Δέκτες οικιακού κινηματογράφου και τη λειτουργία πολλαπλών ζωνών

Πώς να χρησιμοποιήσετε έναν δέκτη Home Theater σε περισσότερα από ένα δωμάτια

Ένας δέκτης οικιακού κινηματογράφου υπηρετεί πολλούς ρόλους στην οικιακή ψυχαγωγία, όπως:

Επιπλέον, πολλοί δέκτες οικιακού κινηματογράφου χρησιμεύουν ως σύστημα διανομής ήχου πολλαπλών ζωνών .

Τι είναι η πολλαπλή ζώνη

Η λειτουργία Multi-Zone είναι μια λειτουργία στην οποία ο δέκτης οικιακού κινηματογράφου μπορεί να στείλει ένα δεύτερο, τρίτο ή τέταρτο σήμα πηγής σε ηχεία ή ξεχωριστά συστήματα ήχου σε άλλη τοποθεσία. Αυτό δεν είναι το ίδιο με τη σύνδεση με επιπλέον ηχεία και τη τοποθέτησή τους σε άλλο δωμάτιο, ούτε είναι το ίδιο με το Wireless Multi-room Audio (περισσότερα για αυτό κοντά στο τέλος αυτού του άρθρου).

Οι δέκτες οικιακού κινηματογράφου πολλαπλών ζωνών μπορούν να ελέγχουν είτε την ίδια είτε μια ξεχωριστή πηγή από αυτή που ακούγεται στο κεντρικό δωμάτιο, σε άλλη τοποθεσία.

Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει Blu-ray Disc ή ταινία DVD με ήχο surround στο κεντρικό δωμάτιο, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να ακούσει ένα CD player σε άλλο, ταυτόχρονα. Τόσο η συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray ή DVD και η συσκευή αναπαραγωγής CD συνδέονται στον ίδιο δέκτη οικιακού κινηματογράφου, αλλά αποκτώνται και ελέγχονται ξεχωριστά μέσω επιπρόσθετων επιλογών στο χειριστήριο ή στο τηλεχειριστήριο που είναι διαθέσιμες με τον δέκτη.

Πώς γίνεται η εφαρμογή Multi-Zone

Η δυνατότητα πολλαπλών ζωνών σε δέκτες οικιακού κινηματογράφου υλοποιείται με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

  1. Σε πολλούς δέκτες 7.1 καναλιών, ο χρήστης μπορεί να τρέξει τη μονάδα στη λειτουργία 5.1 καναλιών για τον κύριο χώρο και να χρησιμοποιήσει τα δύο εφεδρικά κανάλια (συνήθως αφιερωμένα στα πίσω ηχεία surround) για να τρέξει τα ηχεία σε μια δεύτερη ζώνη . Επίσης, σε ορισμένους δέκτες, μπορείτε ακόμα να εκτελέσετε ένα πλήρες σύστημα 7.1 καναλιών στο κυρίως δωμάτιο, με την προϋπόθεση ότι δεν χρησιμοποιείτε τη δεύτερη ζώνη που έχει ρυθμιστεί ταυτόχρονα.
  2. Εκτός από τη μέθοδο του # 1, πολλοί δέκτες 7.1 καναλιών διαμορφώνονται έτσι ώστε να επιτρέπουν πλήρη λειτουργία 7.1 καναλιών για τον κύριο χώρο, αλλά παρέχουν επιπλέον έξοδο γραμμής προενίσχυσης για την παροχή σήματος σε πρόσθετο ενισχυτή (που αγοράζεται χωριστά) σε άλλο δωμάτιο που μπορεί ενεργοποιήστε ένα πρόσθετο σύνολο ηχείων. Αυτό επιτρέπει την ίδια δυνατότητα πολλαπλών ζωνών, αλλά δεν χρειάζεται να θυσιάζεται η πλήρης εμπειρία 7.1 καναλιών στον κύριο χώρο, προκειμένου να αποκτήσετε τα πλεονεκτήματα της λειτουργίας ενός συστήματος σε μια δεύτερη ζώνη.
  3. Ορισμένοι δέκτες υψηλής ευκρίνειας οικιακού κινηματογράφου ενσωματώνουν τη δυνατότητα να λειτουργούν τόσο τη Ζώνη 2 όσο και τη Ζώνη 3 (ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, ακόμη και μια Ζώνη 4), εκτός από την κύρια ζώνη. Σε αυτούς τους δέκτες, παρέχονται προενισχυτές για όλες τις πρόσθετες ζώνες, οι οποίες απαιτούν χωριστούς ενισχυτές (επιπλέον των ηχείων) για κάθε ζώνη. Ωστόσο, μερικοί δέκτες θα σας δώσουν τη δυνατότητα να τρέξετε είτε τη Ζώνη 2 είτε τη Ζώνη 3 χρησιμοποιώντας τους ενσωματωμένους ενισχυτές του δέκτη.
    1. Σε αυτόν τον τύπο ρύθμισης, ο χρήστης μπορεί να τρέξει τη δεύτερη ζώνη με τους εσωτερικούς ενισχυτές του δέκτη και μια τρίτη ή τέταρτη ζώνη χρησιμοποιώντας έναν ξεχωριστό ενισχυτή. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε τον δέκτη για να τροφοδοτήσετε τη δεύτερη ζώνη, θα θυσιάζετε ακόμα την πλήρη δυνατότητα 7.1 καναλιών του δέκτη στον κεντρικό χώρο και θα πρέπει να εγκαταστήσετε τη χρήση 5.1 καναλιών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένας δέκτης υψηλής απόδοσης μπορεί να παρέχει 9, 11 ή ακόμα και 13 κανάλια για να δουλέψει τόσο για την κύρια όσο και για τις άλλες ζώνες - πράγμα που μειώνει τον αριθμό των εξωτερικών ενισχυτών που ίσως χρειάζεστε για άλλες ζώνες.

