Συνδέσεις DVI - Τι πρέπει να ξέρετε

Τι DVI είναι

Το DVI σημαίνει Ψηφιακή οπτική διασύνδεση, αλλά αναφέρεται επίσης ως ψηφιακό βίντεο. Η διασύνδεση DVI έχει τρεις ονομασίες:

Αν και το μέγεθος και το μέγεθος του βύσματος είναι πανομοιότυπο για κάθε τύπο, ο αριθμός των ακίδων ποικίλλει ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε τύπου.

Το DVI είναι μια κοινή δυνατότητα σύνδεσης στο τοπίο του υπολογιστή, αλλά πριν γίνει διαθέσιμο HDMI για εφαρμογές οικιακού κινηματογράφου, το DVI χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά ψηφιακών σημάτων βίντεο από συσκευές πηγής DVI (όπως από συσκευή DVD, καλωδιακή ή δορυφορική πλαίσιο) απευθείας σε μια οθόνη βίντεο (όπως τηλεόραση HDTV, οθόνη βίντεο ή βιντεοπροβολέας) που διαθέτει επίσης σύνδεση εισόδου DVI.

Στο περιβάλλον οικιακού κινηματογράφου, εάν χρησιμοποιείται σύνδεση DVI, είναι πολύ πιθανό ο τύπος DVI-D.

Μια συσκευή αναπαραγωγής DVD εξοπλισμένη με DVI ή άλλη συσκευή πηγής οικιακού κινηματογράφου μπορεί να μεταδώσει σήματα βίντεο με ανάλυση μέχρι 1080p για προβολή. Η χρήση μιας σύνδεσης DVI έχει ως αποτέλεσμα μια εικόνα καλύτερης ποιότητας από τα σήματα βίντεο τυπικής και υψηλής ευκρίνειας, από τη χρήση του Composite , του S-Video και μπορεί να είναι ισοδύναμη ή καλύτερη από τις συνδέσεις βίντεο συνιστωσών .

DVI και HDMI

Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημάνετε ότι από την εμφάνιση του HDMI ως προεπιλεγμένου προτύπου σύνδεσης οικιακού κινηματογράφου για ήχο και βίντεο, δεν θα βρείτε πλέον επιλογές σύνδεσης DVI στις σύγχρονες τηλεοράσεις HD και 4K Ultra HD, αλλά ίσως παρατηρήσετε ότι μία από τις οι είσοδοι HDMI συνδυάζονται με ένα σύνολο αναλογικών εισόδων ήχου για χρήση όταν συνδέετε μια πηγή DVI στην τηλεόραση. Ενδέχεται να εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε περιπτώσεις σε παλαιότερους DVD players και τηλεοράσεις όπου χρησιμοποιείται DVI αντί για HDMI ή μπορεί να έχετε μια παλαιότερη τηλεόραση που περιλαμβάνει DVI ή και DVI και HDMI επιλογές σύνδεσης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με το HDMI (το οποίο έχει τη δυνατότητα να περάσει τόσο σήματα βίντεο και ήχου), το DVI έχει σχεδιαστεί για να περάσει μόνο σήματα βίντεο. Αν χρησιμοποιείτε DVI για να συνδέσετε μια συσκευή πηγής AV σε μια τηλεόραση, εάν επιθυμείτε επίσης ήχο, πρέπει επίσης να κάνετε ξεχωριστή σύνδεση ήχου με την τηλεόρασή σας - συνήθως χρησιμοποιώντας συνδέσεις RCA ή 3,5 mm αναλογικού ήχου. Οι συνδέσεις ήχου που έχουν οριστεί για αντιστοίχιση με την είσοδο DVI θα πρέπει να βρίσκονται δίπλα στην είσοδο DVI.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ο τύπος σύνδεσης DVI που χρησιμοποιείται σε περιβάλλον οικιακού κινηματογράφου δεν επιτρέπεται να περάσει τρισδιάστατα σήματα που χρησιμοποιούν τα ισχύοντα πρότυπα για δίσκους Blu-ray και HDTV , ούτε θα περάσει σήματα βίντεο 4K υψηλότερης ανάλυσης. Ωστόσο, το DVI μπορεί να περάσει αναλύσεις μέχρι 4K για ορισμένες εφαρμογές υπολογιστή, χρησιμοποιώντας μια διαφορετική διαμόρφωση ακίδων. Επίσης, οι συνδέσεις DVI δεν μπορούν να περάσουν σήματα HDR ή ευρεία γκάμα χρωμάτων.

Επιπλέον, εάν έχετε μια παλαιότερη τηλεόραση HDTV που δεν διαθέτει σύνδεση HDMI, αλλά μόνο σύνδεση DVI, αλλά πρέπει να συνδέσετε συσκευές πηγής HDMI (όπως συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray, αναβάθμιση DVD player ή αποκωδικοποιητή) σε αυτήν την τηλεόραση, σε πολλές περιπτώσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προσαρμογέα σύνδεσης HDMI-to-DVI.

Με τον ίδιο τρόπο, εάν διαθέτετε συσκευή αναπαραγωγής DVD ή άλλη συσκευή προέλευσης που έχει μόνο έξοδο DVI και πρέπει να συνδεθεί με τηλεόραση που έχει μόνο εισόδους HDMI, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο τύπο προσαρμογέα HDMI-DVI για να κάνετε αυτή τη σύνδεση.

Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε έναν προσαρμογέα DVI-to-HDMI για να συνδέσετε μια πηγή DVI σε μια οθόνη βίντεο εξοπλισμένη με HDMI ή μια πηγή HDMI σε μια τηλεόραση μόνο DVI, υπάρχει μια ασφάλιση. Λόγω της ανάγκης μιας συσκευής προβολής βίντεο εξοπλισμένης με HDMI που να μπορεί να χειραγωγήσει με μια συσκευή πηγής (ή αντίστροφα), μερικές φορές η συσκευή προβολής δεν αναγνωρίζει την πηγή ως νόμιμη (ή αντίστροφα), προκαλώντας δυσλειτουργίες ( όπως κενό, χιονισμένο, ή αναβοσβήνει εικόνα). Για μερικές πιθανές λύσεις, ανατρέξτε στο άρθρο μου: Αντιμετώπιση προβλημάτων σύνδεσης HDMI .