Πώς Φωτισμός δωματίου επηρεάζει την προβολή της τηλεόρασής σας;

Αντιμετωπίστε την ανακλαστικότητα με τα φώτα ένδειξης LED, τον φωτισμό με προκατάληψη και πολλά άλλα

Οι προβληματισμοί στην οθόνη της τηλεόρασής σας θα καταστρέψουν κάθε εμπειρία παρακολούθησης της τηλεόρασης. Μελετώντας τους παράγοντες φωτισμού χώρου που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της προβολής της τηλεόρασης, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε την κατάστασή σας, ώστε να μην χρειάζεται να ασχοληθείτε με μια υποπαραβολή εμπειρία.

Έξοδος φωτός έναντι αντανάκλασης οθόνης

Πριν ξεκινήσουμε με θέματα φωτισμού χώρου, πρώτα πρέπει να καταλάβετε πώς φως εικόνας φτάνει στα μάτια σας.

Για τις τηλεοράσεις , κοιτάτε απευθείας το φως που εκπέμπει η τηλεόραση από την οθόνη. Ο τύπος της επιφάνειας οθόνης μπορεί να επηρεάσει πόσο καλά οι εικόνες φτάνουν στα μάτια σας.

Για παράδειγμα, ο πίνακας οθόνης προτιμάται σε σχέση με ένα πρόσθετο στρώμα γυαλιού όσον αφορά τη μείωση των αντανακλάσεων. Παρόλο που μια πρόσθετη επικάλυψη από γυαλί μπορεί να προστατεύσει τον πίνακα από σκόνη και λεκέδες και καθαρίζεται ευκολότερα, αυξάνει την ευαισθησία στις αντανακλάσεις του φωτός. Οι συγκεκριμένες τηλεοράσεις LED / LCD μπορεί να διαθέτουν είτε μόνο τον πίνακα οθόνης ή πρόσθετη επικάλυψη γυαλιού, αλλά οι τηλεοράσεις Plasma έχουν συνήθως επικαλύψεις από γυαλί πάνω από τους πίνακες οθόνης τους, οι οποίες είναι πιο αντανακλαστικές.

Επίσης, οι τηλεοράσεις LED / LCD εξάγουν περισσότερο φως από μια τηλεόραση OLED ή Plasma , οπότε αν έχετε φωτεινό χώρο, προτιμάται γενικά μια τηλεόραση LED / LCD μείον τυχόν προβλήματα αντανάκλασης του φωτός.

Ωστόσο, ένα άλλο χαρακτηριστικό τηλεόρασης που μπορεί να επηρεάσει τις εικόνες που βλέπετε είναι εάν η τηλεόραση διαθέτει επίπεδη ή καμπύλη οθόνη τηλεόρασης. Οι καμπύλες τηλεοράσεις οθόνης μπορούν να παραμορφώσουν το φως που αγγίζει την οθόνη σε ένα φωτεινό δωμάτιο, με αποτέλεσμα την κακή εμπειρία θέασης.

Για τους βιντεοπροβολείς , οι εικόνες φαίνονται ως αποτέλεσμα έμμεσου φωτός που αντανακλάται σε μια οθόνη προβολής. Αν η οθόνη παρουσιάζει μια κακή εργασία που αντανακλά το φως πίσω στην περιοχή προβολής, οι εικόνες μπορεί να είναι πιο έντονες από ό, τι μπορεί να χρειαστείτε. Το φως που χτυπάει την οθόνη από άλλες πηγές εκτός από τον προβολέα μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποσότητα φωτός από την προβαλλόμενη εικόνα που φτάνει στα μάτια σας.

Ανεπιθύμητες πηγές φωτός: Παράθυρα και λάμπες

Τα Windows είναι προφανώς ένα μεγάλο ζήτημα, καθώς το φως του ήλιου και οι εξωτερικές πηγές φωτός της νύχτας μπορούν να εισέλθουν στην αίθουσα τηλεόρασης ή στο θέατρο στο σπίτι και να απεικονίσουν μια οθόνη τηλεόρασης ή να ξεπλύνουν εικόνες σε μια οθόνη προβολής.

Οι λαμπτήρες και άλλοι τύποι φωτισμού χώρου μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα. Τίποτα δεν είναι πιο ενοχλητικό από το να βλέπεις μια αντανάκλαση μιας λάμπας σε μια οθόνη τηλεόρασης. Αυτό σημαίνει ότι η τοποθέτηση των λαμπτήρων σε μια αίθουσα προβολής τηλεόρασης ή προβολέα είναι κρίσιμη, εκτός αν απενεργοποιήσετε τη λυχνία.

Έλεγχος ανεπιθύμητων πηγών φωτός

Μερικές φορές το δωμάτιό σας μπορεί να είναι πολύ σκοτεινό

Παρόλο που έχετε ένα πολύ φωτεινό δωμάτιο ή ένα δωμάτιο με ενοχλητικές πηγές φωτός περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα προβολής τηλεοπτικών ή προβολικών προβολέων, το να έχετε ένα πολύ σκοτεινό δωμάτιο μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόβλημα.