Πρόσθετες λειτουργίες πολλαπλών ζωνών

Εκτός από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους υλοποιείται η δυνατότητα πολλαπλών ζωνών σε δέκτη οικιακού κινηματογράφου, υπάρχουν και κάποιες άλλες δυνατότητες που μπορούν να συμπεριληφθούν.

Χρησιμοποιώντας 2 ζώνες στο ίδιο δωμάτιο

Ένας άλλος ενδιαφέρον τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το δέκτη Home Cinema με δυνατότητα Multi-Zone είναι να χρησιμοποιήσετε τη δεύτερη επιλογή ζώνης στον ίδιο χώρο με τη ρύθμιση 5.1 / 7.1 καναλιών. Με άλλα λόγια, μπορείτε να έχετε αφιερωμένη επιλογή 2 καναλιών, ελέγξιμη, ακρόασης εκτός από μια ειδική επιλογή 5.1 / 7.1 ακρόασης στο ίδιο δωμάτιο.

Η ρύθμιση αυτής της ρύθμισης είναι ότι θα έχετε τη δυνατότητα ρύθμισης του δέκτη οικιακού κινηματογράφου με διαμόρφωση 5.1 ή 7.1 καναλιών με 5 ή 7 ηχεία και ένα subwoofer που χρησιμοποιείτε κυρίως για ακρόαση στο home theater, αλλά θα έχετε έναν επιπλέον ενισχυτή εξωτερικής ισχύος που είναι που συνδέονται με τις έξοδοι προεπιλογής της ζώνης 2 του δέκτη (αν ο δέκτης παρέχει αυτή την επιλογή) με τον εξωτερικό ενισχυτή να συνδέεται περαιτέρω σε ένα σύνολο από μπροστινά αριστερά και δεξιά μπροστινά ηχεία που χρησιμοποιείτε ειδικά για ακρόαση μόνο δύο καναλιών.

Αυτή η επιλογή ρύθμισης θα λειτουργούσε για εκείνους τους ομιλητές που θέλουν να χρησιμοποιήσουν έναν ενισχυτή υψηλότερης απόδοσης ή ισχυρότερου στερεοφωνικού ενισχυτή και ηχεία δύο καναλιών για ακουστική μόνο ακρόαση αντί να χρησιμοποιούν τα κύρια εμπρός / αριστερά κύρια ηχεία που χρησιμοποιούνται ως μέρος της κύριας ρύθμισης ακρόασης ήχου surround 5.1 / 7.1 καναλιών για ταινίες και άλλες πηγές. Ωστόσο, σε ένα δέκτη οικιακού κινηματογράφου με δυνατότητα πολλαπλών ζωνών, και τα δύο συστήματα μπορούν να ελέγχονται από το στάδιο προενισχυτή του ιδίου δέκτη.

Δεν χρειάζεται να εκτελείτε ταυτόχρονα τις λειτουργίες της κύριας και της δεύτερης ζώνης - και μπορείτε να κλειδώσετε την πηγή σας δύο καναλιών (όπως το CD player ή το πικάπ) ως την καθορισμένη πηγή σας για τη Ζώνη 2.

