Σχεδιάζοντας την εγκατάσταση του OS X Lion

Επιλογές εγκατάστασης λιονταριών

Ο προγραμματισμός μιας εγκατάστασης του OS X Lion περιλαμβάνει την επιλογή ενός τύπου εγκατάστασης για χρήση, καθώς και την προετοιμασία του Mac για την εγκατάσταση, πραγματοποιώντας εφεδρικά αντίγραφα και δημιουργώντας bootable Lion installers.

Το OS X Lion προσφέρει όλες τις συνήθεις επιλογές εγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης και της καθαρής εγκατάστασης. Η διαφορά μεταξύ του Lion και των παλαιότερων εκδόσεων του OS X είναι ο τρόπος με τον οποίο εκτελούνται οι εγκαταστάσεις και τι καταλήγετε στο Mac σας όταν τελειώσετε τα πάντα.

Όγκος ανάκτησης

Ένα νέο χαρακτηριστικό ενσωματωμένο σε οποιαδήποτε μέθοδο χρησιμοποιείτε για την εγκατάσταση του OS X Lion είναι η αυτόματη δημιουργία ενός διαμερίσματος ανάκτησης στη μονάδα δίσκου. Το διαμέρισμα ανάκτησης είναι ένας μικρός εκκινήσιμος τόμος που περιέχει βοηθητικά προγράμματα έκτακτης ανάγκης, όπως το Disk Utility, και περιλαμβάνει την δυνατότητα επαναφοράς από το Time Machine και την πρόσβαση στο Internet. Επίσης, στο διαμέρισμα ανάκτησης υπάρχει ένα αντίγραφο του εγκατάστασης Lion, το οποίο σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε ξανά το OS X Lion σε περίπτωση ανάγκης.

Ο όγκος ανάκτησης Lion είναι μια ωραία προσθήκη στο λειτουργικό σύστημα και η δυνατότητα εκκίνησης σε αυτόν τον τόμο και εκτέλεση συντήρησης με το Disk Utility είναι μια ευπρόσδεκτη ευκολία.

Ωστόσο, το διαμέρισμα ανάκτησης δεν περιλαμβάνει αντίγραφο του OS X Lion. Αντ 'αυτού, συνδέεται με την ιστοσελίδα της Apple και κατεβάζει την τρέχουσα έκδοση του Lion. Επομένως, εάν θέλετε να εγκαταστήσετε ξανά το OS X Lion χρησιμοποιώντας τον όγκο ανάκτησης, θα χρειαστείτε μια λογικά γρήγορη σύνδεση στο Internet.

Σχεδιάζοντας την εγκατάσταση του λιονταριού σας

Αναφέρω τον όγκο ανάκτησης που δημιουργεί το Lion, επειδή μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά σας εγκατάστασης. Ο όγκος ανάκτησης είναι μικρός, μέγεθος μικρότερο από 700 MB, επειδή δεν περιλαμβάνει αντίγραφο του Lion.

Επειδή δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον τόμο ανάκτησης για να εγκαταστήσετε ένα καινούργιο αντίγραφο του OS Lion χωρίς να έχετε πρόσβαση στο Internet, συνιστούμε να δημιουργήσετε ένα bootable αντίγραφο του εγκατάστασης OS X Lion, έτσι ώστε να έχετε τη δυνατότητα να εγκαταστήσετε το Lion από το μηδέν ανά πάσα στιγμή, είτε έχετε πρόσβαση στο Internet είτε όχι. Η δημιουργία ενός εκκινήσιμου αντιγράφου του εγκαταστάτη OS X Lion είναι μια αρκετά απλή διαδικασία, όπως θα δείτε στο ακόλουθο άρθρο:

Δημιουργήστε ένα Bootable DVD Copy του OS X Lion Installer

Αν δεν διαθέτετε καυστήρα DVD, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα εγκατάστασης OS X Lion για να δημιουργήσετε μια μονάδα εκκίνησης flash ή έναν εκκινήσιμο τόμο σε μια μονάδα δίσκου.

