Μέγεθος DVD: Πόσα δεδομένα διατηρούν οι διάφορες μορφές;

Η χωρητικότητα ποικίλλει μεταξύ εγγράψιμων μορφών DVD

Τα εγγράψιμα DVD δεν είναι όλα τα ίδια. Μεταξύ των σημαντικότερων παραγόντων στην επιλογή του κατάλληλου DVD για ένα έργο είναι το μέγεθος των δεδομένων που πρέπει να αποθηκευτούν. Η χωρητικότητα είναι μια βασική διαφορά μεταξύ των διαφόρων μορφών DVD.

Παράγοντες που επηρεάζουν το μέγεθος

Ένα τυποποιημένο DVD εγγράψιμο σε ένα επίπεδο, διαθέτει χώρο αποθήκευσης 4,7 GB, αρκετό για έως και 2 ώρες (120 λεπτά) βίντεο σε ποιότητα DVD. Από την εφεύρεση του DVD το 1995, ωστόσο, οι κατασκευαστές έχουν αναπτύξει μορφές που επιτρέπουν σημαντικά μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης.

Το μέγεθος των δεδομένων που μπορούν να συγκρατήσουν τα DVD διέπεται κυρίως από τον αριθμό των πλευρών (ένα ή δύο) και των στρώσεων (ένα ή δύο). Όπως μπορείτε να περιμένετε, τα διπλά στρώματα (μερικές φορές ονομάζονται διπλά στρώματα) και τα DVD διπλής όψης κατέχουν περισσότερα από τα τυποποιημένα μονής όψης DVD μονής στρώσης. Πολλοί καυστήρες DVD για υπολογιστές εγκαθιστούν τώρα DVD διπλής και διπλής στρώσης.

Μορφές DVD

Τα DVD διατίθενται σε διάφορες μορφές , καθένα από τα οποία υποστηρίζει διάφορες ικανότητες. Μερικά από τα πιο κοινά περιλαμβάνουν:

Κοινά μεγέθη DVD

Οι αριθμοί σε κάθε μορφή αναφέρονται, κατά προσέγγιση, σε χωρητικότητα σε gigabytes. Η πραγματική παραγωγική ικανότητα είναι μικρότερη επειδή οι τεχνικές παράμετροι άλλαξαν από τότε που καθορίστηκε η ονοματολογία. Παρ 'όλα αυτά, ο αριθμός είναι ένας έγκυρος τρόπος για να προσεγγίσετε πόσα δεδομένα το DVD θα κρατήσει όταν αποφασίζετε ποιο να αγοράσετε.

Ελέγξτε τις προδιαγραφές του καυστήρα DVD για να βεβαιωθείτε για τη μορφή που χρειάζεστε.

DVD σε σύγκριση με παρόμοια μέσα

Τα DVD έχουν σίγουρα τις χρήσεις τους, αλλά υπάρχουν και άλλα είδη δίσκων που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για την αποθήκευση αρχείων, είτε πρόκειται για προγράμματα λογισμικού, εικόνες, βίντεο, MP3, κλπ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστείτε ένα δίσκο που μπορεί να κρατά περισσότερο ή λιγότερο δεδομένα.

Για παράδειγμα, εάν χρειάζεστε περισσότερο χώρο αποθήκευσης επειδή το DVD σας δεν είναι αρκετό, μπορείτε να τραβήξετε ένα δίσκο Blu-ray μονής στρώσης που μπορεί να χωρέσει 25 GB. Υπάρχουν ακόμη δίσκοι μορφοποίησης BDXL που μπορούν να χωρέσουν έως και 100-128GB.

Ωστόσο, υπάρχουν και τα αντίθετα-CD που είναι καλό για την αποθήκευση λιγότερο από ό, τι ένα DVD είναι σε θέση να κρατήσει. Εάν χρειάζεστε μόνο λιγότερο από ένα gigabyte χώρου αποθήκευσης, ίσως να είστε καλύτερα να κολλήσετε με ένα CD-R ή CD-RW που ξεπερνά τα 700MB.

Γενικά, οι δίσκοι μικρότερης χωρητικότητας είναι οι λιγότερο δαπανηροί δίσκοι που μπορείτε να αγοράσετε. Είναι επίσης ευρύτερα αποδεκτοί στους δίσκους δίσκους. Για παράδειγμα, ο μέσος όρος των 700 MB CD-R μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε σύγχρονο υπολογιστή ή συσκευή αναπαραγωγής DVD και το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα DVD. Ωστόσο, ένας δίσκος Blu-ray μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο αν η συσκευή περιλαμβάνει υποστήριξη Blu-ray.