Πώς ένας διακομιστής Media Shares φωτογραφίες, μουσική και ταινίες

Χρησιμοποιήστε έναν διακομιστή πολυμέσων για πρόσβαση σε φωτογραφίες, μουσική και βίντεο

Η αναπαραγωγή δίσκων Blu-ray, DVD και CD και η ροή από το διαδίκτυο είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να απολαμβάνετε μουσική και βίντεο στην τηλεόραση και στο home theatre, αλλά μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και άλλες πηγές περιεχομένου, σε συμβατές συσκευές σε οικιακό δίκτυο.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στις αποθηκευμένες φωτογραφίες, ταινίες και μουσική και να τις μεταδώσετε σε συμβατές συσκευές αναπαραγωγής, όπως μια συσκευή αναπαραγωγής μέσων δικτύου, μια ταινία πολυμέσων, έξυπνη τηλεόραση ή περισσότεροι αναπαραγωγείς Blu-ray Disc, πρέπει να έχετε μια συσκευή αποθήκευσης που μπορεί να λειτουργήσει ως διακομιστή πολυμέσων.

Τι είναι ο διακομιστής πολυμέσων

Ένας διακομιστής πολυμέσων είναι εκεί όπου αποθηκεύονται τα αρχεία πολυμέσων σας. Ένας διακομιστής πολυμέσων μπορεί να είναι PC ή MAC (επιτραπέζιος ή φορητός υπολογιστής), μονάδα NAS ή άλλη συμβατή συσκευή αποθήκευσης.

Οι μονάδες αποθήκευσης που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο (NAS) είναι οι πιο συνηθισμένες εξωτερικές συσκευές διακομιστή πολυμέσων . Αυτές οι μεγάλες, δικτυωμένες μονάδες σκληρού δίσκου μπορούν να προσεγγιστούν από μια έξυπνη τηλεόραση, μια ταινία πολυμέσων ή έναν υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο ίδιο οικιακό δίκτυο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια μονάδα δίσκου NAS μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση εξ αποστάσεως από ένα smartphone ή tablet.

Προκειμένου η συσκευή αναπαραγωγής να επικοινωνεί με έναν διακομιστή πολυμέσων, πρέπει συνήθως να είναι συμβατή με ένα από τα δύο πρότυπα:

Το DLNA είναι μια ανάπτυξη του UPnP και είναι πιο ευπροσάρμοστο και πιο εύκολο στη χρήση.

Κλειστές διακομιστές μέσων συστήματος

Εκτός από τα πρότυπα DLNA και UPnP, υπάρχουν επίσης ορισμένα κλειστά (αποκλειστικά) συστήματα διακομιστών πολυμέσων, όπως το TIVO Bolt, το The Hopper και το Kaleidescape που αποθηκεύουν ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα και διανέμουν το περιεχόμενο μέσω δορυφορικών παικτών μπορεί να συνδεθεί σε μια τηλεόραση με παρόμοιο τρόπο με ένα παραδοσιακό κιβώτιο ή ραβδί streaming media, αλλά όλο το απαραίτητο υλικό και λογισμικό είναι ενσωματωμένο τόσο στο διακομιστή όσο και στη μονάδα αναπαραγωγής plug-in - δεν απαιτείται πρόσθετο υλικό ή λογισμικό - άλλα από οποιαδήποτε απαιτούμενα τέλη συνδρομής.

Εύρεση και αναπαραγωγή αρχείων με χρήση διακομιστή πολυμέσων

Είτε χρησιμοποιείτε ένα σύστημα DLNA, UPnP είτε ένα κλειστό διακομιστή πολυμέσων, για να διευκολύνετε την εύρεση αποθηκευμένων αρχείων πολυμέσων, ο διακομιστής πολυμέσων συγκεντρώνει (συγκεντρώνει) τα αρχεία και τα οργανώνει σε εικονικούς φακέλους. Όταν θέλετε να αναπαράγετε πολυμέσα σε μια συμβατή συσκευή αναπαραγωγής, πρέπει να βρείτε τα αρχεία στον διακομιστή πολυμέσων ("πηγή") όπου αποθηκεύονται.

Ανατρέχοντας στο μενού αναπαραγωγής φωτογραφιών, μουσικής ή αναπαραγωγής βίντεο της συσκευής αναπαραγωγής πολυμέσων, η συσκευή θα πρέπει να απαριθμεί κάθε διαθέσιμη πηγή στο οικιακό σας δίκτυο (αναγνωρισμένο με όνομα), όπως ένας υπολογιστής, μονάδα NAS ή άλλη συσκευή διακομιστή πολυμέσων. Κάνοντας κλικ σε κάθε συσκευή που φέρει ετικέτα, η συσκευή αναπαραγωγής εμφανίζει τους φακέλους και τα αρχεία πολυμέσων της πηγής. Συχνά θα επιλέγετε την πηγή που έχει τα επιθυμητά αρχεία σας και στη συνέχεια περιηγηθείτε στους φακέλους και τα αρχεία με τον ίδιο τρόπο που βρίσκετε τα αρχεία σε έναν υπολογιστή.

Ένας διακομιστής πολυμέσων δεν μετακινεί πραγματικά κανένα από τα αρχεία σας. Αντίθετα, τοποθετεί όλα τα αρχεία πολυμέσων σας σε εικονικούς φακέλους που συγκεντρώνουν τύπους μουσικής πολυμέσων, ταινιών ή φωτογραφιών. Για φωτογραφίες, μπορεί να οργανωθεί περαιτέρω από τη φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιείται (ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές παρέχουν αναγνωριστικά για τα αρχεία της) ή ανά έτος για φωτογραφίες, ανά είδος για μουσική ή ως ημερομηνία, άλμπουμ, προσωπικές αξιολογήσεις ή άλλες κατηγορίες.

Οι διακομιστές μέσων: Το τέλος του λογισμικού

Οι αποκλειστικοί διακομιστές πολυμέσων διαθέτουν ενσωματωμένο λογισμικό για να αποκτήσουν τα αρχεία πολυμέσων σας στη συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων ή στη συσκευή προβολής. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο μέσο αποθήκευσης που έχετε αποθηκεύσει στους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο οικιακό σας δίκτυο, μπορεί να χρειαστείτε λογισμικό διακομιστή πολυμέσων.

Το λογισμικό διακομιστή μέσων βρίσκει τα μέσα στον υπολογιστή σας και τους συνδεδεμένους σκληρούς δίσκους, συγκεντρώνοντας και οργανώνοντας τα αρχεία πολυμέσων σε φακέλους που μπορεί να βρει η συμβατή συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων (smart TV, συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc, media player / streamer). Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε ένα αρχείο πολυμέσων ή ένα φάκελο που αποθηκεύεται στον υπολογιστή σας με τον ίδιο τρόπο που θα επιλέξετε άλλη συσκευή διακομιστή πολυμέσων.

Τα Windows 7 με το Windows Media Player 11 (και παραπάνω), τα Windows 8 και τα Windows 10 έχουν ενσωματωμένο λογισμικό διακομιστή πολυμέσων DLNA.

Για υπολογιστές Mac και υπολογιστές που δεν διαθέτουν λογισμικό διακομιστή πολυμέσων, ορισμένες εταιρείες λογισμικού διακομιστών πολυμέσων τρίτων έχουν διαθέσιμα προϊόντα: TwonkyMedia Server, Yazsoft Playback, TVersity, Younity και πολλά άλλα.

Ορισμένο λογισμικό προσφέρεται δωρεάν, ενώ άλλοι παρέχουν βασικές δυνατότητες κοινής χρήσης μέσων δωρεάν, αλλά ενδέχεται να απαιτούν συνδρομή για πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως αλληλεπίδραση με κινητές συσκευές ή / και δυνατότητες DVR. Μάθετε περισσότερα σχετικά με το λογισμικό διακομιστή μέσων .

Διακομιστές μέσων και εφαρμογές

Για έξυπνες τηλεοράσεις, συσκευές αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray και ταινίες πολυμέσων, μπορούν να εγκατασταθούν εφαρμογές που θα επικοινωνούν με διακομιστές πολυμέσων συνδεδεμένους στο δίκτυο. Μερικές φορές οι προεγκατεστημένες εφαρμογές είναι προεγκατεστημένες, αλλά αν όχι, ελέγξτε για εφαρμογές όπως Plex ή KODI . Οι streamers media Roku διαθέτουν επίσης διαθέσιμη εφαρμογή, Roku Media Player, που λειτουργεί με πολλές πλατφόρμες λογισμικού διακομιστή μέσων.

Η κατώτατη γραμμή

Τα φυσικά μέσα (Blu-ray, DVD, CD, USB) είναι δημοφιλείς τρόποι πρόσβασης και αναπαραγωγής πολυμέσων στην τηλεόρασή σας. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς έχουν εκατοντάδες φωτογραφίες, μουσική και βίντεο αποθηκευμένα σε υπολογιστή ή άλλη συσκευή αποθήκευσης. Με τον σωστό συνδυασμό υλικού και λογισμικού, μπορείτε να μετατρέψετε τις συσκευές αποθήκευσης σε διακομιστές πολυμέσων. Επιπλέον, με το συμπληρωματικό λογισμικό, μια έξυπνη τηλεόραση, οι περισσότεροι παίκτες Blu-ray Disc και οι ταινίες πολυμέσων μπορούν να προσεγγίσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία για την προβολή της τηλεόρασής σας ή την απόλαυση στο σπίτι.

Αποποίηση: Το βασικό περιεχόμενο αυτού του άρθρου γράφτηκε αρχικά από τον Barb Gonzalez, αλλά έχει επεξεργαστεί, αναμορφωθεί και ενημερωθεί από τον Robert Silva .