Πώς να εκκινήσετε από δίσκο CD, DVD ή BD

Εκκίνηση από ένα δίσκο για να ξεκινήσει το διαγνωστικό πρόγραμμα, το πρόγραμμα εγκατάστασης και άλλα εργαλεία χωρίς σύνδεση

Μπορεί να χρειαστεί να εκκινήσετε από ένα CD, DVD ή BD για να εκτελέσετε ορισμένα είδη δοκιμαστικών ή διαγνωστικών εργαλείων, όπως προγράμματα δοκιμών μνήμης , εργαλεία ανάκτησης κωδικού πρόσβασης ή λογισμικό εντοπισμού αντιγράφων ασφαλείας για εκκίνηση .

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να εκκινήσετε από ένα δίσκο αν σχεδιάζετε να επανεγκαταστήσετε το λειτουργικό σύστημα Windows ή να εκτελέσετε αυτόματα εργαλεία επισκευής των Windows .

Όταν ξεκινάτε από ένα δίσκο, αυτό που κάνετε στην πραγματικότητα είναι η εκτέλεση του υπολογιστή σας με οποιοδήποτε μικρό λειτουργικό σύστημα έχει εγκατασταθεί στο CD, DVD ή BD. Όταν ξεκινάτε κανονικά τον υπολογιστή σας, τρέχετε με το λειτουργικό σύστημα που είναι εγκατεστημένο στον σκληρό δίσκο σας , όπως τα Windows, το Linux κ.λπ.

Ακολουθήστε αυτά τα πραγματικά απλά βήματα για να εκκινήσετε από ένα δίσκο, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί περίπου 5 λεπτά:

Συμβουλή: Η εκκίνηση από ένα δίσκο είναι ανεξάρτητη από το λειτουργικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι η εκκίνηση από CD ή DVD στα Windows 7 είναι ίδια με τα Windows 10 ή Windows 8 κ.λπ.

Πώς να εκκινήσετε από δίσκο CD, DVD ή BD

  1. Αλλαγή της σειράς εκκίνησης στο BIOS, ώστε να αναφέρεται πρώτα η μονάδα CD, DVD ή BD. Ορισμένοι υπολογιστές έχουν ήδη διαμορφωθεί έτσι, αλλά πολλοί δεν είναι.
    1. Εάν η μονάδα οπτικού δίσκου δεν είναι πρώτη στη σειρά εκκίνησης , ο υπολογιστής σας θα ξεκινήσει "κανονικά" (δηλ. Εκκίνηση από τον σκληρό σας δίσκο) χωρίς να εξετάσει καν το τι μπορεί να υπάρχει στη μονάδα δίσκου σας.
    2. Σημείωση: Αφού ρυθμίσετε τη μονάδα οπτικού δίσκου ως την πρώτη συσκευή εκκίνησης στο BIOS , ο υπολογιστής σας θα ελέγξει τη μονάδα δίσκου για bootable δίσκο κάθε φορά που ξεκινά ο υπολογιστής σας. Εάν αφήσετε τον υπολογιστή σας ρυθμισμένο με αυτόν τον τρόπο, δεν θα πρέπει να προκαλείτε προβλήματα, εκτός εάν προγραμματίζετε να αφήνετε συνεχώς ένα δίσκο στη μονάδα.
    3. Συμβουλή: Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να εκκινήσετε από μια συσκευή USB αντί αυτού του εκπαιδευτικού, αν αυτό που πραγματικά ακολουθεί είναι η διαμόρφωση του υπολογιστή σας για εκκίνηση από μια μονάδα flash ή άλλη συσκευή αποθήκευσης USB. Η διαδικασία είναι αρκετά παρόμοια με την εκκίνηση από ένα δίσκο, αλλά υπάρχουν μερικά επιπλέον πράγματα που πρέπει να εξετάσετε.
  2. Τοποθετήστε το bootable CD, DVD ή BD στη μονάδα δίσκου.
    1. Πώς γνωρίζετε αν ένας δίσκος είναι bootable; Ο ευκολότερος τρόπος για να μάθετε αν ένας δίσκος είναι bootable είναι να τον τοποθετήσετε στη μονάδα δίσκου σας και να ακολουθήσετε τις υπόλοιπες οδηγίες. Τα περισσότερα CD και DVD για την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος είναι εκκινήσιμα, όπως και πολλά προηγμένα εργαλεία διάγνωσης όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω.
    2. Σημείωση: Τα προγράμματα που μπορούν να μεταφορτωθούν από το διαδίκτυο και προορίζονται για bootable δίσκους είναι συνήθως διαθέσιμα σε μορφή ISO , αλλά δεν μπορείτε να γράψετε απλά μια εικόνα ISO στο δίσκο, όπως μπορείτε να κάνετε και σε άλλα αρχεία. Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος εγγραφής ενός αρχείου εικόνας ISO για περισσότερα σχετικά με αυτό.
  1. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας - είτε σωστά μέσα από τα Windows είτε μέσω του κουμπιού επαναφοράς ή ενεργοποίησης, αν βρίσκεστε ακόμα στο μενού του BIOS.
  2. Παρακολουθήστε για α Πατήστε οποιοδήποτε πλήκτρο για εκκίνηση από μήνυμα CD ή DVD ....
    1. Κατά την εκκίνηση από ένα δίσκο εγκατάστασης των Windows και περιστασιακά από άλλους δίσκους εκκίνησης, ενδέχεται να σας ζητηθεί ένα μήνυμα για να πατήσετε ένα πλήκτρο για εκκίνηση από το δίσκο. Για να είναι επιτυχής η εκκίνηση του δίσκου, θα πρέπει να το κάνετε αυτό κατά τη διάρκεια των λίγων δευτερολέπτων που εμφανίζεται το μήνυμα στην οθόνη.
    2. Εάν δεν κάνετε τίποτα, ο υπολογιστής σας θα ελέγξει για πληροφορίες εκκίνησης στην επόμενη συσκευή εκκίνησης στη λίστα στο BIOS (βλ. Βήμα 1), που πιθανόν να είναι ο σκληρός σας δίσκος.
    3. Οι περισσότεροι δίσκοι με δυνατότητα εκκίνησης δεν προτρέπουν για το πάτημα ενός πλήκτρου και θα ξεκινήσουν αμέσως.
  3. Ο υπολογιστής σας πρέπει τώρα να εκκινήσει από το CD, DVD ή BD δίσκο.
    1. Σημείωση: Αυτό που συμβαίνει τώρα εξαρτάται από το τι ήταν ο bootable δίσκος. Εάν εκτελείτε εκκίνηση από ένα DVD των Windows 10, θα ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης των Windows 10. Εάν εκκινείτε από ένα CD Slackware Live , θα εκτελείται η έκδοση του λειτουργικού συστήματος Slackware Linux που έχετε συμπεριλάβει στο CD. Ένα εκκινήσιμο πρόγραμμα AV θα ξεκινήσει το λογισμικό σάρωσης ιών. Έχετε την ιδέα.

