Τι είναι το PSTN;

PSTN ορισμός - δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο μεταγωγής

Το PSTN είναι ο συντετμημένος όρος που χρησιμοποιείται για σταθερό τηλεφωνικό σύστημα. Ένας άλλος όρος που χρησιμοποιείται συνήθως είναι το POTS, το οποίο σημαίνει Plain Old Telephone System, ένας μη-geek τρόπος για την ονομασία της σταθερής τηλεφωνίας που είναι τώρα παλιά και αρκετά απλή και επίπεδη σε σύγκριση με τους νέους ανταγωνιστές στην αγορά.

Το δίκτυο αυτό δημιουργήθηκε κυρίως για την αναλογική φωνητική επικοινωνία μέσω καλωδίων που κάλυπταν χώρες και ηπείρους. Πρόκειται για μια βελτίωση σε σχέση με το βασικό τηλεφωνικό σύστημα που ανακάλυψε ο Alexander Graham Bell. Έφερε στο σύστημα καλύτερη διαχείριση και την οδήγησε στο επίπεδο της ύπαρξης μιας βιομηχανίας και μιας πολύ κερδοφόρας και επαναστατικής αυτής.

Το PSTN και άλλα συστήματα επικοινωνιών

Το PSTN είναι πολύ συχνά εκφρασμένο και αναφέρεται, ειδικά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε αντίθεση με άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες επικοινωνιών. Η κινητή τηλεφωνία αποτέλεσε την πρώτη εναλλακτική λύση για το PSTN όταν πρόκειται για φωνητική επικοινωνία. Η κυψελοειδής επικοινωνία (2G) επέτρεψε στους ανθρώπους να επικοινωνούν εν κινήσει, ενώ το PSTN επέτρεπε στους ανθρώπους να πραγματοποιούν και να δέχονται κλήσεις μόνο στα πλαίσια των καλωδίων, δηλαδή στο σπίτι ή στο γραφείο.

Παρόλα αυτά, το PSTN εξακολουθεί να είναι σε θέση να διατηρήσει τη θέση του στη σύγχρονη τηλεφωνία, καθώς παρέμεινε ο μέχρι στιγμής αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην ποιότητα των κλήσεων, με μια μέση βαθμολογία γνώμης (MOS) 4 έως 5, 5 η οποία είναι η ανώτατη τιμή. Έχει επίσης διατηρήσει τη θέση της στο σπίτι και στις επιχειρήσεις για διάφορους λόγους. Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, πολλοί άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που δεν είναι ψηφιακοί ντόπιοι ή ψηφιακοί μετανάστες) δεν είχαν ακόμη υιοθετήσει κινητή τηλεφωνία και, ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να προσεγγιστούν μόνο μέσω του απλού παλαιού σταθερού τηλεφωνικού αριθμού τους. Επίσης, το PSTN είναι ο κύριος φορέας για τη σύνδεση στο Internet στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Στη συνέχεια, η δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών μέσων επικοινωνίας, όπως η VoIP και άλλες τεχνολογίες OTT , συχνά απαιτούσαν τη γραμμή PSTN για σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω μιας γραμμής ADSL για παράδειγμα.

Μιλώντας για το VoIP, το οποίο είναι το ίδιο θέμα αυτού του ιστοτόπου, υπήρξε πιο σοβαρός ανταγωνιστής στους φορείς εκμετάλλευσης PSTN από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, επιτρέποντας στους ανθρώπους να επικοινωνούν τοπικά και παγκοσμίως δωρεάν ή φθηνότερα. Σκεφτείτε το Skype, το WhatsApp και όλες τις άλλες υπηρεσίες και εφαρμογές VoIP, οι οποίες απαγορεύονται ακόμη σε ορισμένες χώρες ως μέσο για την προστασία των τοπικών και συχνά κυβερνητικών τηλεπικοινωνιών.

Πώς λειτουργεί το PSTN

Στις πρώτες μέρες της τηλεφωνίας, η δημιουργία μιας γραμμής φωνητικής επικοινωνίας μεταξύ δύο μερών απαιτούσε να εκτείνονται καλώδια μεταξύ τους. Αυτό σήμαινε υψηλότερο κόστος για μεγαλύτερες αποστάσεις. Το PSTN ήρθε να ισορροπήσει το κόστος παρά την απόσταση. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αποτελείται από διακόπτες σε συγκεντρωτικά σημεία στα δίκτυα. Αυτοί οι διακόπτες λειτουργούν ως κόμβοι επικοινωνίας μεταξύ οποιουδήποτε σημείου και οποιουδήποτε άλλου στο δίκτυο. Με αυτό τον τρόπο, ένα άτομο μπορεί να μιλήσει με ένα άλλο στην άλλη πλευρά του δικτύου σε ολόκληρη τη χώρα, έχοντας στο τέλος ένα κύκλωμα που αποτελείται από έναν αριθμό διακοπτών μεταξύ τους.

Αυτό το κύκλωμα είναι αφιερωμένο στα δύο αντίστοιχα μέρη καθ 'όλη τη διάρκεια της κλήσης, εξ ου και το ποσοστό που πληρώνετε για κάθε λεπτό κλήσης. Αυτός ο τύπος αλλαγής ονομάζεται εναλλαγή κυκλώματος. Τα δίκτυα IP, όπως το Διαδίκτυο, έφεραν γύρω από τη μεταγωγή πακέτων, τα οποία χρησιμοποίησαν το ίδιο υποκείμενο δίκτυο αλλά χωρίς να κρατήσουν κανένα τμήμα της γραμμής. Τα μηνύματα φωνής (και δεδομένων) χωρίστηκαν σε μικρά πακέτα που ονομάζονται πακέτα τα οποία διαδόθηκαν μέσω των διακοπτών ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και επανασυναρμολογήθηκαν στο άλλο άκρο. Αυτό έκανε τη φωνητική επικοινωνία δωρεάν στο Διαδίκτυο μέσω VoIP.