Είναι οι κλήσεις σας πιο ασφαλείς με σταθερό ή με VoIP;

Η ιδιωτικότητα στις τηλεφωνικές συνομιλίες γίνεται όλο και περισσότερο ανησυχητική στις μέρες μας. Ένας λόγος είναι ο αυξανόμενος αριθμός εργαλείων επικοινωνίας και ο επακόλουθος αυξανόμενος αριθμός τρωτών σημείων και απειλών. Ένας άλλος λόγος είναι ο αριθμός των σκάνδαλα μυστικότητας που αφορούν την τηλεφωνική επικοινωνία. Έτσι, είστε ασφαλέστερη επικοινωνία με το σταθερό σας τηλέφωνο ή με την εφαρμογή VoIP ;

Καταρχάς, πρέπει να καταλάβουμε ότι κανένας από τους δύο αυτούς τρόπους επικοινωνίας δεν είναι ασφαλής και ιδιωτικός. Οι αρχές μπορούν να παρακολουθήσουν τις συνομιλίες σας και στις δύο ρυθμίσεις. Οι χάκερ μπορούν επίσης, αλλά εδώ είναι η διαφορά. Οι χάκερ θα βρουν πιο δύσκολο να χαράξουν και να παρακολουθήσουν στην τηλεφωνική γραμμή παρά στο VoIP. Αυτό ισχύει και για τις αρχές.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του statista.com, η αντιληπτή ασφάλεια όσον αφορά τις μεθόδους επικοινωνίας είναι περισσότερο μεταξύ των χρηστών που χρησιμοποιούν σταθερή επικοινωνία σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούν τηλεφωνία μέσω Internet (περίπου 60% έναντι 40%). Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν την αντίληψη ότι είναι πιο ασφαλείς με σταθερές κλήσεις παρά με VoIP.

Σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα ταξιδεύουν με κάθε τρόπο. Το σταθερό τηλέφωνο μεταφέρει δεδομένα από την πηγή στον προορισμό μέσω μιας μεθόδου που ονομάζεται εναλλαγή κυκλώματος. Πριν από την επικοινωνία και τη μεταφορά, καθορίζεται μια διαδρομή και είναι αφιερωμένη στην επικοινωνία μεταξύ της πηγής και του προορισμού, μεταξύ του καλούντος και του καλούντος. Αυτή η διαδρομή ονομάζεται κύκλωμα και αυτό το κύκλωμα παραμένει κλειστό για αυτή την κλήση μέχρι να κλείσει ο ένας από τους ανταποκριτές.

Από την άλλη πλευρά, οι κλήσεις VoIP πραγματοποιούνται μέσω της μεταγωγής πακέτων, στην οποία τα φωνητικά δεδομένα (τα οποία είναι τώρα ψηφιακά) αναλύονται σε κομμάτια που φέρουν ετικέτα και "περιτυλιγμένα" που ονομάζονται πακέτα. Αυτά τα πακέτα αποστέλλονται μέσω του δικτύου, που είναι η ζούγκλα του Διαδικτύου, και βρίσκουν το δρόμο τους προς τον προορισμό. Τα πακέτα μπορεί να ακολουθούν διαφορετικές διαδρομές μεταξύ τους και δεν υπάρχει προκαθορισμένο κύκλωμα. Όταν τα πακέτα φτάσουν στον κόμβο προορισμού, αυτά ανακατασκευάζονται, ανασυντίθενται και καταναλώνονται από αυτό.

Η διαφορά μεταξύ εναλλαγής κυκλώματος και πακέτων εξηγεί τη διαφορά κόστους μεταξύ τηλεφωνικών κλήσεων PSTN και κλήσεων VoIP, οι οποίες είναι συχνά δωρεάν.

Αυτό εξηγεί επίσης γιατί είναι ευκολότερο για τους χάκερς και τους υποκλοπών να παρεμποδίζουν τα δεδομένα κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, παραβιάζοντας έτσι την ιδιωτική ζωή. Τα πακέτα που διαδίδονται μέσω του Διαδικτύου μέσω ασύρματων καναλιών συλλαμβάνονται εύκολα σε οποιονδήποτε κόμβο. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα δεδομένα είναι ψηφιακά, μπορούν να αποθηκευτούν και να υποβληθούν σε χειρισμούς με τρόπο που τα δεδομένα του PSTN δεν μπορούν. Το VoIP είναι πιο εξελιγμένο και πιο εξελιγμένο από το PSTN, οι λεωφόροι για hacking και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής είναι πιο περίπλοκοι σε αυτό. Εκτός αυτού, πολλοί από τους κόμβους μέσω των οποίων περνούν τα πακέτα VoIP δεν βελτιστοποιούνται για επικοινωνία VoIP και, επομένως, καθιστούν το κανάλι ευάλωτο.

Ένας τρόπος για να είστε πιο ήρεμοι με το ιδιωτικό σας απόρρητο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων κειμένου είναι να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή και μια υπηρεσία που προσφέρει κρυπτογράφηση και βελτιωμένη ασφάλεια. Αποκλείστε εφαρμογές όπως το Skype και το WhatsApp οι οποίες, εκτός από το ότι δεν διαθέτουν κανένα χαρακτηριστικό ασφαλείας (μέχρι στιγμής), είναι γνωστές για ζητήματα ασφάλειας που μερικοί θα χαρακτηριστούν ως σκάνδαλα. Οι Γερμανοί και οι Ρώσοι είναι αρκετά συνειδητοί για αυτό το είδος ασφάλειας και έχουν βρει εφαρμογές που μπορείτε να θεωρήσετε ως παραδείγματα: Threema, Telegram και Tox, για να αναφέρουμε μερικά μόνο.