Πώς να Factory Reset Mac σας έτσι είναι έτοιμο για μεταπώληση

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, η διαγραφή και η επανεγκατάσταση μπορούν να επιστρέψουν το Mac που σας αρέσει.

Η πραγματοποίηση επαναφοράς από το εργοστάσιο του Mac σας είναι μόνο ένα από τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε και να διορθώσετε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζετε ή να προετοιμάσετε το Mac για μεταπώληση. Ανεξάρτητα από το λόγο που έχετε για την επαναφορά του MacBook ή του Mac σας, αυτές οι οδηγίες θα σας καλύψουν.

Ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, ενδέχεται να μην χρειαστεί να ακολουθήσετε όλες τις υποδείξεις σε αυτόν τον οδηγό.

Εργοστάσιο Επαναφορά του Mac σας για σκοπούς αντιμετώπισης προβλημάτων

Για να επιστρέψετε το Mac σε μια γνωστή κατάσταση, όπως όταν το βγάλατε για πρώτη φορά από το κουτί και το έχετε ρυθμίσει, ακολουθήστε τα βήματα που αναφέρονται παρακάτω (θα βρείτε λεπτομερείς οδηγίες παρακάτω):

Αφού ολοκληρώσετε την επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων για τον σκοπό αντιμετώπισης προβλημάτων, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι ο υπολογιστής σας Mac είναι τώρα σε μια παρθένα κατάσταση όπως και όταν λάβατε για πρώτη φορά το Mac. Εάν τα προβλήματα πρέπει να παραμείνουν, είναι πιθανό μια καλή ένδειξη εσωτερικού υλικού ή εξωτερικών περιφερειακών σχετικών ζητημάτων.

Εργοστάσιο Επαναφορά του Mac σας για μεταπώληση

Η προετοιμασία του Mac για μεταπώληση (ή απλώς η παράδοση σε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας) απαιτεί μερικά επιπλέον βήματα, αλλιώς είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια διαδικασία με την επαναφορά για την αντιμετώπιση προβλημάτων, απλά πρέπει να εκτελέσετε όλα αυτά τα βήματα:

Μόλις ολοκληρώσετε όλα τα βήματα, μπορείτε να πουλήσετε τον Mac σας γνωρίζοντας ότι ο αγοραστής θα λάβει ένα καλά προετοιμασμένο Mac με ένα νέο, παρθένο λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο, έτοιμο να απολαύσει ακριβώς όπως το κάνατε όταν τον αγοράσατε για πρώτη φορά. Επίσης, θα είστε βέβαιοι ότι όλα τα δεδομένα σας έχουν εξαφανιστεί από το Mac, και δεν θα το ξαναδεί ποτέ ξανά.

Ξεκινήστε με αυτό που χρειάζεστε

Συνήθως, στα άρθρα How-To, συμπεριλαμβάνουμε μια λίστα με τα στοιχεία που πιθανότατα θα χρειαστεί να εκτελέσετε μια εργασία. Στην περίπτωση αυτή, ο κατάλογος πρόκειται να είναι γενικής φύσης. ανάλογα με το μοντέλο του Mac που πουλάτε, ίσως δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από μια σύνδεση στο Internet για να προετοιμάσετε το Mac για μεταπώληση ή ανακύκλωση.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του παλιού Mac

Ο παλιός σας Mac είναι πιθανό να γεμίσει με προσωπικές πληροφορίες, έγγραφα, έργα, αγαπημένες εφαρμογές, παιχνίδια. ο κατάλογος συνεχίζεται και είναι απίθανο να θέλετε να απαλλαγείτε από όλα αυτά τα δεδομένα όταν διαγράφετε τη μονάδα δίσκου. Γι 'αυτό ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων Mac.

Συνιστώ να δημιουργήσετε έναν κλώνο της μονάδας εκκίνησης του Mac, καθώς και έναν κλώνο οποιωνδήποτε πρόσθετων εσωτερικών μονάδων που μπορεί να έχει ο υπολογιστής σας Mac. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Disk Utility για να δημιουργήσετε έναν εκκινήσιμο κλώνο , αν και προτιμώ να χρησιμοποιώ είτε το SuperDuper είτε το Carbon Copy Cloner για τη δημιουργία των bootable κλώνων μου.

