Τι είναι ένας Webmaster;

Τα καθήκοντα και οι ευθύνες ενός web developer

Η βιομηχανία σχεδιασμού ιστοσελίδων είναι γεμάτη από διάφορους ρόλους και τίτλους εργασίας. Ένας τίτλος που μπορείτε να εκτελέσετε κατά καιρούς είναι ένας "Webmaster". Ενώ αυτός ο τίτλος θέσης εργασίας είναι σίγουρα ένα προϊόν των ετών που πέρασε, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται πραγματικά από πολλούς ανθρώπους. Τι κάνει λοιπόν ένας "Webmaster"; Ας ΡΙΞΟΥΜΕ μια ΜΑΤΙΑ!

Μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας

Είμαι μέλος μιας ομάδας ανάπτυξης ιστοσελίδων έξι ατόμων. Αυτή η ομάδα αποτελείται από δύο μηχανικούς ιστού, έναν γραφικό καλλιτέχνη, έναν βοηθό διαχειριστή Webmaster, έναν παραγωγό Ιστού και τον εαυτό μου. Για το μεγαλύτερο μέρος ο καθένας κάνει λίγα πράγματα για την ομάδα, κάτι που είναι αρκετά κοινό στη βιομηχανία σχεδιασμού ιστοσελίδων. Σίγουρα θα φορέσετε πολλά καπέλα εάν εργάζεστε ως επαγγελματίας ιστού! Ωστόσο, ενώ όλοι μπορούμε να έχουμε δεξιότητες που διαπερνούν το ένα το άλλο, έχουμε επίσης όλες τις ειδικότητες στις οποίες επικεντρωνόμαστε. Οι μηχανικοί ειδικεύονται στον προγραμματισμό CGI, ο γραφίστας για γραφικά και οπτικό σχεδιασμό και ο παραγωγός για την ανάπτυξη περιεχομένου. Τι αφήνει αυτό για μένα ως Webmaster; Αρκετά πραγματικά!

Συντήρηση

Ως webmaster, δεν έχω τόσο ισχυρή έμφαση σε κανέναν από τους προαναφερθέντες τομείς, αλλά μάλλον περνάω πολύς χρόνος και να κάνω και τα τρία. Περίπου το 20% του χρόνου μου δαπανάται για τη διατήρηση του υφιστάμενου χώρου. Οι νέες προσφορές και οι πτυχές του ιστότοπού μας ανεβαίνουν συνεχώς, μερικές φορές επαναλαμβάνεται η εστίαση του ιστότοπου, δημιουργούνται βελτιωμένα γραφικά που απαιτούν αλλαγές σε πολλά τμήματα του ιστότοπου κλπ. Όλες αυτές οι αλλαγές είναι σε εξέλιξη και το καθένα απαιτεί κάποιος έχει μια καλή ιδέα για το πού πηγαίνει ο ιστότοπος και ποια στοιχεία ταιριάζουν όπου. Όπως ένας Webmaster, πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και πώς όλα τα κομμάτια ταιριάζουν σήμερα και αύριο.

Οι υπεύθυνοι Webmasters πρέπει να έχουν γνώση των HTML, CSS, Javascript σε οποιονδήποτε άλλο κώδικα που χρησιμοποιεί ο ιστότοπος. Πρέπει να καταλάβουν πώς αυτός ο κώδικας θα λειτουργήσει σε μεγάλα προγράμματα περιήγησης καθώς και σε πολλές συσκευές που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά. Απλώς να συμβαδίσει με τις αλλαγές της συσκευής μπορεί να είναι ένα αποθαρρυντικό έργο, αλλά είναι μέρος του ρόλου ως Webmaster.

