Πρέπει να αγοράσετε ένα tablet ή ένα φορητό υπολογιστή;

Τα δισκία έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή χάρη στην εξαιρετική φορητότητα, τις εύχρηστες διασυνδέσεις και το ευρύ φάσμα λειτουργιών για τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Με πολλούς τρόπους, τα καλύτερα δισκία μπορούν σχεδόν να αντικαταστήσουν ένα φορητό υπολογιστή για κάποιον εν κινήσει. Αλλά είναι μια ταμπλέτα πραγματικά μια καλύτερη επιλογή για κάποιον πάνω από ένα πιο παραδοσιακό laptop; Μετά από όλα, οι φορητοί υπολογιστές μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικά φορητοί και να έχουν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα εργασιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Αυτό το άρθρο θα συγκρίνει τις διάφορες διαφορές μεταξύ δισκίων και φορητών υπολογιστών για να δούμε πώς συγκρίνονται μεταξύ τους και ποιο από τα δύο μπορεί να είναι καλύτερο. Με την εξέταση αυτών λεπτομερέστερα, μπορεί κανείς να έχει μια σαφέστερη κατανόηση για το ποιο από αυτά τα δύο είδη πλατφόρμων υπολογιστών για κινητά θα τους εξυπηρετούσε καλύτερα.

Μέθοδος εισαγωγής

Η πιο εμφανής διαφορά μεταξύ ενός tablet και ενός φορητού υπολογιστή είναι η έλλειψη πληκτρολογίου. Τα tablet βασίζονται αποκλειστικά σε μια οθόνη αφής για όλες τις εισόδους. Αυτό είναι καλό όταν περιλαμβάνει κυρίως την τοποθέτηση, τη μεταφορά ή το πάτημα για να περιηγηθείτε σε ένα πρόγραμμα. Τα προβλήματα έρχονται όταν πρέπει να εισάγετε κείμενο σε ένα πρόγραμμα, όπως ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα έγγραφο. Δεδομένου ότι δεν διαθέτουν πληκτρολόγιο, οι χρήστες πρέπει να πληκτρολογούν σε εικονικά πληκτρολόγια που έχουν διαφορετικές διατάξεις και σχέδια. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να πληκτρολογούν τόσο γρήγορα όσο και με ακρίβεια σε ένα εικονικό πληκτρολόγιο. Τα σχέδια 2 σε 1 που παρέχουν αποσπώμενο πληκτρολόγιο για ένα tablet ενδέχεται να βελτιώσουν την ικανότητα πληκτρολόγησης, αλλά εξακολουθούν να υπολείπονται γενικά μιας εμπειρίας φορητού υπολογιστή λόγω του μικρότερου μεγέθους τους και των πιο περιοριστικών σχεδίων. Οι χρήστες με κανονικά δισκία μπορούν επίσης να προσθέσουν ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο Bluetooth για να το κάνουν περισσότερο σαν φορητός υπολογιστής, αλλά προσθέτει το κόστος και τα περιφερειακά που πρέπει να ληφθούν μαζί με το tablet.

Αποτέλεσμα: Φορητοί υπολογιστές για όσους γράφουν πολλά, δισκία για όσους κάνουν αλληλεπίδραση με περισσότερα σημεία.

Μέγεθος

Αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος λόγος για να πάτε με ένα tablet σε σύγκριση με ένα φορητό υπολογιστή. Τα δισκία έχουν το μέγεθος περίπου ενός μικρού φύλλου χαρτιού και ενός βάρους κάτω των δύο κιλών. Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές είναι πολύ μεγαλύτεροι και βαρύτεροι. Ακόμη και ένα από τα μικρότερα ultraportables, το Apple MacBook Air 11 ζυγίζει μόλις πάνω από 2 κιλά και έχει ένα προφίλ που είναι μεγαλύτερο από πολλά δισκία. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι το πληκτρολόγιο και το trackpad που απαιτούν να είναι μεγαλύτερο. Προσθέστε πιο ισχυρά εξαρτήματα που απαιτούν επιπλέον ψύξη και ισχύ και γίνονται ακόμη μεγαλύτερα. Εξαιτίας αυτού, είναι πολύ πιο εύκολο να μεταφέρετε ένα tablet από ένα φορητό υπολογιστή, ειδικά εάν τυχαίνει να ταξιδεύετε.

