Πριν αγοράσετε έναν προβολέα βίντεο

Ο βιντεοπροβολέας χρησιμοποιείται εδώ και καιρό ως εργαλείο παρουσίασης για επιχειρηματικές και εμπορικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες, καθώς και σε ορισμένα συστήματα οικιακού κινηματογράφου πολύ υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, οι βιντεοπροβολείς καθίστανται όλο και περισσότερο διαθέσιμοι και προσιτοί για τον μέσο καταναλωτή. Ελέγξτε μερικές χρήσιμες συμβουλές πριν αγοράσετε τον πρώτο βιντεοπροβολέα σας .

Τύποι βιντεοπροβολέων

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι βιντεοπροβολέων: DLP ( Digital Light Processing ) και LCD ( Display Liquid Crystal ). Επιπλέον, άλλες παραλλαγές της τεχνολογίας προβολής βίντεο LCD είναι LCOS (Liquid Crystal on Silicon), D-ILA ( Ανάπτυξη και χρήση της φωτεινής απεικόνισης ψηφιακής απεικόνισης JVC) και SXRD (Ανακλαστική οθόνη κρυστάλλου πυριτίου - που αναπτύχθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τη Sony) . Για περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων κάθε τύπου, ελέγξτε τα συνοδευτικά άρθρα μας σχετικά με τα βασικά βιντεοπροβολέα LCD .

Λάμπες, λυχνίες LED και λέιζερ

Εκτός από την βασική τεχνολογία LCD ή DLP που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βιντεοπροβολέα, ένα άλλο πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι εάν η φωτεινή πηγή που χρησιμοποιείται στον προβολέα είναι ένας λαμπτήρας , LED ή λέιζερ . Και οι τρεις επιλογές έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Καλύτερες χρήσεις για έναν βιντεοπροβολέα

Οι προβολείς οικιακού κινηματογράφου είναι οι καλύτεροι για την προβολή ταινιών σπορ, DVD ή Blu-ray Disc. Αν παρακολουθήσετε κανονικά τηλεόραση, ένας προβολέας LCD / DLP μπορεί να είναι μια ακριβή επιλογή για τους περισσότερους βιντεοπροβολείς με βάση τους λαμπτήρες, καθώς ο βολβός (πηγή φωτός) θα πρέπει να αλλάξει μετά από περίπου 3.000 έως 4.000 ώρες προβολής, με ορισμένους προβολείς πάνω από 5.000 ώρες ή περισσότερο ζωής βολβού. Συγκρίνετε αυτό με μια τηλεόραση LCD ή OLED που μπορεί να διαρκέσει 60.000 ώρες ή περισσότερο, αν και με μικρότερο μέγεθος οθόνης. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε το σωστό μέγεθος χώρου για τον προβολέα σας.

Μια άλλη μεγάλη χρήση για έναν βιντεοπροβολέα είναι να παρακολουθείτε ταινίες σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Φορητότητα

Η φορητότητα είναι σημαντική, όχι μόνο που σας επιτρέπει να μετακινήσετε ή να ταξιδέψετε με τον προβολέα σας, αλλά απλοποιώντας την εγκατάσταση και τη ρύθμιση. Κάνει επίσης εύκολο να δοκιμάσετε διαφορετικά μεγέθη οθόνης, αποστάσεις και διαφορετικά δωμάτια για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα. Εάν ο προβολέας σας είναι φορητός, μπορείτε ακόμη και να κρεμάσετε ένα φύλλο σε εξωτερικό τοίχο (ή πόρτα γκαράζ) το καλοκαίρι και να απολαύσετε τις δικές σας ταινίες με κίνηση!

Έξοδος φωτός και φωτεινότητα

Χωρίς επαρκή έξοδο φωτός, ο προβολέας δεν θα μπορεί να εμφανίσει φωτεινή εικόνα. Εάν η έξοδος φωτός είναι πολύ χαμηλή, η εικόνα θα φαίνεται λασπώδης και μαλακή, ακόμη και σε σκοτεινό δωμάτιο. Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε εάν ένας βιντεοπροβολέας εξάγει αρκετό φως για να παράγει φωτεινές εικόνες, ελέγξτε την αξιολόγηση ANSI Lumens. Αυτό θα σας πει πόσο φως μπορεί να βάλει ένας προβολέας. Σχετικά μιλώντας, οι προβολείς με 1.000 ANSI Lumens ή μεγαλύτερη διαθέτουν επαρκή φωτεινότητα για χρήση στο σπίτι. Το μέγεθος του δωματίου, το μέγεθος της οθόνης / η απόσταση και οι φωτεινές συνδέσεις του περιβάλλοντος χώρου θα επηρεάσουν επίσης την ανάγκη για περισσότερους ή λιγότερους αυλούς .