Η δημιουργία ενός bootable clone σάς επιτρέπει να έχετε εύκολη πρόσβαση στην κλωνοποιημένη μονάδα δίσκου, συνδέοντάς την με το Mac σας. μια μονάδα εκκίνησης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως πηγή για τον Βοηθό Μετανάστευσης του Mac εάν θέλετε να μεταφέρετε δεδομένα σε νέο Mac.

Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας οποιουδήποτε εσωτερικού τόμου στο Mac, όχι μόνο στη μονάδα εκκίνησης. Εάν έχετε περισσότερες από μία μονάδες δίσκου ή εάν έχετε χωρίσει την εσωτερική σας μονάδα δίσκου σε πολλαπλούς τόμους, κάθε τόμος πρέπει να υποστηρίζεται ή να κλωνοποιείται.

Μετεγκατάσταση δεδομένων στο νέο Mac σας

Ο νέος υπολογιστής Mac σας συνοδεύεται από έναν Βοηθό Μετεγκατάστασης, ο οποίος θα εκτελείται αυτόματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης. Ο Βοηθός Μετεγκατάστασης μπορεί να μεταφέρει δεδομένα από τον παλιό σας Mac, εφόσον εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένο με το τοπικό σας δίκτυο.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να μεταφέρετε δεδομένα χρησιμοποιώντας ένα πρόσφατο εφεδρικό αντίγραφο του Time Machine ή από μια μονάδα εκκίνησης (όπως ο κλώνος που δημιουργήσατε στα παραπάνω βήματα) που είναι συνδεδεμένος με το νέο σας Mac.

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε, ίσως βρείτε τους παρακάτω οδηγούς χρήσιμους για τη μεταφορά δεδομένων στο νέο σας Mac.

Αποσύνδεση και απενεργοποίηση λογαριασμών συνδεδεμένων με Mac

Αφού έχετε δημιουργήσει το αντίγραφο ασφαλείας, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να καταργείτε τους δεσμούς που μπορεί να έχουν οι αγαπημένες σας εφαρμογές και υπηρεσίες με τον παλιό σας Mac. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την απαγόρευση του Mac σας από την αναπαραγωγή μουσικής και βίντεο στο iTunes, την αποσύνδεση του παλιού Mac από το iCloud, καθώς και την απαλλαγή από την άδεια χρήσης του Mac σας από εφαρμογές τρίτων που εξουσιοδοτούν την εφαρμογή σε συγκεκριμένο Mac. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προϊόντα όπως το Adobe Creative Suite, καθώς και τις περισσότερες εφαρμογές που βασίζονται σε συνδρομές που ενδέχεται να χρησιμοποιείτε.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην υποστήριξη των δεδομένων επαφών και ημερολογίου , καθώς η διαδικασία δεν είναι άμεσα εμφανής. Επίσης, αν αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας φωτογραφίες στο iCloud, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα τοπικό αντίγραφο.

Όταν είστε έτοιμοι να αποσυνδεθείτε από το iCloud, κάντε τα εξής :

  1. Εκκινήστε τις Προτιμήσεις συστήματος είτε κάνοντας κλικ στο εικονίδιο Dock είτε επιλέγοντας Προτιμήσεις συστήματος από το μενού της Apple .
  2. Επιλέξτε το παράθυρο προτιμήσεων iCloud .
  3. Στη λίστα των υπηρεσιών iCloud, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει έλεγχος στο Find My Mac και στο Back to My Mac .
  4. Κάντε κλικ στο κουμπί Αποσύνδεση στο παράθυρο προτιμήσεων iCloud .

Αποσυνδεθείτε από μηνύματα

  1. Εκκινήστε την εφαρμογή Μηνύματα και, στη συνέχεια, επιλέξτε Προτιμήσεις από το μενού Μηνύματα .
  2. Επιλέξτε την καρτέλα Λογαριασμοί . Για κάθε λογαριασμό που εμφανίζεται στην πλαϊνή γραμμή, κάντε κλικ στο κουμπί Αποσύνδεση .

