Ενισχυτής υπογούφερ που ταιριάζει με την άνθηση των μπάσων

Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί πραγματικά μεγάλο μπάσο είναι με ένα subwoofer, αλλά αποφασίζοντας να προσθέσετε ένα sub στο αυτοκίνητο ρύθμιση ήχου σας είναι μόνο το πρώτο βήμα σε ένα μεγαλύτερο ταξίδι. Όλη αυτή η ενέργεια που χρειάζεται για να τροφοδοτήσει το πεινασμένο σου υποκείμενο πρέπει να έρθει από κάπου, και ότι κάπου είναι ένας ενισχυτής. Το ερώτημα είναι μήπως μπορείτε να τσιρίσετε με τον ενισχυτή που έχετε ήδη, ή θέλετε πραγματικά να προσθέσετε ένα ειδικό ενισχυτή subwoofer την ίδια στιγμή που προσθέτετε το sub σας;

Η απάντηση είναι περίπλοκη και εξαρτάται πραγματικά από παράγοντες όπως πόσα χρήματα θέλετε να περάσετε και πόσο επιλεκτικοί είστε για τον τρόπο που ακούγεται το τελικό προϊόν. Υπάρχουν σίγουρα τρόποι να κάνετε μια υπάρχουσα εργασία ενισχυτή με ένα υποσύστημα, αλλά τα καλύτερα αποτελέσματα προέρχονται πάντα από την αντιστοίχιση ενός υπογούφερ και ενός ενισχυτή για να βεβαιωθείτε ότι συνεργάζονται με όμορφη αρμονία.

Ποιος χρειάζεται ενισχυτή υπογούφερ;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι όσοι θέλουν ένα υπογούφερ στο αυτοκίνητό τους χρειάζονται επίσης ενισχυτή υπογούφερ. Όσον αφορά το αν χρειάζεστε ξεχωριστό ενισχυτή για το υπογούφερ σας, αυτό εξαρτάται από το υλικό που έχετε ήδη και από το σύστημα ήχου αυτοκινήτου που προσπαθείτε να φτιάξετε . Δεδομένου ότι όλοι θέλουν κάτι διαφορετικό από το ηχοσύστημα αυτοκινήτου τους, δεν υπάρχουν πραγματικά λανθασμένες απαντήσεις, αλλά πιθανότατα είναι η καλύτερη απάντηση για την ιδιαίτερη κατάστασή σας.

Τι είναι η αντιστοίχιση υπογούφερ και ενισχυτή;

Όταν εξετάζετε τις προδιαγραφές για οποιοδήποτε δεδομένο υπογούφερ, θα έχει μια αντίσταση που εμφανίζεται σε ohms. Αυτός ο αριθμός είναι βασικά το φορτίο που θα τοποθετήσει το sub σε έναν ενισχυτή. Επειδή οι ενισχυτές απενεργοποιούν την ισχύ ανάλογα με το φορτίο που είναι συνδεδεμένο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι αυτοί οι αριθμοί είναι γραμμικοί.

Τα βασικά στοιχεία είναι η αντίσταση, η οποία μετράται σε ohms και η ισχύς εξόδου. Στην περίπτωση αυτή, η ισχύς εξόδου δίδεται ως watt root-mean-square (RMS). Όσον αφορά ένα υπογούφερ, το Watts RMS αναφέρεται σε πόση δύναμη μπορεί να χειριστεί το υποσύστημα χωρίς να προκαλεί παραμόρφωση ή να καταστραφεί. Από την πλευρά του ενισχυτή, αναφέρεται στην ποσότητα ισχύος που μπορεί να βάλει ο ενισχυτής.

Τα βασικά βήματα για την αντιστοίχιση ενός ενισχυτή με ένα υπογούφερ είναι:

  1. Καθορίστε τη βαθμολογία RMS των επιμέρους ή υποσυνόλου σας.
  2. Προσδιορίστε τη σύνθετη αντίσταση των δευτερευόντων ή υποσυνόλων σας.
  3. Επιλέξτε έναν ενισχυτή που μπορεί να βγάλει από 75 έως 150 τοις εκατό των watts RMS που μπορεί να χειριστεί το υπογούφερ στην κατάλληλη αντίσταση.

