Αντιμετώπιση προβλημάτων Mac: Σκουπίστε στη μπλε ή μαύρη οθόνη

Τα θέματα άδειας οδήγησης προκαλούν πιθανώς το πρόβλημα

Όταν ενεργοποιείτε το Mac, θα πρέπει να εμφανίζει μια γκρι ή σκοτεινή, σχεδόν μαύρη οθόνη καθώς αναζητά τη μονάδα εκκίνησης. Το χρώμα που εμφανίζεται εξαρτάται από το μοντέλο και την ηλικία του Mac σας. Μόλις εντοπιστεί η μονάδα δίσκου, θα δείτε μια μπλε οθόνη καθώς το Mac σας φορτώνει τις πληροφορίες εκκίνησης από τη μονάδα εκκίνησης και στη συνέχεια εμφανίζει την επιφάνεια εργασίας.

Ορισμένοι χρήστες Mac δεν θα βλέπουν πραγματικά μπλε ή γκρι οθόνη. Με την εμφάνιση των επιδερμίδων Retina και των εκτεταμένων χρωμάτων που υποστηρίζει το Mac, οι παλιές μπλε και γκρίζες οθόνες μπορούν να εμφανιστούν πολύ πιο σκούρες, σχεδόν μαύρες σε Mac που έχουν ενσωματωμένες οθόνες, καθιστώντας πιο δύσκολο να διακρίνει κανείς το χρώμα που έχει η οθόνη. Εάν χρησιμοποιείτε εξωτερική οθόνη, θα πρέπει να μπορείτε να παρατηρήσετε τη διαφορά ανάμεσα στις γκρι και μπλε οθόνες. Θα ονομάσουμε τα χρώματα της οθόνης με τα παλιά, κλασικά ονόματά τους, αν και για ορισμένους χρήστες Mac, η διαφορά θα είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί, καθώς οι οθόνες θα φαίνονται σχεδόν σχεδόν μαύρες ή μαύρες.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε γιατί ένα Mac μπορεί να κολλήσει στη μπλε οθόνη και πώς να διορθώσει το πρόβλημα.

Η Μπλε Οθόνη του Θανάτου του Mac

Εάν ο υπολογιστής σας Mac έχει φτάσει στην μπλε οθόνη, μπορούμε να αποκλείσουμε κάποια πιθανά προβλήματα αμέσως από το ρόπαλο. Για να μπείτε στην μπλε οθόνη, ο υπολογιστής σας Mac πρέπει να ενεργοποιηθεί, να εκτελέσει τον βασικό αυτοέλεγχο, να βεβαιωθεί ότι είναι διαθέσιμος ο αναμενόμενος δίσκος εκκίνησης και στη συνέχεια να αρχίσει να φορτώνει δεδομένα από τη μονάδα εκκίνησης. Αυτό είναι το σημείο που έχει κολλήσει, πράγμα που σημαίνει ότι το Mac σας είναι σε αρκετά καλή κατάσταση συνολικά, αλλά η μονάδα εκκίνησης μπορεί να έχει κάποια προβλήματα ή μια περιφερειακή σύνδεση συνδεδεμένη με το Mac σας μέσω θύρας USB ή Thunderbolt δεν λειτουργεί σωστά.

Περιφερειακά ζητήματα

Τα περιφερειακά, όπως οι συσκευές USB ή Thunderbolt, μπορούν να προκαλέσουν την παρακμή του Mac στη μπλε οθόνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να δοκιμάσετε αν δείτε την μπλε οθόνη είναι η αποσύνδεση όλων των περιφερειακών του Mac σας.

Ενώ είναι δυνατό να τραβήξετε μόνο τα καλώδια USB ή Thunderbolt από το Mac σας, είναι πολύ καλύτερο να απενεργοποιήσετε πρώτα το Mac σας. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε το Mac σας πατώντας και κρατώντας πατημένο το κουμπί τροφοδοσίας μέχρι να κλείσει ο Mac. Αφού τερματίσετε τη λειτουργία, μπορείτε να αποσυνδέσετε τα καλώδια USB και Thunderbolt και στη συνέχεια να κάνετε επανεκκίνηση του Mac.

Εάν η αποσύνδεση των περιφερειακών του Mac σας δεν διορθώσει το πρόβλημα, συνεχίστε να επισκευάσετε τη μονάδα εκκίνησης.

Επισκευή της μονάδας εκκίνησης

Η μονάδα εκκίνησης ενδέχεται να υποφέρει από ένα ή περισσότερα θέματα, πολλά από τα οποία μπορείτε να διορθώσετε χρησιμοποιώντας το Disk Utility της Apple . Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή τρίτου μέρους, όπως το Drive Genius , το TechTool Pro ή το DiskWarrior, για να επιδιορθώσετε ζημιές στη μονάδα. Επειδή δεν μπορείτε να ξεκινήσετε με επιτυχία το Mac σας, θα πρέπει να εκκινήσετε από μια άλλη μονάδα δίσκου που διαθέτει ένα σύστημα ή από μια δισκέτα εγκατάστασης DVD. Εάν χρησιμοποιείτε OS X Lion ή νεότερη έκδοση, μπορείτε να εκκινήσετε από τη δισκέτα αποκατάστασης. αν δεν είστε βέβαιοι πώς να το κάνετε αυτό, θα βρείτε οδηγίες στον οδηγό στον παρακάτω σύνδεσμο.

Εάν δεν έχετε άλλη επιλογή εκκίνησης από τη συνήθη μονάδα εκκίνησης, μπορείτε να προσπαθήσετε να επιδιορθώσετε τη μονάδα εκκίνησης, εκκινώντας το Mac σας σε λειτουργία ενός χρήστη. Αυτό είναι ένα ειδικό περιβάλλον εκκίνησης που σας επιτρέπει να εργάζεστε με το Mac χρησιμοποιώντας εντολές που πληκτρολογείτε σε μια οθόνη που μοιάζει με Terminal. (Το Terminal είναι μια εφαρμογή βασισμένη σε κείμενο που περιλαμβάνεται στο OS X ή στο MacOS.) Επειδή η λειτουργία ενός χρήστη δεν απαιτεί την πλήρη λειτουργία της μονάδας εκκίνησης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ορισμένες από τις εντολές για την εκτέλεση επισκευών δίσκου .

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που πρόκειται να δοκιμάσετε - μια άλλη μονάδα εκκίνησης, ένα DVD, η δισκέτα ανάκτησης ή η λειτουργία ενός χρήστη - θα βρείτε οδηγίες βήμα προς βήμα στο " Πώς μπορώ να επιδιορθώσω το σκληρό δίσκο μου αν το Mac μου κέρδισε" Δεν ξεκινάτε; οδηγός.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επισκευή του δίσκου θα κάνει το Mac να λειτουργήσει ξανά, αλλά να γνωρίζετε ότι μια μονάδα δίσκου που έχει παρουσιάσει αυτό το είδος προβλήματος είναι πιθανό να το κάνει και πάλι. Πάρτε αυτό ως μια έγκαιρη προειδοποίηση ότι η μονάδα εκκίνησης έχει προβλήματα και σκεφτείτε να αντικαταστήσετε το δίσκο σύντομα. Να είστε προληπτικοί και βεβαιωθείτε ότι έχετε διαθέσιμα αντίγραφα ασφαλείας ή κλώνους της μονάδας εκκίνησης.

Καθορισμός δικαιωμάτων εκκίνησης

Ενώ η επισκευή της μονάδας εκκίνησης θα πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα της μπλε οθόνης για τους περισσότερους χρήστες, υπάρχει ένα άλλο λιγότερο κοινό ζήτημα δίσκου που μπορεί να προκαλέσει το πάγωμα της Mac στη μπλε οθόνη και αυτή είναι μια μονάδα εκκίνησης που έχει τα δικαιώματα που έχει ορίσει εσφαλμένα.

Αυτό μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα διακοπής ρεύματος ή υπέρτασης ή απενεργοποίησης του Mac σας χωρίς να περάσετε από τη σωστή διαδικασία τερματισμού λειτουργίας. Μπορεί επίσης να συμβεί σε όσους από εμάς θέλουμε να πειραματιστούμε με εντολές του Terminal και να αλλάξουμε τυχαία τα δικαιώματα της μονάδας εκκίνησης για να μην επιτρέψουμε οποιαδήποτε πρόσβαση. Ναι, είναι δυνατό να ορίσετε μια μονάδα δίσκου για να αρνηθεί κάθε πρόσβαση. Και αν συμβεί κάτι τέτοιο στη μονάδα εκκίνησης, το Mac δεν θα εκκινήσει.

