Χρειάζομαι μια ασφάλεια θύρας αυτοκινήτου;

Ερώτηση: Χρειάζομαι ασφάλεια ασφάλισης αυτοκινήτου;

Χρειάζομαι ειδική θωράκιση αυτοκινήτου εάν καλώσω σε ένα νέο ενισχυτή ισχύος ή μπορώ να συνδέσω μια υπάρχουσα ασφάλεια; Έχω ακούσει ότι θα πρέπει να εγκαταστήσετε ξεχωριστή ασφάλεια θορύβου αυτοκινήτου, αλλά ο amplfier μου ήρθε με μια ενσωματωμένη ασφάλεια. Τι δίνει;

Απάντηση:

Εάν ο ενισχυτής ισχύος σας έφερε ενσωματωμένη ασφάλεια, αυτό είναι υπέροχο. Ωστόσο, αυτή η ασφάλεια έχει σκοπό να προστατεύσει τον ίδιο τον ενισχυτή και δεν θα κάνει τίποτα για να προστατεύσει την υπόλοιπη καλωδίωση στο αυτοκίνητό σας - ειδικά το καλώδιο τροφοδοσίας του ενισχυτή, το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να βρεθεί κάπου κάτω από τη γραμμή. Εάν συμβεί αυτό και το καλώδιο δεν είναι λιωμένο, θα μπορούσατε να κοιτάζετε σημαντικές ζημιές - μέχρι και πυρκαγιά. Γι 'αυτό η ασφάλεια είναι ένα από τα πιο ζωτικά μέρη της καλωδίωσης ενισχυτή .

Σύνδεση του ενισχυτή σας στην τροφοδοσία

Μπορεί να είναι δελεαστικό να συνδέσετε το νέο σας ενισχυτή με το υπάρχον κιβώτιο ασφαλειών στο αυτοκίνητό σας, ειδικά εάν το μπλοκ ασφαλειών βρίσκεται κάτω από την παύλα. Είναι σίγουρα ευκολότερο από το να τρέχετε ένα καινούργιο καλώδιο τροφοδοσίας σε όλη τη διαδρομή προς την μπαταρία, αλλά πρέπει να αντισταθείτε στην ανάγκη να κάνετε αυτή τη συντόμευση. Ο λόγος είναι ότι ο ενισχυτής σας είναι σχεδόν σίγουρα θα προσελκύσει περισσότερη ένταση από την καλωδίωση στο κιβώτιο ασφαλειών σας έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει. Αυτό σημαίνει ότι διακινδυνεύετε μια ενδεχομένως καταστροφική αποτυχία - ακόμα και αν αλλάξετε μια μικρότερη ασφάλεια για μια μεγαλύτερη ή χρησιμοποιήσετε μια κενή υποδοχή στο κιβώτιο ασφαλειών.

Το ζήτημα είναι στενά συνδεδεμένο με τον τρόπο λειτουργίας των ασφαλειών και το πρόβλημα που έχουν σχεδιαστεί για να φροντίζουν. Με τους περισσότερους βασικούς όρους, μια ασφάλεια είναι ένα στοιχείο που έχει σχεδιαστεί για να αποτύχει, προκειμένου να προστατεύσει οτιδήποτε άλλο στο κύκλωμα. Εάν κάποια συνιστώσα του κυκλώματος τραβήξει υπερβολικά μεγάλη ένταση ή βραχυκύκλωμα προκαλεί ξαφνική ακίδα - η ασφάλεια θα "φουσκώσει" και θα διακόψει το κύκλωμα. Εάν δεν υπάρχει ασφάλεια - ή η ασφάλεια δεν καταστρέφει το κύκλωμα λόγω καπνοδόχου - τότε ενδέχεται να προκληθούν ζημιές σε άλλα εξαρτήματα ή μπορεί να υπάρξει ηλεκτρική φωτιά.