Για τους βιντεοπροβολείς, τόσο πιο σκοτεινό είναι το δωμάτιο, τόσο καλύτερο, αλλά για προβολή τηλεόρασης ένα πολύ σκοτεινό ή τελείως σκοτεινό δωμάτιο μπορεί να είναι ένα πρόβλημα.

Ο λόγος που ένα εντελώς σκοτεινό δωμάτιο δεν αποτελεί πρόβλημα για τους βιντεοπροβολείς, είναι ότι βλέπετε εικόνες που αντικατοπτρίζονται σε μια πολύ μεγάλη οθόνη - καθώς το φως αντανακλάται, είναι πιο μαλακό στα μάτια σας.

Ωστόσο, με τις τηλεοράσεις, είναι περισσότερο σαν να κοιτάζετε απευθείας στην πηγή φωτός - η οποία μπορεί να προκαλέσει οφθαλμικές βλάβες ή ακόμα και πονοκεφάλους, σε μακριές περιόδους θέασης σε σκοτεινό δωμάτιο.

Ακριβώς όπως δεν θέλετε να επιτρέψετε σε πηγές φωτός (παράθυρα, λάμπες) να λάμπουν στο δωμάτιο και να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ανακλάσεις από την οθόνη της τηλεόρασης, δεν θέλετε επίσης το δωμάτιο να είναι εντελώς σκοτεινό.

Bias Lighting

Ένας καινοτόμος τρόπος για τον έλεγχο του φωτός, ειδικά για την αντιμετώπιση του σκοταδιού της αίθουσας, σε μια αίθουσα τηλεόρασης ή θέατρα στο σπίτι θέατρο είναι με φωτισμό προκατάληψη .

Ο φωτισμός Bias είναι μια τεχνική όπου μια πηγή φωτός περιβάλλοντος τοποθετείται πραγματικά πίσω από την τηλεόραση και λάμπει το φως στις πλευρές και / ή πάνω από το πίσω μέρος της τηλεόρασης.

Εάν γίνει σωστά, ο φωτισμός με προκατάληψη δημιουργεί ένα πεδίο φωτισμού περιβάλλοντος που δεν λάμπει απευθείας στον θεατή, δημιουργώντας μια αντίθετη ισορροπία στο φως που έρχεται κατευθείαν από την οθόνη της τηλεόρασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αντιλαμβανόμενη μαλάκυνση του άμεσου φωτός που προέρχεται από την οθόνη της τηλεόρασης. Η καταπόνηση των ματιών που προκαλείται από την προβολή της υψηλής φωτεινότητας της οθόνης της τηλεόρασης μειώνεται και ο θεατής αντιλαμβάνεται πιο ισορροπημένη αντίθεση και χρώμα από την οθόνη της τηλεόρασης.

Τύποι φωτισμού Bias

Ο απλούστερος τρόπος για την εφαρμογή φωτισμού με προκατάληψη (με την προϋπόθεση ότι η τηλεόραση δεν είναι τοίχου) είναι να φτιάξετε μια απλή λάμπα κλιπ και να την προσαρτήσετε στο πίσω χείλος της βάσης στην οποία βρίσκεται η τηλεόρασή σας. Τοποθετήστε το φως έτσι ώστε να αντανακλάται από τον τοίχο στις πλευρές και στην κορυφή της τηλεόρασης. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια λυχνία LED, καθώς το φως CFL ή Incandescent μπορεί να είναι πολύ φωτεινό.

Μια άλλη μέθοδος (η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με τηλεοράσεις τοποθετημένες σε τοίχο και σταντ) είναι να αγοράσετε ένα κιτ φωτισμού με προκατάληψη που να συνδέεται στο πίσω μέρος της τηλεόρασής σας. Αυτά τα εξαρτήματα φωτισμού με φωτισμό LED παρέχουν μια λωρίδα που περιέχει αρκετά μικρά φώτα LED και έναν ελεγκτή.

Ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος είναι ότι η ταινία και ο ελεγκτής συνδέονται στη θύρα USB της τηλεόρασης (η τηλεόρασή σας πρέπει να διαθέτει θύρα USB). Αυτό επιτρέπει την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της ταινίας όταν ενεργοποιείτε ή απενεργοποιείτε την τηλεόραση. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ελεγκτής επιτρέπει στο χρήστη να ρυθμίσει το κυρίαρχο χρώμα του λαμπτήρα προκατάθεσης ώστε να ταιριάζει καλύτερα στην προβολή της τηλεόρασής σας και στο χρώμα του τοίχου.

Η Philips κάνει μια τηλεόραση που ονομάζεται τηλεόραση Ambilight, η οποία έχει ενσωματωμένο ενσωματωμένο φωτισμό. Ανιχνεύει το κυρίαρχο χρώμα που εμφανίζεται στην οθόνη της τηλεόρασης και ρυθμίζει ανάλογα το χρώμα φωτισμού σε πραγματικό χρόνο. Δυστυχώς, αυτά τα μοντέλα δεν είναι επί του παρόντος διαθέσιμα στις ΗΠΑ (ωστόσο, οι λαοί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τύχη).

Η κατώτατη γραμμή

Για να έχετε την καλύτερη εμπειρία τηλεόρασης και προβολής ταινιών, σκεφτείτε: