Τι είναι το Adware και το Spyware;

Πώς οι απίστευτες εφαρμογές αυξάνουν το κόστος των «δωρεάν» λήψεων

Έχει συμβεί ποτέ αυτό σε σας; Μια μέρα περιηγείστε στο Διαδίκτυο ως συνήθως. Την επόμενη ημέρα, η αρχική σελίδα του προγράμματος περιήγησης έχει αλλάξει σε κάποιον εκτός έγχρωμου ιστότοπου και η επιφάνεια εργασίας σας εξυπηρετεί κάποιο πρόγραμμα που δεν θυμάστε να εγκαταστήσετε.

Ολοκληρώθηκε το adware , το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με προγράμματα που θυσιάζουν το PC σας για κέρδος, τα περισσότερα κρυμμένα μέσα στις αποκαλούμενες "ελεύθερες" λήψεις και τις αναδυόμενες διαφημίσεις που εγκαθιστούν λογισμικά σε συστήματα με ακατάλληλες διαμορφώσεις ασφαλείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι δωρεάν λήψεις είναι κακές ή ότι όλα τα αναδυόμενα παράθυρα προσπαθούν να εγκαταστήσουν κρυφά το λογισμικό. Σημαίνει, ωστόσο, ότι θα θελήσετε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή τόσο στη συμφωνία αδειοδότησης των δωρεάν λήψεων όσο και στις ρυθμίσεις ασφάλειας του προγράμματος περιήγησής σας.

Τι ακριβώς είναι Adware;

Σε γενικές γραμμές, το adware είναι ένα πρόγραμμα που εγκαθιστά ένα πρόσθετο στοιχείο που τροφοδοτεί τη διαφήμιση στον υπολογιστή σας, συχνά προσφέροντας αναδυόμενες διαφημίσεις ή εγκαθιστώντας μια γραμμή εργαλείων στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Ορισμένοι διαφημιστές μπορούν να διαχειριστούν τις σελίδες εκκίνησης ή αναζήτησης σελίδων του προγράμματος περιήγησής σας, ανακατευθύνοντάς σας σε άλλες τοποθεσίες εκτός από τις προβλεπόμενες. Εκτός αν είστε fan του μάρκετινγκ ανταρτών, τέτοιες τακτικές μπορεί να είναι ενοχλητικές. Ακόμη χειρότερα, ο μηχανισμός που τροφοδοτεί τη διαφήμιση μπορεί να εισαγάγει ανωμαλίες ή ασυμβατότητες συστήματος που προκαλούν προβλήματα με άλλα προγράμματα και μπορεί ακόμη και να διαταράξουν τη λειτουργία του λειτουργικού συστήματος.

Μια αρχική σελίδα ή μια γραμμή εργαλείων μπορεί να είναι δύσκολο να επαναρυθμιστεί στις αρχικές της ρυθμίσεις, επειδή το adware τυπικά ενσωματώνεται με τρόπο που υπερβαίνει τις τεχνικές δυνατότητες του μέσου χρήστη. Ακόμα πιο απογοητευτικό, οι σημερινές ανωμαλίες του συστήματος μπορούν να αποτρέψουν ακόμη και τους έμπειρους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις περιοχές συστήματος που χρειάζονται για να διαγράψουν το πρόγραμμα που προσβάλλει. (Για συμβουλές σχετικά με την αφαίρεση ενός επίμονου μολυσματικού ιού, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος κατάργησης του Adware και του Spyware )

Φυσικά, η κατάργηση του adware που είναι εγκατεστημένο σε αντάλλαγμα για την ελεύθερη χρήση ενός προγράμματος ενδέχεται να παραβιάζει τη Συμφωνία Αδειοδότησης Τελικού Χρήστη (EULA) για αυτό το πρόγραμμα. Μόλις το adware αφαιρεθεί με επιτυχία, το αρχικό ελεύθερο πρόγραμμα του adware που συνοδεύτηκε με ενδέχεται να μην λειτουργεί πια. Πληρώνει για να διαβάσει το EULA πριν από την εγκατάσταση οποιουδήποτε λογισμικού, ιδιαίτερα του ελεύθερου λογισμικού που είναι πιο πιθανό να συνδυαστεί με τη διαφήμιση.

