Δέκα τρόποι για να προστατεύσετε το ιδιωτικό σας απόρρητο

Το προσωπικό σας απόρρητο στον Ιστό μπορεί να είναι λιγότερο ασφαλές από ό, τι νομίζετε. Οι συνήθειες περιήγησης στο Web παρακολουθούνται μέσω cookies , οι μηχανές αναζήτησης αλλάζουν συστηματικά τις πολιτικές απορρήτου τους και υπάρχουν πάντα προκλήσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο Web από ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς. Ακολουθούν μερικές συμβουλές κοινής αίσθησης που μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατεύσετε το ιδιωτικό σας απόρρητο και να είστε ασφαλείς στο διαδίκτυο .

Αποφύγετε τις περιττές φόρμες σε απευθείας σύνδεση - Μην δώσετε πάρα πολλές πληροφορίες

Ένας καλός κανόνας για την ασφάλεια στο Web είναι να αποφύγετε τη συμπλήρωση των εντύπων που απαιτούν προσωπικές πληροφορίες, ώστε να μην μπορούν να καταχωρηθούν στο κοινό, με δυνατότητα αναζήτησης, τα αποτελέσματα Web. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προσεγγίσετε τις εταιρείες σας με τα προσωπικά σας στοιχεία είναι να χρησιμοποιήσετε έναν διαθέσιμο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου - έναν λογαριασμό που δεν χρησιμοποιείτε για προσωπικές ή επαγγελματικές επαφές - και αυτό να είναι αυτό που φιλτράρει πράγματα όπως καταχωρίσεις διαγωνισμών, ιστότοπους που απαιτούν εγγραφές κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο, όταν αποκτήσετε τις αναπόφευκτες εμπορικές παρακολούθησης ( SPAM ) που συνήθως ακολουθούν αμέσως μετά την παράδοση των πληροφοριών σας, ο κανονικός σας λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν θα είναι υπερβολικά γεμάτος.

Καθαρίστε το ιστορικό αναζήτησης

Τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης στο Web παρακολουθούν κάθε δικτυακό τόπο που πληκτρολογείτε στη γραμμή διευθύνσεων. Αυτό το ιστορικό ιστού θα πρέπει να απομακρύνεται περιοδικά όχι μόνο για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής αλλά και για να διατηρείται το σύστημα του υπολογιστή σας σε πλήρη ταχύτητα. Στον Internet Explorer, μπορείτε να διαγράψετε το ιστορικό αναζήτησης κάνοντας κλικ στο Εργαλεία και μετά στο Επιλογές Internet. Στο Firefox, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μεταβείτε στα Εργαλεία, στη συνέχεια στην επιλογή Επιλογές και, στη συνέχεια, στο Απόρρητο. Μπορείτε επίσης να καθαρίσετε εύκολα τις αναζητήσεις σας στο Google ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα . Δεν θέλετε η Google να παρακολουθεί καθόλου σας; Διαβάστε πώς μπορείτε να κρατήσετε το Google από την παρακολούθηση των αναζητήσεών σας για περισσότερες πληροφορίες

Αποσυνδεθείτε από τις μηχανές αναζήτησης και τις ιστοσελίδες όταν τελειώσετε

Οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης αυτές τις μέρες σας απαιτούν να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό και να συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στην πλήρη σειρά των υπηρεσιών τους, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Για την καλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής σας, είναι πάντα καλό να αποσυνδεθείτε από το λογαριασμό σας μετά την εκτέλεση των αναζητήσεων σας στο Web.

Επιπλέον, πολλά προγράμματα περιήγησης και μηχανές αναζήτησης έχουν μια δυνατότητα αυτόματης συμπλήρωσης , η οποία προτείνει λήξεις για οποιαδήποτε λέξη μπορεί να πληκτρολογείτε. Αυτό είναι ένα πολύ βολικό χαρακτηριστικό, ωστόσο, αν ψάχνετε για ιδιωτικό απόρρητο είναι κάτι που θα θελήσετε να πάρετε απαλλαγούμε από.

Παρακολουθήστε τι κάνετε λήψη

Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν κάνετε λήψη οτιδήποτε (λογισμικό, βιβλία, μουσική, βίντεο κ.λπ.) από το Web. Αυτή είναι μια καλή ιδέα για τους υπερασπιστές της ιδιωτικής ζωής, αλλά είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε τον υπολογιστή σας παγωμένο και δυσλειτουργικό. Να είστε πολύ προσεκτικοί κατά την περιήγηση στο Web και τη λήψη αρχείων. μερικά προγράμματα περιλαμβάνουν το adware που θα αναφέρει τις συνήθειες πλοήγησης σας πίσω σε μια εταιρεία τρίτου μέρους που θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια αυτές τις πληροφορίες για να σας στείλει διαφημίσεις και ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γνωστά και ως spam.

Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική όταν είστε στο διαδίκτυο

Αυτό είναι αρκετά αυτονόητο: μην πηγαίνετε σε μέρη στο Web που θα σας ενοχλήσουν να δείτε τη γυναίκα, τον σύζυγό σας, τα παιδιά σας ή τον εργοδότη σας. Αυτός είναι ένας τρόπος πολύ χαμηλής τεχνολογίας για την προστασία του ιδιωτικού σας απορρήτου και εντούτοις, από όλες τις μεθόδους αυτής της λίστας, ίσως είναι αυτή που είναι πιο αποτελεσματική.

Φροντίστε τις προσωπικές σας πληροφορίες

Πριν να μοιραστείτε κάτι στο διαδίκτυο - σε ένα blog, στον ιστότοπο, στον πίνακα μηνυμάτων ή στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης - βεβαιωθείτε ότι δεν είναι κάτι που δεν θα θέλατε να μοιραστείτε στην πραγματική ζωή , εκτός του Web. Μην μοιράζεστε πληροφορίες που θα μπορούσαν να σας αναγνωρίσουν στο κοινό, ειδικά εάν είστε ανήλικοι. Διατηρήστε στους εαυτούς σας στοιχεία όπως ονόματα χρήστη, κωδικούς πρόσβασης, επώνυμο, διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνου. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας θα πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο ιδιωτική , επειδή μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση άλλων πληροφοριών ταυτοποίησης.

Να είστε προσεκτικοί στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και για καλό λόγο: καθιστούν δυνατή τη σύνδεση των ανθρώπων μεταξύ τους σε όλο τον κόσμο. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου σας έχουν ρυθμιστεί κατάλληλα και ότι αυτό που μοιράζεστε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δεν θα αποκαλύψει τίποτα προσωπικής ή οικονομικής φύσης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να κρατήσετε τον εαυτό σας ασφαλές στο Facebook, δοκιμάστε να διαβάσετε τον τρόπο με τον οποίο αποκλείετε τις αναζητήσεις του προφίλ σας στο Facebook και προστατεύετε το ιδιωτικό σας απόρρητο στο Facebook με το ReclaimPrivacy.org.

Προσέξτε για ηλεκτρονικές απάτες

Εάν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, από ό, τι πιθανότατα είναι - και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον Ιστό. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπόσχονται δωρεάν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, συνδέσεις από φίλους που φαίνονται νόμιμες, αλλά οδηγούν σε ιούς με ιστοθέσεις και όλα τα είδη άλλων ηλεκτρονικών απάτες μπορούν να κάνουν τη διαδικτυακή σας ζωή αρκετά δυσάρεστη, για να μην αναφέρουμε να προσθέσετε όλα τα είδη δυσάρεστων ιών στο σύστημα του υπολογιστή σας.

Σκεφτείτε προσεκτικά πριν ακολουθήσετε συνδέσμους, ανοίγοντας αρχεία ή παρακολουθώντας βίντεο που σας έστειλαν φίλοι ή οργανισμοί. Παρακολουθήστε τα σημάδια που μπορεί να μην είναι πραγματικά: αυτά περιλαμβάνουν ορθογραφικά λάθη, έλλειψη ασφαλούς κρυπτογράφησης (χωρίς HTTPS στη διεύθυνση URL) και ακατάλληλη γραμματική. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να αποφύγετε κοινές απάτες στον ιστό, διαβάστε πέντε τρόπους που μπορείτε να ελέγξετε μια φρίκη στον ιστό και τι είναι το phishing; .

Προστατέψτε τον υπολογιστή και τις κινητές συσκευές σας

Η διατήρηση του υπολογιστή σας από επιβλαβές περιεχόμενο στον Ιστό είναι απλή με λίγες προφυλάξεις, όπως ένα τείχος προστασίας , κατάλληλες ενημερώσεις στα υπάρχοντα προγράμματα λογισμικού (αυτό εξασφαλίζει ότι όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας διατηρούνται ενημερωμένα) και προγράμματα προστασίας από ιούς . Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε πώς να σαρώσετε σωστά τον υπολογιστή σας για κακόβουλο λογισμικό, οπότε δεν υπάρχει κάτι ανασφαλές που παραμονεύει στο παρασκήνιο καθώς διασκεδάζετε στο διαδίκτυο.

Παρακολουθήστε προσεκτικά την ηλεκτρονική σας φήμη

Έχετε ποτέ Googled τον εαυτό σας ; Ίσως να εκπλαγείτε (ή να συγκλονιστείτε!) Για να δείτε τι υπάρχει εκεί έξω στον Ιστό. Μπορεί να ελέγξει ένα μεγάλο μέρος αυτού που υπάρχει εκεί με τις προφυλάξεις που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο, καθώς και να παρακολουθεί τι βρίσκεται σε σας σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές μηχανές αναζήτησης σε τακτική βάση (μπορείτε να ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία σε αυτόματη- πιλότος χρησιμοποιώντας ειδοποιήσεις ειδήσεων ή RSS ).