος 312 χιλιοστά. Οι μικρές κάρτες κυμαίνονται από 119 έως 167 χιλιοστά για να χωρέσουν σε μικρότερες υποδοχές. Υπάρχουν και άλλες παραλλαγές όπως το συμπαγές PCI, το Mini PCI, το PCI χαμηλού προφίλ κλπ. Οι κάρτες PCI χρησιμοποιούν 47 ακίδες για σύνδεση. Υποστηρίζει συσκευές που χρησιμοποιούν 5 βολτ ή 3,3 βολτ.

Ιστορικό διασύνδεσης περιφερειακών στοιχείων

Το αρχικό λεωφορείο που επέτρεψε κάρτες επέκτασης ήταν το λεωφορείο ISA που επινοήθηκε το 1982 για τον αρχικό υπολογιστή IBM και ήταν σε χρήση εδώ και δεκαετίες. Η Intel ανέπτυξε το λεωφορείο PCI στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Παρείχε άμεση πρόσβαση στη μνήμη του συστήματος για τις συνδεδεμένες συσκευές μέσω μιας γέφυρας που συνδέει τον μετωπικό δίαυλο και τελικά με την CPU.

Το PCI έγινε δημοφιλές όταν τα Windows 95 παρουσίασαν το χαρακτηριστικό Plug and Play (PnP) το 1995. Η Intel ενσωμάτωσε το πρότυπο PnP στην PCI, γεγονός που του έδωσε το πλεονέκτημα έναντι του ISA. Η PCI δεν απαιτούσε jumpers ή dip switches όπως έκανε η ISA.

Το PCI Express (PCI Express Express) ή PCIe βελτιώθηκε σε PCI και έχει υψηλότερη μέγιστη απόδοση διαύλου συστήματος, χαμηλότερη μέτρηση PIN και είναι μικρότερη φυσικά. Αναπτύχθηκε από την Intel και την ομάδα εργασίας Arapaho (AWG). Έγινε πρωτογενής διασύνδεση μητρικών για υπολογιστές έως το 2012 και αντικατέστησε το AGP ως προεπιλεγμένη διεπαφή για κάρτες γραφικών για νέα συστήματα.