Προηγμένες τεχνολογίες ασφάλειας αυτοκινήτων

7 ζωτικές προόδους που θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή σας

Κάθε φορά που παίρνετε πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου σας, βάζετε τη ζωή σας στα χέρια σας - και στα χέρια όλων των ανειδίκευτων, αναξιοπαθούντων και ανίκανων οδηγών που συναντάτε στο δρόμο. Όταν ακούτε τους ανθρώπους να ισχυρίζονται ότι είστε πιο πιθανό να πεθάνετε σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα από ένα συντριβή αεροπλάνου, μπορεί να είναι δελεαστικό να το γράψετε απλά ως υπερβολική, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει σκληρή επιστήμη πίσω από αυτή την αξίωση. Το γεγονός είναι ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα κάθε μέρα και πολλές φορές τραυματίζονται, αλλά καθώς η τεχνολογία προχωρά, τα πράγματα γίνονται όλο και καλύτερα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του NHTSA, το 1999 σημειώθηκαν 1,58 θάνατοι ανά 100 εκατομμύρια μίλι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 1,27 ανά 100 εκατομμύρια μίλια από το 2008. Μερικά από αυτά μπορούν να αποδοθούν σε καταστολές κατά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αλλά ένα μεγάλο μέρος της οφείλεται επίσης σε σημαντικές προόδους στην τεχνολογία των αυτοκινήτων και στη σταθερή υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Με αυτό κατά νου, εδώ είναι επτά από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην τεχνολογία αυτοκινήτων που θα μπορούσαν απλά να σώσει τη ζωή σας κάποια μέρα:

01 από 07

Ζώνες αυτοκινήτου

Οι ζώνες ασφαλείας μπορεί να μην είναι διασκεδαστικές, αλλά οι πρόοδοι όπως οι ζώνες κάτω από τον ήλιο έχουν σώσει έναν τεράστιο αριθμό ζωών. Andreas Kuehn / Η Τράπεζα Εικόνων / Getty

Η αρχική τεχνολογία: ζώνες κάτω.

Η πρόοδος: ζώνες ώμου, αερόσακοι ζώνης ασφαλείας κ.λπ.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό:

Οι ζώνες ασφαλείας είναι βαρετές και σχεδόν καθολικές, οπότε μπορεί να φαίνεται σαν να μην ανήκουν σε αυτόν τον κατάλογο. Εάν γεννηθήκατε στις ή μετά τη δεκαετία του '80, υπάρχει ακόμα μια καλή πιθανότητα ότι ποτέ δεν έχετε οδηγήσει ακόμη και σε ένα αυτοκίνητο που δεν έρχεται εξοπλισμένο με αυτό το πιο σημαντικό από όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Αλλά υπήρξε μια εποχή που οι ζώνες ασφαλείας δεν ήταν τυποποιημένες και ακόμα και όταν οι κυβερνητικοί κανονισμοί ανάγκασαν την υιοθέτηση του χαρακτηριστικού από τη βιομηχανία, οι πρώτες ζώνες του ποδιού ήταν μόνο μια ελαφρά αντανάκλαση των προηγμένων περιορισμών ασφαλείας που απολαμβάνουμε σήμερα.

Σύμφωνα με το CDC, οι ζώνες ασφαλείας εξοικονομούν πάνω από 10.000 ζωές ετησίως και από το 1977 αυτή η τεχνολογία ασφάλειας έχει εξοικονομήσει περίπου 255.000 ζωές. Έτσι, ενώ το "κλικ σε αυτό ή το εισιτήριο" μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από μερικούς ανθρώπους που αποφασίζουν αποφασιστικά να λυγίσουν, φορώντας μια ζώνη ασφαλείας είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα που μπορείς να κάνεις για να μην γίνεις ένας από αυτούς τους 1,27 θανάτους ανά 100 εκατομμύρια μίλια. Περισσότερο "

02 του 07

Αερόσακοι

Τοποθετούν αερόσακους παντού αυτές τις μέρες. Αυτοκίνητο Πολιτισμός / Αυτοκίνητο Πολιτισμός ® Collection / Getty

Η αρχική τεχνολογία: χαζή αερόσακοι.

Η πρόοδος: έξυπνοι αερόσακοι.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό:

Η τεχνολογία των αερόσακων έχει υποφέρει από έναν κακό τύπο καθ 'όλη τη διάρκεια των ετών. Ότι οι αερόσακοι σώζουν ζωές είναι αναμφισβήτητο, αλλά είναι επίσης επικίνδυνες σε ορισμένες περιπτώσεις και η τοποθέτηση ενός παιδιού στο μπροστινό κάθισμα ενός παλαιότερου εξοπλισμένου με αερόσακο όχημα μπορεί να έχει πραγματικά θανατηφόρες επιπτώσεις. Ωστόσο, η πρόοδος στην τεχνολογία των αερόσακων τους έχει κάνει πολύ πιο ασφαλείς, λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν τραυματισμούς, και ακόμα καλύτερα στην αποταμίευση ζωών.

Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις είναι ο έξυπνος αερόσακος, ο οποίος χρησιμοποιεί μια σειρά από αισθητήρες για να καθορίσει πότε δεν είναι ασφαλές να αναπτυχθεί. Για παράδειγμα, εάν ένας έξυπνος αερόσακος καθορίσει ότι ο επιβάτης είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο βάρους, συνήθως δεν θα αναπτυχθεί προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση σοβαρών τραυματισμών ή θανάτου. Άλλες προόδους, όπως η πλευρική κουρτίνα και οι αερόσακοι ανατροπής, μπορούν να σας σώσουν τη ζωή κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος ανατροπής εμποδίζοντας την βίαιη εκτόξευση από το όχημα. Περισσότερο "

03 του 07

Προσαρμοστικοί προβολείς

Οι παραδοσιακοί προβολείς δεν φωτίζουν τον δρόμο μπροστά όταν περπατάτε γύρω από τις γωνίες. Jared Eygabroad / EyeEm / Getty

Η αρχική τεχνολογία: σταθεροί προβολείς.

Η πρόοδος: προσαρμοστικοί προβολείς.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό:

Ενώ ορισμένες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιμετωπίστηκαν με μεικτά αποτελέσματα και ασαφή δεδομένα, η κριτική επιτροπή είναι σε προσαρμοστικούς προβολείς και σίγουρα μπορεί να σώσει τη ζωή σας - ειδικά αν βρίσκεστε στο δρόμο κατά τη διάρκεια των λυκόφωτων ωρών. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το IIHS, οχήματα εξοπλισμένα με προσαρμοστικούς προβολείς συμμετείχαν σε περίπου 10 τοις εκατό λιγότερα ατυχήματα. Περισσότερο "

04 του 07

Προσαρμοστικός έλεγχος κρουαζιέρας

Το προσαρμοστικό σύστημα ελέγχου ταχύτητας ταξιδιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ενός ατυχήματος μεγάλης ταχύτητας εάν αποκοπεί ή ελέγξει το φρένο. Rich Legg / E + / Getty

Η αρχική τεχνολογία: χειροκίνητο cruise control.

Η πρόοδος: προσαρμοστικός έλεγχος ταχύτητας.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό:

Η συντριπτική αντίληψη του προσαρμοστικού συστήματος ελέγχου ταχύτητας ταξιδιού είναι ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια άνεση από το πλάσμα ή απλώς μια άλλη δικαιολογία για να είναι τεμπέληδες στο δρόμο. Και υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, δεδομένου ότι παίρνει πολλές από τις εικασίες από τη χρήση του cruise control. Ωστόσο, ο προσαρμοστικός έλεγχος κρουαζιέρας είναι επίσης μια ανεκτίμητη τεχνολογία ασφάλειας που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη συγκρούσεων μεγάλης ταχύτητας.

Για παράδειγμα, αν ένα αυτοκίνητο σας κόψει ξαφνικά, το προσαρμοστικό σύστημα ελέγχου ταχύτητας ταξιδίου είναι σε θέση να ανιχνεύσει το εμπόδιο και να επιβραδύνει, ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και να σταματήσει, το αυτοκίνητό σας. Φυσικά, αυτό μας οδηγεί στην επόμενη τεχνολογία που σώζει ζωές. Περισσότερο "

05 του 07

Αποφυγή σύγκρουσης και αυτόματα φρένα

Έτσι, ίσως πίσω από τον τερματισμό ενός ελέφαντα δεν είναι κάτι που είστε σούπερ ανησυχούν, αλλά πιο ασφαλές από το συγγνώμη. Ευχαριστώ τα αυτόματα φρένα !. Christopher Scott / Getty Images

Η αρχική τεχνολογία: με βάση τα αντιμπλοκαρίσματα και άλλα συστήματα.

Η πρόοδος: συστήματα αποφυγής σύγκρουσης και αυτόματα φρένα.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό:

Μερικές φορές οι ανθρώπινοι χρόνοι αντίδρασης επαρκούν για την αποφυγή ατυχημάτων και μερικές φορές δεν είναι. Όταν δεν είναι, συστήματα αποφυγής συγκρούσεων είναι εκεί για να πάρει το χαλαρό. Αυτά τα συστήματα είναι συχνά επεκτάσεις των ίδιων βασικών τεχνολογιών πίσω από το προσαρμοστικό σύστημα ελέγχου ταχύτητας ταξιδίου, καθώς κάποιος τύπος αισθητήρα προς τα εμπρός χρησιμοποιείται για την ανίχνευση πιθανών κινδύνων μπροστά από το όχημα. Εκτός από την αναζήτηση οχημάτων που έχουν ξαφνικά επιβραδυνθεί ή κοπεί μπροστά, είναι επίσης επιφυλακτικοί για τα συντρίμμια, τα μεγάλα ζώα και οτιδήποτε άλλο που δεν θέλετε να αντιμετωπίζετε. Σε περίπτωση επικείμενου ατυχήματος, ένα βασικό σύστημα αποφυγής σύγκρουσης μπορεί να προκαλέσει συναγερμό για να ειδοποιήσει τον οδηγό, ενώ αυτό που είναι εφοδιασμένο με κάποιο είδος αυτόματου συστήματος πέδησης μπορεί να προφορτίσει τα φρένα ή ακόμα και να τα εφαρμόσει.

Τα αυτόματα συστήματα πέδησης είναι επίσης χρήσιμα για τον τερματισμό των επιπτώσεων των αυτοκινήτων που διαφεύγουν - είτε λόγω σφάλματος χειριστή είτε λόγω μηχανικών δυσλειτουργιών. Για παράδειγμα, εάν το πεντάλ γκαζιού κολλήσει για οποιονδήποτε λόγο, ένα αυτόματο σύστημα πέδησης μπορεί να είναι ικανό να εφαρμόζει τα φρένα και να κόβει το γκάζι για να εμποδίσει το όχημα να ξεφύγει από τον έλεγχο. Περισσότερο "

06 του 07

Συστήματα προειδοποίησης απόκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας

Δεν προσπαθώ να πω ότι πρόκειται να καταλήξετε σε μια τάφρο αν δεν έχετε ένα σύστημα διατήρησης της λωρίδας στο αυτοκίνητό σας, αλλά μπορεί να καταλήξετε σε μια τάφρο εάν δεν έχετε ένα σύστημα διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας στο αυτοκίνητό σας. MarcusRudolph.nl / Getty Images

Η αρχική τεχνολογία: κάποιες ομοιότητες με το προσαρμοστικό cruise control.

Τα συστήματα προειδοποίησης : Προειδοποίηση αναχώρησης από τη λωρίδα

Γιατί είναι τόσο σημαντικό:

Αν και τα συστήματα προειδοποίησης για την αναχώρηση από τη λωρίδα θεωρούνται ως ενόχληση από ορισμένους οδηγούς, αυτή είναι μια τεχνολογία που είναι απολύτως ικανή να σωθεί ζωές. Ένας από τους πιο επικίνδυνους τύπους ατυχημάτων που μπορείτε να αντιμετωπίσετε είναι μια ανατροπή και οι αποτυχημένες ανατροπές συχνά εμφανίζονται ως ένα φυσικό μέρος των ατυχημάτων υπεράκτιων δρόμων, όπου ένα όχημα βγαίνει από το δρόμο. Εάν ένα σύστημα αναχώρησης λωρίδας ανιχνεύσει ότι ένα όχημα απομακρύνεται από τη λωρίδα του, είτε σε κυκλοφορία είτε εκτός δρόμου, μπορεί είτε να ηχήσει ένα συναγερμό είτε να λάβει διορθωτικά μέτρα. Πιθανώς ενοχλητικό, αλλά και δυνητικά σωτήρια. Περισσότερο "

07 του 07

Ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας

Η ανατροπή του αυτοκινήτου σας δεν είναι πουθενά κοντά σε αυτή τη διασκέδαση στην πραγματική ζωή. Στην πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό. Είναι εξαιρετικά τρομερό. Φίλιπ Λι Χάρβεϊ / Ταξί / Getty

Η αρχική τεχνολογία: χτισμένη σε τεχνολογίες αντιμπλοκαρίσματος φρένων και ελέγχου πρόσφυσης.

Η πρόοδος: ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό:

Ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας (ESC) είναι ίσως η πιο σημαντική, σωτήρια τεχνολογία, πίσω από τις ζώνες ασφαλείας. Στην πραγματικότητα, ο μόνος λόγος για τον οποίο τα αντιμπλοκαρίσματα είναι τώρα στάνταρ σε όλα τα καινούρια αυτοκίνητα είναι επειδή τα νέα αυτοκίνητα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την ESC. Στην πραγματικότητα, αν ψάχνετε να αγοράσετε ένα ασφαλέστερο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, η πρώτη πρόταση από την IIHS, όσον αφορά την τεχνολογία ασφάλειας, είναι να αναζητήσετε έναν ηλεκτρονικό έλεγχο ευστάθειας.

Φυσικά, ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας δεν θα ήταν τίποτα χωρίς τις σχετικές τεχνολογίες των αντιμπλοκαρισμένων φρένων και των συστημάτων ελέγχου πρόσφυσης , αμφότερα τα οποία είναι εγγενώς συνδεδεμένα με την ESC. Στην πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το ABS είναι μια τεχνολογία εξοικονόμησης ζωής, δεν έγινε υποχρεωτικός εξοπλισμός στα επιβατικά αυτοκίνητα μέχρι την καθιέρωση εντολών της ΟΚΕ. Περισσότερο "