Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία αυτόματης αποθήκευσης και εκδόσεων του Mac

Επαναφορά σε οποιαδήποτε προηγούμενη έκδοση ενός εγγράφου

Η αυτόματη αποθήκευση και οι εκδόσεις αποτελούν μέρος του Mac OS από την κυκλοφορία του OS X Lion . Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά άλλαξαν ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο εργάζεστε με έγγραφα σε Mac. Στις περισσότερες περιπτώσεις, σας απαλλάσσουν από την ανάγκη να αποθηκεύσετε χειροκίνητα ένα έγγραφο καθώς εργάζεστε σε αυτό. σας επιτρέπουν επίσης να επιστρέψετε ή να συγκρίνετε προηγούμενες εκδόσεις ενός εγγράφου.

Δυστυχώς, η Apple δεν έδωσε πολλές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης αυτών των νέων δυνατοτήτων. ίσως να μην τις παρατηρήσατε. Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξετάσουμε πώς μπορείτε να χρησιμοποιείτε τόσο την Αυτόματη αποθήκευση όσο και τις εκδόσεις για τη διαχείριση των εγγράφων σας και τη βελτίωση της ροής εργασιών.

Αυτόματη αποθήκευση

Το Auto-Save είναι μια υπηρεσία σε επίπεδο συστήματος που επιτρέπει στις εφαρμογές να αποθηκεύουν αυτόματα το έγγραφο στο οποίο εργάζεστε. δεν χρειάζεται να εκδώσετε μια εντολή αποθήκευσης. Το Auto-Save σας παρακολουθεί ενώ εργάζεστε σε ένα έγγραφο. Όταν κάνετε παύση, αποθηκεύει το έγγραφο. Εάν εργάζεστε συνεχώς, το Auto-Save θα πραγματοποιήσει αποθήκευση κάθε 5 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χάσετε περισσότερα από 5 λεπτά εργασίας, θα πρέπει να συμβεί κάτι απροσδόκητο, όπως μια διακοπή ρεύματος ή μια γάτα που κάνει μια συντόμευση στο πληκτρολόγιό σας.

Η αυτόματη αποθήκευση δεν δημιουργεί νέο έγγραφο κάθε φορά που πραγματοποιεί αποθήκευση. Αν συμβεί, ίσως τελικά εξαντληθεί ο χώρος στο δίσκο. Αντ 'αυτού, η Αυτόματη Αποθήκευση αποθηκεύει μόνο τις αλλαγές που κάνετε μεταξύ κάθε σημείου αυτόματης αποθήκευσης εγκαίρως.

Η υπηρεσία Auto-Save προσφέρεται σε οποιαδήποτε εφαρμογή που βασίζεται σε έγγραφα και αποθηκεύει αρχεία στον Mac. Αν και οποιαδήποτε εφαρμογή μπορεί να επωφεληθεί από την υπηρεσία, δεν υπάρχει καμία απαίτηση να το κάνει. Ορισμένες σημαντικές εφαρμογές παραγωγικότητας, όπως το Microsoft Office, δεν χρησιμοποιούν το Auto-Save. χρησιμοποιούν αντ 'αυτού τις δικές τους ρουτίνες διαχείρισης αρχείων.

Εκδόσεις

Οι εκδόσεις λειτουργούν μαζί με την Αυτόματη Αποθήκευση για να παρέχουν έναν τρόπο πρόσβασης και σύγκρισης προηγούμενων εκδόσεων ενός εγγράφου στο οποίο εργάζεστε. Στο παρελθόν, πολλοί από εμάς κάναμε κάτι παρόμοιο με τη χρήση της εντολής "Αποθήκευση ως" για να αποθηκεύσετε ένα έγγραφο με διαφορετικό όνομα αρχείου, όπως η μηνιαία αναφορά 1, η μηνιαία αναφορά 2 κλπ. Αυτό μας επέτρεψε να κάνουμε αλλαγές σε ένα έγγραφο χωρίς να ανησυχούμε χάνοντας μια πιθανώς καλύτερη έκδοση του. Οι εκδόσεις κάνουν κάτι παρόμοιο αυτόματα. σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση και να συγκρίνετε οποιαδήποτε έκδοση ενός εγγράφου που έχετε δημιουργήσει.

Οι εκδόσεις δημιουργούν μια νέα έκδοση ενός εγγράφου κάθε φορά που το ανοίγετε, κάθε ώρα που εργάζεστε σε αυτό και κάθε φορά που χρησιμοποιείτε μια εντολή αποθήκευσης, αποθήκευσης έκδοσης, αντιγραφής, κλειδώματος ή αποθήκευσης ως. Η αυτόματη αποθήκευση δεν δημιουργεί νέες εκδόσεις. προσθέτει στην τρέχουσα έκδοση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εκδόσεις για να δείτε πώς το έγγραφο κοιτάχτηκε πριν από 5 λεπτά, εκτός εάν είχατε εκτελέσει ένα από τα συμβάντα ενεργοποίησης που αναφέρονται παραπάνω.

Χρήση της αυτόματης αποθήκευσης και των εκδόσεων

Η αυτόματη αποθήκευση και οι εκδόσεις ενεργοποιούνται από προεπιλογή στο OS X Lion και αργότερα. Δεν μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις λειτουργίες, αλλά έχετε τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο εργάζονται σε μεμονωμένα έγγραφα.

Για τα παραδείγματα αυτού του οδηγού, θα χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή TextEdit, η οποία περιλαμβάνεται στο Mac OS και χρησιμοποιεί την Αυτόματη αποθήκευση και τις εκδόσεις.

Πριν ξεκινήσουμε, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η Apple έκανε κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο έχουν πρόσβαση οι πληροφορίες των εκδόσεων. Στο OS X Lion και Mountain Lion , οι πληροφορίες Versions έχουν πρόσβαση από τον τίτλο του παραθύρου μιας εφαρμογής, γνωστό και ως εικονίδιο μεσολάβησης . Δίπλα στο όνομα του εγγράφου υπάρχει μια μικρή κασέτα που, όταν πατηθεί, αποκαλύπτει ένα μενού που περιέχει τις επιλογές των εκδόσεων για το επιλεγμένο έγγραφο.

Στο OS X Mavericks και αργότερα συμπεριλαμβανομένου του νέου MacOS, η Apple μετακόμισε τα περισσότερα από τα στοιχεία του μενού Versions στο μενού Αρχείο της εφαρμογής, αφήνοντας τη λειτουργία Auto-Save Lock μέσα στον τίτλο του παραθύρου του εγγράφου.

Θα εξετάσουμε και τις δύο παραλλαγές των εκδόσεων στο παρακάτω παράδειγμα:

  1. Εκκινήστε το TextEdit , που βρίσκεται στο / Applications .
  2. Όταν ανοίγει το TextEdit , επιλέξτε Αρχείο , Νέα για να δημιουργήσετε ένα νέο έγγραφο.
  3. Πληκτρολογήστε μια γραμμή ή δύο κείμενα στο έγγραφο και στη συνέχεια επιλέξτε Αρχείο , Αποθήκευση . Καταχωρίστε ένα όνομα για το αρχείο και κάντε κλικ στην επιλογή Αποθήκευση.
  4. Το παράθυρο εγγράφου εμφανίζει τώρα το όνομα του εγγράφου στον τίτλο του παραθύρου.
  5. Αφήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από το όνομα του εγγράφου στον τίτλο του παραθύρου. Θα εμφανιστεί ένα μικρό κουτάκι, υποδεικνύοντας ότι ο τίτλος είναι στην πραγματικότητα ένα αναπτυσσόμενο μενού. Σε μερικές μεταγενέστερες εκδόσεις του macOS, το chevron θα είναι ήδη παρόν, αλλά θα γίνει πιο εμφανές όταν το ποντίκι πάνω του.
  6. Κάντε κλικ στον τίτλο του εγγράφου για να δείτε τα διαθέσιμα στοιχεία του μενού, τα οποία περιλαμβάνουν Lock , Duplicate και Browse All Versions στο OS X Mountain Lion και παλαιότερα και μόνο τη λειτουργία Lock and Unlock στο OS X Mavericks και αργότερα. Μπορεί να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία μενού, αλλά αυτά είναι αυτά που μας ενδιαφέρουν αυτή τη στιγμή.

Χρησιμοποιώντας τις λειτουργίες αυτόματης αποθήκευσης και εκδόσεων, μπορείτε να επεξεργαστείτε έγγραφα χωρίς να ανησυχείτε για τυχαία αλλαγή ενός εγγράφου, ξεχνώντας την αποθήκευση ή για διακοπή ρεύματος.

Μια τελευταία συμβουλή

Όταν χρησιμοποιείτε την επιλογή Αναζήτηση όλων των εκδόσεων, μπορείτε να αντιγράψετε ένα στοιχείο από οποιαδήποτε εκδοχή χρησιμοποιώντας την τυπική εντολή αντιγραφής. Απλά κάντε κλικ και σύρετε για να επιλέξετε το επιθυμητό κείμενο, στη συνέχεια κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Αντιγραφή από το αναδυόμενο μενού. Όταν επιστρέψετε στο τυπικό παράθυρο επεξεργασίας, μπορείτε να επικολλήσετε τα περιεχόμενα στη θέση προορισμού.