Ορισμένοι adware είναι λίγο πιο ύπουλος από τους άλλους. Προκειμένου να παρέχονται στοχευμένες διαφημίσεις, το adware περιέχει συχνά ένα άλλο κρυφό στοιχείο που παρακολουθεί τη χρήση του ιστού. Όταν συμβεί αυτό, το πρόγραμμα δεν θεωρείται πλέον adware αλλά αντ 'αυτού ονομάζεται spyware.

Τι είναι το Spyware;

Το Spyware παρακολουθεί κρυφά τον υπολογιστή σας και τη χρήση του διαδικτύου. Μερικά από τα χειρότερα παραδείγματα του spyware περιλαμβάνουν τους keyloggers που καταγράφουν πληκτρολογήσεις ή screenshots, στέλνοντάς τους σε απομακρυσμένους εισβολείς που ελπίζουν να συλλέξουν αναγνωριστικά χρήστη, κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς πιστωτικών καρτών και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες.

Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, το spyware παίρνει μια πιο καλοπροαίρετη αλλά ακόμα αρκετά προσβλητική μορφή. Οι πληροφορίες που συλλέγονται, που συχνά αναφέρονται ως "δεδομένα κίνησης", μπορούν να συνίστανται στην παρακολούθηση των ιστότοπων που επισκέπτονται, των διαφημίσεων που κάνουν κλικ και του χρόνου που αφιερώνεται σε ορισμένους ιστότοπους. Αλλά ακόμα και στην πιο καλοήθη μορφή της, τα συλλεχθέντα δεδομένα μπορούν να μεταμορφωθούν σε κάτι πολύ πιο ύπουλο.

Η παρακολούθηση κατασκοπευτικών εφαρμογών μπορεί να συνδέσει το μοναδικό αναγνωριστικό ψηφιακού υλικού ( διεύθυνση MAC ) του συστήματος και τη διεύθυνση IP, να το συνδυάσει με τις συνήθειες περιήγησης και να το συσχετίσει με τις προσωπικές πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν όταν καταχωρίσατε δωρεάν προγράμματα ή καταχωρίσατε δεδομένα σε φόρμες ιστού. Ο προμηθευτής spyware εμπορεύεται τις πληροφορίες αυτές με συνεργαζόμενους διαφημιστικούς συνεργάτες, δημιουργώντας έναν όλο και πιο πολύπλοκο φάκελο σχετικά με το ποιος είστε και τι σας αρέσει να κάνετε στο διαδίκτυο.

Η καλύτερη άμυνά σας: Διαβάστε την ωραία εκτύπωση

Με την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής, ίσως θέλετε να σκεφτείτε δύο φορές την υψηλή τιμή του ελεύθερου λογισμικού. Όλοι μας αρέσει μια καλή συμφωνία, αλλά πόσο καλό είναι αυτό το παζάρι όταν καταλήγετε να δαπανούν την πλειοψηφία του online χρόνου σας μάχεται popups, φιλτράροντας τα ανεπιθύμητα μηνύματα και παρατηρώντας ότι η ταχύτητα σύνδεσης σας είναι αργή σε μια ανίχνευση;

Φυσικά, υπάρχουν λαμπερά παραδείγματα του ελεύθερου λογισμικού που είναι πραγματικά δωρεάν χωρίς να συνδέονται χορδές. Οπωσδήποτε κουραστικό, ο καλύτερος τρόπος για να ταξινομήσετε καλά από κακό είναι να διαβάσετε απλά τη δήλωση περί απορρήτου ή δήλωσης απορρήτου που συνοδεύει το προτεινόμενο προϊόν ή τοποθεσία.