Ρύθμιση βιντεοπροβολέα: Διόρθωση φακού έναντι θεμελιώδους διόρθωσης

Μετατόπιση φακού και διόρθωση κλειδιού Κάντε την εγκατάσταση του βιντεοπροβολέα πιο εύκολη

Η εγκατάσταση ενός βιντεοπροβολέα και μιας οθόνης μοιάζει με ένα εύκολο έργο, απλώς τοποθετήστε την οθόνη σας, τοποθετήστε τον προβολέα σας σε ένα τραπέζι ή το τοποθετήστε στο ταβάνι και είστε έτοιμοι να πάτε. Ωστόσο, αφού ρυθμίσετε τα πάντα και ενεργοποιήσετε τον προβολέα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η εικόνα δεν είναι σωστά τοποθετημένη στην οθόνη (μακριά από το κέντρο, πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή) ή το σχήμα της εικόνας δεν είναι ακόμη όλες τις πλευρές.

Φυσικά, ο προβολέας μπορεί να έχει στοιχεία ελέγχου εστίασης και μεγέθυνσης που μπορούν να βοηθήσουν την εικόνα να φαίνεται σωστά από την άποψη της επιθυμητής ευκρίνειας και μεγέθους, αλλά εάν η γωνία του φακού του προβολέα δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένη με την οθόνη προβολής , η εικόνα μπορεί να μην εμπίπτουν στα όρια της οθόνης ή ίσως να μην είναι δυνατή η σωστή ορθή ορθογώνια μορφή της οθόνης.

Για να διορθώσετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε παρεχόμενα πόδια ρύθμισης ή να μετακινήσετε τη γωνία της οροφής, αλλά αυτά δεν είναι τα μόνα εργαλεία που μπορεί να χρειαστούν. Η πρόσβαση στο χειριστήριο μετατόπισης φακού ή / και στο στοιχείο Keystone Correction είναι χρήσιμη.

Μετατόπιση φακού

Η μετατόπιση φακού είναι ένα χαρακτηριστικό που σας επιτρέπει να μετακινήσετε φυσικά το συγκρότημα φακού του προβολέα κάθετα, οριζόντια ή διαγώνια χωρίς να χρειάζεται να μετακινήσετε ολόκληρο τον προβολέα.

Ορισμένοι προβολείς μπορεί να παρέχουν μία, δύο ή και τις τρεις επιλογές, με την κατακόρυφη μετατόπιση φακού να είναι η πιο κοινή. Ανάλογα με τον προβολέα, αυτή η λειτουργία μπορεί να προσπελαστεί χρησιμοποιώντας έναν φυσικό επιλογέα ή κουμπί και σε ακριβότερους προβολείς, το Shift Shift μπορεί επίσης να είναι προσβάσιμο μέσω του τηλεχειριστηρίου.

Αυτή η λειτουργία σας επιτρέπει να ανεβάσετε, να κατεβάσετε ή να επανατοποθετήσετε την προβαλλόμενη εικόνα χωρίς να αλλάξετε τη σχέση γωνίας μεταξύ του προβολέα και της οθόνης. Αν το πρόβλημα είναι απλώς ότι η προβαλλόμενη εικόνα σας διαχέεται στη μία πλευρά ή στο επάνω ή το κάτω μέρος της οθόνης, αλλά εστιάζεται με άλλο τρόπο, μεγεθύνεται και προσαρμόζεται με άλλο τρόπο, η μετατόπιση φακού μειώνει την ανάγκη φυσικής κίνησης ολόκληρου του προβολέα οριζόντια ή κάθετα την εικόνα μέσα στα όρια της οθόνης.

Διόρθωση Keystone

Η Διόρθωση Keystone (επίσης αναφέρεται ως Digital Keystone Correction) είναι ένα εργαλείο που βρίσκεται επίσης σε έναν αριθμό βιντεοπροβολέων που μπορούν να βοηθήσουν στην εμφάνιση της εικόνας στην οθόνη, αλλά είναι διαφορετική από τη μετατόπιση φακού.

Ενώ η λειτουργία Lens Shift λειτουργεί καλά αν ο φακός του προβολέα είναι κάθετος στην οθόνη, μπορεί να είναι απαραίτητη η διόρθωση του Keystone εάν δεν είναι δυνατή η σωστή γωνία του φακού έτσι ώστε η εικόνα να μοιάζει με ομοιόμορφο ορθογώνιο σε όλες τις πλευρές. Με άλλα λόγια, η προβαλλόμενη εικόνα σας μπορεί να είναι ευρύτερη ή στενότερη στην κορυφή από κάτω, ή μπορεί να είναι ευρύτερη ή στενότερη από τη μία πλευρά από την άλλη.

Τι Διόρθωση Keystone κάνει χειρίζεται την προβαλλόμενη εικόνα κατακόρυφα και / ή οριζόντια έτσι ώστε να μπορείτε να την πάρετε όσο πιο κοντά εμφανίζεται ως ένα ορθογώνιο ορθογώνιο όσο το δυνατόν. Ωστόσο, σε αντίθεση με το Lens Shift, αυτό δεν γίνεται με τη φυσική μετακίνηση του φακού προς τα επάνω ή προς τα κάτω ή προς τα εμπρός και πίσω, αλλά η διόρθωση Keystone πραγματοποιείται ψηφιακά προτού η εικόνα περάσει από τον φακό και προσπελάζεται από τη λειτουργία μενού οθόνης του προβολέα μέσω ενός ειδικού κουμπιού ελέγχου στον προβολέα ή στο τηλεχειριστήριο.

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι ενώ η τεχνολογία Digital Keystone Correction επιτρέπει τόσο την κάθετη όσο και την οριζόντια χειραγώγηση της εικόνας, δεν είναι όλοι οι προβολείς που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό ή προσφέρουν και τις δύο επιλογές.

Επίσης, δεδομένου ότι η Keystone Correction είναι μια ψηφιακή διαδικασία, χρησιμοποιεί τη συμπίεση και την κλιμάκωση για να χειριστεί το σχήμα της προβαλλόμενης εικόνας που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη ανάλυση, αντικείμενα και συχνά, τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμα τέλεια. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να έχετε παραμόρφωση σχήματος εικόνας κατά μήκος των άκρων της προβαλλόμενης εικόνας.

Η κατώτατη γραμμή

Παρόλο που το Lens Shift και η Digital Keystone Correction είναι και τα δύο χρήσιμα εργαλεία στη ρύθμιση του βιντεοπροβολέα, είναι επιθυμητό να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κανένα από αυτά εάν είναι δυνατόν.

Κατά τον προγραμματισμό μιας ρύθμισης του βιντεοπροβολέα, σημειώστε πού θα τοποθετηθεί η οθόνη σε σχέση με τον προβολέα και θα αποφευχθεί η ανάγκη για τοποθέτηση προβολέα εκτός κέντρου ή εκτός γωνίας.

Ωστόσο, εάν ο βιντεοπροβολέας πρόκειται να τοποθετηθεί με τρόπο που η γωνία της οθόνης δεν είναι ιδανική, κάτι που είναι ιδιαίτερα κοινό στις ρυθμίσεις της αίθουσας διδασκαλίας και των επαγγελματικών συναντήσεων, κατά την αγορά του βιντεοπροβολέα σας ελέγξτε εάν παρέχεται η επιλογή της μετατόπισης φακού ή / . Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν διαθέτουν όλα τα βιντεοπροβολείς αυτά τα εργαλεία ή μπορεί να περιλαμβάνουν μόνο ένα από αυτά.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε προτού να αγοράσετε έναν βιντεοπροβολέα και οθόνη και αν πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι βιντεοπροβολείς ή οι τηλεοράσεις είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας.