Ο μετατροπέας ενέργειας αυτοκινήτου θα αποστραγγίσει τη μπαταρία;

Η προσθήκη ενός μετατροπέα ισχύος σε ένα αυτοκίνητο, φορτηγό ή RV ανοίγει έναν ολόκληρο κόσμο δυνατοτήτων όσον αφορά τα είδη ηλεκτρονικών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο δρόμο, αλλά τίποτα στη ζωή είναι ελεύθερο. Όλη αυτή η δύναμη πρέπει να έρθει από κάπου, και αν συμβαίνει να προέρχεται από την μπαταρία εκκίνησης, ο κόσμος των δυνατοτήτων μπορεί να καταρρεύσει σε έναν κόσμο πληγμάτων χωρίς σχεδόν καμία προειδοποίηση.

Ενώ το πρόβλημα ενός μετατροπέα που αποβάλλει μια μπαταρία αυτοκινήτου είναι αρκετά περίπλοκο, ο γενικός κανόνας είναι ότι ο μετατροπέας δεν θα αποστραγγίσει μια μπαταρία όταν το όχημα είναι σε λειτουργία, και ειδικά όχι όταν οδηγεί γύρω.

Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε έναν αντιστροφέα όταν ο κινητήρας είναι απενεργοποιημένος, θα λειτουργήσει η μπαταρία προς τα κάτω και δεν θα πάρει πολύ πριν ο κινητήρας δεν ξεκινήσει πάλι πίσω χωρίς άλμα ή φορτίο.

Η πιο εύκολη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι απλά να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το μετατροπέα πριν φτάσετε σε αυτό το σημείο, αν και φέρνοντας μαζί μια ξεχωριστή μπαταρία βαθιάς κυκλοφορίας μόνο για τον μετατροπέα ή ακόμα και φέρνοντας γεννήτρια με ενσωματωμένο φορτιστή μπαταρίας, επισης.

Αποστράγγιση της μπαταρίας όταν λειτουργεί ο κινητήρας

Κάθε φορά που λειτουργεί ο κινητήρας σε ένα αυτοκίνητο ή φορτηγό, ο εναλλάκτης φορτίζει την μπαταρία και τροφοδοτεί επίσης ηλεκτρική ενέργεια. Η μπαταρία εξακολουθεί να είναι σημαντική, καθώς οι εναλλάκτες χρειάζονται καλή τάση μπαταρίας, αλλά ο εναλλάκτης πρέπει να κάνει βαριά ανύψωση όποτε λειτουργεί ο κινητήρας.

Όταν όλα λειτουργούν σωστά, ο εναλλάκτης φορτίζει την μπαταρία εάν χρειάζεται να φορτιστεί, τροφοδοτεί ηλεκτρικά συστήματα και εξαρτήματα όπως το στερεοφωνικό σας και τους προβολείς και έχει απομείνει για αξεσουάρ όπως μετατροπέας.

Εάν ο εναλλάκτης δεν είναι ίσος με το καθήκον παροχής όλου του χυμού - είτε επειδή είναι κακό είτε απλά δεν είναι αρκετά ισχυρό - τότε το ηλεκτρικό σας σύστημα μπορεί να εισέλθει σε κατάσταση εκφόρτισης. Σε εκείνο το σημείο, θα παρατηρήσετε το μετρητή χρέωσης στην παύλα σας, αν έχετε, βυθίστε κάτω από 12 ή 13 βολτ, πράγμα που υποδηλώνει ότι η ισχύς εκφορτίζεται στην πραγματικότητα από την μπαταρία.

Όταν αυτό το είδος της κατάστασης επιτρέπεται να συνεχιστεί για πολύ καιρό, η μπαταρία τελικά θα αποφορτιστεί στο σημείο όπου δεν έχετε αρκετή ισχύ για να τρέξει όλα τα ηλεκτρονικά μέσα του οχήματος. Σε αυτό το σημείο, ή ακόμα και πριν, θα αντιμετωπίσετε τυπικά προβλήματα οδήγησης. Ο κινητήρας μπορεί ακόμη και να πεθάνει.

Ηρεμία του κινητήρα έναντι πραγματικής οδήγησης

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η καμπύλη ισχύος ενός εναλλάκτη είναι υψηλότερη στις υψηλές στροφές του κινητήρα ανά λεπτό (RPM) από τις χαμηλές στροφές, πράγμα που σημαίνει ότι ένα υπερφορτωμένο ηλεκτρικό σύστημα μπορεί να εισέλθει σε κατάσταση εκφόρτισης σε αδράνεια, παρόλο που είναι καλό όταν ταξιδεύετε ο αυτοκινητόδρομος.