Αποτέλεσμα: Δισκία

Διάρκεια ζωής μπαταρίας

Τα δισκία έχουν σχεδιαστεί για αποδοτικότητα λόγω των χαμηλών απαιτήσεων ισχύος των εξαρτημάτων τους υλικού. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού ενός δισκίου απορροφάται από την μπαταρία. Σε σύγκριση, οι φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν πιο ισχυρό υλικό. Το στοιχείο της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή είναι πολύ μικρότερο ποσοστό των εσωτερικών εξαρτημάτων των φορητών υπολογιστών. Έτσι, ακόμη και με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα της μπαταρίας των φορητών υπολογιστών, δεν τρέχουν όσο ένα δισκίο. Πολλά από τα δισκία αυτή τη στιγμή μπορούν να διαρκέσουν έως και δέκα ώρες χρήσης του ιστού πριν απαιτήσουν μια χρέωση. Ο μέσος φορητός υπολογιστής θα τρέχει μόνο για περίπου τέσσερις με πέντε ώρες, αλλά πολλά νέα μοντέλα φορητών υπολογιστών πλησιάζουν τα οκτώ και τα καθιστούν κοντά στα δισκία. Αυτό σημαίνει ότι τα δισκία μπορούν να επιτύχουν την καθημερινή χρήση που μπορούν να επιτύχουν μερικοί φορητοί υπολογιστές.

Αποτέλεσμα: Δισκία

Χωρητικότητα αποθήκευσης

Προκειμένου να διατηρηθεί το μέγεθος και το κόστος τους χαμηλότερα, τα δισκία χρειάστηκε να στηριχθούν στη νέα μνήμη στερεάς κατάστασης ως μέσο αποθήκευσης προγραμμάτων και δεδομένων. Ενώ αυτά έχουν τη δυνατότητα για ταχύτερη πρόσβαση και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα στον αριθμό των αρχείων που μπορούν να αποθηκεύσουν. Τα περισσότερα tablet έχουν διαμορφώσεις που επιτρέπουν αποθήκευση μεταξύ 16 και 128 gigabytes. Συγκριτικά, οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους που κατέχουν πολύ περισσότερα. Ο μέσος προϋπολογισμός laptop έρχεται με σκληρό δίσκο 500GB. Αυτό δεν θα είναι πάντα η περίπτωση αν και ορισμένοι φορητοί υπολογιστές έχουν μετακινηθεί σε στερεάς κατάστασης δίσκους επίσης και μπορεί να έχουν τόσο λίγο όσο 64GB χώρο. Εκτός από αυτό, οι φορητοί υπολογιστές έχουν τα πράγματα όπως οι θύρες USB καθιστώντας εύκολη την προσθήκη εξωτερικού χώρου αποθήκευσης, ενώ ορισμένα δισκία μπορούν να επιτρέψουν επιπλέον χώρο μέσω των υποδοχών κάρτας microSD.

Αποτέλεσμα: Φορητοί υπολογιστές

Εκτέλεση

Δεδομένου ότι τα περισσότερα δισκία βασίζονται σε επεξεργαστές εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, θα πέσουν γενικά πίσω από ένα φορητό υπολογιστή όταν πρόκειται για εργασίες πληροφορικής. Φυσικά, πολλά από αυτά εξαρτώνται από το πώς χρησιμοποιείται το tablet ή το φορητό υπολογιστή. Για εργασίες όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η περιήγηση στο web, η αναπαραγωγή βίντεο ή ήχου, και οι δύο πλατφόρμες θα λειτουργούν συνήθως τόσο καλά όσο κανένας δεν απαιτεί μεγάλη απόδοση. Τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα μόλις αρχίσετε να κάνετε πιο απαιτητικές εργασίες. Ως επί το πλείστον, η απόδοση πολλαπλών εργασιών ή γραφικών είναι συνήθως πιο κατάλληλη για φορητό υπολογιστή, αλλά όχι πάντα. Πάρτε για παράδειγμα την επεξεργασία βίντεο. Κάποιος θα υποθέσει ότι ένας φορητός υπολογιστής θα ήταν καλύτερος, αλλά μερικά high-end δισκία μπορούν πραγματικά να ξεπεράσουν τους φορητούς υπολογιστές εξαιτίας του εξειδικευμένου εξοπλισμού τους. Απλά προειδοποιήστε ότι τα tablet όπως το iPad Pro μπορεί να είναι τόσο ακριβό όσο ένας καλός φορητός υπολογιστής. Η διαφορά είναι ότι η έκδοση του φορητού υπολογιστή έχει περισσότερες δυνατότητες, γεγονός που μας φέρνει στο επόμενο στοιχείο που πρέπει να εξετάσουμε.

