Είναι ασφαλές το Google Play;

Εάν είστε χρήστης Android, είστε εξοικειωμένοι με το Google Play . Το Google Play, γνωστό ως Android Market, είναι το ηλεκτρονικό κατάστημα όπου οι χρήστες Android πραγματοποιούν λήψη εφαρμογών για κινητά. Το Android Market κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2008, το οποίο στεγάζει περίπου 50 εφαρμογές. Σήμερα, στο Google Play υπάρχουν περίπου 700.000 εφαρμογές, αλλά είναι όλες ασφαλείς;

Android και κακόβουλο λογισμικό

Σε σύγκριση με το App Store της Apple , το ιστορικό του Google Play με κακόβουλο λογισμικό δεν είναι πολύ καλό. Γιατί είναι έτσι; Λοιπόν, η Google και η Apple έχουν πολύ διαφορετικές στρατηγικές. Η Apple λειτουργεί μέσα σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο σύστημα όπου οι προγραμματιστές πρέπει να περάσουν τις αυστηρές απαιτήσεις της Apple .

Σε αντίθεση με την Apple, η Google προσπαθεί να διατηρήσει την προσέγγιση εγκατάστασης όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή. Με το Android, μπορείτε να εγκαταστήσετε εύκολα τις εφαρμογές σας με πολλαπλά μέσα, όπως το Google Play, τα καταστήματα που δεν ανήκουν στο Android και η περιστροφή . Δεν υπάρχει σχεδόν καμία γραφειοκρατία που ένας προγραμματιστής πρέπει να συναντήσει σε σύγκριση με την Apple, και κατά συνέπεια, έτσι οι κακοί άνθρωποι υποβάλλουν τις κακόβουλες εφαρμογές τους.

Bouncer του Google Play

Τι κάνει η Google σχετικά με αυτό το ζήτημα; Τον Φεβρουάριο του 2012, η ​​Google παρουσίασε μια λειτουργία ασφάλειας Android που ονομάζεται Bouncer. Ο Bouncer σαρώνει το Google Play για κακόβουλο λογισμικό και εξαλείφει τις κακόβουλες εφαρμογές πριν φθάσουν στις συσκευές Android. Ακούγεται καλά, σωστά; Αλλά πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό το χαρακτηριστικό ασφαλείας;

Οι ειδικοί ασφαλείας δεν είναι πολύ εντυπωσιασμένοι με τον Bouncer καθώς έχουν εντοπίσει ατέλειες στο σύστημα. Ένας εισβολέας μπορεί να αποκρύψει μια εφαρμογή από το να είναι κακόβουλη, ενώ ο Bouncer τρέχει και να αναπτύξει το κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή ενός χρήστη. Αυτό δεν ακούγεται τόσο καλό.

Το Google δεν έχει ολοκληρωθεί Καταπολέμηση των Baddies

Ενώ ο Bouncer μπορεί να διακυβευτεί, η Google εξετάζει άλλες λύσεις για την καταπολέμηση των κακόβουλων προγραμμάτων. Σύμφωνα με την Αστυνομία Sophos και Android, το Google Play ενδέχεται να διαθέτει ενσωματωμένο σαρωτή κακόβουλου λογισμικού. Αυτό θα επιτρέψει στο Google Play να πραγματοποιεί σαρώσεις κακόβουλου λογισμικού σε πραγματικό χρόνο στη συσκευή σας Android.

Αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί και αν η Google θα ξεκινήσει ένα ενσωματωμένο σαρωτή στο Google Play παραμένει προς θέαση. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτό είναι καλό. Αν η Google προχωρήσει με αυτή τη νέα πρωτοβουλία ασφάλειας, θα δώσει στους χρήστες Android την ειρήνη που τους αξίζει κατά τη λήψη εφαρμογών.

Πώς να παραμείνετε ασφαλείς από κακόβουλο λογισμικό

Εν τω μεταξύ, μπορείτε να λάβετε τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα για την εγκατάσταση των μολυσμένων εφαρμογών: