Κρυφές εφαρμογές διαχειριστή Android

Οι συσκευές Android έχουν υποστεί επίθεση εδώ και αρκετό καιρό. Μερικοί είναι ευκολότεροι να εντοπιστούν, αλλά ορισμένοι είναι κρυφοί και δύσκολοι στην πρώτη ματιά.

Το Jay-Z του Magna Carta Holy Grail Fake App, για παράδειγμα, κρύβεται μέσα σε ένα πειρατικό αντίγραφο της εφαρμογής Jay-Z. Αν είχατε εγκαταστήσει αυτή τη ψεύτικη εφαρμογή στη συσκευή Samsung, ξαφνικά η εικόνα φόντου φόντου άλλαξε σε εικόνα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στις 4 Ιουλίου.

Ακούσαμε επίσης μια άλλη απειλή που ονομάζεται Κύριο κλειδί που επηρεάζει όλους τους χρήστες Android. Το Master Key επιτρέπει σε έναν εισβολέα να μετατρέψει οποιαδήποτε νόμιμη εφαρμογή σε ένα κακόβουλο δούρειο ίππο . Ο χάκερ το επιτυγχάνει τροποποιώντας τον κώδικα APK χωρίς να τροποποιεί την κρυπτογραφική υπογραφή της εφαρμογής.

Μια άλλη απειλή κακόβουλου λογισμικού που είναι γνωστή ως κρυφές εφαρμογές διαχειριστή έχει στοχοθετήσει τους χρήστες Android. Οι κρυφές εφαρμογές διαχειριστή δεν είναι ένα πραγματικό όνομα για το κακόβουλο λογισμικό, αλλά πρέπει να θεωρούνται περισσότερο από μια κατηγορία κακόβουλου λογισμικού με χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν εφαρμογή stealth και αυξημένα προνόμια χρηστών.

Μια εφαρμογή διαχείρισης κρυφών συσκευών είναι μια μολυσμένη εφαρμογή που εγκαθίσταται με δικαιώματα διαχειριστή. Η εφαρμογή κρύβεται και δεν έχετε κανένα μέσο να γνωρίζετε ότι ήταν ακόμα εγκατεστημένη στη συσκευή σας. Δεν μπορείτε να το καταργήσετε εύκολα επειδή απλά δεν μπορείτε να το δείτε στην οθόνη σας και δεν ξέρετε ότι είναι εκεί.

Με δικαιώματα διαχειριστή, το κακόβουλο λογισμικό αποκτά πλήρη έλεγχο της συσκευής σας και μπορεί να επιτρέψει στον εισβολέα να το χρησιμοποιήσει.

Πώς είναι εγκατεστημένες οι κρυφές εφαρμογές διαχειριστή;

Όταν το κακόβουλο λογισμικό επιχειρεί να εγκαταστήσει στη συσκευή σας, θα σας ζητήσει να του χορηγήσετε τα αυξημένα προνόμια. Εάν είστε προσεκτικοί και απορρίψετε αυτό το αίτημα, το κακόβουλο λογισμικό εμφανίζει συχνά αναδυόμενα μηνύματα μόλις ξεκινήσει η συσκευή.

Αν εγκαταστήσετε τη μολυσμένη εφαρμογή, μπορείτε να επιχειρήσετε να την απεγκαταστήσετε απενεργοποιώντας τα δικαιώματα διαχειριστή της μέσω μιας ρύθμισης όπως Security> Device Administrators . Μπορείτε να βρείτε αυτή τη διαδρομή στην εφαρμογή " Ρυθμίσεις ", αλλά ανάλογα με το τηλέφωνό σας, μπορεί να είναι Ρυθμίσεις> Κλείδωμα οθόνης και Ασφάλεια> Άλλες ρυθμίσεις ασφαλείας> Διαχειριστές τηλεφώνου .

Ωστόσο, αυτή η τεχνική μπορεί να μην λειτουργεί όλη την ώρα, επειδή οι παραλλαγές του κακόβουλου λογισμικού θα αποκρύψουν αυτή την επιλογή απενεργοποίησης.

Μπορείτε να βρείτε άλλες εγκατεστημένες εφαρμογές μέσω του μενού Ρυθμίσεις> Εφαρμογές> Όλα .

Πώς να αποτρέψετε ή να καταργήσετε τις εφαρμογές κρυφών διαχειριστών

Θα πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις εφαρμογές που κάνετε λήψη και εγκατάσταση στη συσκευή σας. Το ωφέλιμο φορτίο κακόβουλου λογισμικού μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην κινητή συσκευή σας , καθώς και να παραβιάσει το απόρρητο και τα προσωπικά σας δεδομένα.

Μπορείτε να λάβετε τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα για την εγκατάσταση κρυφών εφαρμογών διαχείρισης:

Αν η συσκευή σας έχει μολυνθεί από μια εφαρμογή κρυφών διαχειριστή, μπορείτε να αναζητήσετε το Google Play για βοηθητικά προγράμματα που μπορούν να ανιχνεύσουν την κρυφή εφαρμογή διαχειριστή και να καταργήσουν τα αυξημένα προνόμια της, τα οποία στη συνέχεια θα σας επιτρέψουν να διαγράψετε την εφαρμογή.

Το McAfee Mobile Security είναι μια σταθερή λύση, καθώς μία από τις πολλές του δυνατότητες είναι η κρυφή ανίχνευση εφαρμογών διαχειριστή.

Άλλα είδη κρυφών εφαρμογών

Ορισμένες εφαρμογές Android δεν είναι κρυμμένες επειδή είναι κακόβουλη, αλλά αντίθετα επειδή ήταν σκόπιμα κρυμμένες. Για παράδειγμα, ένας έφηβος μπορεί να προσπαθήσει να αποκρύψει εικόνες, βίντεο ή άλλες εφαρμογές μακριά από τους γονείς της.

Ανατρέξτε στο μενού Όλα στη συσκευή για να βρείτε όλες τις εφαρμογές και όχι μόνο αυτές που εμφανίζονται στην αρχική οθόνη. Επίσης, φροντίστε να προσέξετε τις εφαρμογές που γίνονται ειδικά για να κρύβετε τα πράγματα. Μπορεί να χρησιμοποιούν το όνομα AppLock, App Defender, Privacy Manager ή άλλα. Σημειώστε ότι οι περισσότερες εφαρμογές απορρήτου είναι πιθανώς προστατευμένες με κωδικό πρόσβασης.