Αποτέλεσμα: Φορητοί υπολογιστές

Λογισμικό

Το λογισμικό που τρέχει σε φορητό υπολογιστή ή tablet μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό όσον αφορά τις δυνατότητες. Τώρα, αν το tablet PC εκτελεί Windows, μπορεί θεωρητικά να τρέξει το ίδιο λογισμικό με ένα φορητό υπολογιστή, αλλά πιθανότατα να είναι πιο αργό. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε αυτό, όπως το Microsoft Surface Pro. Αυτό μπορεί να κάνει εύκολη τη χρήση του ως κύριο φορητό υπολογιστή χρησιμοποιώντας το ίδιο λογισμικό που χρησιμοποιείται σε περιβάλλον εργασίας. Οι άλλες δύο μεγάλες πλατφόρμες tablet είναι Android και iOS . Και οι δύο απαιτούν ειδικές εφαρμογές για τα λειτουργικά τους συστήματα. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εφαρμογές για καθένα από αυτά και πολλοί θα κάνουν τα περισσότερα από τα βασικά καθήκοντα που μπορεί να κάνει ένα φορητό υπολογιστή. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη των συσκευών εισόδου και οι περιορισμοί απόδοσης υλικού σημαίνει ότι ορισμένες πιο προηγμένες λειτουργίες που παρέχονται από τα αντίστοιχα προγράμματα κλάσης φορητών υπολογιστών ίσως χρειαστεί να πέσουν για να ταιριάζουν στο περιβάλλον του tablet.

Αποτέλεσμα: Φορητοί υπολογιστές

Κόστος

Υπάρχουν πραγματικά τρία επίπεδα δισκίων στην αγορά. Η πλειοψηφία των δισκίων είναι μοντέλα προϋπολογισμού που κοστίζουν κάτω από $ 100 και είναι καλά για απλές εργασίες. Το μεσαίο επίπεδο τρέχει από περίπου $ 200 έως $ 400 και κάνει τα περισσότερα καθήκοντα καλά. Καθένα από αυτά είναι πολύ πιο προσιτό από τους περισσότερους φορητούς υπολογιστές που ξεκινούν από περίπου $ 400. Στη συνέχεια θα έχετε τα κύρια δισκία που ξεκινούν γύρω στα $ 500 και θα περάσουν πάνω από $ 1000. Αυτά μπορεί να παρέχουν την απόδοση, αλλά στις τιμές, τείνουν να αρχίζουν να πέφτουν πίσω από ό, τι μπορούν να επιτύχουν οι φορητοί υπολογιστές στο ίδιο σημείο τιμών. Έτσι εξαρτάται πραγματικά από τον τύπο του tablet και του υπολογιστή που πρόκειται να συγκρίνετε. Στο χαμηλό τέλος, το πλεονέκτημα είναι σαφώς για δισκία, αλλά στο υψηλότερο τέλος, φορητούς υπολογιστές επειδή πολύ πιο ανταγωνιστικό όταν πρόκειται για κόστος.

Αποτέλεσμα: Δεσμός

Συσκευή Stand-Alone

Αυτή η κατηγορία περιγράφει μια κατάσταση όπου ένα tablet θα είναι το μόνο σας σύστημα υπολογιστή. Δεν είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι θα σκέφτονταν αναγκαστικά κατά την εξέταση των συσκευών, αλλά είναι αρκετά κρίσιμο. Ένας φορητός υπολογιστής είναι ένα πλήρως αυτόνομο σύστημα που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει από την άποψη της φόρτωσης δεδομένων και προγραμμάτων επάνω και την υποστήριξη. Τα tablet απαιτούν ένα επιπλέον σύστημα υπολογιστή ή συνδεσιμότητα με την αποθήκευση του cloud για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας της συσκευής ή ακόμα και την ενεργοποίησή της. Αυτό δίνει στον φορητό υπολογιστή ένα πλεονέκτημα, καθώς τα tablet αντιμετωπίζονται ακόμα ως δευτερεύουσες συσκευές ακόμη και όταν πρόκειται για τις εφαρμογές και τα δεδομένα τους.

Αποτέλεσμα: Φορητός υπολογιστής

συμπέρασμα

Ως έχει, οι φορητοί υπολογιστές εξακολουθούν να προσφέρουν μεγαλύτερο επίπεδο ευελιξίας όταν πρόκειται για κινητές υπολογιστές. Μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο φορητότητας, χρόνους λειτουργίας ή ευκολίας χρήσης ενός δισκίου, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα θέματα τα οποία πρέπει να επιλύσουν τα δισκία πριν γίνουν οι κύριοι πόροι κινητής τηλεφωνίας. Με την πάροδο του χρόνου, πολλά από αυτά τα ζητήματα πιθανόν να επιλυθούν. Εάν διαθέτετε ήδη έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, τότε ένα tablet μπορεί να είναι μια επιλογή εάν το χρησιμοποιείτε κυρίως για ψυχαγωγία και χρήση ιστού. Αν πρόκειται να είναι ο κύριος υπολογιστής σας, τότε ένας φορητός υπολογιστής είναι σίγουρα ο τρόπος να πάει.