Η κατάλληλη ασφάλεια θύρας αυτοκινήτου

Δεδομένου ότι οι ενισχυτές ήχου αυτοκινήτου αντλούν πολλή ένταση, η καλωδίωση ενός σε ακατάλληλο επίπεδο μπορεί να οδηγήσει σε υπερφορτωμένα καλώδια τροφοδοσίας, σορτς και ακόμη και ηλεκτρικές πυρκαγιές. Γι 'αυτό είναι μια καλή ιδέα να τρέξετε ένα ξεχωριστό καλώδιο τροφοδοσίας σε όλη τη διαδρομή από τη μπαταρία σας στον ενισχυτή σας. Αν έχετε πολλούς ενισχυτές , μπορείτε να εκτελέσετε ένα μόνο καλώδιο τροφοδοσίας και να χρησιμοποιήσετε ένα μπλοκ διανομής, αλλά το καλώδιο τροφοδοσίας πρέπει να είναι αρκετά παχύ για να χειριστεί την τρέχουσα κλήρωση από όλους τους ενισχυτές που τροφοδοτεί.

Αν υπάρχει πρόβλημα με έναν από τους ενισχυτές σας ή το καλώδιο τροφοδοσίας του ενισχυτή σας, τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι καταστροφικά. Σε μια χειρότερη περίπτωση, το αυτοκίνητο θα μπορούσε να πιάσει φωτιά ή η μπαταρία θα μπορούσε να εκραγεί ακόμη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια ασφαλειοθήκη μεταξύ της μπαταρίας και του καλωδίου τροφοδοσίας και γι 'αυτό θα πρέπει να τοποθετήσετε την ασφάλεια στην μπαταρία αντί στον ενισχυτή. Εάν τοποθετήσετε την ασφάλεια στο ενισχυτή και το καλώδιο σβήσει κάπου μεταξύ της μπαταρίας και της ασφάλειας, τότε η ασφάλεια δεν παρέχει καμία προστασία.

Το σωστό μέγεθος ασφάλισης ενισχυτή αυτοκινήτου

Εκτός από την τοποθέτηση της ασφάλειας σας στη σωστή θέση, είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιήσετε την ασφάλεια σωστού μεγέθους. Αν χρησιμοποιείτε πολύ μικρή ασφάλεια, θα φυσήξει κατά την κανονική λειτουργία. Από την άλλη πλευρά, εάν χρησιμοποιήσετε μια πολύ μεγάλη ασφάλεια, θα μπορούσατε να καταλήξετε να ασχολείστε με βλάβη εξαρτήματος ή ηλεκτρική φωτιά.

Αν ο ενισχυτής σας έχει εσωτερική ασφάλεια, τότε η ασφάλεια θύρας εσωτερικού αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, ίσως θελήσετε να χρησιμοποιήσετε ασφαλειοθήκη εισόδου 25 ή 30 amp εάν ο ενισχυτής σας διαθέτει εσωτερική ασφάλεια 20 amp. Εάν έχετε δύο ενισχυτές που έχουν και οι δύο εσωτερικές ασφάλειες 20 amp, τότε πρέπει να προσθέσετε τους αριθμούς αυτούς μαζί για να υπολογίσετε το σωστό μέγεθος για την ενσωματωμένη ασφάλεια. Αυτό σας δίνει ένα μικρό κομμάτι κουνώντας δωμάτιο χωρίς να ανοίξετε τον εαυτό σας σε μια επικίνδυνη κατάσταση.

Μερικοί ενισχυτές δεν διαθέτουν εσωτερικές ασφάλειες, οπότε θα χρειαστεί να ελέγξετε τις ονομαστικές τιμές ισχύος του ενισχυτή σας για να καθορίσετε το σωστό μέγεθος για την ασφάλειά σας. Εάν ασχολείστε με αυτόν τον τύπο ενισχυτή ή πολλαπλούς ενισχυτές που δεν διαθέτουν ενσωματωμένες ασφάλειες, θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μπλοκ διανομής σύντηξης. Με τον ίδιο τρόπο που η εσωτερική ασφάλεια σας προστατεύει από ένα βραχυκυκλωμένο καλώδιο τροφοδοσίας, ένα συγκολλημένο μπλοκ διανομής θα προστατεύσει τους άλλους ενισχυτές σας και τα σχετικά εξαρτήματα εάν αποτύχει ένας από τους ενισχυτές σας.