Μπορούν οι αισθητήρες παρακολούθησης πίεσης ελαστικών να αποκατασταθούν;

Το ζήτημα των αισθητήρων του συστήματος παρακολούθησης πίεσης ελαστικών (TPMS) και προϊόντων όπως το Fix-A-Flat είναι κάπως αμφιλεγόμενο. Η συμβατική σοφία έχει πει για λίγο ότι τα προϊόντα όπως οι αισθητήρες Fix-A-Flat και TPMS δεν αναμιγνύονται, αλλά οι εμπειρογνώμονες έχουν μετατοπιστεί τα τελευταία χρόνια, οπότε είναι πιθανό ο αισθητήρας σας να έχει καταστραφεί χρησιμοποιώντας ένα προϊόν όπως το Fix -A-Flat, η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη.

Όλα αυτά υποθέτουν ότι οι εν λόγω αισθητήρες TPMS είναι εκείνοι που βρίσκονται στο εσωτερικό του ελαστικού. Οι περισσότεροι αισθητήρες TPMS της OEM είναι ενσωματωμένοι στο στέλεχος της βαλβίδας, με το ευαίσθητο τμήμα αισθητήρα που βρίσκεται μέσα στο ελαστικό, αλλά υπάρχουν και άλλα συστήματα όπου ο αισθητήρας βρίσκεται στο πώμα. Όταν ένας αισθητήρας TMPS βρίσκεται στο καπάκι , δεν μπορεί να υποστεί βλάβη από οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο ελαστικό, σε κάθε περίπτωση.

Η αλήθεια και οι φήμες σχετικά με τις επισκευές ελαστικών επείγουσας ανάγκης

Το Fix-A-Flat είναι ένα εμπορικό σήμα το οποίο οι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν σε σχέση με όλα τα προϊόντα της ίδιας σειράς, με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι θα αποκαλούν γενόσημο χαρτί Kleenex, ανατρέξτε σε φωτοτυπία ως Xerox ή στο Google για πληροφορίες στο διαδίκτυο . Τα προϊόντα όπως το Fix-A-Flat, το Slime και άλλα αυτοκόλλητα ελαστικά επίσωτρα και φουσκωτές αυτοκόλλητα λειτουργούν με την ίδια γενική αρχή της έγχυσης ενός στεγανωτικού και στη συνέχεια γεμίζοντας το ελαστικό με αέρα ή κάποιο άλλο αέριο.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι αυτών των προϊόντων επισκευής ελαστικών έκτακτης ανάγκης. Το πρώτο περιέχει τόσο σφραγιστικό όσο και κάποιο τύπο συμπιεσμένου αερίου, συνήθως σε κανίστρες. Όταν χρησιμοποιείται αυτός ο τύπος προϊόντος, το ελαστικό σφραγίζεται και φουσκώνει σε κάποιο βαθμό. Ο άλλος τύπος αποτελείται από ένα στεγανοποιητικό υλικό επιπλέον της παραδοσιακής αντλίας αέρα. Το στεγανοποιητικό υλικό σφραγίζει τη διαρροή από μέσα προς τα έξω και η αντλία χρησιμοποιείται για να γεμίσει το ελαστικό σε ασφαλές επίπεδο.

Υπάρχουν επίσης δύο επίμονες φήμες που περιβάλλουν αυτούς τους τύπους προϊόντων. Το πρώτο είναι ότι μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές ή εκρήξεις, και το άλλο είναι ότι μπορούν να βλάψουν ελαστικά, ζάντες και αισθητήρες TPMS.

Το Fix-A-Flat είναι ο τύπος που συνδυάζει ένα στεγανωτικό και συμπιεσμένο αέριο σε ένα μόνο διανομέα. Σε ένα σημείο, το φυσικό αέριο ήταν καύσιμο, το οποίο προήλθε από τις φήμες ότι το Fix-A-Flat προκάλεσε πυρκαγιές ή εκρήξεις. Η ιδέα ήταν ότι εάν ένα προϊόν επισκευής ελαστικών έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιεί εύφλεκτο αέριο και διανέμει αυτό το εύφλεκτο αέριο σε ένα ελαστικό, θα μπορούσε να πιάσει φωτιά κατά τη διάρκεια της επισκευής.

Επειδή οι περισσότερες επισκευές ελαστικών περιλαμβάνουν την αφαίρεση του ξένου αντικειμένου που τρυπούσε το ελαστικό και στη συνέχεια την εξόρυξη της οπής με ειδικό μεταλλικό εργαλείο, η ιδέα ότι το εργαλείο που τρίβεται πάνω στις χαλύβδινες ζώνες του ελαστικού θα μπορούσε να δημιουργήσει σπινθήρα και να ανάψει το εύφλεκτο υλικό που απομένει το ελαστικό από μια εφαρμογή έκτακτης ανάγκης Fix-A-Flat ήταν πολύ πραγματικό.

Σήμερα, το Fix-A-Flat χρησιμοποιεί μη εύφλεκτα υλικά, αλλά οι φήμες παραμένουν και είναι πάντα πιθανό ότι κάποιος, κάπου, κατασκευάζει ακόμα ένα προϊόν έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιεί εύφλεκτο προωθητικό ή ότι κάποιος έχει ακόμα ένα αρχαίο κουτί νέων παλιό υλικό Fix-A-Flat γύρω από το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί.

Η άλλη φήμη, ότι τα προϊόντα όπως οι αισθητήρες TPMS, τα ελαστικά και οι ζάντες TPMS επιδιορθώνουν και υπάρχουν και κάποια αλήθεια και πιθανόν κάποια υπερβολή ή παρεξήγηση πίσω από αυτό.