Τι να κάνετε αν ο δίσκος δεν έχει εκκινηθεί

Αν δοκιμάσατε τα παραπάνω βήματα, αλλά ο υπολογιστής σας εξακολουθεί να μην εκκινεί σωστά από το δίσκο, δείτε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές.

  1. Ελέγξτε ξανά τη σειρά εκκίνησης στο BIOS (Βήμα 1). Χωρίς αμφιβολία, ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο ένας bootable δίσκος δεν θα εκκινήσει είναι επειδή το BIOS δεν έχει διαμορφωθεί για να ελέγξει πρώτα τη μονάδα CD / DVD / BD. Μπορεί να είναι εύκολο να βγείτε από το BIOS χωρίς να αποθηκεύσετε τις αλλαγές, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε παρακολουθήσει τις υποδείξεις επιβεβαίωσης πριν από την έξοδο.
  2. Έχετε περισσότερες από μία μονάδες οπτικού δίσκου; Ο υπολογιστής σας πιθανόν να επιτρέπει μόνο μία από τις μονάδες δίσκου σας να εκκινηθεί από. Τοποθετήστε το bootable CD, DVD ή BD στην άλλη μονάδα, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και δείτε τι συμβαίνει στη συνέχεια.
  3. Καθαρίστε το δίσκο. Εάν ο δίσκος είναι παλαιός ή βρώμικος, καθώς πολλά CD και DVD εγκατάστασης των Windows είναι εκεί που χρειάζονται, καθαρίστε τα. Ένας καθαρός δίσκος θα μπορούσε να κάνει όλη τη διαφορά.
  4. Κάψτε ένα νέο CD ​​/ DVD / BD. Εάν ο δίσκος είναι ένας που δημιουργήσατε τον εαυτό σας, όπως από ένα αρχείο ISO, στη συνέχεια, κάψτε τον ξανά. Ο δίσκος μπορεί να έχει σφάλματα σε αυτό, ότι η επανα-καύση θα μπορούσε να διορθώσει. Έχουμε δει αυτό να συμβεί περισσότερες από μία φορές.

Ακόμα προβλήματα με την εκκίνηση από CD / DVD;

Ανατρέξτε στην ενότητα Λήψη περισσότερης βοήθειας για πληροφορίες σχετικά με την επικοινωνία μαζί μου σε κοινωνικά δίκτυα ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη δημοσίευση σε φόρουμ τεχνικής υποστήριξης και πολλά άλλα.

Να είστε βέβαιος να με ενημερώσετε ακριβώς τι είναι και δεν συμβαίνει με την εκκίνηση του CD / DVD σας και τι, αν μη τι άλλο, έχετε ήδη δοκιμάσει.