Αξιόπιστη συσκευή στον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων:
Αν χρησιμοποιείτε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων με το αναγνωριστικό της Apple, θα πρέπει επίσης να καταργήσετε τον παλιό σας Mac από τη λίστα αξιόπιστων συσκευών.

  1. Εκκινήστε το πρόγραμμα περιήγησης ιστού και μεταβείτε στη διεύθυνση : https://appleid.apple.com/
  2. Συνδεθείτε με το αναγνωριστικό της Apple σας.
  3. Στην ενότητα Ασφάλεια , ελέγξτε αν έχετε ενεργοποιήσει έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Εάν δείτε έναν σύνδεσμο με την ένδειξη Get Started , δεν έχει ενεργοποιηθεί ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων και δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Διαφορετικά, θα δείτε μια λίστα αξιόπιστων συσκευών. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει τον παλιό σας Mac από τη λίστα αξιόπιστων συσκευών.

Σημείωση: Αυτό δεν είναι το ίδιο με τη λίστα των συσκευών με τις οποίες έχετε συνδεθεί.

Εφαρμογές τρίτων:
Πολλές εφαρμογές τρίτων χρησιμοποιούν ένα σύστημα αδειοδότησης που συνδέεται με το Mac σας. Σε γενικές γραμμές, αυτός ο τύπος άδειας χρήσης πρέπει να απενεργοποιηθεί, ώστε να μπορείτε να ενεργοποιήσετε εκ νέου την άδεια χρήσης στον νέο σας Mac.

Πολλές εφαρμογές τοποθετούν τους ελέγχους αδειοδότησης στο σύστημα προτιμήσεων της εφαρμογής ή στο μενού Βοήθεια. Ελέγξτε κάθε τοποθεσία για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο απενεργοποίησης του Mac. Αν χρειάζεστε βοήθεια, επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο ανάπτυξης εφαρμογών.

Καταργήστε όλες τις πληροφορίες από τις εσωτερικές μονάδες των Mac

Προειδοποίηση: Τα επόμενα βήματα θα διαγράψουν πλήρως τα δεδομένα στις εσωτερικές μονάδες του παλιού σας Mac. Μην συνεχίσετε αν δεν έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων.

Για να διαγράψετε τις εσωτερικές μονάδες δίσκου και όλους τους σχετικούς τόμους, θα χρησιμοποιήσουμε το Disk Utility για τη διαγραφή και διαμόρφωση των μονάδων δίσκου. Επειδή η διαδικασία περιλαμβάνει τη διαγραφή της μονάδας εκκίνησης, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διαμέρισμα Recovery HD για να εκτελέσετε την εργασία.

Μόλις ξεκινήσετε αυτήν τη διαδικασία, δεν υπάρχει επιστροφή, επομένως αυτή είναι η τελευταία σας ευκαιρία να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα απαραίτητα δεδομένα σας σε ένα αντίγραφο ασφαλείας ή κλωνοποίηση.

  1. Κάντε επανεκκίνηση του Mac.
  2. Αν χρησιμοποιείτε ενσύρματο πληκτρολόγιο, μπορείτε να κρατήσετε αμέσως τα πλήκτρα Command και R μέχρι να δείτε το λογότυπο της Apple. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε επανεκκίνηση ενώ κρατάτε πατημένο το πλήκτρο Option . Όταν δείτε τη λίστα των διαθέσιμων μονάδων δίσκου για εκκίνηση, επιλέξτε τη μονάδα Recovery HD .
  3. Αν χρησιμοποιείτε ασύρματο πληκτρολόγιο, η διαδικασία είναι σχεδόν ίδια. Η διαφορά είναι ότι πρέπει να περιμένετε μέχρι να ακούσετε τα κουμπιά εκκίνησης πριν κρατήσετε πατημένα τα πλήκτρα Command και R ή, εναλλακτικά, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Option .
  4. Το Mac σας θα εκκινήσει χρησιμοποιώντας το διαμέρισμα Recovery HD που είναι κρυμμένο στη μονάδα εκκίνησης. Μόλις ολοκληρωθεί η εκκίνηση, θα δείτε το παράθυρο MacOS Utilities (σε παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος, αυτό το παράθυρο ονομάζεται Βοηθητικά προγράμματα OS X).
  5. Κάντε κλικ στο στοιχείο Βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου στο παράθυρο.
  6. Το Disk Utility θα ξεκινήσει. Αφού ανοίξει το παράθυρο της εφαρμογής, μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες είτε:
    1. Μορφοποιήστε μια μονάδα δίσκου Mac χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου (OS X El Capitan ή νεότερη έκδοση)
    2. Διαγράψτε ή διαμορφώστε τις μονάδες δίσκου Mac χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου

Μια λέξη για την ασφάλεια κατά τη διαγραφή των μονάδων Mac:

Η διαδικασία διαγραφής του Disk Utility περιλαμβάνει επιλογές ασφαλείας που σας επιτρέπουν να επιλέξετε τις επιλογές διαγραφής πολλαπλών πεδίων που μπορούν να κάνουν σχεδόν αδύνατη την ανάκτηση οποιωνδήποτε δεδομένων από τη μονάδα δίσκου. Οι επιλογές ασφαλείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε σκληρό δίσκο που διαγράφετε, με το μοναδικό μειονέκτημα να είναι ο χρόνος που απαιτείται για την ασφαλή διαγραφή (ώρες ή μέρα για μεγάλους δίσκους).

Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ασφαλείς επιλογές διαγραφής για ένα SSD, καθώς η εγγραφή δεδομένων πολλαπλών διελεύσεων που χρησιμοποιείται στο ασφαλές σύστημα διαγραφής μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη αποτυχία ενός SSD.

Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία διαγραφής, είστε έτοιμοι να εγκαταστήσετε ξανά το Mac OS.

Επανεγκαταστήστε ένα καθαρό αντίγραφο του Mac OS

Πρέπει ακόμα να εκκινήσετε στον τόμο Recovery HD και να ανοίξετε το παράθυρο Utilities macOS. Εάν όχι, επαναλάβετε τη διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω για να επανεκκινήσετε στον τόμο Recovery HD.

Στο παράθυρο Recovery HD Utilities, επιλέξτε Επανεγκατάσταση macOS (ή Επανεγκατάσταση λειτουργικού συστήματος X, ανάλογα με την έκδοση του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιείτε) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Continue (Συνέχεια).

Θα εμφανιστεί το παράθυρο του προγράμματος εγκατάστασης Mac OS. Η πραγματική διαδικασία εγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος διαφέρει ελαφρώς, ανάλογα με την έκδοση του Mac OS που εγκαθιστάτε. Μπορείτε να βρείτε ειδικούς οδηγούς εγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος στα ακόλουθα άρθρα:

Ενώ οι παραπάνω οδηγοί είναι χρήσιμοι για τη διαδικασία εγκατάστασης, η διαδικασία επανεγκατάστασης που εκτελείται χρησιμοποιώντας το σύστημα Recovery HD είναι αρκετά απλή και μπορείτε να την ακολουθήσετε ακολουθώντας τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη.

Σημαντική συμβουλή: Μην ολοκληρώσετε τη διαδικασία εγκατάστασης! Αντ 'αυτού, όταν επανεκκινηθεί ο Mac σας, εμφανίζει την οθόνη υποδοχής και σας ζητά να επιλέξετε μια χώρα ή μια περιοχή, απλά πατήστε Command + Q στο πληκτρολόγιό σας (αυτό είναι το πλήκτρο εντολών και το πλήκτρο Q, πατημένο ταυτόχρονα). Αυτό θα προκαλέσει τη διακοπή του Mac σας.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή όταν δώσετε το παλιό σας Mac στους νέους ιδιοκτήτες του και το εκκινήσετε, ο Mac θα εκκινήσει αυτόματα τον Βοηθό Εγκατάστασης, ακριβώς όπως έκανε όταν έφερα για πρώτη φορά το νέο σας Mac και το ξεκίνησε όλα αυτά τα χρόνια.