Εισαγωγή στο Storage Cloud

Η αποθήκευση σύννεφων είναι ένας όρος της βιομηχανίας για διαχείριση αποθηκευμένων δεδομένων μέσω υπηρεσίας φιλοξενίας δικτύου (συνήθως στο Διαδίκτυο). Διάφοροι τύποι συστημάτων αποθήκευσης νέφους έχουν αναπτυχθεί υποστηρίζοντας τόσο προσωπικές όσο και επιχειρηματικές χρήσεις.

Φιλοξενία προσωπικών αρχείων

Η πιο βασική μορφή αποθήκευσης cloud επιτρέπει στους χρήστες να μεταφορτώνουν μεμονωμένα αρχεία ή φακέλους από τους προσωπικούς τους υπολογιστές σε έναν κεντρικό διακομιστή Internet. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σε περίπτωση απώλειας των πρωτοτύπων τους. Οι χρήστες μπορούν επίσης να κάνουν λήψη των αρχείων τους από το cloud σε άλλες συσκευές και μερικές φορές επίσης να επιτρέπουν την απομακρυσμένη πρόσβαση στα αρχεία που μπορούν να μοιραστούν τα υπόλοιπα άτομα.

Εκατοντάδες διαφορετικοί πάροχοι προσφέρουν υπηρεσίες φιλοξενίας αρχείων σε απευθείας σύνδεση. Οι μεταφορές αρχείων λειτουργούν μέσω τυπικών πρωτοκόλλων Internet όπως HTTP και FTP . Αυτές οι υπηρεσίες διαφέρουν επίσης σε:

Αυτές οι υπηρεσίες λειτουργούν ως εναλλακτική λύση στα συστήματα αποθήκευσης οικιακού δικτύου (όπως συσκευές NAS ) ή αρχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Enterprise Storage

Οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν συστήματα αποθήκευσης νέφους ως λύση απομακρυσμένης δημιουργίας αντιγράφων που υποστηρίζεται από το εμπόριο. Είτε συνεχώς είτε σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι πράκτορες λογισμικού που εκτελούνται μέσα στο δίκτυο της εταιρείας μπορούν να μεταφέρουν με ασφάλεια αντίγραφα αρχείων και δεδομένων βάσης δεδομένων σε διακομιστές σύννεφων τρίτου μέρους. Σε αντίθεση με τα προσωπικά δεδομένα που αποθηκεύονται γενικά για πάντα, τα δεδομένα των επιχειρήσεων τείνουν να γίνονται γρήγορα ξεπερασμένα και τα εφεδρικά συστήματα περιλαμβάνουν πολιτικές διατήρησης που καθαρίζουν άχρηστα δεδομένα μετά την πάροδο των χρονικών ορίων.

Μεγαλύτερες εταιρείες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτά τα συστήματα για την αναπαραγωγή μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων μεταξύ υποκαταστημάτων. Οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε έναν ιστότοπο μπορούν να δημιουργήσουν νέα αρχεία και να τα μοιραστούν αυτόματα με συναδέλφους σε άλλους ιστότοπους (είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε άλλες χώρες). Τα συστήματα αποθήκευσης για επιχειρήσεις τύπου cloud συνήθως περιλαμβάνουν διαμορφώσιμες πολιτικές για την "προώθηση" ή την προσωρινή αποθήκευση δεδομένων αποτελεσματικά σε όλους τους ιστότοπους.

Δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης Cloud

Τα δίκτυα σύννεφων που εξυπηρετούν πολλούς πελάτες τείνουν να είναι δαπανηρά για την κατασκευή λόγω των απαιτήσεων κλιμάκωσης για την αξιόπιστη διαχείριση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων. Η μείωση του κόστους ανά gigabyte φυσικής αποθήκευσης ψηφιακών μέσων βοήθησε να αντισταθμιστεί κάπως αυτό το κόστος. Οι τιμές μεταφοράς δεδομένων και το κόστος φιλοξενίας διακομιστών από έναν παροχέα κέντρων δεδομένων Internet ( ISP ) μπορούν επίσης να είναι σημαντικοί.

Τα δίκτυα αποθήκευσης Cloud τείνουν να είναι τεχνικά πολύπλοκα λόγω της κατανεμημένης φύσης τους. Οι δίσκοι πρέπει να είναι ειδικά διαμορφωμένοι για την ανάκτηση σφαλμάτων και πολλοί γεωγραφικά κατανεμημένοι διακομιστές πρέπει κατά κανόνα να αντιμετωπίζονται με τις απαιτήσεις υψηλού εύρους ζώνης. Οι πτυχές διαμόρφωσης της ασφάλειας δικτύου απαιτούν επίσης την εμπειρία των επαγγελματιών που διοικούν σχετικά υψηλούς μισθούς.

Επιλέγοντας έναν παροχέα αποθήκευσης σύννεφων

Ενώ χρησιμοποιείτε ένα σύστημα αποθήκευσης νέφους φέρνει πλεονεκτήματα, έχει επίσης μειονεκτήματα και συνεπάγεται κίνδυνο. Η επιλογή του σωστού παροχέα για τη δεδομένη κατάστασή σας είναι κρίσιμη. Σκέψου τα ακόλουθα: