Πόσο καιρό θα έπρεπε να φανεί ο προβολέας;

Οι τυπικοί προβολείς αυτοκινήτων διαρκούν συνήθως μεταξύ 500 και 1.000 ωρών, αλλά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες στην εργασία. Οι διαφορετικοί τύποι προβολέων έχουν διαφορετικές δυνατότητες ζωής, επομένως δεν αναμένεται να καούν με τον ίδιο ρυθμό αλογόνου, ξένου και άλλων τύπων.

Ορισμένοι λαμπτήρες αντικατάστασης αλογόνου είναι επίσης σημαντικά φωτεινότεροι από τους λαμπτήρες OEM και ότι η αύξηση της φωτεινότητας συνήθως μεταφράζεται σε μικρότερες διάρκειες ζωής.

Ορισμένα κατασκευαστικά ελαττώματα και προβλήματα εγκατάστασης μπορούν επίσης να μειώσουν δραστικά τη διάρκεια λειτουργίας ενός λαμπτήρα προβολέων.

Πόσο διαρκούν οι προβολείς;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ευρείες κατηγορίες προβολέων και μία από τις κυριότερες διαφορές μεταξύ τους είναι πόσο καιρό μπορεί να αναμένεται να διαρκέσουν.

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
Βολφραμίου-αλογόνου 500 - 1.000 ώρες
Ξένο 10.000 ώρες
HID 2.000 ώρες
LED 30.000 ώρες

Δεδομένου ότι αυτοί οι αριθμοί είναι ακατέργαστοι μέσοι όροι, είναι δυνατό οι προβολείς να διαρκούν περισσότερο ή να καούν πιο γρήγορα από αυτό. Εάν διαπιστώσετε ότι οι προβολείς σας καίγονται σημαντικά ταχύτερα, τότε υπάρχει πιθανώς ένα υποκείμενο πρόβλημα.

Πόσο διαρκούν οι προβολείς βολφραμίου-αλογόνου;

Υπάρχει μια καλή πιθανότητα το αυτοκίνητό σας να αποστέλλεται από το εργοστάσιο με προβολείς αλογόνου, αφού αυτό είναι που χρησιμοποιούν τα περισσότερα αυτοκίνητα. Οι κάψουλες των λαμπτήρων προβολέων αλογόνου, που χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1990, είναι εξαιρετικά διαδεδομένες και ακόμη και σφραγισμένοι προβολείς προβολέων που έχουν σχεδιαστεί για παλαιότερα οχήματα κατασκευάζονται γύρω από λαμπτήρες αλογόνου.

Το πραγματικό νήμα σε έναν λαμπτήρα προβολέων αλογόνου είναι το βολφράμιο. Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα διέρχεται από το νήμα, θερμαίνεται και ανάβει και εκεί προέρχεται το φως.

Σε παλιούς σφραγισμένους προβολείς δέσμης, ο προβολέας ήταν είτε γεμάτος με αδρανές αέριο είτε υπό κενό. Ενώ αυτό ήταν καλό για πολλά χρόνια, η μακροζωία αυτών των λαμπτήρων βολφραμίου προ-αλογόνου υπέστη λόγω του τρόπου που το βολφράμιο αντιδρά να θερμαίνεται μέχρι το σημείο που εκπέμπει φως.

Όταν το βολφράμιο γίνεται αρκετά ζεστό ώστε να εκπέμπει φως, το υλικό "βράζει" από την επιφάνεια του νήματος. Με την παρουσία κενού εντός του λαμπτήρα, το υλικό στη συνέχεια τείνει να κατατεθεί στη λάμπα, πράγμα που μειώνει ουσιαστικά τη διάρκεια λειτουργίας του προβολέα.

Αλλαγές στην τεχνολογία προβολέων αλογόνου

Οι σύγχρονες λάμπες βολφραμίου-αλογόνου είναι πολύ παρόμοιες με πολύ μεγαλύτερους σφραγισμένους προβολείς δέσμης, εκτός και αν είναι γεμάτοι με αλογόνο. Ο βασικός μηχανισμός κατά την εργασία είναι ακριβώς ο ίδιος, αλλά οι γεμισμένες με αλογόνο κάψουλες διαρκούν πολύ περισσότερο από ό, τι θα κάνανε αν είχαν γεμίσει με αδρανές αέριο ή κενό.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι όταν το νήμα του βολφραμίου ζεσταθεί και απελευθερώνει ιόντα, το αέριο αλογόνου συλλέγει το υλικό και το τοποθετεί πίσω στο νήμα αντί να το αφήνει να κατακαθίσει στη λάμπα.

Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργική διάρκεια ζωής μιας κάψουλας προβολέων αλογόνου ή σφραγισμένου προβολέα, αλλά μια τυπική διάρκεια λειτουργίας είναι κάπου μεταξύ 500 και 1.000 ωρών. Οι λαμπρότεροι βολβοί τείνουν να διαρκούν λιγότερο χρόνο και μπορείτε επίσης να αγοράσετε βολβούς που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να διαρκούν περισσότερο.

Τι προκαλεί να αποτύχει ο λαμπτήρας προβολέων αλογόνου;

Καθώς οι λαμπτήρες αλογόνου μεγαλώνουν και καθώς τις χρησιμοποιείτε, τελικά αρχίζουν να εκπέμπουν λιγότερο φως από ό, τι όταν έκαναν καινούργιες.

Αυτό είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο, αλλά υπάρχουν και διάφοροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν τη διακοπή λειτουργίας ενός λαμπτήρα αλογόνου πολύ νωρίτερα από ό, τι θα έπρεπε.

Όταν ασχολείσαι με κάψουλες αλογόνου, τις οποίες χρησιμοποιούν τα περισσότερα σύγχρονα οχήματα, η μεγαλύτερη αιτία πρόωρης αποτυχίας είναι κάποιος τύπος μολυσματικού υλικού που βγαίνει στον λαμπτήρα. Αυτό μπορεί να είναι εξίσου αβλαβές με τα φυσικά έλαια που προέρχονται από τα δάκτυλα του ατόμου που εγκατέστησε το βολβό, ή τόσο προφανές όσο το ρύπο, το νερό ή άλλες μολυσματικές ουσίες που υπάρχουν μέσα στο θάλαμο του κινητήρα ενός αυτοκινήτου.

Ενώ είναι εξαιρετικά εύκολο να αντικαταστήσετε τις περισσότερες κάψουλες προβολέων και μπορείτε να το κάνετε με πολύ βασικά εργαλεία ή καθόλου εργαλεία, είναι σχεδόν εξίσου εύκολο να καταστρέψετε έναν λαμπτήρα κατά την εγκατάσταση.

Στην πραγματικότητα, αν όλοι οι μολυσματικοί παράγοντες επιτρέπουν την είσοδο στην εξωτερική επιφάνεια ενός λαμπτήρα αλογόνου, είναι αρκετά ασφαλές στοίχημα ότι ο βολβός θα καεί πρόωρα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ σημαντικό να είστε προσεκτικοί κατά την εγκατάσταση μιας κάψουλας αλογόνου και να προσπαθείτε να απομακρύνετε τυχόν ρύπους που τυχαία εισέρχονται σε μια κάψουλα πριν την εγκαταστήσετε.

Στην περίπτωση σφραγισμένων προβολέων αλογόνου, είναι πολύ πιο ανθεκτικές και πιο σκληρές για βλάβη από τις κάψουλες. Ωστόσο, το σπάσιμο της ακεραιότητας της σφραγίδας εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετική συνταγή για πρόωρη αποτυχία. Για παράδειγμα, εάν ένα βράχο χτυπά έναν σφραγισμένο προβολέα, το σκάει και επιτρέπει στο αέριο αλογόνου να διαρρεύσει, θα αποτύχει πολύ νωρίτερα από ότι θα είχε διαφορετικά.

Πόσο διαρκούν οι Xenon, HID και άλλοι προβολείς;

Οι προβολείς Xenon είναι παρόμοιοι με τους προβολείς αλογόνου στο ότι χρησιμοποιούν φιάλες βολφραμίου, αλλά αντί για αέριο αλογόνου όπως το ιώδιο ή το βρώμιο, χρησιμοποιούν το ξένον ευγενές αέριο . Η κύρια διαφορά είναι ότι σε αντίθεση με τους λαμπτήρες αλογόνου, όπου όλο το φως προέρχεται από το νήμα βολφραμίου, το ίδιο το ξένο αέριο εκπέμπει πραγματικά ένα λαμπρό λευκό φως.