Εάν διαθέτετε ήδη έναν ενισχυτή, τα βασικά βήματα για να βρείτε ένα υποσύνολο αντιστοιχίας είναι:

  1. Προσδιορίστε την ισχύ εξόδου του ενισχυτή, σε watts RMS, σε διαφορετικές τιμές αντίστασης.
  2. Διαχωρίστε την έξοδο ισχύος από τον αριθμό των υποσυνόλων που θέλετε να προσθέσετε για να έχετε τη βέλτιστη τιμή RMS για κάθε υπογούφερ. Στην πράξη, τα υπογούφερ μπορεί να είναι μεταξύ 75 και 150 τοις εκατό αυτού του αριθμού.
  3. Βεβαιωθείτε ότι η αντίσταση συμπίπτει επίσης. Τα υποσύνολα με πολλαπλά πηνία φωνής μπορούν συνήθως να συνδεθούν με πολλούς τρόπους, πράγμα που επηρεάζει τη σύνθετη αντίσταση.
  4. Επιλέξτε υπογούφερ που μπορούν να χειριστούν την κατάλληλη έξοδο ισχύος στην επιλεγμένη σύνθετη αντίσταση.

Ενεργοποίηση ενός ενισχυτή: Πολυκαναλικοί ενισχυτές και μονοφωνικοί ενισχυτές υπογούφερ

Ως γενικός κανόνας, το υπογούφερ σας θα χρειαστεί περισσότερη ισχύ από το άλλο σας εξάρτημα ή πλήρες ηχείο. Ακόμη και μια μικρή υποδιαίρεση θα απαιτεί συχνά 50 Watt RMS, κάτι που είναι κάτι περισσότερο από ότι οι ενσωματωμένοι ενισχυτές σε πολλές μονάδες κεφαλής μπορούν να βγάλουν συνολικά.

Όταν αρχίζετε να μπαίνετε σε μεγαλύτερες υποστέρες που χρειάζονται πάνω από 200 Watt RMS για να ακούγονται πραγματικά καλά, αρχίζει να γίνεται σαφές ότι δεν πρόκειται να ξεφύγετε χωρίς έναν εξωτερικό ενισχυτή ενός ή του άλλου είδους. Ωστόσο, έχετε τη δυνατότητα να πηγαίνετε είτε με ενισχυτή πολλαπλών καναλιών είτε με αποκλειστικό μονοφωνικό ενισχυτή subwoofer.

Χωρίς να γνωρίζετε τίποτα για τον ενισχυτή που έχετε ήδη, είναι δύσκολο να πείτε αν πρόκειται να κάνει το τέχνασμα για το νέο σας υποσύστημα. Εάν χρησιμοποιείτε ήδη όλα τα κανάλια για να οδηγήσετε ομιλητές, τότε έχετε τύχη. Εάν διαθέτετε ενισχυτή πολλαπλών καναλιών με δύο ανοιχτά κανάλια, τότε μπορεί να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να τροφοδοτήσετε δύο ηχεία πλήρους εμβέλειας και ένα υποσύστημα, αν και οι ιδιαιτερότητες αυτού του τύπου ρύθμισης μπορούν να πάρουν λίγο δύσκολο.

Γεφύρωση πολλών καναλιών ενισχυτών υπογούφερ

Για να χρησιμοποιήσετε έναν ενισχυτή πολλαπλών καναλιών για να τροφοδοτήσετε ένα υποσύνολο, πρέπει συνήθως να γεφυρώσετε δύο κανάλια και αυτό δεν λειτουργεί πάντα με κάθε ενισχυτή. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε εδώ είναι ότι οι περισσότεροι ενισχυτές είναι σταθεροί μέχρι τα 2 ohms ανά κανάλι.

Αν προσπαθήσετε να συνδέσετε ένα φορτίο που έχει λιγότερο από 2 ohms αντίσταση, θα έχετε πρόβλημα. Δεδομένου ότι σχεδόν όλα τα ηχεία πλήρους εμβέλειας που μπορείτε να πάρετε για το αυτοκίνητό σας θα έχουν μια σύνθετη αντίσταση 4 ohms, αυτό συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένα ζήτημα όταν ρίχνετε subwoofer στο μίγμα.

