Ήχος Surround Ακουστικών - Τα Βασικά

Ακρόαση ήχου surround χρησιμοποιώντας ακουστικά - τι πρέπει να γνωρίζετε

Όταν ακούτε ήχο σε φυσικές ρυθμίσεις ή ακούτε ηχεία , τα ηχητικά στοιχεία φθάνουν στα αυτιά σας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, λόγω της απόστασης, των αντανακλάσεων στο τοίχο, της αναπήδησης άλλων αντικειμένων στο περιβάλλον ακρόασης και ακόμη και από τους ώμους και τα μέρη του κεφαλιού σας. Στην πραγματικότητα, ο ήχος που έρχεται από τη μία κατεύθυνση (ας πούμε από την αριστερά), ακόμα κι αν το ακούγεται από το αριστερό αυτί πρώτο, ακούγεται ακόμα λιγότερο από το δεξί αυτί καθώς ο ήχος περνά μέσα από το περιβάλλον σας.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την απόσταση των πηγών ήχου από τα αυτιά σας. Ο τρόπος με τον οποίο ο ήχος αλληλεπιδρά με το κεφάλι και τα αυτιά σας αναφέρεται ως HRTF (Head Related Transfer Function).

Εκτός από το HRTF, τα χαρακτηριστικά των ήχων που έρχονται σε εσάς αλλάζουν καθώς μετακινείτε στο περιβάλλον σας, καθώς και τα κινούμενα αντικείμενα που εκπέμπουν ήχο αλλάζουν την απόστασή τους από εσάς (με αποτέλεσμα το Doppler Effect).

Ήχος στο κεφάλι σου

Σε αντίθεση με τον ήχο ακρόασης στον φυσικό κόσμο ή μέσω ηχείων, όταν ακούτε ήχο (είτε μουσική ή ταινίες) χρησιμοποιώντας ενσύρματα ακουστικά ή ακουστικά συνδεδεμένα ασύρματα στην τηλεόρασή σας , ο ήχος φαίνεται να προέρχεται από το κεφάλι σας, ο οποίος είναι αφύσικο.

Ο λόγος γι 'αυτό είναι ότι όταν φοράτε ακουστικά, όλοι οι ήχοι φτάνουν στα αυτιά σας ταυτόχρονα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αποχρώσεις απόστασης και καμία φυσική αντανάκλαση του ήχου, αναιρώντας έτσι το αποτέλεσμα HRTF. Ως αποτέλεσμα, όλα ακούγονται σαν να προέρχονται από το εσωτερικό του κεφαλιού σας. Ακόμα και οι ήχοι που εισέρχονται στα αυτιά σας από αριστερά ή δεξιά σε ένα περιβάλλον ακουστικών ακούγονται σαν να βρίσκονται στην αριστερή ή δεξιά πλευρά του κεφαλιού σας, αντί για απόσταση από αυτό.

Για να αντισταθμιστεί αυτό, υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ακουστικά ακουστικών που παρέχουν ήχο με πιο φυσικό βάθος που μπορεί να προσεγγίσει περισσότερο τα χαρακτηριστικά του ήχου που φτάνει στα αυτιά σας, όπως θα μπορούσε με τα αυτιά σας να εκτίθενται στο φυσικό περιβάλλον. Ακόμη και η χρήση ανοικτών ή κλειστών ακουστικών μπορεί να επηρεάσει την ηχητική υπογραφή.

Επέκταση του πεδίου ήχου

Με στερεοφωνικό, η επέκταση του ηχητικού πεδίου είναι θέμα τοποθέτησης κεντρικών καναλιών (όπως τα φωνητικά) μπροστά σας, ενώ τα αριστερά και τα δεξιά κανάλια τοποθετούνται μακρύτερα από το αριστερό και το δεξί μέρος του κεφαλιού σας.

Με τον ήχο surround, η εργασία είναι πιο περίπλοκη, αλλά είναι δυνατόν να τοποθετηθούν με ακρίβεια το αριστερό, το κέντρο, το δεξί, το αριστερό, το δεξί surround ή το κανάλι (surround ήχος) ακριβώς στο "διάστημα" πέρα ​​από τα όρια του κεφαλιού σας. από το εσωτερικό του.

Ήχος Surround με οποιοδήποτε ζεύγος ακουστικών

Ένας τρόπος πρόσβασης στον ήχο surround ακουστικών είναι μέσω ενός δέκτη οικιακού κινηματογράφου , ενός επεξεργαστή προενίσχυσης AV ή μιας κινητής συσκευής που παρέχει επεξεργασία περιβάλλοντος ήχου χρησιμοποιώντας μία από τις παρακάτω μορφές - απλά συνδέστε οποιοδήποτε ακουστικό στην υποδοχή ακουστικών, ενεργοποιήστε μια κατάλληλη μορφή κάτω από την οποία μπορεί να έχετε πρόσβαση και μπορείτε να ακούτε ήχο surround χωρίς ηχητική γραμμή ή πολλά ηχεία.

Οι παραπάνω τεχνολογίες χρησιμοποιούν αλγόριθμους που δημιουργούν ένα περιβάλλον εικονικού περιβάλλοντος που όχι μόνο δίνει στον ακροατή έναν ήχο που περιβάλλει, αλλά το αφαιρεί από το κεφάλι του ακροατή και τοποθετεί το ηχητικό πεδίο στο μπροστινό και στο πλευρικό διάστημα γύρω από το κεφάλι, κάτι που μοιάζει περισσότερο με την ακρόαση ενός κανονικού βασισμένο σε ομιλητή σύστημα ήχου surround.

Το κύριο πλεονέκτημα των παραπάνω τεχνολογιών είναι ότι θα λειτουργούν με οποιοδήποτε ακουστικό, δεν απαιτούνται ειδικά ακουστικά. Όλες οι απαιτούμενες επεξεργασίες ήχου surround ακουστικών για κάθε μέθοδο ενσωματώνονται στο δέκτη Home Theater, Preamp, Surround Sound Processor ή σε άλλη συμβατή συσκευή που θα συνδέσετε τα ακουστικά σας. Επίσης, αυτές οι τεχνολογίες μπορούν επίσης να λειτουργούν με ασύρματα ακουστικά ( Bluetooth περιορίζεται σε Stereo).

Για οικιακό θέατρο, ελέγξτε αν ο δέκτης οικιακού κινηματογράφου (ή κάποιος που σκέφτεστε) διαθέτει Dolby Headphone, Yamaha Silent Cinema ή άλλο σύστημα επεξεργασίας ήχου surround ακουστικών που επιτρέπει τη χρήση οποιουδήποτε σετ ακουστικών.

Ωστόσο, ακόμα και αν ο δέκτης οικιακού σας θεάτρου ή άλλη συσκευή που παρέχει ακρόαση ακουστικών δεν διαθέτει ενσωματωμένη επεξεργασία ακουστικών surround, με μερικά ακουστικά, εξακολουθείτε να έχετε πρόσβαση σε περιβάλλον ακρόασης surround ήχου. Ένα παράδειγμα είναι με τα ακουστικά Ultrasone S-Logic που συζητήθηκαν στη συνέχεια.

Το Σύστημα ακουστικών υπερήχων S-Logic

Ένας άλλος τύπος προσέγγισης για τον ήχο surround ακουστικών είναι αυτός που λαμβάνεται από τη γερμανική συσκευή παραγωγής ακουστικών Ultrasone. Αυτό που κάνει την προσέγγιση Ultrasone διαφορετική είναι η ενσωμάτωση του S-Logic.

Το κλειδί για το S-Logic είναι η θέση του προγράμματος οδήγησης ηχείων ακουστικών. Ο οδηγός που δεν βρίσκεται στο κέντρο του ακουστικού, όπου θα έστελνε ήχο απευθείας στο αυτί σας, αλλά λίγο έξω από το κέντρο.

Τοποθετώντας τον οδηγό σε κεντρική θέση, ο ήχος αποστέλλεται πρώτα στην εξωτερική δομή του αυτιού, όπου στη συνέχεια διοχετεύεται στο μέσο και στο εσωτερικό αυτί με πιο φυσικό τρόπο. Με άλλα λόγια, ακούγεται ο ήχος όπως θα ήταν στη φύση ή όταν ακούγαμε τους ομιλητές. ο ήχος φθάνει πρώτα στο εξωτερικό αυτί και στη συνέχεια στέλνεται στο μέσο και στο εσωτερικό αυτί.

