Τι να ξέρετε για το Goobuntu

Αυτή η παραλλαγή του Ubuntu ήταν κάποτε διαθέσιμη στους υπαλλήλους της Google

Το Goobuntu (επίσης το Google OS, το Google Ubuntu) είναι μια παραλλαγή της διανομής Ubuntu του λειτουργικού συστήματος Linux που ήταν, σε ένα σημείο, διαθέσιμο για χρήση από εργαζόμενους της Google στις εταιρίες της Google. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν το Linux, οπότε η έκδοση του Goobuntu πρόσθεσε μερικές βελτιώσεις ασφάλειας και χαρακτηριστικά επιβολής πολιτικής ειδικά για τους υπαλλήλους της Google.

Υπάρχουν φήμες ότι η Google θα διανέμει τη δική της έκδοση του Ubuntu Linux, αλλά αυτές οι φήμες έχουν απορριφθεί από τον Mark Shuttleworth, ιδρυτή του έργου Ubuntu, και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα αλλάξει. Ανέφερε επίσης ότι δεδομένου ότι το Linux χρησιμοποιείται τόσο συχνά από τους προγραμματιστές, η Google πιθανότατα επανέκφρασε άλλες εκδόσεις του Linux, οπότε θα μπορούσε να υπάρχει και Goobian ή Goohat.

Το Gobuntu ήταν μια προηγούμενη επίσημη "γεύση" του Ubuntu που αποσκοπούσε να συμπεριλάβει μόνο εντελώς δωρεάν και τροποποιήσιμο περιεχόμενο ως αυστηρή ερμηνεία της άδειας διανομής GNU. Αυτή η έκδοση του Ubuntu δεν είχε καμία σχέση με το Google, παρόλο που το όνομα είναι παρόμοιο. Το Gobuntu δεν υποστηρίζεται πλέον.

Τι είναι το Ubuntu;

Υπάρχουν πολλές εκδόσεις του Linux. Το Linux έρχεται σε "διανομές", που είναι δέσμες λογισμικού, εργαλεία διαμόρφωσης, στοιχεία διεπαφής χρήστη και περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας που διανέμονται με τον πυρήνα του Linux και εγκαθίστανται ως Linux. Επειδή το Linux είναι ανοικτού κώδικα, ο καθένας μπορεί (και πολλοί άνθρωποι) να δημιουργήσουν τη δική τους διανομή.

Η διανομή του Ubuntu δημιουργήθηκε ως μια λαμπερή, φιλική προς το χρήστη έκδοση του Linux που θα μπορούσε να συνδυαστεί με το υλικό και να πωληθεί σε χρήστες που συνήθως δεν θα είναι λάτρεις του Linux. Το Ubuntu έχει ωθήσει περαιτέρω τα όρια και προσπάθησε να δημιουργήσει μια κοινή εμπειρία χρήστη μεταξύ διαφορετικών συσκευών, έτσι ώστε ο φορητός σας υπολογιστής να μπορεί να τρέξει το ίδιο λειτουργικό σύστημα με το τηλέφωνο και τον θερμοστάτη σας.

Είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί η Google μπορεί να ενδιαφέρεται για ένα φιλικό προς το χρήστη λειτουργικό σύστημα που θα μπορούσε να λειτουργεί σε πολλαπλές πλατφόρμες, αλλά είναι απίθανο το Google να πάει ποτέ στο Ubuntu επειδή η Google έχει ήδη επενδύσει σε ξεχωριστά λειτουργικά συστήματα Linux για επιτραπέζιους υπολογιστές, καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών.

Android και Chrome OS:

Στην πραγματικότητα, η Google έχει αναπτύξει δύο λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στο Linux: Android και Chrome OS . Κανένα από αυτά τα λειτουργικά συστήματα δεν αισθάνεται πραγματικά σαν το Ubuntu, καθώς είναι και τα δύο σχεδιασμένα για να κάνουν πολύ διαφορετικά πράγματα.

Το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα τηλεφώνου και tablet που έχει πολύ λίγη σχέση με το Linux στην επιφάνεια, αλλά χρησιμοποιεί τον πυρήνα του Linux.

Το Chrome OS είναι ένα λειτουργικό σύστημα για netbook που χρησιμοποιεί επίσης τον πυρήνα του Linux. Δεν μοιάζει με το Ubuntu Linux. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά λειτουργικά συστήματα, το Chrome OS είναι βασικά ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Web με θήκη και πληκτρολόγιο. Το Chrome είναι χτισμένο γύρω από την ιδέα ενός λεπτού πελάτη που χρησιμοποιεί εφαρμογές Web που βασίζονται σε σύννεφο, ενώ το Ubuntu είναι ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα που εκτελεί τόσο προγράμματα που έχουν ληφθεί όσο και προγράμματα περιήγησης στο Web.