Λόγος αντίθεσης

Ο λόγος αντίθεσης συμπληρώνει τη φωτεινότητα. Η αντίθεση είναι η αναλογία μεταξύ των μαύρων και λευκών τμημάτων της εικόνας. Οι υψηλοί λόγοι αντίθεσης προσφέρουν λευκά λευκά και μαύρα μαύρα. Ένας προβολέας μπορεί να έχει μεγάλη βαθμολογία Lumens, αλλά αν ο λόγος αντίθεσης είναι χαμηλός, η εικόνα σας θα φαίνεται ξεθωριασμένη. Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, η αναλογία αντίθεσης τουλάχιστον 1.500: 1 είναι καλή, αλλά 2.000: 1 ή μεγαλύτερη θεωρείται εξαιρετική.

Πυκνότητα pixel

Η πυκνότητα των Pixel είναι σημαντική. Οι προβολείς LCD και DLP έχουν σταθερό αριθμό εικονοστοιχείων. Αν το μεγαλύτερο μέρος της προβολής σας είναι HDTV, λάβετε όσο το δυνατόν υψηλότερο αριθμό εγγενών εικονοστοιχείων (κατά προτίμηση 1920x1080). Ένας εγγενής αριθμός pixel των 1024x768 είναι επαρκής για DVD. Ωστόσο, τα σήματα 720p HDTV απαιτούν αριθμό 1280x720 εικονοστοιχείων για φυσική απεικόνιση, ενώ ένα σήμα εισόδου HDTV 1080i χρειάζεται ένα εγγενές αριθμό εικονοστοιχείων 1920x1080. Εάν διαθέτετε συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc, σκεφτείτε έναν προβολέα με εγγενή ανάλυση pixel 1920x1080 και τη δυνατότητα εμφάνισης της μορφής 1080p .

Επιπλέον, αν θέλετε να μεταβείτε σε 4K, εκτός από την αυξημένη δαπάνη, δεν είναι όλα τα 4K projectors να έχουν πραγματική ανάλυση 4K. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι βιντεοπροβολείς 4K και τον τρόπο με τον οποίο έχουν επισημανθεί, ώστε να μπορείτε να κάνετε τη σωστή επιλογή για τη ρύθμιση του home theatre.

Αναπαραγωγή χρώματος

Η αναπαραγωγή χρώματος είναι ένας άλλος παράγοντας. Ελέγξτε για φυσικούς τόνους σάρκας και βάθος χρώματος. Ελέγξτε πώς φαίνονται τα χρώματα στις πιο φωτεινές και πιο σκοτεινές περιοχές της εικόνας. Ελέγξτε τον βαθμό σταθερότητας χρώματος από την είσοδο στην είσοδο και ότι εξοικειώνονται με τους τύπους ρυθμίσεων εικόνας που προσφέρουν οι βιντεοπροβολείς. Ο καθένας έχει μια μικρή διαφορά στην αντίληψη χρώματος και τι φαίνεται ευχάριστο. Κοίτα προσεκτικά.

Είσοδοι

Βεβαιωθείτε ότι ο προβολέας διαθέτει τις εισόδους που χρειάζεστε. Όλοι οι βιντεοπροβολείς αυτές τις μέρες, παρέχουν εισόδους HDMI και οι περισσότεροι προβολείς έχουν επίσης εισόδους VGA και / ή DVI για υπολογιστές.

Ωστόσο, αν έχετε παλαιότερα συστατικά στοιχεία πηγής που χρησιμοποιούν συνδέσεις όπως σύνθετο και S-video για αναλογικές πηγές ή εξόδους βίντεο συνιστωσών , πολλοί νεότεροι βιντεοπροβολείς δεν προσφέρουν πλέον αυτές τις επιλογές ή μπορεί να προσφέρουν μόνο την επιλογή σύνθετου βίντεο. Έτσι, κατά την αγορά για έναν προβολέα, είναι σίγουρα σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχει τις συνδέσεις που χρειάζεστε.

Μην ξεχάσετε την οθόνη!

Οι οθόνες διατίθενται σε διάφορα υφάσματα, μεγέθη και τιμές. Ο τύπος οθόνης που είναι ο καλύτερος εξαρτάται από τον προβολέα, τη γωνία προβολής, την ποσότητα φωτισμού περιβάλλοντος στο δωμάτιο και την απόσταση του προβολέα από την οθόνη.

Η κατώτατη γραμμή

Μια εγκατάσταση οικιακού κινηματογράφου με ένα βιντεοπροβολέα στο κεντρικό της κομμάτι μπορεί πραγματικά να αυξήσει την εμπειρία οικιακής ψυχαγωγίας. Ωστόσο, απλώς μην φτάσετε στο πορτοφόλι σας και από αυτό που είναι σε ειδικές ή προωθημένες - χρησιμοποιήστε τις συμβουλές που αναφέρονται και συζητήθηκαν σε αυτό το άρθρο για να σας καθοδηγήσει προς το καλύτερο προβολέα για τις ανάγκες σας.