Παρακολουθήστε την πίεση των ελαστικών σας

Πώς λειτουργεί το TPMS και γιατί το χρειάζεστε;

Τι είναι το Σύστημα Παρακολούθησης Πίεσης Ελαστικών;

Τα συστήματα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών (TPMS) ελέγχουν συνεχώς την πίεση στα ελαστικά ενός οχήματος και αναφέρουν αυτές τις πληροφορίες στον οδηγό. Τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα μετρούν την πίεση απευθείας, αλλά μερικά συμπιέζουν πίεση από παρατηρητές παράγοντες όπως η ταχύτητα περιστροφής των ελαστικών.

Τα πρώτα συστήματα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1980, αλλά η τεχνολογία δεν έγινε πανταχού παρούσα μέχρι πολύ αργότερα. Η υιοθέτηση της τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες προκλήθηκε από το νόμο TREAD του 2000, ο οποίος απαιτούσε από όλα τα ελαφρά μηχανοκίνητα οχήματα στις ΗΠΑ να έχουν κάποια μορφή TPMS έως το 2007.

Ποιο είναι το σημείο παρακολούθησης πίεσης ελαστικών;

Η πίεση των ελαστικών επηρεάζει συχνά τα χαρακτηριστικά χειρισμού, γεγονός που είναι ο πρωταρχικός λόγος που οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν για να νομοθετήσουν τη χρήση αυτών των συστημάτων. Τα ελαττωματικά ελαστικά μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση των αποστάσεων φρεναρίσματος, στην κακή πλευρική σταθερότητα και σε άλλα θέματα. Εάν ένα ελαστικό είναι επαρκώς χαμηλό στον αέρα, μπορεί να υπερθερμανθεί και να αποτύχει καταστροφικά. Όταν συμβαίνει αυτό σε υψηλές ταχύτητες, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά.

Υπάρχει επίσης ένας οικονομικός συλλογισμός πίσω από την παρακολούθηση της πίεσης των ελαστικών που θα πρέπει να απευθύνει έκκληση σε κάθε ιδιοκτήτη αυτοκινήτου που σκέπτεται να έχει προϋπολογισμό. Η υποαποτρίβωση μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην απόσταση σε μίλια αερίου και στη φθορά του πέλματος, οπότε η σωστή συμπύκνωση των ελαστικών σας μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα με την πάροδο του χρόνου. Εάν τα λάστιχά σας είναι χαμηλά επίπεδα κατά 10 τοις εκατό, θα δοκιμάσετε συνήθως περίπου 1 τοις εκατό μείωση της αποδοτικότητας των καυσίμων. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά έχει σωρευτικό αποτέλεσμα.

Πώς λειτουργεί η παρακολούθηση πίεσης ελαστικών;

Τα περισσότερα συστήματα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών χρησιμοποιούν αισθητήρες φυσικής πίεσης, πομπούς με μπαταρία και κεντρική μονάδα λήψης. Κάθε ελαστικό έχει τον δικό του αισθητήρα πίεσης και οι πομποί με μπαταρία αναφέρουν τις μεμονωμένες πιέσεις στον δέκτη. Οι πληροφορίες αυτές επεξεργάζονται και παρουσιάζονται στον οδηγό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να προειδοποιεί τον οδηγό εάν κάποια από τις πιέσεις των ελαστικών πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Η άλλη μέθοδος παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών αναφέρεται μερικές φορές ως σύστημα έμμεσης παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών (iTPMS). Τα συστήματα αυτά δεν μετρούν άμεσα την πίεση των ελαστικών, επομένως δεν διαθέτουν πομπούς που τροφοδοτούνται με μπαταρία και απαιτούν περιοδική αντικατάσταση. Αντίθετα, τα συστήματα έμμεσης μέτρησης εξετάζουν παράγοντες όπως η ταχύτητα περιστροφής των τροχών. Επειδή τα ελαστικά χαμηλής πίεσης έχουν μικρότερες διαμέτρους από τα πλήρως φουσκωμένα ελαστικά, αυτά τα συστήματα μπορούν να συμπεράνουν ότι πρέπει να ρυθμιστεί η πίεση των ελαστικών.