Δημιουργήστε ένα εκκινήσιμο αντίγραφο Flash USB του εγκαταστάτη εγκατάστασης Lion του OS X

Τύπος εγκατάστασης

Τώρα που έχουμε μια εκκίνηση έκτακτης ανάγκης εκκίνησης του εγκατάστασης OS X Lion, ήρθε η ώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στον τύπο εγκατάστασης OS X Lion που θέλουμε να εκτελέσουμε.

Αναβάθμιση εγκατάστασης Lion

Το πρόγραμμα εγκατάστασης Lion έχει σχεδιαστεί για να εγκαταστήσετε την αναβάθμιση σε ένα υπάρχον αντίγραφο του Snow Leopard. Η αναβάθμιση είναι μακράν η ευκολότερη διαδικασία. Μόλις εγκαταστήσετε το Lion, όλα τα δεδομένα, οι εφαρμογές και άλλα καλούδια που είχατε στο Snow Leopard είναι έτοιμα να μεταβούν στην εγκατάσταση του Λιοντάρι σας.

Το μόνο πραγματικό μειονέκτημα για την εγκατάσταση αναβάθμισης είναι ότι χάνετε το σύστημα Snow Leopard. Εάν έχετε οποιεσδήποτε εφαρμογές που δεν θα λειτουργούν με το Lion, δεν θα είστε σε θέση να επανεκκινήσετε το Snow Leopard για να τις εκτελέσετε.

Υπάρχει ένας τρόπος γύρω από το θέμα του Lion που αντικαθιστά το Snow Leopard. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα επιπλέον διαμέρισμα σε μια εσωτερική ή εξωτερική μονάδα δίσκου και στη συνέχεια να κλωνοποιήσετε τη μονάδα Snow Leopard στο νέο διαμέρισμα. Αυτό θα σας δώσει ένα fallback για το Snow Leopard, αν το χρειαστείτε ποτέ. Ακόμα κι αν δεν ανησυχείτε για την ικανότητα να εκκινήσετε το Snow Leopard, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα τρέχον αντίγραφο ασφαλείας πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση του Lion.

Μπορείτε να βρείτε οδηγίες για τη δημιουργία ενός κλώνου της τρέχουσας μονάδας εκκίνησης στη διεύθυνση: Back Up Your Disk Startup Using Disk Utility

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε κλώνους χρησιμοποιώντας δημοφιλείς εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών, όπως Carbon Copy Cloner ή SuperDuper .

Καθαριότητα εγκατάστασης λιονταριού

Το πρόγραμμα εγκατάστασης Lion δεν σχεδιάστηκε πραγματικά για να εκτελέσει μια καθαρή εγκατάσταση, δηλαδή να σας επιτρέψει να διαγράψετε την τρέχουσα μονάδα εκκίνησης και να εγκαταστήσετε το OS X Lion στη διαγραμμένη μονάδα δίσκου ως μέρος της διαδικασίας εγκατάστασης.

Για να αντιμετωπίσετε την έλλειψη μιας ενσωματωμένης μεθόδου για την εκτέλεση μιας καθαρής εγκατάστασης, θα χρειαστείτε ένα διαθέσιμο διαμέρισμα που μπορείτε να διαγράψετε πριν ξεκινήσετε το πρόγραμμα εγκατάστασης OS X Lion. Αυτή είναι μια απλή διαδικασία, υπό τον όρο ότι έχετε αρκετό χώρο στο δίσκο, είτε με τη μορφή πολλαπλών μονάδων δίσκου είτε με μια ενιαία μονάδα δίσκου που είναι αρκετά μεγάλη ώστε να κρατά ένα επιπλέον κενό διαμέρισμα.

Εάν δεν διαθέτετε χώρο για να αντικαταστήσετε και είχατε προγραμματίσει να διαγράψετε τη μονάδα εκκίνησης Snow Leopard, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα bootable αντίγραφο του OS X Installer, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Μόλις έχετε ένα εκκινήσιμο πρόγραμμα εγκατάστασης OS X Lion, μπορείτε να εκκινήσετε από το πρόγραμμα εγκατάστασης, να χρησιμοποιήσετε το αντίγραφο του Disk Utility για να διαγράψετε τη μονάδα εκκίνησης και, στη συνέχεια, να εγκαταστήσετε το OS X Lion.