Μπορούν οι αισθητήρες TPMS, τα ελαστικά και τα ζάντες TPMS να αποκατασταθούν;

Αν εκτελέσετε μια αναζήτηση εικόνων για ζάντες ή αισθητήρες TPMS που έχουν υποστεί ζημιά από το Fix-A-Flat, ετοιμαστείτε να δείτε κάποιο gore gore. Δεν είναι σαφές αν αυτό το είδος βλάβης προκαλείται στην πραγματικότητα από το σύγχρονο Fix-A-Flat αν και από παλαιότερες εκδόσεις ή από παρόμοια προϊόντα της ίδιας σειράς. Δεν είναι επίσης σαφές πόσο καιρό χρειάζεται για να συμβεί αυτό το είδος διάβρωσης και άλλων ζημιών.

Για παράδειγμα, το Fix-A-Flat ισχυρίζεται ότι το προϊόν του είναι ασφαλές για χρήση με το TPMS, αλλά με την επιφύλαξη ότι ο χρήστης θα πρέπει να έχει το ελαστικό σταθερό, καθαρισμένο και επιθεωρηθεί το συντομότερο δυνατό. Έτσι, ενώ το προϊόν, όπως έχει διαμορφωθεί, έχει σχεδιαστεί για να είναι ασφαλές για χρήση με αισθητήρες TPMS, η οδήγηση για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχει καθαριστεί και σταθεροποιηθεί μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Σχετικά με αυτό το ζήτημα είναι το γεγονός ότι όλα τα προϊόντα επισκευής ελαστικών επείγουσας ανάγκης αφήνουν κάποια μορφή υπολειμμάτων μέσα στο ελαστικό που πρέπει να καθαριστεί. Αυτό είναι ένα ζήτημα επειδή οι περισσότερες επισκευές ελαστικών που περιλαμβάνουν κάποιο είδος διάτρησης μπορούν να επισκευαστούν είτε στο όχημα είτε τουλάχιστον χωρίς να αφαιρεθεί το ελαστικό από το χείλος. Η τυπική διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση του ξένου αντικειμένου, την εξόρυξη της οπής με ειδικό εργαλείο και, στη συνέχεια, την εγκατάσταση ενός βύσματος.

Όταν εγχύετε ένα προϊόν όπως το Fix-A-Flat ή το Slime στο ελαστικό σας, το ελαστικό πρέπει να αφαιρεθεί από το χείλος και να καθαριστεί πριν μπορέσει να επισκευαστεί. Εάν η διάτρηση απλώς είναι βουλωμένη, το σφραγιστικό θα παραμείνει στο ελαστικό. Αυτό μπορεί να κάνει δύσκολη ή αδύνατη την ισορροπία ενός ελαστικού και μπορεί επίσης να καταστήσει έναν αισθητήρα TPMS μη λειτουργικό ή ανακριβή.

Καθαρισμός ελαστικών και αισθητήρων TPMS μετά τη χρήση του Fix-A-Flat

Όταν παίρνετε ένα ελαστικό για επισκευές μετά τη χρήση ενός προϊόντος όπως το Fix-A-Flat ή το Slime, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το κατάστημα ότι χρησιμοποιήσατε ένα από αυτά τα προϊόντα. Στο παρελθόν, ήταν εξαιρετικά σημαντικό, ώστε να είναι σε θέση να αποφευχθεί η ανάφλεξη εύφλεκτων υλικών που απομένουν στο ελαστικό, αλλά είναι ακόμα σημαντικό σήμερα, ώστε ο μηχανικός να γνωρίζει τι έχουν να κάνουν.

Αντί να απλώς συνδέσετε ένα χαλασμένο ελαστικό που επισκευάστηκε προσωρινά με το Fix-A-Flat, οι κατασκευαστές του Fix-A Flat και άλλων παρόμοιων προϊόντων συνιστούν το εσωτερικό του ελαστικού και της στεφάνης να καθαριστεί με νερό πριν από οποιαδήποτε επισκευή. Εάν το όχημα διαθέτει σύστημα TPMS, τότε είναι επίσης σημαντικό οι αισθητήρες να καθαρίζονται αυτή τη στιγμή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καθαρισμός ενός αισθητήρα TPMS προτού επισκευάσετε και τοποθετήσετε το χαλασμένο ελαστικό θα το επιστρέψει σε χρήσιμη υπηρεσία. Στην πραγματικότητα, οι Consumer Reports έδωσαν δοκιμές σε διάφορους τύπους προϊόντων επισκευής ελαστικών έκτακτης ανάγκης και οχημάτων και διαπίστωσαν ότι κανένα από αυτά τα προϊόντα δεν έβλαψε τους αισθητήρες TPMS εάν οι αισθητήρες είχαν καθαριστεί μετά τη χρήση του προϊόντος.

Η κατώτατη γραμμή είναι ότι αν το σύστημα TPMS ξεκινήσει να λειτουργεί δυσλειτουργικά μετά από τη χρήση ενός προϊόντος όπως το Fix-A-Flat, υπάρχουν αρκετές διαφορετικές πιθανές εξηγήσεις. Ο αισθητήρας TPMS θα μπορούσε να έχει υποστεί ζημιά, ιδιαίτερα εάν το όχημα έχει οδηγηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή το κατάστημα θα μπορούσε να έχει παραμελήσει για να καθαρίσει τον αισθητήρα. Η τελευταία πιθανότητα είναι ιδιαίτερα πιθανή αν το κατάστημα δεν είχε ειδοποιηθεί για το γεγονός ότι το Fix-A-Flat χρησιμοποιήθηκε, γι 'αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το φέρετε αυτό όταν ένα όχημα είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα TPMS.