Τι είναι το HTTP και το HTTPS;

Τι ακριβώς κάνουν οι HTTP και HTTPS σε διευθύνσεις ιστού;

Εάν έχετε δει ποτέ "https" ή "http" στη διεύθυνση URL ενός ιστότοπου, ίσως αναρωτηθήκατε τι σημαίνει. Πρόκειται για τεχνολογικά πρωτόκολλα που επιτρέπουν στους χρήστες του Διαδικτύου να προβάλλουν συνδέσμους, να μεταπηδούν από τη σύνδεση σε σύνδεσμο, από σελίδα σε σελίδα, από ιστοσελίδα σε δικτυακό τόπο.

Χωρίς αυτά τα πρωτόκολλα τεχνολογίας, ο Ιστός θα φαίνεται πολύ διαφορετικός. στην πραγματικότητα, ίσως δεν έχουμε ούτε το Διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες σε βάθος και για τα δύο αυτά πρωτόκολλα Web.

HTTP: Πρωτόκολλο μεταφοράς υπερκειμένου

Το HTTP σημαίνει "πρωτόκολλο μεταφοράς υπερκειμένου κειμένου", το πρωτογενές πρωτόκολλο τεχνολογίας στο Web που επιτρέπει τη σύνδεση και την περιήγηση. Αυτή είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία μεταξύ διακομιστών ιστού και χρηστών του διαδικτύου. Αυτό το πρωτόκολλο είναι το θεμέλιο για μεγάλα, πολυλειτουργικά συστήματα πολλαπλών εισροών - όπως το World Wide Web. Ο ιστός, όπως γνωρίζουμε, δεν λειτουργεί χωρίς αυτό το υπόβαθρο διαδικασιών επικοινωνίας, καθώς οι σύνδεσμοι βασίζονται στο HTTP για να λειτουργήσει σωστά.

HTTPS: Ασφαλές πρωτόκολλο μεταφοράς υπερκειμένου

Το HTTPS είναι το πρωτόκολλο μεταφοράς υπερκειμένου (Hyper Text Transfer Protocol) με το Secure Sockets Layer (SSL), ένα άλλο πρωτόκολλο που αναπτύχθηκε κυρίως με ασφαλείς και ασφαλείς συναλλαγές στο Διαδίκτυο. Το ακρωνύμιο SSL σημαίνει Secure Sockets Layer . Το SSL είναι ένα ασφαλές πρωτόκολλο κρυπτογράφησης Web που χρησιμοποιείται για να κάνει τα δεδομένα ασφαλή όταν μεταδίδονται μέσω του Διαδικτύου . Το SSL χρησιμοποιείται ειδικά σε ιστότοπους αγορών για την ασφαλή φύλαξη των οικονομικών δεδομένων αλλά και σε οποιονδήποτε ιστότοπο που απαιτεί ευαίσθητα δεδομένα (όπως κωδικό πρόσβασης) .Οι ερευνητές του ιστού θα γνωρίζουν ότι το SSL χρησιμοποιείται σε μια τοποθεσία Web όταν βλέπουν το HTTPS στη διεύθυνση URL μιας ιστοσελίδας.

Έτσι, όταν πλοηγηθείτε σε έναν ιστότοπο όπως το Amazon ή το eBay και πηγαίνετε να πληρώσετε για κάτι, είτε μέσα από ένα ασφαλές καλάθι αγορών είτε από ένα εξωτερικό σύστημα πληρωμών όπως το Paypal, θα πρέπει να δείτε τη διεύθυνση στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης στο Web να αλλάζει σημαντικά εάν ο ιστότοπος που έχετε φτάσει είναι ένας ιστότοπος https, επειδή το https μπροστά από τη διεύθυνση URL υποδηλώνει ότι βρίσκεστε τώρα σε μια "ασφαλή περίοδο σύνδεσης".

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι απλά κοινή λογική

Για παράδειγμα, μπορείτε να συνδεθείτε στον τραπεζικό λογαριασμό σας στο Web. Θα πρέπει να εισαγάγετε ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης και, στη συνέχεια, θα δείτε τα στοιχεία του λογαριασμού σας. Δώστε προσοχή την επόμενη φορά που κάνετε αυτό και ελέγξτε τη γραμμή διευθύνσεων στην κορυφή του προγράμματος περιήγησης. Θα πρέπει να υποδεικνύει ότι είστε τώρα σε ασφαλή συνεδρία με την προσθήκη του "https" στο μπροστινό μέρος της διεύθυνσης URL. Εάν δεν βλέπετε αυτό το πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας όταν βρίσκεστε σε έναν ιστότοπο που πιθανώς σας ζητά οικονομικά ή προσωπικά στοιχεία, μην προχωρήσετε! Διακινδυνεύετε να χάσετε ή να υπονομεύσετε τις πληροφορίες σας.

Για πρόσθετη ασφάλεια, αποσυνδεθείτε πάντα από οποιαδήποτε ασφαλή περίοδο σύνδεσης όταν τελειώσετε και ειδικά εάν βρίσκεστε σε δημόσιο υπολογιστή. Αυτό είναι μόνο καλή κοινή λογική. παρόλο που ένας ιστότοπος μπορεί να είναι απολύτως ασφαλής, χρησιμοποιώντας όλες τις πληροφορίες και την τεχνολογία που έχουμε μιλήσει σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να αφήσετε τις πληροφορίες σας εκτεθειμένες σε κάποιον άλλο, αν δεν αποσυνδεθείτε ασφαλώς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν βρίσκεστε σε δημόσιο υπολογιστή ή υπολογιστή εργασίας όπου το δίκτυο μπορεί να έχει περισσότερη πρόσβαση στις πληροφορίες σας από ό, τι προτιμάτε, αλλά ισχύει και για ένα ιδιωτικό δίκτυο (σπίτι), ειδικά αν θέλετε να διατηρείτε τις πληροφορίες σας ασφαλή και χωρίς συμβιβασμούς. Κατώτατη γραμμή, είναι έξυπνο να αποσυνδεθείτε πάντα από οποιαδήποτε ασφαλή συνεδρία που περιλαμβάνει τα προσωπικά σας ή τα οικονομικά σας στοιχεία, προκειμένου να διατηρήσετε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν πιο ασφαλή από άνθρωπο.

Περισσότερα Βοήθεια Κάνοντας την Online Ζωή σας Ασφαλής

Ας ελπίσουμε ότι αυτό το άρθρο απλώς σας έχει καταστήσει πιο ενημερωμένο για την ασφάλεια σας στο διαδίκτυο. Αλλά αν θέλετε να κάνετε περισσότερα βήματα για να εξασφαλίσετε τον εαυτό σας στον Ιστό, μπορείτε να βρείτε μερικούς πόρους: