Οι προβολείς αυτοκινήτου δεν θα σβήσουν

Οι προβολείς είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που σπάνια σκεφτόμαστε, γιατί είναι ακριβώς αυτά. Η βασική τεχνολογία πίσω από τους προβολείς δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες και ακόμη και τα φανταχτερότερα νεότερα συστήματα όπως οι προσαρμοζόμενοι προβολείς δεν είναι αρκετά φανταχτερά για να δώσουν μεγάλη προσοχή.

Όταν οι προβολείς σας σταματούν ξαφνικά να λειτουργούν , τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα σε μια μεγάλη βιασύνη. Αλλά οι προβολείς μπορούν επίσης να αποτύχουν προς την άλλη κατεύθυνση. Μακριά από ασφαλή αποτυχία, οι προβολείς που δεν θα σβήσουν, ανεξάρτητα από το τι κάνετε, μπορούν να αποστραγγίσουν γρήγορα την μπαταρία σας και να σας αφήσουν λανθάνοντα.

Με αυτό το σκεπτικό, η βραχυπρόθεσμη λύση για προβολείς που δεν θα σβήσουν είναι η λήψη προληπτικών μέτρων έκτακτης ανάγκης για να αποφύγετε τη ζωή της μπαταρίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους:

  1. Αποσυνδέστε την μπαταρία.
  2. Αφαιρέστε την ασφάλεια των προβολέων.
  3. Αφαιρέστε το ρελέ προβολέων.
    1. Σημείωση: Ανατρέξτε στην επόμενη ενότητα για πληροφορίες σχετικά με την ασφαλή αποσύνδεση της μπαταρίας.

Παρόλο που τα συστήματα προβολέων συνήθως δεν είναι πολύ περίπλοκα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ίσως χρειαστεί να πάρετε το αυτοκίνητό σας σε έναν επαγγελματία για να καθορίσετε προβολείς που δεν θα σβήσουν. Αλλά πριν το κάνετε αυτό, υπάρχουν λίγα πράγματα που σχεδόν ο καθένας μπορεί να ελέγξει στο σπίτι με μερικά βασικά εργαλεία και μια μεθοδική διαδικασία.

Ορισμένα από τα θέματα που μπορούν να προκαλέσουν την απενεργοποίηση των προβολέων αυτοκινήτων περιλαμβάνουν προβλήματα με:

Γρήγορη αποκατάσταση για να αποτρέψετε τους προβολείς σας από την αποστράγγιση της μπαταρίας

Εάν δεν έχετε χρόνο να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αμέσως ή απλά θέλετε να αφήσετε το αυτοκίνητο για λίγο χωρίς να πεθάνει η μπαταρία , υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι για να κρατήσετε τους προβολείς να μην σκοτώνουν την μπαταρία.

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποφύγετε τη θανάτωση της μπαταρίας είναι να την αποσυνδέσετε. Αυτό συνεπάγεται κυριολεκτικά την αποσύνδεση ενός από τα καλώδια της μπαταρίας από την μπαταρία, η οποία απαιτεί ένα κλειδί ή υποδοχή κατάλληλου μεγέθους.

Εάν ποτέ δεν έχετε αποσυνδέσει μια μπαταρία πριν, τότε είναι καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι αποσυνδέετε το αρνητικό καλώδιο αντί για το θετικό καλώδιο για να αποφύγετε ακόμη και τη δυνατότητα βραχυκυκλώματος.

Το αρνητικό καλώδιο είναι συνήθως μαύρο, ενώ το θετικό καλώδιο είναι συνήθως κόκκινο. Μπορείτε επίσης να κοιτάξετε την ίδια την μπαταρία για σύμβολο -, ο οποίος θα βρίσκεται κοντά στον αρνητικό ακροδέκτη και ένα σύμβολο +, το οποίο θα βρίσκεται κοντά στο θετικό τερματικό.

Αφού αποσυνδέσετε το αρνητικό καλώδιο της μπαταρίας, φροντίστε να το μετακινήσετε μακρυά από την μπαταρία έτσι ώστε να μην φουσκώσει ή να προσκρούσει και να επανέλθει σε επαφή με τον αρνητικό ακροδέκτη της μπαταρίας.

Μόλις αποσυνδεθεί η μπαταρία, οι προβολείς θα σβήσουν και η μπαταρία δεν θα πεθάνει.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αποσύνδεση της μπαταρίας μπορεί να έχει κάποιες συνέπειες. Η μνήμη του ενσωματωμένου υπολογιστή σας θα σβηστεί, οπότε θα πρέπει να περάσει από μια διαδικασία "ανάκλησης" που μπορεί να επηρεάσει την οικονομία καυσίμου για μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης, δεν θα μπορείτε να περάσετε από δοκιμές εκπομπών σε μέρη όπου διαβάζουν τους κωδικούς ως μέρος της δοκιμής, καθώς θα δείξει ότι η μπαταρία αποσυνδέθηκε.

Εάν το στερεοφωνικό του αυτοκινήτου διαθέτει μια λειτουργία ασφαλείας που απαιτεί ειδικό κωδικό μετά από απώλεια ισχύος, τότε θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι βρίσκετε τον κωδικό ραδιοφώνου του αυτοκινήτου πριν αποσυνδέσετε την μπαταρία.