Αυτή η προσέγγιση μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά. Υπάρχει τόσο αυξημένη επεκτασιμότητα όσο και κατευθυντική αντίληψη της ηχητικής σκηνής. Αντί για τον ήχο που μόλις έρχεται σε σας από αριστερά και δεξιά, η ηχητική σκηνή άνοιξε στα πέρατα από τα σύνορα του ακουστικού. Ο ήχος φαίνεται να προέρχεται από ελαφρώς πάνω και ελαφρώς πίσω από τα αυτιά μου καθώς και ελαφρώς από μπροστά. Με τη μουσική, τη φωνή και την τοποθέτηση οργάνων ήταν πολύ ακριβής και ξεχωριστή.

Φυσικά, ο βαθμός αυτής της επίδρασης εξαρτάται επίσης από το αρχικό υλικό που παίζεται. Παρόλο που δεν είναι η ίδια η εμπειρία ακρόασης των soundtracks surround DVD και Blu-ray με το σύστημα Ultrasone S-Logic όπως συμβαίνει όταν ακούτε μια πραγματική ρύθμιση ηχείων 5.1 ή 7.1 (τα ηχητικά εφέ είναι ελάχιστα), εξακολουθεί να είναι μια αξιόπιστη εμπειρία .

Ένα μειονέκτημα είναι ότι το κεντρικό κανάλι δεν είναι τοποθετημένο σε αρκετή απόσταση προς τα εμπρός. είναι περισσότερο στο κέντρο, και λίγο πάνω από το κεφάλι σας. Από την άλλη πλευρά, τα αριστερά, τα δεξιά και τα εφέ surround έχουν αρκετή ευρυχωρία και κατεύθυνση.

Η Ultrasone έχει υιοθετήσει μια καινοτόμο, αλλά απλή προσέγγιση ακουστικών για ακουστικά, που είναι κατάλληλη για να ακούτε μουσικό CD ή DVD / Blu-ray / Ultra HD Blu-ray soundtrack και δεν υπάρχει πρόσθετος εξοπλισμός ή ειδική επεξεργασία επεξεργασίας ήχου εκτός από τα ακουστικά. Το εφέ είναι διαθέσιμο με οποιονδήποτε ενισχυτή ή δέκτη με σύνδεση ακουστικών.

Η Sennheiser και οι εναλλακτικές λύσεις της Sony

Μια άλλη επιλογή ακουστικού ήχου surround ακουστικών παρέχεται από τη Sennheiser και τη Sony. Τα συστήματά τους συνδυάζουν ασύρματα ακουστικά με ειδικό αποκωδικοποιητή / επεξεργαστή / ενισχυτή ήχου surround ακουστικών. Μπορείτε να συνδέσετε μία ή περισσότερες συσκευές πηγής στον "επεξεργαστή", να μεταδώσετε το ηχητικό σήμα ασύρματα στα ακουστικά και να ακούσετε στερεοφωνικό ή εικονικό ήχο surround.

Ήχος surround για ακουστικά για παίκτες

Εκτός από τις λύσεις ήχου surround ακουστικών που συζητήθηκαν μέχρι στιγμής, υπάρχει μια πρόσθετη προσέγγιση που στοχεύει για τα περιβάλλοντα παιχνιδιών κονσόλας και PC.

Αυτή η επιλογή χρησιμοποιεί ακουστικά που συνδέονται με έναν εσωτερικό αποκωδικοποιητή / επεξεργαστή στην κονσόλα ή στον υπολογιστή (μπορεί επίσης να απαιτηθεί η εγκατάσταση πρόσθετου λογισμικού) ή ένας εξωτερικός αποκωδικοποιητής / επεξεργαστής τοποθετημένος στη διαδρομή σύνδεσης μεταξύ της κονσόλας παιχνιδιών ή του υπολογιστή και του gamer. Το αποτέλεσμα είναι μια οικεία εμβληματική εικονική εμπειρία ακρόασης (όπως το ακουστικό DTS: X ή Dolby surround) που συμπληρώνει το οπτικό παιχνίδι.

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τα προϊόντα ακουστικών από:

Η κατώτατη γραμμή

Έτσι, όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν διάφοροι τρόποι πρόσβασης στον ήχο surround για χρήση σε περιβάλλον ακρόασης ακουστικών.

Και οι τέσσερις προσεγγίσεις λειτουργούν, βράζει πραγματικά σε ποια επιλογή ταιριάζει καλύτερα για τις ανάγκες ακρόασης.