Το Xenon μπορεί επίσης να επιβραδύνει αποτελεσματικά την εξάτμιση του υλικού από ένα νήμα βολφραμίου, έτσι ώστε οι προβολείς βολφραμίου-ξένου να έχουν συνήθως μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους λαμπτήρες βολφραμίου-αλογόνου. Η πραγματική διάρκεια ζωής ενός προβολέα xenon θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, αλλά είναι πραγματικά δυνατό για τους λαμπτήρες προβολέων xenon να διαρκέσει πάνω από 10.000 ώρες.

Οι προβολείς υψηλής απόδοσης (HID) τείνουν να διαρκούν περισσότερο από τους λαμπτήρες αλογόνου, αλλά όχι όσο βολφραμίου-ξένων λαμπτήρες.

Αντί να χρησιμοποιείτε ένα νήμα βολφραμίου που ανάβει, αυτοί οι λαμπτήρες προβολέων βασίζονται σε ηλεκτρόδια κάπως παρόμοια με τα μπουζί. Αντί να ανάψει ένα μίγμα καυσίμων και αέρα σαν μπουζί, ο σπινθήρας διεγείρει το αέριο xenon και τον αναγκάζει να εκπέμπει ένα λαμπρό, λευκό φως.

Αν και τα φώτα HID τείνουν να διαρκούν περισσότερο από τους προβολείς αλογόνου, δεν διαρκούν συνήθως όσο βολφραμίου-ξένων λαμπτήρες. Ένα τυπικό προσδόκιμο ζωής για αυτόν τον τύπο προβολέα είναι περίπου 2.000 ώρες, το οποίο, φυσικά, μπορεί να μειωθεί από διάφορους παράγοντες.

Τι να κάνετε σχετικά με σπασμένους, καμμένους ή φθαρμένους προβολείς

Παρά το γεγονός ότι οι λαμπτήρες προβολέων συχνά βαθμολογούνται για να διαρκέσουν εκατοντάδες (ή ακόμα και χιλιάδες) ωρών, οι πραγματικές εκτιμήσεις του κόσμου συνήθως παρεμβάλλονται. Εάν διαπιστώσετε ότι ένας λαμπτήρας προβολέων καίγεται πολύ γρήγορα, τότε υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αντιμετωπίσετε κάποιο κατασκευαστικό ελάττωμα. Είναι πιο πιθανό ότι κάποιο είδος μόλυνσης πήρε στη λάμπα, αλλά ίσως μπορείτε να επωφεληθείτε από την εγγύηση ενός κατασκευαστή ούτως ή άλλως.

Οι λαμπτήρες προβολέων από τους μεγάλους κατασκευαστές εγγυώνται συχνά 12 μήνες μετά την ημερομηνία αγοράς, οπότε ενώ ίσως χρειαστεί να περάσετε από τις στεφάνες, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να πάρετε μια δωρεάν αντικατάσταση εάν οι προβολείς σας αποτύχουν εντός της περιόδου εγγύησης.

Πριν αντικαταστήσετε τους καυσαρισμένους προβολείς, είναι επίσης καλή ιδέα να ελέγξετε τα συγκροτήματα των προβολέων. Δεδομένου ότι οποιαδήποτε μόλυνση από τον λαμπτήρα μπορεί να προκαλέσει την αποτυχία νωρίς, ένα φθαρμένο ή κατεστραμμένο συγκρότημα προβολέων μπορεί σίγουρα να είναι ένα πρόβλημα .

Για παράδειγμα, αν ένας βράχος χτυπήσει μια μικρή τρύπα σε ένα από τα συγκροτήματα ή η σφράγιση πάει άσχημα, το νερό και το ρύγχος από το δρόμο μπορεί να μπουν μέσα στο συγκρότημα των προβολέων και να μειώσουν δραστικά τη διάρκεια ζωής της λάμπας του προβολέα.