Αφαίρεση ασφάλειας ή ρελέ για να σβήσει ο προβολέας

Ο άλλος τρόπος απενεργοποίησης των προβολέων είναι να αφαιρέσετε την κατάλληλη ασφάλεια ή ρελέ. Αυτό είναι λίγο πιο περίπλοκο από την αποσύνδεση της μπαταρίας, επειδή θα πρέπει να εντοπίσετε τον σωστό πίνακα ασφαλειών και στη συνέχεια να υπολογίσετε ποια ασφάλεια ή ρελέ να τραβήξει. Αυτό θα αποτρέψει την απώλεια ενέργειας στον υπολογιστή και στο ραδιόφωνο, ωστόσο, έτσι δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείτε με οποιαδήποτε επιβάρυνση αργότερα.

Τι μπορεί να προκαλέσει ο προβολέας να παραμείνει σε λειτουργία;

Το θέμα της πραγματικής ανίχνευσης αυτού του τύπου προβλήματος μπορεί να είναι περίπλοκο, επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι συστημάτων προβολέων εκεί έξω. Για παράδειγμα, ορισμένα αυτοκίνητα σχεδιάζονται έτσι ώστε εάν ο κινητήρας κλείσει ενώ οι προβολείς είναι αναμμένοι, θα παραμείνουν αναμμένοι για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν έχετε ένα από αυτά τα αυτοκίνητα, αυτό το σύστημα μπορεί να έχει αποτύχει και ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε να κλείσετε τους προβολείς πριν σβήσετε τον κινητήρα για να δείτε αν αυτό βοηθά.

Άλλα αυτοκίνητα έχουν φώτα ημέρας, το οποίο ουσιαστικά είναι απλώς ένα σύστημα που ενεργοποιεί αυτόματα τους προβολείς - αλλά δεν επηρεάζει τις φωτεινές ενδείξεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν το σύστημα αποτύχει, μπορεί να προκαλέσει την παραμονή των προβολέων. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να δοκιμάσετε να ρυθμίσετε το φρένο στάθμευσης για να δείτε εάν αυτό κλείνει τους προβολείς, καθώς η ρύθμιση του φρένου στάθμευσης συνήθως απενεργοποιεί τα φώτα ημέρας. Αν αυτό συμβαίνει για εσάς, τότε η αφαίρεση ή η αντικατάσταση της λειτουργικής λυχνίας ημέρας θα επιλύσει πιθανώς το πρόβλημά σας.

Εάν ένα κακό ρελέ προβολέων είναι ένας λόγος που οι προβολείς σας δεν θα απενεργοποιηθούν, τότε και η αντικατάσταση θα αντικαταστήσει μόνο το ρελέ. Αυτό είναι στην πραγματικότητα λίγο πιο εύκολο να ελέγξετε τον εαυτό σας σε πολλές καταστάσεις, δεδομένου ότι υπάρχει μια πιθανότητα ότι πολλά κυκλώματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακριβώς τον ίδιο τύπο ρελέ.

Εάν μπορείτε να βρείτε ένα άλλο ρελέ στο αυτοκίνητό σας που έχει τον ίδιο αριθμό με το ρελέ προβολέων, μπορείτε απλά να αφαιρέσετε το ρελέ προβολέων, να το αντικαταστήσετε για το ίδιο από διαφορετικό κύκλωμα και να δείτε εάν οι προβολείς σας απενεργοποιούνται κανονικά. Αν οι προβολείς σβήσουν, τότε απλά πρέπει να αγοράσετε και να εγκαταστήσετε ένα νέο ρελέ.

Σε περίπτωση που τα ρελέ αλλαγής δεν λειτουργούν, το πρόβλημά σας μπορεί να είναι ένας κακός διακόπτης προβολέων, διακόπτης πολλαπλών λειτουργιών ή αισθητήρας φωτός και η διαδικασία διάγνωσης θα είναι πιο περίπλοκη. Ενδέχεται να μπορείτε να εντοπίσετε το πρόβλημα απλά αφαιρώντας το εν λόγω στοιχείο και ελέγχοντας για φυσικές βλάβες, αλλά δεν θα υπάρχουν πάντα φυσικοί δείκτες.

Για παράδειγμα, ένας κακός διακόπτης προβολέων που έχει βραχυκυκλωθεί εσωτερικά μπορεί να πάρει αρκετά ζεστό για να σπάσει, να λιώσει ή ακόμα και να καεί το πλαστικό περίβλημα ή ηλεκτρικές συνδέσεις, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Εάν δεν είστε σε θέση να εντοπίσετε τον εαυτό σας το ελάττωμα, τότε το καλύτερο στοίχημά σας είναι να απενεργοποιήσετε τους προβολείς αποσυνδέοντας την μπαταρία ή αφαιρώντας την κατάλληλη ασφάλεια, περιμένοντας το φως της ημέρας και στη συνέχεια μεταφέροντας το αυτοκίνητό σας σε έναν αξιόπιστο μηχανικό.