Πολλοί πιστεύουν ότι η Ζώνη 2 (ή η Ζώνη 3 ή 4) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε άλλο δωμάτιο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Η χρήση της δεύτερης ζώνης στο κεντρικό σας δωμάτιο σας επιτρέπει να έχετε ένα ανεξάρτητο (και ελεγχόμενο) σύστημα δύο καναλιών (χρησιμοποιώντας επιπλέον ηχεία και ενισχυτή) στον ίδιο χώρο, ο οποίος μπορεί επίσης να διαθέτει ρύθμιση 5.1 ή 7.1 που τροφοδοτείται από τον δέκτη.

Φυσικά, αυτή η ρύθμιση προσθέτει λίγο περισσότερο ακαταστασία στο δωμάτιο σας, καθώς θα είχατε δύο φυσικά σύνολα μπροστινού αριστερού και δεξιού ηχείου και δεν θα χρησιμοποιούσατε και τα δύο συστήματα ταυτόχρονα, επειδή προορίζονται να χρησιμοποιηθούν με διαφορετικά πηγές.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε Χρησιμοποιώντας δέκτη Home Cinema σε διαμόρφωση πολλαπλών ζωνών

Η ιδέα της σύνδεσης και ελέγχου όλων των εξαρτημάτων σας με έναν δέκτη Home Theater είναι μια μεγάλη ευκολία, αλλά όταν πρόκειται για τη δυνατότητα πολλαπλών ζωνών, εξακολουθούν να υπάρχουν πρόσθετοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η επιλογή ασύρματου ήχου πολλαπλών δωματίων

Μια άλλη εναλλακτική λύση που γίνεται πολύ πρακτική για ολόκληρο οικιακό ήχο (όχι βίντεο) είναι η ασύρματη πολλαπλή αίθουσα ήχου. Αυτός ο τύπος συστήματος χρησιμοποιεί έναν κατάλληλα εξοπλισμένο δέκτη οικιακού κινηματογράφου που μπορεί να μεταδίδει στερεοφωνικό ήχο ασύρματα από καθορισμένες πηγές σε συμβατά ασύρματα ηχεία που μπορούν να τοποθετηθούν γύρω από το σπίτι.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους τύπους συστημάτων είναι κλειστοί, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο συγκεκριμένες μάρκες ασύρματων ηχείων θα λειτουργούν με συγκεκριμένους δέκτες και πηγές οικιακού κινηματογράφου. Μερικά από αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν το Sonos , το Yamaha MusicCast , το PlayStation DTS , το FireConnect (που χρησιμοποιείται από Onkyo) και το HEOS (Denon / Marantz)

Ορισμένοι δέκτες οικιακού κινηματογράφου περιλαμβάνουν λειτουργίες πολλαπλών ζωνών και ασύρματων ακουστικών πολλαπλών δωματίων - για μεγαλύτερη ευελιξία στη διανομή ήχου.

Η κατώτατη γραμμή

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ένα συγκεκριμένο home theater ή στερεοφωνικό δέκτη εφαρμόζει τις δικές του δυνατότητες πολλαπλών ζωνών, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης του δέκτη. Τα περισσότερα εγχειρίδια χρήσης μπορούν να ληφθούν απευθείας από τον ιστότοπο του κατασκευαστή.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συσκευές οικιακού κινηματογράφου ή στερεοφωνικών συσκευών που έχουν δυνατότητα πολλαπλών ζωνών προορίζονται να χρησιμοποιηθούν όταν απαιτείται μόνο μια δεύτερη ή / και τρίτη θέση για ακρόαση μουσικής ή προβολή βίντεο. Αν επιθυμείτε να εγκαταστήσετε ένα εκτεταμένο ενσύρματο ακουστικό ή ηχητικό / τηλεοπτικό σύστημα, χρησιμοποιώντας τον δέκτη home theater ως σημείο ελέγχου, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εγκαταστάτη οικιακού κινηματογράφου ή πολυκατοικίας για να αξιολογήσετε τις ανάγκες σας και να δώσετε συγκεκριμένες προτάσεις εξοπλισμού (όπως διακομιστές ήχου ή ήχου / βίντεο, ενισχυτές διανομής, καλωδίωση κ.λπ.) που θα ολοκληρώσουν το στόχο σας.

Για παραδείγματα δέκτες οικιακού κινηματογράφου που παρέχουν διάφορα επίπεδα δυνατοτήτων πολλαπλών ζωνών, ανατρέξτε στην περιοδικά ενημερωμένη λίστα των δέκτες οικιακού κινηματογράφου - $ 400 έως $ 1.299) και δέκτες οικιακού κινηματογράφου - $ 1.300 και άνω.