Ποια είναι τα διαφορετικά είδη συστημάτων;

Οι δύο κύριοι τύποι τεχνολογίας παρακολούθησης πίεσης ελαστικών είναι το TPMS και το iTPMS. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης δύο κύριοι τύποι αισθητήρων που χρησιμοποιούνται από τα συστήματα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών. Ο κύριος τύπος του TPMS χρησιμοποιεί αισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι στα στελέχη βαλβίδων κάθε ελαστικού. Κάθε συγκρότημα στελέχους βαλβίδας έχει ενσωματωμένο αισθητήρα, πομπό και μπαταρία. Αυτά τα εξαρτήματα είναι κρυμμένα μέσα στους τροχούς και μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο με την αφαίρεση του ελαστικού. Οι περισσότεροι ΚΑΕ χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο TPMS, αλλά υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα. Οι αισθητήρες είναι συνήθως πολύ ακριβοί και τείνουν να είναι κάπως εύθραυστοι.

Ο άλλος τύπος TPMS χρησιμοποιεί αισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι στα πώματα βαλβίδων. Κάθε καπάκι περιέχει έναν αισθητήρα, πομπό και μπαταρία ακριβώς όπως οι εκδόσεις σε τροχούς. Ωστόσο, αυτός ο τύπος μπορεί να εγκατασταθεί χωρίς την αποσυναρμολόγηση των ελαστικών. Το κύριο μειονέκτημα είναι ότι οι αισθητήρες είναι άμεσα αναγνωρίσιμοι, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους στην κλοπή. Και οι δύο τύποι TPMS έχουν και άλλα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Μπορώ να παρακολουθήσω την παρακολούθηση της πίεσης ελαστικών στο όχημα μου;

Αν αγοράσετε ένα νέο αυτοκίνητο στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ήδη κάποιο είδος TPMS. Όλα τα οχήματα στις ΗΠΑ τα έχουν από το 2007 και η ΕΕ καθιέρωσε εντολή το 2012. Εάν το όχημά σας είναι παλαιότερο από αυτό, είναι δυνατό να το μετασκευάσετε με σύστημα μετά την πώληση.

Και τα δύο συστήματα βαλβίδων και καπακιών είναι διαθέσιμα από την aftermarket, έτσι ώστε να έχετε την επιλογή των συστημάτων σας. Οι αισθητήρες βαλβίδων τείνουν να είναι πιο ακριβοί και απαιτούν ένα ταξίδι στον μηχανικό σας για εγκατάσταση. Τα περισσότερα καταστήματα χρεώνουν μια ονομαστική χρέωση για την αποσυναρμολόγηση και την τοποθέτηση ελαστικών, αλλά η πραγματική εγκατάσταση των αισθητήρων είναι συνήθως δωρεάν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εγκατάσταση ενός αισθητήρα πίεσης ελαστικών δεν είναι πιο περίπλοκη από την εγκατάσταση ενός κανονικού στελέχους βαλβίδας. Εάν αγοράζετε ήδη καινούργια ελαστικά, τα περισσότερα καταστήματα θα εγκαταστήσουν τους αισθητήρες εκείνη τη στιγμή χωρίς επιπλέον χρέωση.

Εάν δεν θέλετε να πάρετε το αυτοκίνητό σας σε ένα κατάστημα ελαστικών ή συνεργείο επισκευής για να εγκαταστήσετε αισθητήρες, τότε μπορείτε να αγοράσετε ένα TPMS aftermarket που χρησιμοποιεί αισθητήρες καπακιού. Αυτά τα συστήματα μπορούν να εγκατασταθούν απλά αντικαθιστώντας τα υπάρχοντα πώματα βαλβίδων με τους αισθητήρες από ένα κιτ TPMS . Τα περισσότερα κιτ έχουν επίσης έναν προσαρμογέα 12 βολτ που μπορείτε να συνδέσετε στον αναπτήρα ή στην πρίζα του αξεσουάρ σας.