Τι είναι το κακόβουλο λογισμικό;

Malware: Τι σημαίνει, κοινά είδη, & πώς να το αντιμετωπίζετε

Το κακόβουλο λογισμικό, ένας συντομότερος συνδυασμός των λέξεων malicious and software, είναι ένας όλος όρος για κάθε είδος λογισμικού που έχει σχεδιαστεί με κακόβουλη πρόθεση.

Αυτός ο κακόβουλος σκοπός είναι συχνά η κλοπή των προσωπικών σας πληροφοριών ή η δημιουργία κερκόπορτας στον υπολογιστή σας, ώστε κάποιος να μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό χωρίς την άδειά σας. Ωστόσο, το λογισμικό που κάνει οτιδήποτε δεν σας έλεγε ότι πρόκειται να κάνει μπορεί να θεωρηθεί κακόβουλο λογισμικό.

Το κακόβουλο λογισμικό ονομάζεται μερικές φορές κακόβουλο λογισμικό και συχνά χρησιμοποιείται συνώνυμα με πολλά από τα κοινά είδη κακόβουλου λογισμικού που αναφέρονται παρακάτω.

Σε νομικά έγγραφα, το κακόβουλο λογισμικό αναφέρεται μερικές φορές ως μόλυνση από ηλεκτρονικό υπολογιστή, οπότε αν το βλέπετε ποτέ, είναι απλώς ένας φανταχτερός τρόπος να λέτε κακόβουλο λογισμικό.

Ποια είναι τα κοινά είδη κακόβουλου λογισμικού;

Αν και ορισμένοι από αυτούς τους όρους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν λογισμικό με νόμιμη, μη κακόβουλη πρόθεση, το κακόβουλο λογισμικό γενικά θεωρείται ότι υπάρχει σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες μορφές:

Υπάρχουν και άλλοι τύποι προγραμμάτων ή τμήματα προγραμμάτων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κακόβουλα λόγω του απλού γεγονότος ότι φέρουν μια κακόβουλη ατζέντα, αλλά αυτά που αναφέρονται παραπάνω είναι τόσο συνηθισμένα ώστε να έχουν τις δικές τους κατηγορίες.

Ορισμένοι τύποι adware , ο όρος για λογισμικό που υποστηρίζεται από διαφημίσεις, θεωρούνται μερικές φορές κακόβουλο λογισμικό, αλλά συνήθως μόνο όταν αυτές οι διαφημίσεις έχουν σχεδιαστεί για να εξαπατήσουν τους χρήστες να κατεβάσουν άλλο, πιο κακόβουλο λογισμικό.

Πώς συμβαίνει μια λοίμωξη από κακόβουλο λογισμικό;

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να μολύνει έναν υπολογιστή ή άλλη συσκευή με πολλούς τρόπους. Συνήθως συμβαίνει εντελώς τυχαία, συχνά με τη λήψη λογισμικού που συνοδεύεται από κακόβουλη εφαρμογή.

Κάποιο malware μπορεί να πάρει στον υπολογιστή σας εκμεταλλευόμενος τις ευπάθειες ασφαλείας στο λειτουργικό σας σύστημα και τα προγράμματα λογισμικού. Οι ξεπερασμένες εκδόσεις των προγραμμάτων περιήγησης, και συχνά τα πρόσθετα ή plug-ins τους, είναι εύκολοι στόχοι.

Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, το κακόβουλο λογισμικό εγκαθίσταται από χρήστες (που είστε εσείς!), Παραβλέποντας αυτό που κάνουν και βιαστικά μέσα από εγκαταστάσεις του προγράμματος που περιλαμβάνουν κακόβουλο λογισμικό. Πολλά προγράμματα εγκαθιστούν αυτόματα κακόβουλα εργαλεία, βοηθητικά προγράμματα λήψης, βελτιστοποιητές συστήματος και Internet, ψεύτικο λογισμικό προστασίας από ιούς και άλλα εργαλεία αυτόματα ... εκτός αν τους πείτε ρητά να μην το κάνουν.

Μια άλλη κοινή πηγή κακόβουλου λογισμικού είναι μέσω λήψεων λογισμικού που αρχικά φαίνεται να είναι κάτι ασφαλές όπως μια απλή εικόνα, βίντεο ή αρχείο ήχου, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα επιβλαβές εκτελέσιμο αρχείο που εγκαθιστά το κακόβουλο πρόγραμμα.

Δείτε πώς προστατεύετε τον εαυτό σας από τη μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό; την παρακάτω ενότητα για βοήθεια σχετικά με την πρόληψη αυτών των τύπων λοιμώξεων από την πρώτη περίπτωση.

Πώς αφαιρείτε κακόβουλο λογισμικό;

Εκτός από τις πιο σοβαρές μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό, τα περισσότερα είναι αφαιρούμενα με μερικά απλά βήματα, αν και μερικά είναι πιο εύκολα να αφαιρεθούν από άλλα.

Τα πιο κοινά είδη κακόβουλου λογισμικού είναι πραγματικά προγράμματα όπως το νόμιμο λογισμικό που χρησιμοποιείτε κάθε μέρα. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να απεγκατασταθούν, όπως και οτιδήποτε άλλο, από τον Πίνακα Ελέγχου , τουλάχιστον στα λειτουργικά συστήματα των Windows.

Ωστόσο, άλλα κακόβουλα προγράμματα είναι πιο περίπλοκα για την κατάργηση, όπως τα αδίστακτα κλειδιά μητρώου και μεμονωμένα αρχεία που μπορούν να αρθούν μόνο με το χέρι. Αυτοί οι τύποι μολύνσεων από κακόβουλο λογισμικό απομακρύνονται καλύτερα με εργαλεία κατά του μικροβίου και παρόμοια εξειδικευμένα προγράμματα.

Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος σάρωσης του υπολογιστή σας για ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό για μερικές βασικές οδηγίες σχετικά με την απαλοιφή του κακόβουλου λογισμικού από τον υπολογιστή σας. Υπάρχουν αρκετοί, εντελώς δωρεάν, σαρωτές κατά παραγγελία και χωρίς σύνδεση, οι οποίοι μπορούν γρήγορα και συχνά ανώδυνα να αφαιρέσουν τους περισσότερους τύπους κακόβουλου λογισμικού.

Πώς προστατεύετε τον εαυτό σας από μια λοίμωξη από κακόβουλο λογισμικό;

Προφανώς, ο πιο έξυπνος τρόπος για την αποφυγή κακόβουλου λογισμικού είναι να λάβετε προφυλάξεις για να αποτρέψετε το κακόβουλο λογισμικό να μολύνει τον υπολογιστή ή τη συσκευή σας κατά πρώτο λόγο.

Ο σημαντικότερος τρόπος για την αποτροπή πρόσβασης του κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή σας είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς / antimalware και ότι έχετε ρυθμίσει ώστε να αναζητά συνεχώς σημάδια κακόβουλης δραστηριότητας σε λήψεις και ενεργά αρχεία.

Ανατρέξτε στην ενημερωμένη λίστα των καλύτερων δωρεάν προγραμμάτων για δωρεάν προγράμματα αντιμετώπισης ιών, αν δεν έχετε και δεν είστε σίγουροι ποια θα επιλέξετε.

Πέρα από το λογισμικό που παρακολουθεί αυτόματα το κακόβουλο λογισμικό, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τον υπολογιστή σας είναι να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας.

Ένας τρόπος είναι να αποφύγετε το άνοιγμα μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων συνημμένων μηνυμάτων από άτομα ή οργανισμούς που δεν γνωρίζετε ή δεν εμπιστεύεστε. Ακόμα κι αν γνωρίζετε τον αποστολέα, βεβαιωθείτε ότι ό, τι είναι συνημμένο είναι κάτι που περιμένατε ή μπορείτε να ακολουθήσετε σε κάποιο άλλο μήνυμα. Ένας έξυπνος τρόπος διάδοσης κακόβουλου λογισμικού είναι η αυτόματη αποστολή αντιγράφων του σε φίλους και οικογένεια σε μια λίστα επαφών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αποφύγετε να επιτρέπετε το κακόβουλο λογισμικό να εκμεταλλεύεται τα ευπάθειες ασφαλείας στα προγράμματά σας, βεβαιώνοντας ότι ενημερώνετε το λογισμικό σας όταν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις, ειδικά για τα Windows. Δείτε πώς μπορώ να εγκαταστήσω τις ενημερώσεις των Windows; για περισσότερα σχετικά με αυτό αν δεν είστε σίγουροι τι κάνετε.

Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς μπορείτε να κάνετε ασφαλή λήψη και εγκατάσταση λογισμικού για μια σειρά πρόσθετων συμβουλών που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε κακόβουλο λογισμικό κατά τη λήψη λογισμικού.

Ίσως επίσης να απολαύσετε τρόπους που πιθανόν να βιδώνετε τον υπολογιστή σας , ο οποίος είναι γεμάτος από άλλα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου για να κρατάτε τον υπολογιστή σας ασφαλή και να εργάζεται όπως πρέπει.