Προγραμματισμός

Ένα άλλο 30-50% του χρόνου μου δαπανάται για την ανάπτυξη του έργου. Δημιουργώ και διατηρώ CGIs για τον ιστότοπο και έτσι πρέπει να γνωρίζω τον προγραμματισμό C. Πολλοί ιστότοποι χρησιμοποιούν τη γλώσσα προγραμματισμού Perl, αλλά η εταιρεία μας επέλεξε το C, επειδή θεωρήσαμε ότι ήταν πιο ευέλικτο μακροπρόθεσμα. Διαφορετικοί ιστότοποι θα χρησιμοποιούν διαφορετικές βάσεις κώδικα ή πλατφόρμες - μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε ένα πακέτο εκτός του ράφι, όπως μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου ή ένα CMS. Ανεξάρτητα από το τι χρησιμοποιείτε, ο προγραμματισμός ενάντια σε αυτήν την πλατφόρμα θα είναι πιθανώς ένα μεγάλο κομμάτι της ώρας του Webmaster.

Ανάπτυξη

Η αγαπημένη μου δραστηριότητα στη δουλειά μου είναι η ανάπτυξη νέων σελίδων / εφαρμογών. Πρέπει να κάνω ανάπτυξη τόσο από το μηδέν όσο και από την εργασία που έχουν κάνει άλλοι. Δεν πρόκειται απλώς για μια ιδέα και για την τοποθέτησή της, αλλά και για να βεβαιωθεί ότι εντάσσεται στο σχέδιο ολόκληρης της τοποθεσίας και δεν λειτουργεί ενάντια σε άλλες πληροφορίες που υπάρχουν ήδη εκεί. Για άλλη μια φορά, πρέπει να δείτε τη μεγάλη εικόνα και πώς όλα πάνε μαζί.

Ανάλογα με το πόσο πολυάσχολοι είναι αυτοί, θα δώσω την γραφική ανάπτυξη στον βοηθό μας Webmaster ή στον Graphic Designer, αλλά μερικές φορές θα κάνω και κάποια γραφική εξέλιξη. Αυτό απαιτεί να γνωρίζω το Adobe Photoshop και (λιγότερο) με το Illustrator. Χρησιμοποιώ επίσης εργαλεία για να ζωντανέψετε τα γραφικά, να διαμορφώσετε τρισδιάστατα μοντέλα, να σαρώσετε φωτογραφίες και να τραβήξετε λίγο σχεδίαση. Όπως μπορείτε να δείτε, ως Webmaster, είστε πραγματικά ένα Jack-of-All-Trades.

Συντήρηση του διακομιστή

Έχουμε μια ομάδα επιχειρήσεων που είναι αφιερωμένη στη διατήρηση των μηχανών web server μας. Ένας από τους δύο μηχανικούς Ιστού εργάζεται επίσης για τη συντήρηση των ίδιων των εξυπηρετητών. Δουλεύω ως αντίγραφο ασφαλείας σε αυτή τη θέση. Διατηρούμε τον server σε λειτουργία, προσθέτουμε νέους τύπους MIME, ελέγχουμε το φορτίο του διακομιστή και βεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχουν προφανή προβλήματα.

Απελευθέρωση Μηχανικός

Το τελευταίο σημαντικό καθήκον που έχω στην ομάδα μας είναι ο Μηχανικός Release. Αναπτύσσω και τρέχω τα σενάρια που μετακινούν τις ιστοσελίδες μας από το διακομιστή ανάπτυξης στο διακομιστή παραγωγής. Διατηρώ επίσης το σύστημα ελέγχου πηγαίου κώδικα για να αποτρέψω την εισαγωγή σφαλμάτων στο κώδικα ή στο HTML.

Αυτές είναι οι ευθύνες που αποτελούν μέρος του ρόλου μου ως webmaster. Ανάλογα με τον ιστότοπό σας ή την εταιρεία για την οποία εργάζεστε, η δική σας μπορεί να είναι κάπως διαφορετική. Ένα πράγμα που είναι πιθανό να είναι συνεπές, ωστόσο, είναι ότι εάν ένας ιστότοπος έχει έναν Webmaster (και όχι όλοι οι τελευταίοι), αυτό το άτομο είναι η αρχή στον ιστότοπο. Ξέρουν πώς λειτουργεί, την ιστορία του ιστοτόπου και του κώδικα, το περιβάλλον που τρέχει και πολλά άλλα. Αν κάποιος στην οργάνωση έχει μια ερώτηση σχετικά με τον ιστότοπο, ένα εξαιρετικό μέρος για να αρχίσει να βρίσκει αυτή την απάντηση είναι με το Webmaster.