Εάν βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου το ηλεκτρικό σύστημα φαίνεται να εισέρχεται σε κατάσταση εκφόρτισης όταν σταματάει το όχημα, η αύξηση της στροφές του κινητήρα με την εφαρμογή ενός μικρού αερίου μπορεί να βοηθήσει. Ωστόσο, η αύξηση της RPM του κινητήρα μπορεί να προκαλέσει ζημιά, οπότε η απλή αποσύνδεση των συσκευών που καταναλώνουν ενέργεια από τον μετατροπέα είναι συχνά μια καλύτερη ιδέα.

Κάθε κατάσταση είναι διαφορετική, αλλά είστε συνήθως ωραία να τροφοδοτείτε μικρές ηλεκτρονικές συσκευές όπως φορητούς υπολογιστές, συσκευές αναπαραγωγής DVD και φορτιστές τηλεφώνου χωρίς να επιβαρύνετε το ηλεκτρικό σύστημα. Αν χρειάζεστε περισσότερη ισχύ ή έχετε επίσης ένα σύστημα ήχου υψηλής τεχνολογίας με ισχυρό ενισχυτή , υπογούφερ και άλλα εξαρτήματα, ίσως χρειαστεί να επενδύσετε σε έναν εναλλασσόμενο υψηλής ισχύος.

Αποστράγγιση της μπαταρίας όταν ο κινητήρας είναι απενεργοποιημένος

Όποτε η μηχανή σας δεν λειτουργεί, η μπαταρία είναι υπεύθυνη για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αφήστε τους προβολείς σας σε όλη τη νύχτα αποστράγγισης της μπαταρίας σας σε τίποτα. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε έναν αντιστροφέα όταν είστε σταθμευμένοι.

Μερικοί μετατροπείς διαθέτουν ενσωματωμένο χαρακτηριστικό κλεισίματος χαμηλής τάσης μπαταρίας, αλλά αυτό μπορεί ή όχι να σας αφήσει αρκετή εφεδρική ισχύ για να λειτουργήσει ο κινητήρας εκκίνησης. Δεδομένου ότι οι εκκινητές απαιτούν μια τεράστια ποσότητα ενέργειας για να στροβιλίσουν, τρέχει ένα inverter όταν είστε έξω κάμπινγκ μπορεί πράγματι να σας αφήσει λανθάνον.

Εάν θέλετε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον μετατροπέα σας όταν κάνατε κάμπινγκ, ίσως θελήσετε να αντισταθμίσετε τα στοιχήματά σας αγοράζοντας μια επιπλέον μπαταρία βαθιάς κυκλοφορίας για να τροφοδοτήσετε τον μετατροπέα. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε τον κινητήρα σας για να φορτίσετε τη μπαταρία κάθε τόσο συχνά ή να φέρει μαζί μια γεννήτρια που έχει μια ενσωματωμένη φόρτιση της μπαταρίας μόνο σε περίπτωση που καταλήξετε με μια νεκρή μπαταρία.

Πόσο καιρό μπορείτε να εκτελέσετε έναν μετατροπέα πριν από την αποστράγγιση της μπαταρίας

Ο χρόνος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τρέξετε τα ηλεκτρονικά σας σε ένα μετατροπέα εξαρτάται από την ισχύ που καταναλώνετε και την χωρητικότητα της μπαταρίας σας. Αν γνωρίζετε τη ισχύ των συσκευών που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και την εφεδρική χωρητικότητα της μπαταρίας σας, μπορείτε να συνδέσετε τους αριθμούς σε αυτόν τον τύπο:

(10 x [Χωρητικότητα μπαταρίας] / [Φορτίο]) / 2

Έτσι εάν η μπαταρία σας έχει χωρητικότητα 100 ωρών και θέλετε απλώς να χρησιμοποιήσετε ένα φορητό υπολογιστή που χρησιμοποιεί 45 watts, μπορείτε να δείτε ότι θα μπορείτε να περάσετε περίπου 11 ώρες από την μπαταρία σας:

(10 χ [100 ΑΗ] / [45 Watts]) / 2 = 11.11 ώρες

Στην πράξη, είναι καλύτερο να κάνετε λάθος από την πλευρά της προσοχής. Εάν επρόκειτο πραγματικά να εκτελέσετε φορτίο 45 watt σε μια μπαταρία 100 AH για 11 ώρες, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μην υπάρχει αρκετός χυμός στη μπαταρία για να λειτουργήσει ο κινητήρας εκκίνησης. Τα μεγαλύτερα φορτία - όπως ένας επιτραπέζιος υπολογιστής, τηλεόραση και πολλά άλλα ηλεκτρονικά - θα αποβάλλουν μια μπαταρία ακόμα πιο γρήγορα.