Σε αντίθεση με τα ηχεία πλήρους εμβέλειας , τα υποσυστήματα αυτοκινήτων δεν παρέχουν όλα τα 4 ohms της σύνθετης αντίστασης. Στην πραγματικότητα, τα υποστέρια μπορούν να έχουν ακόμη πολλαπλές πηνίο φωνής, που μπορούν να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο το θέμα. Για παράδειγμα, ένα υποσύστημα με δύο πηνία φωνής 4 ohm, ενσύρματα παράλληλα, θα παρέχει φορτίο 2 ohm, αλλά τα ίδια πηνία φωνής ενσύρματων σε σειρά παρέχουν φορτίο 8 ohm. Αυτό σημαίνει ότι αν γεφυρώσετε δύο κανάλια ενισχυτών μαζί, θα έχετε συνήθως την τάση να παράγετε ένα παράλληλο-ενσύρματο 2 ohm sub, αλλά είναι σημαντικό να κοιτάξετε σκληρά τους αριθμούς πρώτα.

Μονών ενισχυτών υπογούφερ

Ο ευκολότερος τρόπος για την τροφοδοσία ενός νέου υποσυνόλου είναι να τον συνδέσετε μόνο με έναν ενισχυτή μονοφωνικού μεγέθους κατάλληλου μεγέθους. Σε αντίθεση με τους ενισχυτές πολλαπλών καναλιών, οι μονοφωνικοί ενισχυτές έχουν σχεδιαστεί ειδικά με υποσυνθέσεις. Αντί να γελάσετε με γεφύρωση δύο καναλιών, απλά συνδέστε το μονό κανάλι ενός μονοφωνικού ενισχυτή με ένα αντίστοιχο υπογούφερ και είστε καλό να πάτε. Εάν είστε σχετικά νέος στον κόσμο των ενισχυτών και των υποβρυχίων, και πηγαίνετε στη διαδρομή DIY, αυτό είναι σίγουρα το ασφαλέστερο στοίχημα.

Προκειμένου να αποκτήσετε τον καλύτερο ήχο από το νέο σας υπομενού, θα θέλετε να πάτε με έναν μονοφωνικό ενισχυτή που έχει βαθμολογία RMS τουλάχιστον 75 τοις εκατό του υποσυνόλου. Όσο περισσότερη δύναμη χρησιμοποιείτε για να οδηγήσετε το sub, τόσο καλύτερα θα καταλήξει να ακούγεται, οπότε αν μπορείτε να το πιέσετε μέχρι το 100%, θα έχετε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Προσθήκη ενισχυτή υπογούφερ σε συστήματα πολλαπλών ενισχυτών

Εάν διαθέτετε ήδη ενισχυτή για τα ηχεία πλήρους φάσματος και θέλετε να προσθέσετε ένα νέο μονοφωνικό ενισχυτή στο σύστημά σας, οι επιλογές σας θα εξαρτηθούν από την κεντρική μονάδα. Ορισμένες μονάδες κεφαλής έχουν πολλαπλές έξοδοι προενίσχυσης , οπότε μπορείτε να συνδέσετε απλά μια νέα σειρά καλωδίων RCA σε μια αχρησιμοποίητη έξοδο και να τα συνδέσετε στο νέο σας ενισχυτή subwoofer.

Ορισμένες μονάδες κεφαλής διαθέτουν μόνο μία σειρά προεπιλογών, οπότε θα θέλετε να ελέγξετε τον υπάρχοντα ενισχυτή σας. Αν έχει ένα pass-through (συμπεριλαμβανομένου ενός συνόλου εξόδων προενίσχυσης RCA) τότε μπορείτε ουσιαστικά να προσθέσετε αλυσίδα στον νέο σας ενισχυτή subwoofer στον ενισχυτή που έχετε ήδη. Διαφορετικά, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο διαιρέτη Υ.