Ποιος τύπος εγκατάστασης θα χρησιμοποιηθεί

Για τις νέες εκδόσεις του OS X, προτιμώ να χρησιμοποιώ την επιλογή καθαρού installation επειδή εξασφαλίζει μια νέα εγκατάσταση χωρίς συσσωρευμένα σκουπίδια από προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος. Το μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να μεταφέρετε τα δεδομένα σας από την προηγούμενη έκδοση του OS X. Αυτό το πρόσθετο βήμα παίρνει λίγο επιπλέον χρόνο και μπορείτε να καταλήξετε να μετακινηθείτε πάνω στο ανεπιθύμητο σκουπίδια που προσπαθείτε να αποφύγετε πραγματοποιώντας την καθαρή εγκατάσταση.

Ωστόσο, κατά τη δοκιμή του Lion, δεν βρήκα κανένα πραγματικό πρόβλημα με τη χρήση της προεπιλεγμένης επιλογής αναβάθμισης. Ήμουν ευτυχής που κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης, ο Lion θα κηλιδώσει κάθε εφαρμογή ή οδηγό συσκευής που η Apple ξέρει ότι έχει προβλήματα με το Lion. Αυτό μειώνει την πιθανότητα να φέρει την κακή juju. Τούτου λεχθέντος, είχα βεβαιωθεί ότι είχα ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας του Snow Leopard και όλα τα δεδομένα των χρηστών μου, δημιουργώντας έναν κλώνο σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο πριν εγκαταστήσω το Lion ως αναβάθμιση.

Αν δεν έχετε επιπλέον μονάδα δίσκου για να χρησιμοποιήσετε ένα αντίγραφο του Snow Leopard, σκεφτείτε να αγοράσετε ένα. Οι εξωτερικές μονάδες δίσκου είναι λογικές τιμές και μπορεί να είναι ακόμα φθηνότερες αν δεν σας πειράζει να δημιουργήσετε τη δική σας εξωτερική μονάδα δίσκου . Μπορείτε να επανατοποθετήσετε τη νέα εξωτερική μονάδα δίσκου για αντίγραφα ασφαλείας του Time Machine μόλις είστε βέβαιοι ότι το Lion και όλες οι εφαρμογές και τα δεδομένα σας είναι συμβατά.

Ακολουθεί η προτεινόμενη προσέγγιση μου:

  1. Βεβαιωθείτε ότι η έκδοση Snow Leopard είναι τρέχουσα, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία αναβάθμισης λογισμικού της Apple (μενού της Apple, Ενημέρωση λογισμικού).
  2. Αγοράστε και κατεβάστε το OS X Lion Installer από το Mac App Store.
  3. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας του τρέχοντος συστήματός σας χρησιμοποιώντας μια εξωτερική μονάδα δίσκου και μια διαδικασία κλωνοποίησης, έτσι ώστε το αντίγραφο ασφαλείας να είναι ένα εκκινήσιμο αντίγραφο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  4. Δημιουργήστε ένα bootable DVD ή αντίγραφο flash USB του OS X Lion Installer. Συνιστώ την έκδοση DVD, εάν διαθέτετε έναν καυστήρα DVD. Προτού προχωρήσετε περαιτέρω, βεβαιωθείτε ότι η μονάδα δίσκου DVD ή USB λειτουργεί ως εκκίνηση εγκατάστασης.
  5. Επιλέξτε τον τύπο εγκατάστασης που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.
  6. Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο οδηγό βήμα προς βήμα για τον τύπο εγκατάστασης Lion που αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε.
  7. Μόλις εγκατασταθεί το Lion, πάρτε το χρόνο σας και δείτε τα νέα χαρακτηριστικά του. Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι με τις Προτιμήσεις συστήματος. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ορισμένες από τις αγαπημένες σας ρυθμίσεις συστήματος έχουν επανέλθει στις προεπιλογές. Η εξέταση των προτιμήσεων συστήματος θα σας δώσει επίσης μια ιδέα για ορισμένα από τα νέα χαρακτηριστικά του Lion.