Τι είναι ένας ενισχυτής ισχύος και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Πώς ένας ενισχυτής ισχύος είναι διαφορετικός από έναν δέκτη Home Cinema

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, ένας ενισχυτής ισχύος είναι ένας τύπος ενισχυτή που τροφοδοτεί ένα ή περισσότερα ηχεία, αλλά δεν διαθέτει τα πρόσθετα χαρακτηριστικά που θα βρείτε σε ένα δέκτη οικιακού κινηματογράφου , όπως η λήψη ραδιοφώνου, η εναλλαγή εισόδου και η επεξεργασία ήχου / εικόνας . Ο μόνος έλεγχος που μπορείτε να βρείτε σε έναν ενισχυτή ισχύος (εκτός από έναν διακόπτη ενεργοποίησης / απενεργοποίησης), θα είναι ένας έλεγχος master gain (κέρδος είναι ανάλογος με τον όγκο).

Σύνδεση ενισχυτή ισχύος

Για να έχετε τα ηχητικά σήματα σε έναν ενισχυτή ισχύος, απαιτείται ξεχωριστός προενισχυτής ή προενισχυτής / επεξεργαστής AV .

Ο προενισχυτής / επεξεργαστής AV είναι εκεί που συνδέετε τα εξαρτήματα πηγής ( Blu-ray , DVD , CD , κλπ.).

Ο προενταξιακός / επεξεργαστής AV αποκωδικοποιεί ή επεξεργάζεται τα εισερχόμενα σήματα πηγής ήχου και τα μεταδίδει σε αναλογική μορφή μέσω εξόδων γραμμής χρησιμοποιώντας γνωστές συνδέσεις τύπου RCA ή σε μερικούς συνδυασμούς ενισχυτών προενισχυτή / ισχύος υψηλότερου άκρου συνδέσεις XLR στον ενισχυτή ισχύος, με τη σειρά τους, τους στέλνει στους ομιλητές.

Οι ενισχυτές ισχύος διατίθενται σε διάφορους τύπους διαμόρφωσης καναλιών, από ένα κανάλι (αναφερόμενο ως μονοφωνικό) σε δύο (στερεοφωνικά) κανάλια ή, για περιμετρικές εφαρμογές, 5, 7 ή περισσότερα κανάλια. Όταν απαιτούνται 9 κανάλια, ένας χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί ενισχυτές ισχύος 7 και 2 καναλιών και στην περίπτωση που χρειάζονται 11 κανάλια, ένας ενισχυτής 7 καναλιών συνεργάζεται με δύο ενισχυτές 2 καναλιών. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μερικοί που χρησιμοποιούν έναν ενισχυτή monoblock για κάθε κανάλι - Τώρα που είναι πολλοί ενισχυτές!

Ενισχυτές ισχύος και υπογούφερ

Για εφαρμογές οικιακού κινηματογράφου, εκτός από την παροχή ισχύος στα ηχεία σας, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το υπογούφερ . Αν το υπογούφερ είναι αυτόνομο (ο πιο συνηθισμένος τύπος), τότε έχει το δικό του εσωτερικό ενισχυτή. Για να έχετε ήχο σε ένα τροφοδοτούμενο υπογούφερ, χρειάζεται απλώς να συνδέσετε μια προενίσχυση εξόδου προενισχυτή subwoofer από προενισχυτή / επεξεργαστή AV ή δέκτη οικιακού κινηματογράφου.

Ωστόσο, εάν το υπογούφερ είναι παθητικό, μια έξοδος προενισχυτή υπογούφερ πρέπει να είναι συνδεδεμένη με έναν εξωτερικό ενισχυτή ισχύος (αναφερόμενος ως ενισχυτής υπογούφερ). Αυτός ο τύπος ενισχυτή χρησιμοποιείται μόνο για την τροφοδοσία του υπογούφερ και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των υπόλοιπων ηχείων. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τη διαφορά μεταξύ των ηχητικών και παθητικών υπογούφερ

Πώς να χρησιμοποιήσετε έναν ενισχυτή ισχύος με δέκτη Home Theater

Αν και οι δέκτες οικιακού κινηματογράφου παρέχουν τους δικούς τους ενσωματωμένους ενισχυτές που μπορούν να τροφοδοτήσουν τα ηχεία, υπάρχουν ορισμένοι δέκτες που παρέχουν επίσης ένα σύνολο προενίσχυσης που μπορούν να συνδεθούν με έναν ή περισσότερους ενισχυτές ισχύος για να παρέχουν μεγαλύτερη ισχύ εξόδου από τη δική του ενσωματωμένη, σε ενισχυτές μπορεί να έχουν, μετατρέποντας αποτελεσματικά τον δέκτη σε έναν προεντατήρα / επεξεργαστή AV.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτόν τον τύπο ρύθμισης, οι εσωτερικοί ενισχυτές του δέκτη παρακάμπτονται. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους ενσωματωμένους ενισχυτές ενός δέκτη οικιακού κινηματογράφου και εξωτερικούς ενισχυτές για την ταυτόχρονη τροφοδοσία των ίδιων καναλιών.