Θα σας δείξουμε δύο τρόπους για να διορθώσετε μια μονάδα δίσκου που δεν έχει πρόσβαση. Η πρώτη μέθοδος υποθέτει ότι είστε σε θέση να ξεκινήσετε το Mac χρησιμοποιώντας μια άλλη μονάδα εκκίνησης ή ένα DVD εγκατάστασης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δεύτερη μέθοδο εάν δεν έχετε πρόσβαση σε άλλη συσκευή εκκίνησης.

Πώς να αλλάξετε δικαιώματα εκκίνησης από την εκκίνηση από άλλη συσκευή

  1. Εκκινήστε το Mac σας από άλλη συσκευή εκκίνησης. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ξεκινώντας το Mac και κρατώντας πατημένο το πλήκτρο επιλογής. Θα εμφανιστεί μια λίστα με τις διαθέσιμες συσκευές εκκίνησης. Επιλέξτε μια συσκευή και το Mac θα το χρησιμοποιήσει για να τερματίσει την εκκίνηση.
  2. Μόλις το Mac σας εμφανίσει την επιφάνεια εργασίας, είμαστε έτοιμοι να διορθώσουμε το πρόβλημα των δικαιωμάτων. Εκκινήστε τον τερματικό, που βρίσκεται στο φάκελο / Applications / Utilities.
  3. Καταχωρίστε την ακόλουθη εντολή στο τερματικό. Σημειώστε ότι υπάρχουν εισαγωγικά γύρω από το όνομα διαδρομής της μονάδας εκκίνησης. Αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι εάν το όνομα της μονάδας περιέχει ειδικούς χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένου ενός χώρου, θα λειτουργεί με την εντολή. Βεβαιωθείτε ότι αντικαταστήσατε το startupdrive με το όνομα της μονάδας εκκίνησης που έχει προβλήματα: sudo chown root "/ Volumes / startupdrive /"
  4. Πατήστε enter ή επιστροφή.
  5. Θα σας ζητηθεί να δώσετε τον κωδικό πρόσβασης διαχειριστή . Καταχωρίστε τις πληροφορίες και πατήστε enter ή επιστροφή.
  6. Εισαγάγετε την ακόλουθη εντολή (και πάλι, αντικαταστήστε το startupdrive με το όνομα της μονάδας εκκίνησης sudo chmod 1775 "/ Volumes / startupdrive /"
  1. Πατήστε enter ή επιστροφή.

Η μονάδα εκκίνησης θα πρέπει τώρα να έχει τα σωστά δικαιώματα και να μπορεί να εκκινήσει το Mac.

Τρόπος αλλαγής των δικαιωμάτων άδειας εκκίνησης εάν δεν διαθέτετε άλλη συσκευή εκκίνησης

  1. Εάν δεν έχετε άλλη συσκευή εκκίνησης για να χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να αλλάξετε τα δικαιώματα της μονάδας εκκίνησης χρησιμοποιώντας την ειδική λειτουργία έναρξης ενός χρήστη.
  2. Ξεκινήστε το Mac ενώ κρατάτε πατημένα τα πλήκτρα εντολών και s.
  3. Συνεχίστε να κρατάτε και τα δύο πλήκτρα προς τα κάτω μέχρι να δείτε μερικές γραμμές γραμμικής κύλισης στην οθόνη σας. Θα μοιάζει με ένα παλιομοδίτικο τερματικό υπολογιστή.
  4. Στη γραμμή εντολών που εμφανίζεται αφού σταματήσει να μετακινείται το κείμενο, πληκτρολογήστε τα εξής: mount -uw /
  5. Πατήστε enter ή επιστροφή. Καταχωρίστε το ακόλουθο κείμενο: chown root /
  6. Πατήστε enter ή επιστροφή. Καταχωρίστε το ακόλουθο κείμενο: chmod 1775 /
  7. Πατήστε enter ή επιστροφή. Καταχωρίστε το ακόλουθο κείμενο: Έξοδος
  8. Πατήστε enter ή επιστροφή.
  9. Το Mac θα εκκινήσει τώρα από τη μονάδα εκκίνησης.

Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα, προσπαθήστε να επιδιορθώσετε τη μονάδα εκκίνησης χρησιμοποιώντας τις μεθόδους που περιγράφονται παραπάνω σε αυτό το άρθρο.