Τι σημαίνει "Cascade" σε Cascading Style Sheets;

Τα Φύλλα Στυλ Cascading ή το CSS έχουν ρυθμιστεί έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε πολλές ιδιότητες που επηρεάζουν το ίδιο στοιχείο. Ορισμένες από αυτές τις ιδιότητες ενδέχεται να έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους. Για παράδειγμα, μπορείτε να ορίσετε ένα χρώμα γραμματοσειράς κόκκινου στην ετικέτα παραγράφου και, στη συνέχεια, να ορίσετε ένα χρώμα γραμματοσειράς μπλε. Πώς το πρόγραμμα περιήγησης γνωρίζει ποιο χρώμα θα κάνει τις παραγράφους; Αυτό αποφασίζεται από τον καταρράκτη.

Τύποι φύλλων στυλ

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι φύλλων στυλ:

  1. Φύλλα στυλ δημιουργού
    1. Αυτά είναι φύλλα στυλ που δημιουργούνται από τον συγγραφέα της ιστοσελίδας. Είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται όταν σκέφτονται τα φύλλα στυλ CSS.
  2. Φύλλα στυλ χρήστη
    1. Τα φύλλα στυλ χρήστη καθορίζονται από το χρήστη της ιστοσελίδας. Αυτά επιτρέπουν στο χρήστη να έχει περισσότερο έλεγχο στον τρόπο εμφάνισης των σελίδων.
  3. Φύλλα στυλ πρακτόρων χρηστών
    1. Αυτά είναι τα στυλ που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα περιήγησης Web στη σελίδα για να βοηθήσει στην εμφάνιση αυτής της σελίδας. Για παράδειγμα, σε XHTML, οι περισσότεροι πράκτορες οπτικών χρηστών εμφανίζουν την ετικέτα ως κείμενο με πλάγια γραφή. Αυτό ορίζεται στο φύλλο στυλ του πράκτορα χρήστη.

Οι ιδιότητες που ορίζονται σε καθένα από τα παραπάνω φύλλα στυλ δίνουν βάρος. Από προεπιλογή, το φύλλο στυλ δημιουργού έχει το μεγαλύτερο βάρος, ακολουθούμενο από το φύλλο στυλ χρήστη και τελικά από το φύλλο στυλ του πράκτορα χρήστη. Η μόνη εξαίρεση σε αυτό είναι με τον σημαντικό κανόνα σε ένα φύλλο στυλ χρήστη. Αυτό έχει περισσότερο βάρος από το φύλλο στυλ του δημιουργού.

Διαδοχική διαταγή

Για την επίλυση συγκρούσεων, τα προγράμματα περιήγησης Web χρησιμοποιούν την ακόλουθη σειρά ταξινόμησης για να προσδιορίσουν ποιο στυλ έχει προτεραιότητα και θα χρησιμοποιηθεί:

  1. Πρώτα, αναζητήστε όλες τις δηλώσεις που ισχύουν για το εν λόγω στοιχείο και για τον εκχωρημένο τύπο μέσου.
  2. Στη συνέχεια, εξετάστε τι φύλλο στυλ προέρχεται από. Όπως παραπάνω, τα φύλλα στυλ συγγραφέων έρχονται πρώτα, τότε χρήστης, έπειτα πράκτορας χρήστη. Με σημαντικά πρότυπα χρηστών που έχουν υψηλότερη προτεραιότητα από ό, τι συντάκτες σημαντικών στυλ.
  3. Όσο πιο συγκεκριμένος είναι ένας επιλογέας, τόσο μεγαλύτερη προτεραιότητα θα έχει. Για παράδειγμα, ένα στυλ στο "div.co p" θα έχει υψηλότερη προτεραιότητα από ένα μόνο στην ετικέτα "p".
  4. Τέλος, ταξινομήστε τους κανόνες σύμφωνα με τη σειρά που ορίζονται. Οι κανόνες που ορίζονται αργότερα στο δέντρο εγγράφων έχουν υψηλότερη προτεραιότητα από αυτούς που ορίζονται παραπάνω. Και κανόνες από ένα εισαγόμενο φύλλο στυλ θεωρούνται πριν από τους κανόνες απευθείας στο φύλλο στυλ.