Επίσης, εάν ένας δέκτης οικιακού κινηματογράφου διαθέτει δυνατότητα πολλαπλών ζωνών , οι έξοδοι προενισχυτή της Ζώνης 2 (ή 3,4) μπορούν να συνδεθούν σε έναν εξωτερικό ενισχυτή ισχύος για την τροφοδοσία ενός συνόλου ηχείων που μπορούν να τοποθετηθούν σε διαφορετική θέση , διατηρώντας ταυτόχρονα τη χρήση των ενσωματωμένων ενισχυτών του δέκτη για χρήση στην κύρια ζώνη.

Για παράδειγμα, αν ο δέκτης είναι δέκτης 7.1 καναλιών και διαθέσιμος έξοδος προενίσχυσης για λειτουργία μιας ανεξάρτητης ζώνης δύο καναλιών, τότε μπορείτε να χειριστείτε την κύρια ζώνη 7.1 καναλιών και τη δεύτερη ζώνη 2 καναλιών ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενοι επιπλέον ενισχυτές ισχύος που είναι συνδεδεμένοι στα ηχεία στην πρόσθετη ζώνη.

Ενισχυτές ισχύος έναντι ενσωματωμένων ενισχυτών

Ένας ενσωματωμένος ενισχυτής διαφέρει από έναν ενισχυτή ισχύος, καθώς διαθέτει συνδεσιμότητα εισόδου και μετάδοσης εισόδου, καθώς και διαφορετικούς βαθμούς αποκωδικοποίησης ή επεξεργασίας ήχου, εκτός από έναν ενσωματωμένο ενισχυτή για την τροφοδοσία ηχείων.

Ωστόσο, σε αντίθεση με ένα δέκτη στερεοφωνικού ή οικιακού κινηματογράφου, ένας ενσωματωμένος ενισχυτής δεν έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει ραδιοφωνικές μεταδόσεις AM / FM και, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να μεταδίδει μουσική από το διαδίκτυο - στις περιπτώσεις αυτές θα διατίθεται στο εμπόριο ως " streaming amplifier ". Επίσης, οι ενσωματωμένοι ενισχυτές τυπικά παρέχουν μόνο διαμόρφωση δύο ηχείων.

Η κατώτατη γραμμή

Στις περισσότερες εγκαταστάσεις οικιακού κινηματογράφου, ένας δέκτης οικιακού κινηματογράφου χρησιμοποιείται για να παρέχει όλες τις δυνατότητες σύνδεσης και εναλλαγής που χρειάζονται για τα εξαρτήματα πηγής, όπως Blu-ray / DVD / CD players, καλωδιακά / δορυφορικά κιβώτια, ταινίες εξωτερικών μέσων και βίντεο έχετε ακόμα ένα), καθώς και την παροχή της απαιτούμενης επεξεργασίας ήχου (και μερικές φορές της επεξεργασίας βίντεο), καθώς και την παροχή ενέργειας στα ηχεία σας.

Αυτό είναι σίγουρα πολλά για τη διαχείριση μίας μόνο συσκευής και για μερικούς προτιμάται ο διαχωρισμός της μεταγωγής εισόδου και της επεξεργασίας εικόνας / ήχου από την πραγματική αποστολή παροχής και σύνδεσης των ηχείων με ξεχωριστούς προενισχυτές / επεξεργαστές AV και ενισχυτές ισχύος από ορισμένους χρήστες.

Επειδή οι ενισχυτές παράγουν πολύ θερμότητα, υπάρχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα της στέγασης του κυκλώματος και της τροφοδοσίας του ενισχυτή σε μια ξεχωριστή συσκευή, αντί να το συσσωρεύεται στο ίδιο ντουλάπι με όλες τις άλλες λειτουργίες τύπου δέκτη, ειδικά σε χώρους όπου υπάρχει πολλοί ενισχυτές η ισχύς εξόδου απαιτείται ή επιθυμείται.

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να είναι επιθυμητή η χρήση ξεχωριστού προενισχυτή και ενισχυτή ισχύος είναι ότι παρόλο που δημιουργεί περισσότερους εξοπλισμούς και καλώδιο, παρέχουν περισσότερη ευελιξία στις ρυθμίσεις, καθώς οι ενισχυτές ισχύος δεν ξεπερνούν ταχύτερα, συνεχόμενες αλλαγές στη συνδεσιμότητα πηγής και στις λειτουργίες επεξεργασίας ήχου / εικόνας.

Εάν έχετε ένα παλιότερο δέκτη οικιακού κινηματογράφου, οι ενσωματωμένοι ενισχυτές του μπορεί να είναι απολύτως ωραίοι, αλλά εάν δεν πληρούν πλέον τα τρέχοντα πρότυπα σύνδεσης ήχου και βίντεο και επεξεργασίας - καταλήγετε σε τέλειους ενισχυτές, μόνο για να αποκτήσετε όλα αυτά τα νεότερα χαρακτηριστικά .