Επισκόπηση του Inkscape

Εισαγωγή στην Inkscape του Free Vector-Based Graphics Editor

Το Inkscape είναι η εναλλακτική λύση της ανοιχτής πηγής στο Adobe Illustrator, το αποδεκτό βιομηχανικό πρότυπο εργαλείο για την παραγωγή διανυσματικών γραφικών. Το Inkscape είναι μια γενικά αξιόπιστη εναλλακτική λύση για οποιονδήποτε δεν έχει τον προϋπολογισμό του να τεντώσει το Illustrator, αν και με μερικούς περιορισμούς.

Χαρακτηριστικά της Inkscape

Το Inkscape διαθέτει ένα εντυπωσιακό εργαλείο και σύνολο χαρακτηριστικών, όπως:

Όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το δωρεάν λογισμικό γραφικών λογισμικού ανοιχτού κώδικα φαίνεται να έχουν ακούσει για το GIMP , αλλά η Inkscape δεν απολαμβάνει κάτι τέτοιο. Αυτό είναι πιθανώς επειδή με την πρώτη ματιά το GIMP φαίνεται να είναι σε θέση να κάνει τα περισσότερα πράγματα που μπορεί να κάνει το Inkscape, αλλά το Inkscape δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία φωτογραφιών.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Inkscape;

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι το GIMP είναι ένα εργαλείο στρογγυλό που κάνει την εργασία του Inkscape και πολλά άλλα, υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ των δύο εφαρμογών . Το GIMP είναι ένας επεξεργαστής βασισμένος σε εικονοστοιχεία και το Inkscape βασίζεται σε διανύσματα.

Οι επεξεργαστές εικόνων που βασίζονται σε διανύσματα, όπως το Inkscape, παράγουν γραφικά τα οποία μπορούν να μετατραπούν χωρίς περιορισμούς χωρίς απώλεια της ποιότητας εικόνας. Για παράδειγμα, ένα λογότυπο της εταιρείας μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί σε μια επαγγελματική κάρτα και στην πλευρά ενός φορτηγού και η Inkscape μπορεί να παράγει ένα γραφικό που μπορεί να κλιμακωθεί και να χρησιμοποιηθεί και για τους δύο σκοπούς χωρίς να χάσει την ποιότητα της εικόνας.

Αν χρησιμοποιούσατε το GIMP για να φτιάξετε ένα παρόμοιο λογότυπο για μια επαγγελματική κάρτα, τότε το ίδιο γραφικό δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο φορτηγό καθώς φαίνεται ότι είναι pixelated όταν αυξάνεται σημαντικά σε μέγεθος . Μια νέα γραφική παράσταση θα πρέπει να παραχθεί ειδικά για το νέο σκοπό.

Οι περιορισμοί του Inkscape

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Inkscape υποφέρει από μερικούς σημαντικούς περιορισμούς, παρόλο που αυτές θα πρέπει να επηρεάσουν πραγματικά όσους εργάζονται επαγγελματικά στον σχεδιασμό γραφικών. Παρόλο που είναι μια ισχυρή εφαρμογή, δεν ταιριάζει με το πλήρες φάσμα των εργαλείων του Illustrator, με μερικά χαρακτηριστικά, όπως το εργαλείο Gradient Mesh, χωρίς συγκριτικό εργαλείο στο Inkscape. Επίσης, δεν υπάρχει ενσωματωμένη υποστήριξη για τα χρώματα PMS που μπορεί να κάνουν τη ζωή λίγο πιο περίπλοκη για τους σχεδιαστές που παράγουν spot χρωμάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα σημεία δεν θα πρέπει να μειώσουν τη χρήση και την απόλαυση του Inkscape.

Απαιτήσεις συστήματος

Το Inkscape είναι διαθέσιμο για Windows (2000 και μετά), Mac OS X (10.4 Tiger και μετά) ή Linux. Ο ιστότοπος Inkscape δεν δημοσιεύει ελάχιστους απαιτούμενους πόρους του συστήματος, αλλά οι παλαιότερες εκδόσεις αναφέρθηκαν να λειτουργούν με επιτυχία σε συστήματα με επεξεργαστές 1 GHz και 256 MB RAM, αν και προφανώς το λογισμικό θα λειτουργεί πιο ομαλά σε πιο ισχυρά συστήματα.

Υποστήριξη και Εκπαίδευση

Το Inkscape έχει δημιουργήσει μια τοποθεσία Wiki που προσφέρει μια σειρά από πληροφορίες και συμβουλές για τους χρήστες του Inkscape. Υπάρχει επίσης το ανεπίσημο Φόρουμ Inkscape, το οποίο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να κάνετε ερωτήσεις και να βρείτε περισσότερες πληροφορίες. Τέλος, μπορείτε να πληκτρολογήσετε 'Inkscape tutorials' στην αγαπημένη μηχανή αναζήτησής σας για να βρείτε όλα τα είδη των ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες, όπως το inkscapetutorials.wordpress.com που διαθέτει ένα ευρύ φάσμα tutorials για νέους χρήστες για να ξεκινήσετε με το Inkscape.

Το Inkscape μπορεί να μεταφορτωθεί από την επίσημη ιστοσελίδα του Inkscape.